Całość powinna stać w niezbyt chłodnym miejscu co najmniej przez tydzień, raczej dwa. Słoik można postawić między oknami lub do spiżarki, natomiast lodówka nie jest odpowiednia. Spożywa się na zimno z chlebem.składniki: CZESKIE UTOPENCE. (prasa kobieca; ) 400g cienkich, krótkich paróweczek drobiowych 1 średnia cebula 1 czerwona papryka 2-3 ogórki konserwowe 3 szklanki wody szklanka octu (10%) przyprawy: sól
W kuchni Karmel-itkiZimno. Brr... Pada. Wieje. Niebo spowite gruba warstwą chmur. Nie mam czasu. Muszę jednak coś przyrządzić. Mam ochotę na...? Truskawki. I coś słodkiego. Kolejny szybki, lekki i bardzo letni deser. Kwintesencja smaku świeżych truskawek i kremowej masy jogurtowej. Efekt szybkiego przeglądu zawartości kuchennych szafek oraz lodówki, pustoszejącej niebezpiecznie. Zapraszam, częstujecie się. TRUSKAWKOWA NIBY-LEGUMINKA. (autorski;) 500g truskawek 2 galaretki
W kuchni Karmel-itkiWrzuciłam do sera truskawki, większe podzieliłam na połówki. Dodałam cukier puder i wszystko razem zmiksowałam przy pomocy blendera. Ugotowany makaron odcedziłam i gorący polałam sosem. Wspaniale też smakuje na zimno. Smacznego
W kuchni Karmel-itkigorączką ciele, kryje się niczym nie zniechęcana porcja pozytywnego nastawienia. Ale i tak, o włączeniu piekarnika przy takiej temperaturze mowy nie ma! Trzeba zadowolić się czymś innym. SERNIK NA ZIMNO Z BANANAMI. (przepis autorski;) 1 kg sera z wiaderka 4 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 szklanki śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa
W kuchni Karmel-itkiWstawiłam do pieca i piekłam około godziny. Jeśli zacznie coś za bardzo się przypiekać, mięso lub kalarepki, przykryć aluminiową folią. Podałam ciepłe, ale idealnie sprawdzą się jako przekąska na zimno. * Woda, podczas pieczenia, będzie wytwarzać parę. Kalarepki będą bardziej miękkie, delikatniejsze, a jednocześnie nie wysuszą się zbytnio - zostaną soczyste. Smacznego życzy Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisię, że nie znalazłam się w gronie dotkniętych straszliwymi trąbami powietrznymi, huraganami. Ludzie Ci stracili większość swego dobytku albo uległ on zniszczeniu, a ja co? Narzekam na deszcz i zimno! Strasznie to niedojrzałe i samolubne. Przerzucam kolejne strony wczorajszej gazety. Polityka? Bzdury. Wydarzenia ze świata? Zatrzymuję się na moment, ale już wertuję dalej. Same smutne wiadomości. Nic wesołego
W kuchni Karmel-itkiucierane ze śliwką i placuszki pomidorowe. Mieliśmy okazję gościć dwójkę blogerów, ale niekulinarnych. Macieja ( ZUCH PRÓBUJE RYSOWAĆ ) oraz Dorotę ( THANK GOD I'M A WOMAN ), która przyniosła serniczek na zimno. *********************************************************************************** Po pikniku, mniejszą niestety już grupą, udałyśmy się (sama damska część) do CH MALTA na Poznańskie Mistrzostwa konkursu Barista of The Year 2012, gdzie młodzi bariści mierzyli swoje zdolności
W kuchni Karmel-itkiJajka rozstrzepałam z odrobiną mleka. Bułkę tartą wymieszałam na pół z mąką. Plastry cukinii panierowałam w jajku i bułce jak schabowe. Smażyłam złoty kolor. Pyszne na ciepło i zimno. Podałam z ketchupem. Pasuje każdy inny sos. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich zabieganych. Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiBoję się spojrzeć za okno. Grube, szare chmury, prószący śnieg z deszczem, chlabra na chodniku. Mam wrażenie, że to już koniec listopada, a nie październik. Zimno. Temperatura nie przekracza magicznej, piątej kreski na miarce. Nogą ani się śni zanieść mnie do sklepu. Muszę więc pomyśleć. CZOSNKOWY KREM DYNIOWY Z MAKARONEM. / autorski:/ 1kg pokrojonej w kostkę, obranej dyni 2 cebule
W kuchni Karmel-itkiNajkrótsze dni w roku, szybko zapad zmrok. Za oknami śnieg, ujemna temperatura.. Zima, taka prawdziwa! Codziennie sypnie, przymrozi.. jest pięknie. Wielu narzeka. Bo za zimno, bo śnieg, bo błoto.. Bo trzeba odśnieżać, skrobać szyby w aucie, nosić grube rzeczy, ciągle sprzątać na korytarzu, bo ślisko i łatwo można nogę złamać. Ale zima jest piękna. Śnieżnobiały puch
W kuchni Karmel-itkiKiedy za oknem zimno, ciemno, nieprzyjemnie, dopada mnie ochota na coś, co rozgrzeje, nasyci i jednocześnie dostarczy przyjemnych doznań smakowych. Jednocześnie znów postanowiłam wykorzystać dobrodziejstwa otrzymane od Makro Cash&Carry, na warsztatach z Kurtem Schellerem. Uwielbiam cynamon. Mogłabym wszytko przyprawiać cynamonem.. No, może nie wszystko, ale słodkości, czemu nie? Więc.. zapraszam dziś na.. CYNAMONOWA
W kuchni Karmel-itkiWażne, by przekąski były małe, łatwe do przełknięcia w trakcie szalonej zabawy, między jednym tańcem a drugim. Mogą być na ciepło, ale raczej w większości sprawdzają się na zimno. Liczy się nie to, co podamy - kawior czy zwykłe paluszki, ale to, w jak sposób. Co jakiś czas w postach pojawią się propozycje takich łatwych przekąsek, które można zrobić nawet
W kuchni Karmel-itkipomidory w całości z zalewą, bulion i zagotowuję. Gotuję ok. 15 minut, aby cebula zmiękła. Następnie wszystko miksuję, doprawiam solą i pieprzem. Podaję na gorąco. Idealnie pasuje zimna, kwaśna śmietana, która znakomicie przełamuje ostrość. Wskazówka: jeśli nie mamy czasu na zabawę z pieczeniem i obieraniem papryki, a zajmuje to troszkę, można te papryki przygotować znacznie wcześniej
W kuchni Karmel-itkimnie było tak pospolicie? Nie! Nie dość, że przełamuję własne zahamowania, od razu rzucam się na głęboką wodę i kombinuję z kremem! Powstała masa sernikowa, jak na sernik na zimno. Dodając mniej żelatyny, uzyskałam mniej zwartą konsystencję, pasującą do konsystencji kremu. Okazja? Przyjaciółka moja, J., zaczyna właśnie dorosłość, kończąc osiemnaście lat. Jako, iż jest to dziewczyna niesamowicie skromna, nie wyprawiała
W kuchni Karmel-itkirąk karty i oniemieliśmy. Tyle rodzajów czekolady do picia w życiu nie widzieliśmy! Gorzka, deserowa lub mleczna w różnych wariantach do wyboru. Prócz tego, orzeźwiające białe czekolady na zimno z owocowymi smakami, liczne desery na bazie wedlowskiej czekolady, praliny czekoladowe, ciasta oraz aromatyczne kawy i herbaty. Ilość pozycji w karcie aż przytłaczała, a zdecydować się na cokolwiek naprawdę było
W kuchni Karmel-itki