drobiowe - 5743 przepisów

Rolady idealne - technika rozbijania filetów drobiowych na rolady i kotlety 95

Dziś podzielę się z Wami moją techniką rozbijania filetów drobiowych - dzięki niej zrobicie rolady piękne i zarazem doskonałe. Niby prosta sprawa, ale wiem, że wiele osób ma z tym zadaniem niemałe trudności! Dobrze rozbity filet drobiowy ma piękny prostokątny lub owalno - prostokątny kształt i jest odpowiedniej grubości. Bez problemu można nałożyć do niego całkiem sporą ilość farszu i zwijać. Podczas(...)podsmażania mięso nie pęka, nie powstają dziury i nie umyka nimi farsz. Po przygotowaniu, rolady są kształtne i kruche. Nie ma mowy o idealnych roladach, kiedy filety drobiowe są poszarpane lub źle rozbite. Składniki filety drobiowe, najlepiej o tej samej wadze, ilość dowolna na rolady ok. 150 g / szt, ładne i kształtne na kotlety o dowolnej wadze Przygotowanie Mam nadzieję

Szybko Szybkowar
Klops drobiowy faszerowany papryką 800

Klops drobiowy faszerowany papryką z delikatną galaretką na powierzchni  jest świetną przystawką na wszelkie uroczystości.  Ostatnio często go przygotowuję tylko zmieniam w nim farsze.Ten drobiowy klops, czy raczej rolada z mielonego mięsa drobiowego ma niezbyt dużo kalorii, gdyż jest gotowany na parze w parowarze. Do przygotowania tego klopsa wystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone wraz ze skórą(...)przypadku jest duszona z cebulką czerwona papryka. Na blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany papryką (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 6 ćwiartek kurczaka 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 bułka namoczona w mleku sól i pieprz czarny do smaku 1 łyżka suszonego tymianku 3 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lekko pikantny gulasz drobiowy z Porto i suszonymi śliwkami 112

Dziś zapraszam na drobiowy gulasz pełen smakowitych dodatków. Smak od razu przywodzi na myśl Święta, a to za sprawą suszonych śliwek, anyżu i goździków. Przepis znalazłam na stronie Skumbrie w tomacie . Zapraszam do gotowania! Składniki na 4 porcje gulaszu drobiowego: 750 g mięsa drobiowego, pokrojonego w kostkę Marynata: sok z jednej pomarańczy 1 duży ząbek czosnku, starty na tarce(...)angielskiego 5 główek goździków, zmiażdżonych w palcach 4 gwiazdki anyżowe szczypta soli Dodatkowo: 100 g opłukanych suszonych śliwek 250 ml porto 1 cebula, pokrojona w kostkę 250 ml bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2-1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki mąki pszennej szczypta

My Culinary Art
Klops drobiowy faszerowany pieczarkami 146

Klops drobiowy faszerowany pieczarkami, podobnie jak faszerowany papryką  jest świetną przystawką na wszelkie uroczystości.  Ostatnio często go przygotowuję tylko zmieniam w nim farsze.Ten klops drobiowy nazywam też roladą faszerowaną ma bardzo mało kalorii, gdyż jest ugotowany w parowarze. Do przygotowania tego klopsa wystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone oraz farsz w tym przypadku z duszonych z cebulką pieczarek(...)blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany pieczarkami (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 8 ćwiartek kurczaka 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 bułki namoczone w mleku sól i pieprz czarny do smaku 1 łyżka majeranku 3 łyżki kaszy manny 1/2 kg pieczarek 1 duża cebula

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki drobiowe smażone 227

Kotlet pożarski i kotleciki mielone z kurczaka jada się bardzo często w moim domu. Kotleciki drobiowe przygotowuję z mielonego lub siekanego mięsa drobiowego, żeby było taniej wykorzystuję luzowane mięso z udek drobiowych. Kotleciki są dużo lżejsze i delikatniejsze od tradycyjnych kotletów mielonych wieprzowych. Polecam pyszne Kotleciki drobiowe smażone. 1/2 kg mięsa z udek kurczaka 1 jajko czerstwa bułka namoczona(...)panierujemy w mieszance obu mąk. Kotlety smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem oraz z pastą paprykową. The post Kotleciki drobiowe smażone appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierś drobiowa w białym winie duszona na patelni - petto di pollo al vino bianco 161

Polecam soczyste filety drobiowe, duszone w białym winie na patelni tylko w 20 minut. To wykwintne i smaczne danie, bedzie się ładnie prezentować  nie tylko podczas wykwintnej kolacji ale również bedzie smakowitym daniem na codzienny obiad. SKŁADNIKI   500 g piersi drobiowej 1 szklanka białego wytrawnego wina 3 listki szałwii kilka igiełek rozmarynu 2 ząbki czosnku mąka sól oliwa(...)oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić pierś drobiową w plastry ok 1cm i obtoczyć w mące. Rozgrzać patelnie i dodać 5 łyżek  oliwy z oliwek , ząbki czosnku, szałwie, rozmaryn. Układać plastry drobiowe na patelni i smażyć z każdej strony przez około 5 minut. Posolić do smaku, podlać białym wytrawnym winem i odparować alkohol.  Dusić pod przykryciem przez następne 10 minut

zielonacukinka
Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy 349

Pasztet drobiowy jest znacznie mniej tłusty od tradycyjnego pasztetu, co za tym idzie jest lżejszy i mniej kaloryczny. Prezentuję wykwintną wersję dwuwarstwową – na białym winie i koniaku z dodatkiem pistacji. Inspirowałam się pasztetem zamieszczonym w magazynie Kuchnia (12/2013), jednak dokonałam pewnych modyfikacji. Taki pasztet będzie idealny na Święta, my się nim zajadaliśmy (szczególnie warstwa wątróbkowa jest warta uwagi) jeśli(...)zaś jesteście wierni tradycji polecam pasztet z majerankiem.Pasztet drobiowy – pierwsza warstwa:500 g piersi z kurczaka (1 duża, podwójna pierś)1 cebula1 ząbek czosnku2 łyżki masła1 liść laurowy70 ml białego, wytrawnego wina100 ml śmietany 18%1 jajko1 namoczona w mleku bułka kajzerkasól morska, świeżo mielony pieprzPasztet drobiowy – druga warstwa:400 g wątróbek drobionych (użyłam indyczych)2 łyżki oleju1

Poezja smaku
Serca drobiowe w śliwkowym sosie z Olejem rzepakowym 82

Serca drobiowe w śliwkowym sosie z Olejem rzepakowym Może nie każdy lubi serca drobiowe, ale serca przygotowane w sosie śliwkowym są przepyszne. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego potrawy które przygotowujemy  na tym  oleju są zdrowsze , szkoda że nie wszyscy o tym wiedzą. SKŁADNIKI: 500 g serca drobiowe 100 g śliwki suszone(...)wody i osączone śliwki, wino czerwone, pokruszony tymianek, sól i pieprz. Dusić wszystko razem na wolnym ogniu przez parę minut. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić, zmiksować. Gotowe serca drobiowe, wyłożyć na talerze, polać sosem śliwkowym. Podawać z ryżem (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Pasztet drobiowy 265

Pasztet drobiowy... Delikatny i aromatyczny. Znacznie chudszy niż z mięs mieszanych. Z dodatkiem włoszczyzny. Przyprawiony gałką muszkatałową, jałowcem i imbirem. Zapraszam! Składniki: 700 g drobiowego mięsa mielonego; 1 duża marchewka; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część małego pora; 1 średnia cebula; 1 łyżka oleju; 500 ml zimnej wody; 2 duże jaja; 4 ziarna pieprzu; 2 kulki jałowca(...)pasztetu użyłam mięsa z ud kurcząt bez skóry i kości (dostępne w lidlu) i samodzielnie zmieliłam. Można także użyć mięsa z filetu z piersi kurczaka czy gotowego, mielonego mięsa drobiowego dostępnego w sklepach. Dobre ugniecenie masy mięsnej w keksówce przed upieczeniem zapewni, że w pasztecie nie będzie szczeliny. Olej można zastąpić oliwą lub masłem a sugerowane przyprawy swoimi ulubionymi. Pasztet

Gospodyni Miejska
Pâté z drobiowych wątróbek 112

posmarowania. Bagietka, nieodzowny element kuchni francuskiej, więc i ciąg dalszy powinien być francuski... A ponieważ uwielbiam wszelakie smarowidła, padło na pâté z drobiowych wątróbek. Poszperałam w necie i oto moja wersja tego dania. Duet chrupiąca bagietka z kozim serem i pâté rewelacyjna !Do usmażenia wątróbek do  pâté użyłam smalczyku roślinnego, zamiast(...)oleju. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że doskonale zastępuje inne tłuszcze do smażenia.Pâté z drobiowych wątróbek Składniki:500 g drobiowych wątróbek1 mała cebula2 ząbki czosnku2-3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda100 g masła w temperaturze pokojowej1 łyżeczka suszonego tymianku1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego60 ml whisky2 łyżki śmietanysólpieprz3 łyżki roztopionego masła Wykonanie:Na patelni rozgrzewamy smalczyk roślinny

Kulinarne przygody Gatity
Bulion drobiowy na pieczonych kościach 105

Znakomity bulion drobiowy, wymaga jedynie czasu, gdyż przygotowanie zabiera ładnych parę godzin. W nagrodę dostajemy, naprawdę esencjonalny bulion, o pięknym kolorze. Do mojego, oprócz kurzych skrzydeł , trafiły kaczy korpus oraz  szyja i skrzydełka z perliczki . Gdyby jeszcze ilość szuflad w zamrażarce była większa! Wspomagałam się przepisem z książki "Pasja smaku. Przepisy z restauracji Aubergine(...)Gordona Ramsay'askładniki:ok 3 kg  drobiowych części( skrzydełka kurze, korpusy, szyje  z kaczki, perliczki)2 marchewki3 - 4 pietruszki1 mały seler lub 1/2 dużego2 duże cebule3 -4 łodygi selera naciowego1 duży lub 2 mniejsze pory1/2 główki czosnkuziele angielskiepieprz całylistki laurowegałązka tymiankusólopcjonalnie pasta lub koncentrat z pomidorów (tego drugiego raczej mniej)przygotowanieSkrzydła i pozostałe drobiowe kawałki umyć

Stare Gary
Kotlety z mielonej piersi drobiowej, szynki i płatków owsianych - polpette impanate di petto di pollo con prosciutto e avena 263

SKLADNIKI 500 g mielonej piersi drobiowej 200 g szynki gotowanej      1 jajko      3 łyżki błyskawicznych  płatków owsianych      3 łyżki mleka      2 łyżki tartego sera typu Parmezan       nać pietruszki PANIERKA 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli  bułka tarta olej do smażenia  SPOSÓB(...)POSTEPOWANIA Zmielić szynkę. Wymieszać w naczyniu zmieloną pierś  drobiowa, jajko, zmielona szynkę, błyskawiczne płatki owsiane, 3 łyżki mleka, tarty ser, pokrojoną nać pietruszki. Roztrzepać 1 jajko z 2 łyżkami  mleka i szczyptą soli. Formować nieduże płaskie kotleciki, każdy obtoczyc najpierw w bulce tartej potem w jajku i jeszcze raz w bulce tartej.  Smażyć na rumiano i podawać

zielonacukinka
Frykas drobiowy 208

Frykas drobiowy czyli filet z kurczaka w delikatnym, aksamitnym, kremowym sosie śmietanowym. Składniki : podwójna pierś z kurczaka średnia cebula  ok 10 średnich pieczarek 200 ml śmietany 30% olej łyżka mąki kostka rosołowa drobiowa lub bulion ( 300 ml ) przyprawa drobiowa nać pietruszki Przygotowanie : Filet z kurczaka oczyszczam i kroję w kawałki ok 3x3cm mieszam z niedużą ilością przyprawy do kurczaka

Mechanik w kuchni
Roladki drobiowe z brzoskwiniami 186

Pyszne roladki na słodko w płatkach kukurydzianychRoladki drobiowe z brzoskwiniamiSKŁADNIKI:piersi z kurczaka -1 podwójnabrzoskwinie w syropie  -4 sztmąka -2 łyżkipłatki kukurydziane -0,5 szkljajko -1 sztsól i pieprz PRZYGOTOWANIE:Filety drobiowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić mięso na 4 porcje. Następnie filety drobiowe cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.Brzoskwinie, odcedzić z syropu, osączyć. Płatki

Kuchnia Danusi
ROLADKI DROBIOWE Z SZYNKĄ I SEREM 176

ROLADKI DROBIOWE Z SZYNKĄ I SEREMSKŁADNIKI:filety drobiowe -1 podwójneszynka -4 plastryser żółty -4 plastrypapryka czerwona -4 słupki papryka żółta -4 słupkisól i pieprzjajko -2 szt mąkabułka tartatłuszczPRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka umyć, osuszyć przeciąć na pół,aby powstało 4 roladki. Mięso dobrze rozbić, uważając by nie porwać mięsa,osolić i opieprzyć. Następnie na każdy filet drobiowy nałożyć po jednym

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania