na zimno - 10906 przepisów (strona:540/728)

Czekoladki marcepanowe z orzechami 146

orzechami laskowymi Składniki: 30 sztuk orzechów laskowych 200 g masy marcepanowej 20 g cukru pudru 1 łyżka amaretto 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno mielone orzechy do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie: Orzechy laskowe wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie ściągamy z nich błonkę. Masę marcepanową zagniatamy z amaretto

Przysmaki Karolki
Roladki z zielonym nadzieniem 153

powodu śniegu cieszę się jak dziecko. Ostatnie dni bardzo źle na mnie wpłynęły. Chyba dopadł mnie jakiś kryzys. Właśnie dlatego cieszę się, że w końcu jest jak być powinno - zimno i biało.  Przedpołudnie na spacerze to u mnie rzadkość. Przemarzłam porządnie, ale po powrocie rozgrzałam się w kuchni.   Dziś pachniało indykiem. Ulubione danie mięsne mojej starszej Księżniczki

Przysmaki Karolki
Norweskie ciasto z łososiem 172

pieprzem. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem. Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C. Ciasto smakuje na ciepło i na zimno

Przysmaki Karolki
Sałatka na piątek 568

Dawno nie przygotowałam żadnej sałatki więc dziś jest okazja to nadrobić. To danie dla tych, którzy lobią makarony na zimno. Idealne rozwiązanie na lato, ale myślę, że i jesienią będzie smakować. Gdy tylko skończy się sezon pomidorowy ja porzucę przygotowywanie tej sałatki, gdyż nie uznaje warzyw sprowadzanych z zagranicy, o czym już nie raz wspominałam. Moja kuchnia jest bardziej sezonowa

Przysmaki Karolki
Pora na pora 234

zimną i deszczową. Czekam na tą Złotą Polską, pełną pięknych barw. Na spacery po parku brodząc w stertach pożółkłych liści. Właśnie taką jesień lubię najbardziej i nawet zimno mi wtedy nie przeszkadza. Lubię tez wędrówki na targ, bo o tej porze roku stragany wręcz uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jak to zwykle ja dosłownie tracę głowę, gdy widzę

Przysmaki Karolki
Ostatni letni deser 274

Kolejny zimy dzień za nami, i całe mnóstwo przed nami.  Zmuszona zimnem panującym na zewnątrz zrobiłam remanent w szafie, w wyniku czego letnie sukienki, krótkie bluzeczki i zwiewne spódniczki wylądowały na jej dnie. Grube swetry i szaliki zajęły zaszczytne miejsce gdzieś pod ręką. Niestety lato odeszło i to w niezbyt miłych okolicznościach. Mam wrażenie, że dało się przegonić jesieni

Przysmaki Karolki
Ciasto na majówkę 211

ciastem. Swoją drogą bardzo dobrym ciastem, prostym, a smacznym, wilgotnym i owocowym. Mój najukochańszy miesiąc w roku rozpoczął się dość miło, ale już dziś pogoda nas nie rozpieszcza, niestety. Zimno zatrzymało nas w domu, ale myślę, że mimo to spędzimy ten wolny od szkoły czas bardzo owocnie, czego i Wam życzę. Jogurtowe ciasto z rabarbarem składniki: 300 g rabarbaru

Przysmaki Karolki
Zupa na poniedziałek 132

dobry początek tygodnia będzie zupka. Jak na maj przystało zupa będzie zielona, bo i zielono wokół nas. Mimo, że słonecznie to jednak zimno i może to danie choć trochę nas rozgrzeje. Podstawowym składnikiem są oczywiście zielone szparagi. Ciesze się, że sezon już w pełni rozpoczęty. W ostatnich dniach przerobiłam już parę przepisów na szparagi, takich starszych i tych zupełnie nowych

Przysmaki Karolki
Mała rzecz a cieszy 440

wody 200 g zmiksowanych truskawek wykonanie: Galaretkę przygotowujemy według przepisu z tym, że rozpuszczamy ją w mniejszej ilości wody, 350 ml. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy będzie już zimna wlewamy do niej zmiksowane truskawki i dokładnie mieszamy. Następnie powstałą miksturę przelewamy do miseczek lub foremek i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia

Przysmaki Karolki
Moje ratatouille na pochmurne dni 150

oknem plucha, zimno, ze ma się wrażenie ze najlepiej zapaść z sen zimowy, wtedy nachodzi mnie ochota na coś kolorowego, iście wiosennego, rozgrzewającego i pachnącego ziołami. Wtedy przychodzi czas na ratatouille, takie jak to. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Fish and chips wg Blumenthala 178

ryby to była decyzja 3 sekund. I co... i było super... wystarczy pomysł na genialna panierkę a mogłabym jeść tylko taka rybę, nawet z gazety. A w dodatku na zimno jest jeszcze lepsza... następne do wypróbowania pójdą jego frytki. Załączam tez link do filmiku na którym dokładnie widać jak przyrządził rybę. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Boczek z grilla 153

będzie taki tłusty jak po zwykłym upieczeniu, za to będzie mięsny i soczysty. Polecam pieczenie mięs w całości są niezwykle soczyste i aromatyczne. Idealny na ciepło i zimno. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Klops wg Julii Child 164

zawiodła. Robiłam już rożne klopsy czy pieczenie rzymskie, ale ten jest idealny, myślę ze dodatek bulionu wołowego sprawia ze jest on soczysty, ale się nie rozlatuje. Polecam na zimno i ciepło. Przepis podaje w dwóch wersjach swojej zmienionej i oryginalnej. U niej porcja na 12 osób, u mnie na 6. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sernik truskawkowe serce 175

blogu,. Miał być to co prawda jeden, ale ze przepisy fajne to postanowiłam zrobić 3 a może i 4. Jako pierwsze truskawkowe serce Magdaleny. Pyszny, lekki serniczek na zimno. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Klops w cieście francuskim 171

przepisami . I był to strzał w dziesiątkę, bo metoda zawinięcia podpieczonego mięsa w ciasto jest o wiele lepsza od zawijania go od razu. Klops jest przepyszne szczególnie na zimno, do chleba idealny jako pasztet. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik