na zimno - 10906 przepisów (strona:538/728)

Pieczeń z nadzieniem 158

Przepis ten znalazłam w jednym z czasopism i bardzo zaciekawiło mnie połączenie makaronu w pieczeni i powiem Wam smak wart wypróbowania zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: - 70 dag łopatki mielonej - 15 dag makaronu - 5 łyżek masła - 4 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - 15 dag sera żółtego - 1 garść szczypiorku - 1 świeża czerwona papryka - 2 rzodkiewki - 2 ząbki

Zainspirowana w kuchni
Aromatyczny grzaniec 185

Pogoda od kilku dni nas zdecydowanie nie rozpieszcza, zimno, ciemno i ciągle pada :( W związku z tym dzisiaj marzę jedynie o dobrej książce i czymś rozgrzewającym i bardzo aromatycznym... :) Składniki: - 2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina - 1 łyżka miodu - 1 łyżka konfitury malinowej - 1 laska wanili - 1 laska cynamonu Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku ( laskę wanili przekrawamy na pół

Zainspirowana w kuchni
C - Pieczony pstrąg w warzywach 182

Uwielbiam ryby! Smażone, duszone, wędzone, grillowane a nawet zapuszkowane:) Poniższa propozycja stanowi smaczne i aromatyczne danie zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno, a jej dodatkowym atutem jest szybki i nieskomplikowany sposób przygotowania. Zresztą oceńcie sami:         Składniki:       1 szt pstrąg świeży

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Rybka w brzoskwini 163

plastry, przecier lub sok pomidorowy do smaku, pieprz i jeszcze kilka minut dusimy.     Całość przełożyć do naczynia – sos – ryba - sos i odstawić do ostygnięcia. Podawać na zimno

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Soczysty schab duszony w leśnych grzybach, w dwóch wariantach czasowych:) 168

musztardą i włożyć na rozgrzaną patelnię smażąc do zrumienienia z obydwu stron, przełożyć do rondla, podlać wodą (bulionem) i dusić do miękkości. Pysznie smakuje z buraczkami z jabłuszkiem na zimno

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ryba po grecku 782

mnie żarooporne owalne) przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki usmażonej ryby, przykryc pozostałymi warzywami. Można jeść od razu na ciepło ale najlepiej smakuje na drugi dzień na zimno , gdy smaki się przegryzą

Monia miesza i gotuje
Sałatka z ryżem na ciepło 404

ryżu. Pierś kurczaka usmażyć na oleju, przełożyć na talerz aby odparowała. Potem wszystko dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i jeszcze raz wymieszać. Sałatka dobra na ciepło jak i na zimno

Monia miesza i gotuje
Soczewica z pieczarkami i boczkiem 165

tymianku. Plastry boczku pokroić na małe kawałki i zarumienić na patelni. Wszystko dokładnie wymieszać. Moje wszystkie składniki były ciepłe więc danie było na ciepło ale dobrze smakuje również na zimno

Monia miesza i gotuje
Pieczeń z jajkiem 237

częścią mięsnej masy. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 40-50 minut. Pyszna na ciepło jako danie obiadowe jak i na zimno na kanapkę

Monia miesza i gotuje
Jajka po szkocku 222

jajka, uformować kule lub kształt jajka a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przystawkę

Monia miesza i gotuje
Placki z paluszkami krabowymi 266

śmietany. Dodajemy ser i paluszki. Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta i smażymy w mocno rozgrzanym głębokim oleju. Najlepiej smakują na ciepło jako przekąska, ale również można podawać je na zimno z różnymi sosami ja preferuję z sosem czosnkowym i salsą ;) Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Risotto pomidorowe 228

risotto nie mogłoby być ostrzejsze. Może i dlatego następnym razem, dodam do niego odrobinę ostrej papryki w proszku. Potrawa   jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki na 4 porcje: 1 średnia pierś z kurczaka Puszka pomidorów w puszce Ryż – 200 gram, ja użyłam 2 torebki sonko parboiled (zachowuje sypkość) 1 ząbek czosnku 1 duża cebula

Fabryka pomysłów
Kakaowe tartatelki z truskawkami 190

Całość   natomiast dopełniają truskawki oraz truskawkowa galaretka. Zadowolą   one na pewno tych, dla których pieczenie jest zmorą. To także świetny patent na upalne dni – proste i na zimno! Ps. przypominam, że „Gotowanie za głosowanie” trwa do piątku do godziny 22 (ankieta mieści się w prawym górnym rogu bloga )! Składniki na 5 sztuk o średnicy 11cm: Kilka truskawek ½ galaretki

Fabryka pomysłów
Garnek po bolońsku 313

jedynie zasugerowałam się składem opakowania. Nie chciałam płacić za gotowca, który zawiera mnóstwo konserwantów i nigdy nie dorówna wersji domowej. Danie smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki na 3 porcje: 250-300g makaronu penne 0,3 kg mięsa mielonego wieprzowego 15 dag pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liśc laurowy Sól Pieprz

Fabryka pomysłów