na zimno - 10906 przepisów (strona:518/728)

Domowa kiełbasa toruńska 433

godzin wędzenia, suszenia i następnego dnia mogliśmy cieszyć się wspaniałym smakiem. My najbardziej lubimy kiełbasy prosto z parzenia – gorące i soczyste. Troszeczkę trudniej się kroi (zdjęcie powyżej) niż zimna „zawiązana” już kiełbasa (ostatnie zdjęcie) ale dla nas nie ma to żadnego znaczenia. Do tego ulubiona musztarda lub chrzan, świeże pieczywo i domowe ogórki np. małosolne. Smak

OstryKęs
Liście mięty w bezowej skorupce 174

zamocz w pianie, rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w nagrzanym do 120 stopni piekarniku około 50 minut. Smakują fajnie na  ciepło. Podejrzewam, że na zimno również, ale tego nie zdążyliśmy już sprawdzić (zbyt szybko się rozeszły

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Smaki Grecji: zupa pomidorowa z jogurtem 166

przestudzić i zmiksować blenderem i dodać jogurt. Danie możemy podawać na ciepło, wtedy lekko zupę podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, ponieważ może się zwarzyć. Uwagi: Jeśli zupę podajemy na zimno, należy ją ostudzić i wstawić do lodówki na 3 godziny

Gorący kąsek
Tort kryształki 569

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tort kryształki to ciasto na zimno wykonane z galaretek i bitej śmietany. Zrobione na cienkim biszkopcie, ale równie dobrze można go zastąpić okrągłymi biszkoptami. Bardzo smaczny deser na upalne dni. Lubiany szczególnie przez dzieci. Przepis zaczerpnęłam z książki Ewy Wachowicz. Post Tort kryształki pojawił się poraz pierwszy

Marta Gotuje
Fasolowa sałatka z pesto 342

dnia, trzymałam ją w lodówce. Następnie do fasolki dodać pesto i dokładnie wymieszać. Potem rozkruszyć fetę i ponownie dokładnie wymieszać i gotowe. Pyszna i prosta sałateczka, wspaniale smakuje na zimno z fasolką prosto z lodówki. Polecam też: Fasolkę szparagową w sosie pomidorowym

Monia miesza i gotuje
Garść wakacyjnych fotek i zapiekanka 201

którą ścieramy parmezan. Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia ściągamy aluminium. Danie można serwować na ciepło lub na zimno

Przysmaki Karolki
Enchiladas z korzenną nutą i salsą guacamole 159

jednak poziom pikanterii zawsze można dostosować do swoich upodobań.   Po raz pierwszy przyrządzałam również, chyba najbardziej znany sos pochodzenie  maksykańskiego - guacamole. Jest to gęsty sos podawany na zimno, przygotowywany z dojrzałych awokado, z dodatkiem różnorodnych dodatków: soku z cytryny, kolendry, cebuli, papryczki chili, pomidorów, przypraw itp. Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Salsa wyszła bardzo dobra. Pasowała

Mania Gotowania
Penne z czerwonym pesto 238

przyprawiamy ziołami, papryką, czosnkiem, pieprzem i sosem sojowym. Smażymy. Makaron odsączamy, przekładamy do garnka. Dodajemy do niego rukole, kurczaka, parmezan i pesto. Mieszamy wszystko dokładnie. Podajemy na ciepło lub zimno

Mania Gotowania
Migdałowa szarlotka sypana 136

musimy nic zagniatać, ani miksować, kwestia przygotowania jabłek. Jeśli użyjemy gotowych jabłek ze słoika, to naprawdę przygotowanie zajmie nam 5 minut. Szarlotka jest pyszna zarówno na ciepło jak i zimno. Polecam!   Migdałowa szarlotka sypana   S kładniki: 3/4 szklanki mąki pszennej ½   szklanki startych migdałów 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mania Gotowania
Makaron z czerwonym Pesto, salami i szynką parmeńską 257

odsączamy, przekładamy do garnka. Dodajemy do niego rukole, szynkę, salami, oliwki, pomidory, parmezan i pesto. Przyprawiamy odrobiną ziół. Mieszamy wszystko dokładnie. Na końcu posypujemy rukolą. Podajemy na ciepło lub zimno

Mania Gotowania
Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori 247

dobrze można je upiec w piekarniku. Zarówno ciasto, jak i farsz możemy przygotować dzień wcześniej, a potem pozostaje nam tylko zlepienie pierogów i smażenie. Pierogi możemy jeść również na zimno, dzięki czemu sprawdzą się jako przekąska do pracy. Polecam.   Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori         Składniki: Ciasto: 500 g mąki 100 ml ciepłej wody ¼ szklanki

Mania Gotowania
Makaron z kurczakiem w sosie Romesco 384

Kolejna odsłona sosu Romesco. Sos jest idealnym wyborem  w sezonie letnim, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Makaron z kurczakiem w sosie Romesco Składniki: około 250 g makaronu świderki lub penne 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka bazylii około 50 g parmezanu

Mania Gotowania
Rolada drobiowa i serowe kulki z bułki 234

formujemy 2 rolady i zawijamy w przezroczystą folię spożywczą. Końce skręcamy. Układamy w naczyniu do parowania i gotujemy 30 min. Rolada jest pyszna na ciepło ale wyśmienicie smakuje na zimno.  Kulki serowe można robić w kilku wariantach: z serem żółtym, szpinakiem, pieczarkami, boczkiem. Ja dziś zrobiłam z serem ale inne też są godne polecenia. Ja wszystko wyrabiałam w mojej

Olikowa kuchnia
Jak zrobić sushi? - przepis na sushi-maki 259

prawdziwy sos sojowy nie wymaga żadnych "dopalaczy" ;-) ) - wędzony łosoś - kawior - paluszki krabowe - serek śmietankowy - serek łososiowy - ogórek zielony - awokado dojrzałe   Przygotowanie: ryż wysypujemy do miski z wodą zalewamy zimna wodą i płuczemy, tyle razy aż woda będzie przeźroczysta, zazwyczaj jest to 6- 8 razy. Po wypłukaniu gotujemy z godnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. Jak będzie zimny

SMYKWKUCHNI
"CZEKOLADA" CARLA BARDI - recenzja książki 146

własną winnicę.   Książka zawiera 140 przepisów kulinarnych, podzielonych na kategorie tj., sztabki, bronie i ciasteczka; babeczki, ciasta i rolady, tarty, placki i inne wypieki; lody i desery na zimno; drinki i łakocie.   Każdy przepis jest dość szczegółowo opisany, podane są czas przygotowania potrawy, czas pieczenia, ilość jaką otrzymamy (ilość porcji), składniki, poziom trudności i sposób wykonania

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania