papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. Idealnie nadaje się na spody do serników na zimno, albo jako blaty do tortów. Smacznego
Blondynka GotujeZrobiło się szaro, zimno, jednym słowem jesiennie, a co za tym idzie? U mnie wena na żurek :) Moje dziecko, aż się uśmiechnęło jak usłyszał co gotuje. Chyba każdy lubi ta potrawę. Tu prezentuje moją własną wersję żurku - zapraszam! Składniki na wielki garnek: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 20 dag boczku wędzonego 5 małych lasek kiełbasy połowa główki czosnku
Blondynka Gotujeminut,a w efekcie Leń sobie poszedł, tabletki zaczęły działać, więc Migrena zniknęła, a ja zostałam z pysznymi muffinkami :) Autorka napisała, że najlepsze na ciepło - miała rację, choć na zimno równie pyszne. Przepis tradycyjnie ze strony pani Doroty . Składniki na 26 muffinek: SUCHE: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g drobnego cukru 75 g jasnego
Blondynka Gotujeoknem szaro,ponuro i zimno, a ja otulona otulona kocykiem popijam sobie taką herbatkę. Pięknie pachnie, super smakuje i przy okazji picia można zjadać pływające kawałki pomarańczy. Humor od razu się poprawia! Mało tego do tej herbaty przekonał się mój syn, więc razem ja popijamy w jesienne wieczory. Składniki na dwa kubki: 500 ml wrzącej wody czarna herbata
Blondynka Gotujepostawiłam na sprawdzony Bio Olej Słonecznikowy firmy Biooil . Jakiś czas temu zaufałam temu producentowi za uczciwość w kwestii oferowanych produktów, za tym idzie jakość i 100% naturalny, tłoczony na zimno. Jeśli postanowicie zmienić firmę olejów używanych dotychczas, z czystym sumieniem polecam ten i wiele innych firmy Biooil . Może i brzmi to jak reklama, ale reklamą nie jest. Nie zarabiam
Blondynka Gotujemoim przypadku często bywa tak, że jeśli już używam sera z wiaderka do sernika na zimno, zawsze zostaje mi trochę i tym razem wymyśliłam sobie taki deser. W smaku wyszedł prawie identycznie jak serek Danio. Młody zachwycony, a to najważniejsze :) Ten deserek możemy modyfikować do woli, następnym razem dodam wanilii i jeszcze kilka fajnych składników, ale to wkrótce. Składniki
Blondynka Gotujewstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut, co 10 minut mieszamy granolę aby zrumieniła się z każdej strony. Upieczoną granolę studzimy i w momencie, w którym jest już zimna wsypujemy pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę i suszoną miechunkę, która nada granoli wyrazistości w smaku. Gotową granolę wsypujemy do słoika i szczelnie zakręcamy. Szczelnie zamknięta może stać do kilku tygodni
Blondynka Gotujepada deszcz! Za oknem zimno i ponuro - taka wiosna. Aura za oknem nie powstrzymała mnie jednak od zrobienia grilla w domu. Obecnie jestem na etapie testowania granitowych naczyń do gotowania i smażenia włoskiej firmy Ballarini . Tak więc wzięłam syna do kuchni, wyciągnęłam patelnię grillową z szafki i zaczęliśmy się bawić. Na pierwszy ogień poszły szaszłyki drobiowe i warzywa
Blondynka Gotujekropkę na środku patelni konkurencyjnych firm, która wskazywała, czy patelnia jest nagrzana czy nie? Ballarini ma to w rączce. U nich nazywa się to Thermpoint. Jak zielony to patelnia zimna, można już myć lub rozgrzewać, jak czerwona znaczy , że można smażyć, że nagrzana, ale nagrzanej raczej nie myjemy, bo żadne naczynia nie lubią szoku temperatur. Tu coś dla kobiet. Poza
Blondynka Gotujepodpieczony spód wyłożyć farsz. Na wierzch wyłożyć plastry mozzarelli oraz pozostałą część ciasta francuskiego. Zapiec (ok. 40 min do zarumienienia). Podawać z pomidorkami koktajlowymi na ciepło lub na zimno (o ile coś się uchowa ;-)). Notatki: do nadzienia można dodać jeszcze ser feta (wtedy należy uważać z ilością dodanej soli). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.cominny wariant i już nie posypywać góry ciastem a np. polać polewą czekoladową (wtedy należałoby zmniejszyć porcję na ciasto kruche o połowę). W smaku przypomina mi nieco sernik na zimno, i ja czasem na taki właśnie sernik mam ochotę. :) Efekt końcowy w dużej mierze zależy od rodzaju użytego sera. Sernik z gruszkami PRZEPIS Ciasto kruche 2,5 szkl. mąki
coolinarnastrefa.blogspot.comzlepiać pierożki. Piec w temperaturze 190 o C przez ok. 25-30 min. (do zezłocenia). Sos jogurtowy. Wymieszać składniki sosu jogurtowego i podawać z lekko ciepłymi pierogami. Na zimno również są smaczne. Smacznego ... i w wersji z "falbanką" i czarnuszką na wierzchu
coolinarnastrefa.blogspot.comsmaki z dzieciństwa? Przede wszystkim zapach pieczonego ciasta pamiętam z dzieciństwa m.in. szarlotki , rogalików serowych :) 6. Z jakimi smakami kojarzy ci się lato? Napewno truskawki i sernik na zimno z galaretką. 7. Jaka jest twoja największa pasja? Największą pasją jesr dekorowanie wnętrz i jedzenie łakoci :) 8. Czy zwracasz uwagę na to co jesz (jakość
Słodkości i nie tylkoSchab jadłam pod wieloma postaciami , ale muszę przyznac , że taki jadłam po raz pierwszy. Bardzo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Wiem już to , że od dzisiaj będzie dość często gościł u nas i zastąpi nie mile widziane w naszym domu wędliny :) /źródło : "Przyjaciółka"/ Składniki: ok. 1,2 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku duży pęczek świeżej
Słodkości i nie tylko