Robicie sami wędliny domowe czy pieczone mięsa do podania na zimno ? To doskonała alternatywa dla przemysłowych wędlin, naszpikowanych czasami różnymi dziwnymi substancjami. Mięsa w nich coraz mniej i smak pozostawia wiele do życzenia. Dla mnie wszystkie szynki ze sklepu smakują tak samo a nie zawsze mam okazję czy środki na kupienie czegoś robionego w tradycyjny sposób. Taką domową pieczeń z kurczaka można doprawić wedle własnego gustu i jeśli przyrządzimy ją z dobrego jakościowo mięsa to będziemy dobrze wiedz... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Sałatka z kurczakiem ma wielu swoich "wielbicieli", zarówno wśród tych, którzy dbają o linię, jak i wśród tych, którzy kalorii nie liczą.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Pyzo kochana!!!Czyli maka i mielone migdaly "sklejaja" wszystko do kupy?A moze mozna tez zastapic je jakims miesem mielonym?
zgadza się - mąka kukurydziana to skrobia i razem z migdałami sklejają wszystko, samo mięso wyrobione z przyprawami i wodą też nabiera nieco kleistości a potem ugniotłam wszystko w formie łyżką. Myślę, że mogłoby być mielone - skoro klopsiki robię bez jajka i nie rozpadają się to pieczeń też bez jajka się nie rozpadnie
Czy migdały są bardzo wyczuwalne w smaku, zwłaszcza te grubo siekane? Trochę się obawiam, że moi zjadacze będą się buntować kiedy podczas jedzenia wędliny zacznie im chrupać coś kompletnie nie mięsnego...
nie są bardzo wyczuwalne w środku, mocno zmiękły w mokrej masie - możesz zresztą wszystkie zmielić. Trochę chrupią te na wierzchu, ale można po prostu zrezygnować z posypywania i już.
Bardzo mi się podoba. Ślinka cieknie :) Ja robię zazwyczaj schab pieczony. Mam natomiast takie pytanie: jak długo taka pieczeń jest świeża? Pytam, bo nas mało w domu jest i boję się, że mi się zepsuje, bo nie zjemy szybko takiej ilości. Chyba, że zrobiłabym z połowy składników... Bosko wygląda! :)
Katarzyna, zrób mniejszą z połowy porcji składników. Ta rzeczywiście była spora, ale zależy ile osób jest do nakarmienia - kilka dni spokojnie może poleżeć.