wlać do zagotowanej części mleka i gotować dalej na gęsto, często mieszając aby kaszka się nie przypaliła. Jeśli chcemy aby kaszka wyglądała bardziej jak deser i zjeść ją na zimno, to ją studzimy, najlepiej w przykrytym garnuszku, aby się nie zrobił na kaszy kożuch. Potem warstwowo układamy w szklanym naczyniu, np, przekładając kaszę czereśniami, na wierzchu układamy posiekaną czekoladę. Deser
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcytryny, aby dodać trochę kontrastu do zieleni ogórka dodałam kilka kostek mrożonego arbuza. Obowiązkowym składnikiem jest lód w kostkach, bez nich lemoniada nie może się obejść, wtedy jest zimna, gasi wielkie pragnienie. 1 szklanka wody gazowanej listki mięty i melisy 1 ogórek gruntowy lód w kostkach 1 łyżka soku z cytryny 5 kostek mrożonego arbuza ½ łyżeczka miodu Umytego ogórka kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyłożoną papierem do pieczenia, powierzchnię smarujemy pozostałą ilością mieszaniny mleka i jajek. Pieczemy ok. 10-12 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem. Są smaczne zarówno na ciepło lub zimno. The post Mini bułeczki a’la Scones appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomarańczowy kolor, oraz pomarańczowe mleczko wypływające po nadłamaniu lub nacięciu grzyba. Sałatka z rydzów i kuskus, podana na ciepło, ale jej trochę została i byłą równie smaczna na zimno. W roli głównej duszone na maśle z cebulką rydze, kuskus, posiekane gotowane jajka, szczypta tymianku, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól i chili w młynku do smaku. Miałam wieczorne natchnienie do zrobienia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazem postanowiłam dodać mieszankę meksykańską z puszki, która składa się z czerwonej fasoli, kukurydzy, marchewki i groszku. Sałatkę z kuskus i rydzów a’la meksykańska była podana na zimno. W roli głównej duszone na maśle z cebulką rydze, kuskus, mieszanka meksykańska, świeże oregano i pietruszka, sól i chili w młynku do smaku. Zaskakująco smaczne połączenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczasie posypujemy powierzchnię pieczeni resztą bułki tartej i dopiekamy jeszcze 15 minut. Studzimy pieczeń nie wyciągając z formy, następnie kroimy w plastry i przekładamy na talerz. Serwujemy na zimno lub na ciepło np. z ciemnym sosem i kiszonym ogórkiem. The post Pieczeń rzymska appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędeser mojego dzieciństwa”. Jogurtowiec z galaretkami jest piękny, smaczny, będzie ozdoba każdego przyjęcia. Można tym sposobem przygotować deser z samej śmietanki, lub zrobić sernik na zimno z galaretkami. A przepis na ten jogurtowiec jest banalnie prosty. Do jego przygotowania wykorzystałam całą gamę galaretek Winiary o pięknych tęczowych kolorach. Niestety nie tężeją one tak szybko jak galaretki Winiary, które wykorzystywałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczony musztardą. Szynka pieczona np.z sokiem pomarańczowym również często gości na naszym stole. Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie jest idealna na świąteczny stół. Szynka pieczona doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło. 1 i 1/2 kg surowej szynki wieprzowej 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 opakowanie musztardy z wędzoną papryką Kamis 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrównież dorosłych. Piankowy kolorowy deser powstał z pianek i galaretek i ma urocze, delikatne, pastelowe kolory. Piankowy deser dla najmłodszych trochę strukturą przypomina jogurtowiec z galaretkami , lub serniki na zimno . 100 ml zimnego mleka 120 g pianek Marshmallow ( JoJo) Nestle galaretki Winiary po 1 szt. każdego rodzaju (Pink Margarita, Mojito, Blue Curacao, Pina Colada) Galaretkę zieloną, niebieską i żółtą rozpuszczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieprz i sól. Dolać bulion i dusić do miękkości co trwa 10 minut maksymalnie. Zupę zmiksować na gładko. Dodać jogurt naturalny. Idealnie sprawdzi się na ciepło jak i na zimno. Dziękuje Gosia
Magiczne Życie Martynacięcie rozsmarować dość sporo masła. Posmarowaną bagietkę wstawić do piekarnika na około 10 - 15 minut, aż masło się roztopi, a bagietka będzie chrupiąca. Podawać na ciepło lub zimno
Sto kolorów kuchniTrochę eksperymentu przy pierogach i wyszły pysznie pyszne :) Coś dla łasuchów i dzieci, deser na ciepło podawany z lodami śmietankowymi ale i na zimno równie smaczny. Nic tylko zjadać! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka cynamony 3 łyżeczki kakao ok 0,5 szklanki ciepłej wody Farsz: 200 g borówek
Niezły Młynekjapońska. Tam pierwszy raz posmakowaliśmy sushi, namasu czy dań typu teppanyaki. Niedaleko naszego domu mamy japońską restaurację w której dość regularnie gościmy. Mają tam fantastyczne dania zarówno na zimno jak i na gorąco. Jednym z takich ciepłych dań które wręcz uwielbiam, są grube pszenne noodle w sosie katsu z różnymi rodzajami grzybów. Oryginalnie przyrządza się ten makaron
W mojej holenderskiej kuchniJedzenie ma to do siebie, że gdy wygląda fantazyjnie smakuje dwa razy lepiej. Nie bójmy się, mieszajmy kolorami, fakturami, składnikami. Malinowy raj to letnie, smaczne ciasto malinowe na zimno. Składniki na spód (u mnie blaszka 23x23cm): - 1/2 kostki masła - 1 i 1/2 szklanki mąki - 1/3 szklanki cukru - 1 jajko - 1 żółtko - 1/2 proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto
Słodka sielankaTort-Sernik na zimno przygotowany na powitanie J Nowego Roku. Delikatny biszkopt a na nim pierwsza warstwa z białego sera połączona z mocnym espresso. Kolejna nieco delikatniejsza przygotowana z serka Mascarpone z dodatkiem cappuccino. Ostatnia warstwa to bita śmietana o smaku likieru kokosowego. SKŁADNIKI (tortownica 21 cm ) Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej
RAROSSA