250g cukru 250g maki 0,5 opakowania malego proszku do pieczenia wykonanie: Borowki umyc i osuszyc. Morele przekroic na pol, usunac pestki i zalac wrzatkiem. Po 2 minutach przelac zimna woda, osuszyc i sciagnac skorki. Przekroic na pol. Maslo roztopic i przestudzic. Jogurt ubic z jajkami i cukrem waniliowym. Ciagle miksujac dodac stopione maslo. Dolozyc cukier, proszek do pieczenia
Przysmaki Karolkiprzez 20 minut. Po wystudzeniu biszkopt przecinamy na dwie czesci. Kremowke podgrzewamy wraz z polamana na kawalki czekolada. Gdy czekolada sie rozpusci odstawiamy smietane do schlodzenia. Zimna smietane ubijamy mikserem, w polowie ubijania dodajemy miekkie maslo i ubijamy jeszcze przez chwile. Na koncu dodajemy amaretto. Mieszamy. Jeden blat biszkoptu ukladamy na platerze i spinamy obrecza tortownicy. Na ciasto wykladamy czesc
Przysmaki Karolkinami kolejny piekny weekend. Zastanawiam sie ile jeszcze tak cieplych dni jest jeszcze przed nami zanim nadejdzie ponura i zimna jesien. Mysl o jesieni mnie przeraza, a juz szczegolnie mysl o listopadzie. Ale do listopada jeszcze troche czasu zostalo, ciesze sie wiec ostatnimi promieniami slonca. W kuchni tez nadal w letnim klimacie. Zaluje, ze cukinie w ogrodzie mojej Mamy
Przysmaki Karolkicukinie, odsaczona ciecierzyce wkladamy do miski i zasypujemy curry i szczypta chili. Pozostawiamy na 30 minut. Pomidory nacinamy na krzyz i zalewamy wrzatkiem, nastepnie po 2 minutach zalewamy zimna woda. Obieramy ze skorki i kroimy w duza kostke. Jesli mamy pomidory z puszki pomijamy ten etap. Cebule kroimy w duza kostke, czosnek drobno siekamy i podsmazamy przez okolo 2 minuty
Przysmaki Karolkipoczac. To jest jak nalog, szczegolnie gdy chodzi o czekolade, do tego mala slodycz skutecznie poprawia mi humor, zwlaszcza w takie dni jak ten. Za oknem mglisto i zimno, ja uziemiona z chorym dzieckiem w domu juz drugi tydzien. Do popoludniowej herbatki bedzie wiec sernik. To tradycyjny przepis na sernik pieczony, ktory dostalam od Mamy ladnych pare lat temu. Prosty
Przysmaki Karolkinimi nacieszyc. Delektuje sie za to kazda chwla, ktora poprzedza Boze Narodzenie. Kazdy dzien grudnia ma w sobie cos takiego co sprawia, ze nawet ciemnosc za oknem i zimno nie sa mi straszne. Powoli pojawiaja sie ozdoby swiateczne, w kuchni zaczynaja krolowac fantastyczne aromaty: cynamon, kardamon, gozdzki, pomarancze, mandarynki. Jest pieknie. Dzis i w mojej kuchni pachnialo tymi wszystkimi korzennymi
Przysmaki Karolkiposiekana w kostke cebulke i gdy sie lekko zeszkli podlewamy miesa odrobina wody. Mieso dusiy na malym ogniu pod przykryciem okolo godziny. W razie potrzeby podlewamy woda. Podajemy na zimno lub na cieplo z uzyskanym sosem ze smazenia. Smacznego
Przysmaki Karolkiplatkach sol, pieprz do smaku Na rozgrzanym masle podsmazamy pokrojona w plasterki szalotke. Szparagi pozbawiamy twardych koncowek i gotujemy w osolonej wodzie przez 6 minut. Nastepnie przelewamy zimna woda i wystudzamy. Kroimy na 3 kawalki. Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy podsmazona szalotke, szparagi i parmezan w cieniutkich plasterkach. Doprawiamy sola i pieprzem. Calosc wylewamy na przygotowane wczesniej ciasto
Przysmaki Karolkicytryny sol, pieprz wykonanie: Zielonych szparagow nie trzeba obierac, ale ja zawsze to robie, pozbawiam je rowniez stwardnialych koncowek. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez 6 minut, nastepnie przelewamy zimna woda i odcedzamy. W czasie jak szparagi beda sie gotowac robimy sos. Maslo roztapiamy na patelni, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy az maslo sie spieni. Sciagamy z ognia
Przysmaki Karolkiryzu arborio cieply bulion warzywny okolo 500ml 2 lyzki masla oliwa sol, pieprz wykonanie: Szparagi po umyciu blanszuje w osolonym wrzatku, a nastepnie przecedzam i wkladam do miseczki z zimna woda by nie stracily zielonego koloru. Na patelni podsmazam boczek. Odkladam na bok, a na patelnie wlewam odrobine oliwy oraz ryz. Podsmazam chwile az ryz stanie sie szklisty, a nastepnie
Przysmaki KarolkiKilka dni temu wróciliśmy z nad morza. To był nasz pierwszy dłuższy wyjazd w czteroosobowym składzie. Miałam nadzieje na piękną, majowa pogodę, a tymczasem było strasznie zimno i wietrznie. Morze jednak zachwycało, a plaże świeciły pustkami. Pierwszy raz miałam wrażenie, ze cała plaża należy tylko do nas. Przez ten tydzień odpoczywałam od domowych obowiązków i z wielka przyjemnością zajadałam się
Przysmaki KarolkiNajlepiej gdy blaszka będzie o wymiarach 20x20cm wtedy placek jest wyższy. Całość pieczemy przez 35 minut w temperaturze 200°C. Danie jest dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego
Przysmaki Karolkiszklaneczki, dolewamy łyżkę octu winnego i łyżkę zalewy z suszonych pomidorów. Całość doprawiamy sola i pieprzem, a gotowym dresingiem zalewamy sałatkę. Możemy ją podawać na ciepło i na zimno. Smacznego
Przysmaki KarolkiSpoglądam przez okno i zachwycam się jesienna paleta barw. Drzewa przybrały cudowne kolory: zółty, rudy, czerwony. Mimo zimna jest cudne. Dziś na rozgrzewkę zrobiłam sycącą, jesienną zupę. Prosta, bo ziemniaczana, bez udziwnień, bez skomplikowanej receptury. Zwyczajna zupa na taki zwykły październikowy dzień. Zupa ziemniaczana z boczkiem składniki: 1 litr bulionu warzywnego 600g matczynych ziemniaków 200g wędzonego boczku 1 duża marchewka
Przysmaki KarolkiOstatnie dni były prawdziwie listopadowe. Od samego rana za oknem gęsta mgła ograniczała widoczność. Mimo wcale nie tak niskich temperatur miałam wrażenie, że przez ta mgle jest wyjątkowo zimno. W takie dni najlepsze na poprawę samopoczucia są słodycze. Nie mogłam się oprzeć pokusie i wręcz musiałam przygotować coś na przekór pogodzie. Właśnie wtedy odkryłam, że za każdym razem
Przysmaki Karolki