Idealne danie dla jaroszy. Proste w wykonaniu, dobre na ciepło i na zimno. Składniki: kalafior (może być także mrożony, jednak świeży jest lepszy) 1/2 szklanki kaszy manny 3/4 szklanki bułki tartej 2 jajka 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: 1. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na parze al dente. Ostudzić, a następnie rozgnieść widelcem. Przełożyć
Pasja Smakubułce tartej. 7. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Rada: placki najlepiej smakują z sosem pieczarkowym lub innym. Są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja akurat podałam z mizerią
Pasja Smakumoreli (ja robiłam zwyczajne kotlety), obtaczać je w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. Rada: Podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem oraz ulubioną sałatką. Bardzo dobre są także na zimno z sosem na bazie jogurtu
Pasja Smakułososia. Do masy dodać szpinak. Doprawić do smaku. Masę wlać na podpieczone ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 st.C) przez 25 minut. Można podawać ją na ciepło lub zimno. Dobrze smakuje także następnego dnia
Pasja SmakuLubię makaron, jest sycący i świetnie nadaje się jako składnik obiadów do pracy, bo dobrze smakuje także na zimno. Tym razem wersja mięsna: z kurczakiem i warzywami. Składniki (dla 2-3 osób): pół opakowania makaronu penne pierś z kurczaka suszony koperek pomidor 10-12 czarnych oliwek połowa małej główki sałaty lodowej majonez pieprz, sól Wykonanie: Makaron ugotować al dente, przepłukać
Pasja Smakulodówce lub pod ręką. Tym razem padło na kalafior. Dodałam jeszcze pomidorki koktajlowe i szynkę. Najbardziej tartach lubię to, że są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka szczypta soli Farsz: pół kalafiora 10 pomidorków koktajlowych kilka plasterków szynki 2 jajka 1 szklanka śmietany
Pasja Smakuzimno, gdy Ci źle, zupa z pieczonych warzyw na nogi postawi Cię! Pyszna, kremowa zupa z mocnym aromatem pieczonych warzyw. Lekko słodkawa, ale też odrobinę pikantna. W sam raz na okres wzmożonego okresu przeziębieniowego przed nastaniem wiosny. Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona cebula kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub 1 łyżka suszonego) 1 litr bulionu szczypta gałki
Pasja Smakuakcji oprócz mnie biorą udział: Marlena , Wiosenka , Marta , Martyna , Ania , Karolina , Dorota i Gosia . Ja zdecydowałam się na lemoniadę . Oczywiście rabarbarową. Idealną na upały. Szkoda tylko, że teraz tak zimno... Ale gdy jej spróbowałam to myślami przeniosłam się na rozgrzaną plażę. Smacznego! Inspiracja: Pora coś zjeść! Składniki: 500 g rabarbaru (jak najbardziej czerwonego) 1 szklanka cukru 1 cytryna
Pasja Smakutakimi słodkimi, tylko wytrawnymi. Pomyślałam o placuszkach warzywnych z dodatkiem szynki i powiem Wam, że wyszły bardzo fajne :) W sam raz do odgrzania następnego dnia lub do zjedzenia na zimno. Składniki: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka sól, pieprz chili, bazylia, oregano 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy 6 plastrów szynki 1/2 pęczka szczypiorku 10 dag startego żółtego sera
Pasja Smakuczas mijał spokojnie. W końcu nadszedł czas na zakupy do domu: sztućce ze stoisk z targu staroci, ceramiczny talerzyk oraz jedzenie: oscypki, panierowany ser z mleka krowiego wędzony na zimno w dymie z drzewa wiśniowego, miód pitny dwójniak czy ciemny chleb. Za rok też z pewnością się wybiorę, bo warto. Mimo cen, które są dość spore na niektórych stoiskach. Teraz
Pasja Smakuidealnie kremowy. Gotowy sos doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem mięso pokroić w plastry i polać sosem. Można również użyć taki schabik na zimno na kanapki. Smacznego
Smaczne ZdroweRodziny. Szyneczka jest pyszna a po tylu godzinach w piecu jest też baaardzo kruchutka, wprost rozpływa się w ustach. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i później już na zimno- sama lub jako dodatek do pieczywa. Ta szynka to bez wątpienia smak mojego dzieciństwa. Myślę, że moich dzieci również. Mam nadzieję, że kiedyś będą kultywować tę tradycję również w swoich
Smaczne ZdrowePogoda typowo jesienna jak dla mnie. Szaro, zimno i ten deszcz...Aż się nie chce wychodzić nigdzie z domu. Całe szczęście, że w spiżarni miałam składniki do upieczenia pysznych, kruchych ciasteczek. Najmłodsza córka uwielbia jajka czekoladowe Kinder niespodzianki...Jednak nie je ich, a tylko rozpakowuje zabawki, dlatego też mam w domu pełno mlecznej czekolady, której nikt nie chce zjeść....Postanowiłam
Smaczne Zdrowesię owoców i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy całość ok. 1 minuty. Rozlewamy do pucharków. Deser gotowy jest od razu do spożycia. Przepyszny zarówno na ciepło jak i na zimno, na drugi dzień z lodówki smakuje również rewelacyjnie. Smacznego
Smaczne Zdroweobsypać otrębami - u mnie akurat orkiszowe . Uformować okrągły chlebek i ułożyć w foremce. O dstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. W mieszkaniu miałam akurat dość zimno, więc aby ciasto szybciej urosło, nastawiłam piekarnik na 50C (góra-dół), otworzyłam drzwiczki i na tychże drzwiczkach postawiłam blaszkę z ciastem. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować roztworem miodu
Grunt to przepis!