na zimno - 10906 przepisów (strona:544/728)

Rozgrzewanie w sierpniu. 141

Kiedy za oknem taka niestabilizacja, z niechęcią wychodzę z domu. Z przymusem zostawiam swoje kochane cztery kąty i wyruszam na pastwę wiatru, zimna i co chwilowego deszczu. W mieszkaniu chłód, w pracowni tym bardziej. Szlifując kolejne fragmenty, kostnieją mi dłonie. Termometr pokazuje niecałe 13 stopni. Czas na rozgrzewkę. Zostawiam niedokończone szlifowanie, otrzepuję się z kurzu i wracam do siebie, wkraczam

W kuchni Karmel-itki
Trzech Króli z Babcią w kuchni... Czernina i domowy makaron. 149

odwróciwszy się do mnie, uśmiechnęła promiennie. - To jak, gotujemy? - Babciu, wiesz, że nie musisz nawet pytać! DOMOWY MAKARON. 250 g mąki, 1  jajko, 4 żółtka, 1 łyżka oliwy zimna woda szczypta soli   Na stolnicy usypujemy z mąki kopczyk, pośrodku robimy wgłębienie.  Wbijamy tam jajko, dodajemy jajko, łyżkę zimnej wody, oliwę oraz sól.  Wszystkie składniki mieszamy palcami

W kuchni Karmel-itki
Pochmurne Święta. Rogaliki na poprawę nastroju. 169

włosy. Pąki powoli dojrzewają. Aż chce się skakać do chmur, wysoko pod samo niebo. Tak być powinno - w trampkach i letnim prochowcu spacerem wędrować po parku. A jak jest? Zimno, szaro i buro. Zwaliste chmury niosące deszcz pokrywają niebo. Kolejne krople pojawiają się na szybie. Czapki, cieplejsze kurtki, u wielu wciąż kozaki nie schowane do lamusa. W niektórych zakątkach kraju

W kuchni Karmel-itki
Utop...parówkę. Czeskie UTOPENCE. 191

Całość powinna stać w niezbyt chłodnym miejscu co najmniej przez tydzień, raczej dwa. Słoik można postawić między oknami lub do spiżarki, natomiast lodówka nie jest odpowiednia. Spożywa się na zimno z chlebem.składniki: CZESKIE UTOPENCE. (prasa kobieca; ) 400g cienkich, krótkich paróweczek drobiowych 1 średnia cebula 1 czerwona papryka 2-3 ogórki konserwowe 3 szklanki wody szklanka octu (10%) przyprawy: sól

W kuchni Karmel-itki
Niby - leguminka truskawkowa. 159

Zimno. Brr... Pada. Wieje. Niebo spowite gruba warstwą chmur. Nie mam czasu. Muszę jednak coś przyrządzić. Mam ochotę na...? Truskawki. I coś słodkiego. Kolejny szybki, lekki i bardzo letni deser. Kwintesencja smaku świeżych truskawek i kremowej masy jogurtowej. Efekt szybkiego przeglądu zawartości kuchennych szafek oraz lodówki, pustoszejącej niebezpiecznie. Zapraszam, częstujecie się.   TRUSKAWKOWA NIBY-LEGUMINKA. (autorski;) 500g truskawek 2 galaretki

W kuchni Karmel-itki
Truskawka, co przegoni deszcz. MAKARON Z TWAROGIEM I TRUSKAWKAMI. 195

Wrzuciłam do sera truskawki, większe podzieliłam na połówki. Dodałam cukier puder i wszystko razem zmiksowałam przy pomocy blendera. Ugotowany makaron odcedziłam i gorący polałam sosem. Wspaniale też smakuje na zimno. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Lekkość na duchu w te ciężkie upały. 185

gorączką ciele, kryje się niczym nie zniechęcana porcja pozytywnego nastawienia. Ale i tak, o włączeniu piekarnika przy takiej temperaturze mowy nie ma! Trzeba zadowolić się czymś innym. SERNIK NA ZIMNO Z BANANAMI. (przepis autorski;)   1 kg sera z wiaderka 4 łyżki żelatyny  1/2 szklanki gorącej wody 1/2 szklanki śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa

W kuchni Karmel-itki
Na kalarepkę marsz! ZAPIEKANE KALAREPKI FASZEROWANE. 158

Wstawiłam do pieca i piekłam około godziny. Jeśli zacznie coś za bardzo się przypiekać, mięso lub kalarepki, przykryć aluminiową folią. Podałam ciepłe, ale idealnie sprawdzą się jako przekąska na zimno. * Woda, podczas pieczenia, będzie wytwarzać parę. Kalarepki będą bardziej miękkie,  delikatniejsze, a jednocześnie nie wysuszą się zbytnio - zostaną soczyste. Smacznego życzy Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Poranne refleksje. ŚNIADANIOWE RACUCHY BANANOWE 175

się, że nie znalazłam się w gronie dotkniętych straszliwymi trąbami powietrznymi, huraganami. Ludzie Ci stracili większość swego dobytku albo uległ on zniszczeniu, a ja co? Narzekam na deszcz i zimno! Strasznie to niedojrzałe i samolubne. Przerzucam kolejne strony wczorajszej gazety. Polityka? Bzdury. Wydarzenia ze świata? Zatrzymuję się na moment, ale już wertuję dalej. Same smutne wiadomości. Nic wesołego

W kuchni Karmel-itki
Piknik wielkopolskich blogerów - 1.09.2012 158

ucierane ze śliwką i placuszki pomidorowe. Mieliśmy okazję gościć dwójkę blogerów, ale niekulinarnych. Macieja ( ZUCH PRÓBUJE RYSOWAĆ ) oraz Dorotę ( THANK GOD I'M A WOMAN ), która przyniosła serniczek na zimno. *********************************************************************************** Po pikniku, mniejszą niestety już grupą, udałyśmy się (sama damska część) do CH MALTA na Poznańskie Mistrzostwa konkursu Barista of The Year 2012, gdzie młodzi bariści mierzyli swoje zdolności

W kuchni Karmel-itki
Schabowy z cukinii? PANIEROWANA CUKINIA. 207

Jajka rozstrzepałam z odrobiną mleka. Bułkę tartą wymieszałam na pół z mąką. Plastry cukinii panierowałam w jajku i bułce jak schabowe. Smażyłam złoty kolor.  Pyszne na ciepło i zimno. Podałam z ketchupem.  Pasuje każdy inny sos. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich zabieganych. Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Dyniowy szał. CZOSNKOWY KREM Z DYNI Z MAKARONEM. 123

Boję się spojrzeć za okno. Grube, szare chmury, prószący śnieg z deszczem, chlabra na chodniku. Mam wrażenie, że to już koniec listopada, a nie październik. Zimno. Temperatura nie przekracza magicznej, piątej kreski na miarce. Nogą ani się śni zanieść mnie do sklepu. Muszę więc pomyśleć. CZOSNKOWY KREM DYNIOWY Z MAKARONEM. / autorski:/ 1kg pokrojonej w kostkę, obranej dyni 2 cebule

W kuchni Karmel-itki
Bananowy eksperyment. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. 226

Najkrótsze dni w roku, szybko zapad zmrok. Za oknami śnieg, ujemna temperatura.. Zima, taka prawdziwa! Codziennie sypnie, przymrozi.. jest pięknie. Wielu narzeka. Bo za zimno, bo śnieg, bo błoto.. Bo trzeba odśnieżać, skrobać szyby w aucie,  nosić grube rzeczy, ciągle sprzątać na korytarzu, bo ślisko i łatwo można nogę złamać. Ale zima jest piękna. Śnieżnobiały puch

W kuchni Karmel-itki
Słodkie rozgrzewanie... DESEROWA KAWA CYNAMONOWA. 205

Kiedy za oknem zimno, ciemno, nieprzyjemnie, dopada mnie ochota na coś, co rozgrzeje, nasyci i jednocześnie dostarczy przyjemnych doznań smakowych. Jednocześnie znów postanowiłam wykorzystać dobrodziejstwa otrzymane od Makro Cash&Carry, na warsztatach z Kurtem Schellerem.  Uwielbiam cynamon. Mogłabym wszytko przyprawiać cynamonem.. No, może nie wszystko, ale słodkości, czemu nie?  Więc.. zapraszam dziś na.. CYNAMONOWA

W kuchni Karmel-itki