faszerowana boczkiem. Idealna na ciepło, wtedy skórka jest chrupiąca i bardzo aromatyczna. Jeżeli jednak (co bardzo rzadko się zdarza) coś nam zostanie, równie dobrze smakuje na zimno jako alternatywa dla sklepowych wędlin. Składniki: 700 g schabu bez kości 180 g boczku pokrojonego w cienkie plastry 2 łyżki tymianku sól pieprz oliwa Schab umyć i osuszyć. Rozkroić
Zabawa smakiemsola, pieprzem I paprika oraz ok 1 lyzeczki cukru. Dusialam az do miekkiej marchewki Wlozylam do naczynia- warzywa - ryba- warzywa- ryba. Podajemy na cieplo lub na zimno. Polecam I smacznego
Smaki Edytytartej i poruszając by sie przykleiła ( bułka). Na patelni rozgrzać masło. Na gorące kłaść połówki jajek panierowaną stroną do patelni. Smażyć do zrumienienia bułki tartej. Podawać na gorąco lub zimno
Buniabaje w kuchniPulchne- rumiane-pachnące . Dobre na ciepło i zimno . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniprostu wody , wkładam 2 herbaty w saszetkach ( czarne lub brzoskwiniowe ) i zagotowuję. Ilość wody zależy od tego jak mocny i słodki napar chcemy uzyskać. Przecedzić. Można podawać gorącą lub zimna z kostkami lodu
Buniabaje w kuchnisezon na fasolkę szparagową . Objadamy się nią podając na wszelkie możliwe sposoby . Z masłem i bułeczką tartą , na kwaśno, w cieście naleśnikowym smażoną itd., itp. Czasem robię na zimno - sałatkę , a w zasadzie sałatki z różnymi dodatkami. Wystarczy polać prostym dresingiem, posypać koprem i już. Można podawać np. do mięs z grilla. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniCzęsto robię prosta sałatkę z kuskusu zmieszanego zimnym sosem z warzyw , oleju i soku z cytryny na zimno. Wiem, że Włosi robią cos podobnego z makaronem. Oryginał nie specjalnie mnie pociągał ze względu na użycie czosnku i bazylii. Bazylii nie lubię , a czosnku ostatnio nie mogę. Wymyśliłam sobie wersję a'la Bunia. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipowinnam pisać o pieczeniu czy raczej o duszeniu mięsa .Piekę ( duszę ) zawsze większy kawałek po to by mieć część na gorąco na obiad , a reszta zostaje do podawania na zimno. Zależnie od fantazji zmieniam dodatki , ale z gruszkami nadzianymi żurawiną i chrzanem chyba mi najbardziej odpowiada. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniKalafiorowa kojarzy nam się raczej z delikatną zupą. Przyznaję, że ja też takie z reguły gotowałam. Dziś odstąpiłam od reguły. Na dworze zimno- przydało by się coś na rozgrzewkę. A na to najlepsza gorąca zupa. Tyle , że ja miałam kupiony kalafior i bliżej nie określone plany co do niego. W końcu wyszło mi , ze przecież kalafiorowa też może być
Buniabaje w kuchniJajka na miękko to nie tylko delikatna propozycja na śniadanie . Przetestowałam kilka wersji jajek na pół miękko podawanych na zimno ( jako przystawkę ) z pikantnymi dodatkami. Tak podane jajka są nawet smaczniejsze od tych na twardo z takim samym dodatkiem. Dziś proponuję zestaw jajko- majonez i pikantne wiórki łososiowe ( z mintaja). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMałe podsumowanie LIPCA na moim blogu : 15 lubisiów FB 21 obserwujących 41 postów 3390 wyświetleń najpopularniejsze posty : Arbuzowe slushy Zimna kawa bananowa Roladki drobiowe ze szpinakiem Dziękuję
Magiczne Życie Martyzagranicznych rynkach firma Dary Natury, produkująca mieszanki i herbatki, kawy, przyprawy, zaprawki do nalewek, zioła do kąpieli, surowce zielarskie, owoce suszone, ekologiczne nasiona na kiełki oraz oleje tłoczone na zimno. - informacja pochodzi ze strony firmy. Ja dostałam mnóstwo przypraw,które są bez chemii oraz herbatki. Jeszcze nie miałam okazji nic testować w swojej kuchni,ale na pewno pojawią
Magiczne Życie Martyoleju. Całość mieszamy i przyprawiamy. Farszem nadziewamy naleśniki. Zwijamy jak na krokiety. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Najlepiej smakują ciepłe,ale i na zimno nie są złe
Magiczne Życie Martywieczór Halloween. Będą to małe przekąski w formie kanapeczek z pastą jajeczno-łososiową. Składniki : * ulubiony chleb tostowy * salami w plasterkach * 2 jajka * łosoś wędzony na zimno w plasterkach * majonez * sól , pieprz * szczypiorek * oliwki * wykałaczki Przygotowanie : Jajka pokroić w małą kostkę. Łososia porwać na mniejsze kawałki , posiekać. Wymieszać razem z majonezem. Dodać szczypiorek oraz
Magiczne Życie MartyKolejne danie wigilijne. Tym razem ryba w pysznych warzywach. Polecam zrobić to danie postne. Danie dobre i na ciepło i na zimno. insertCookd("3f369d6e18c10dab9b81ddeb34f5b177"); Składniki : * 1,2kg filetów dorsza, mintaja * jajko , mąka pszenna , bułka tarta - do panierowania ryby * 4 marchewki * kawałek selera * 1 pietruszka * 2 cebule * 4 łyżki oleju rzepakowego * mały koncentrat pomidorowy * łyżka ketchupu łagodnego * cukier , sól
Magiczne Życie Marty