ucierane ze śliwką i placuszki pomidorowe. Mieliśmy okazję gościć dwójkę blogerów, ale niekulinarnych. Macieja ( ZUCH PRÓBUJE RYSOWAĆ ) oraz Dorotę ( THANK GOD I'M A WOMAN ), która przyniosła serniczek na zimno. *********************************************************************************** Po pikniku, mniejszą niestety już grupą, udałyśmy się (sama damska część) do CH MALTA na Poznańskie Mistrzostwa konkursu Barista of The Year 2012, gdzie młodzi bariści mierzyli swoje zdolności
W kuchni Karmel-itkiJajka rozstrzepałam z odrobiną mleka. Bułkę tartą wymieszałam na pół z mąką. Plastry cukinii panierowałam w jajku i bułce jak schabowe. Smażyłam złoty kolor. Pyszne na ciepło i zimno. Podałam z ketchupem. Pasuje każdy inny sos. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich zabieganych. Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiBoję się spojrzeć za okno. Grube, szare chmury, prószący śnieg z deszczem, chlabra na chodniku. Mam wrażenie, że to już koniec listopada, a nie październik. Zimno. Temperatura nie przekracza magicznej, piątej kreski na miarce. Nogą ani się śni zanieść mnie do sklepu. Muszę więc pomyśleć. CZOSNKOWY KREM DYNIOWY Z MAKARONEM. / autorski:/ 1kg pokrojonej w kostkę, obranej dyni 2 cebule
W kuchni Karmel-itkiNajkrótsze dni w roku, szybko zapad zmrok. Za oknami śnieg, ujemna temperatura.. Zima, taka prawdziwa! Codziennie sypnie, przymrozi.. jest pięknie. Wielu narzeka. Bo za zimno, bo śnieg, bo błoto.. Bo trzeba odśnieżać, skrobać szyby w aucie, nosić grube rzeczy, ciągle sprzątać na korytarzu, bo ślisko i łatwo można nogę złamać. Ale zima jest piękna. Śnieżnobiały puch
W kuchni Karmel-itkiKiedy za oknem zimno, ciemno, nieprzyjemnie, dopada mnie ochota na coś, co rozgrzeje, nasyci i jednocześnie dostarczy przyjemnych doznań smakowych. Jednocześnie znów postanowiłam wykorzystać dobrodziejstwa otrzymane od Makro Cash&Carry, na warsztatach z Kurtem Schellerem. Uwielbiam cynamon. Mogłabym wszytko przyprawiać cynamonem.. No, może nie wszystko, ale słodkości, czemu nie? Więc.. zapraszam dziś na.. CYNAMONOWA
W kuchni Karmel-itkiWażne, by przekąski były małe, łatwe do przełknięcia w trakcie szalonej zabawy, między jednym tańcem a drugim. Mogą być na ciepło, ale raczej w większości sprawdzają się na zimno. Liczy się nie to, co podamy - kawior czy zwykłe paluszki, ale to, w jak sposób. Co jakiś czas w postach pojawią się propozycje takich łatwych przekąsek, które można zrobić nawet
W kuchni Karmel-itkipomidory w całości z zalewą, bulion i zagotowuję. Gotuję ok. 15 minut, aby cebula zmiękła. Następnie wszystko miksuję, doprawiam solą i pieprzem. Podaję na gorąco. Idealnie pasuje zimna, kwaśna śmietana, która znakomicie przełamuje ostrość. Wskazówka: jeśli nie mamy czasu na zabawę z pieczeniem i obieraniem papryki, a zajmuje to troszkę, można te papryki przygotować znacznie wcześniej
W kuchni Karmel-itkimnie było tak pospolicie? Nie! Nie dość, że przełamuję własne zahamowania, od razu rzucam się na głęboką wodę i kombinuję z kremem! Powstała masa sernikowa, jak na sernik na zimno. Dodając mniej żelatyny, uzyskałam mniej zwartą konsystencję, pasującą do konsystencji kremu. Okazja? Przyjaciółka moja, J., zaczyna właśnie dorosłość, kończąc osiemnaście lat. Jako, iż jest to dziewczyna niesamowicie skromna, nie wyprawiała
W kuchni Karmel-itkirąk karty i oniemieliśmy. Tyle rodzajów czekolady do picia w życiu nie widzieliśmy! Gorzka, deserowa lub mleczna w różnych wariantach do wyboru. Prócz tego, orzeźwiające białe czekolady na zimno z owocowymi smakami, liczne desery na bazie wedlowskiej czekolady, praliny czekoladowe, ciasta oraz aromatyczne kawy i herbaty. Ilość pozycji w karcie aż przytłaczała, a zdecydować się na cokolwiek naprawdę było
W kuchni Karmel-itkiłyżeczki proszku do pieczenia 150 g margaryny ekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu tłuszcz + bułka tarta do formy lukier: 2/3 szklanki cukru pudru zimna woda Jabłka obieram ze skórki, kroję w ćwiartki, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie sczerniały i odstawiam. Do miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem. Dodaję szklankę cukru, kilka
W kuchni Karmel-itkiwierzch wszystkich niby hot-dogów. Piekę około 25-30 minut w 200 stopniach do chwili, aż wierzch pięknie zbrązowieje. Najlepiej smakują na ciepło, ale także sprawdzają się świetnie jako zimna przekąska. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiWieczorne szare niebo. Wiatr porusza liśćmi na chodniku, już prawie wszystkie spadły z drzew. Nagie konary straszą przechodniów swoją surowością, zimnem i nieżyczliwością. Słychać wrzaski wron i kruków. Odgłosy jesieni. Idę opustoszałą już ulicą. Jest dziwnie cicho, tak głucho. Charakterystyczny zapach dymu, podobny jak zimą, lecz brak tej śnieżnej wilgoci. Budzą się wspomnienia. Zawsze, kiedy tuliłeś mnie, przychodząc wieczorem, pachniałeś
W kuchni Karmel-itkigazie, a po zagotowaniu dusze na małym ogniu jakąś dobrą godzinę. Nie dodaję cukru - owoce same sobą osłodzą, a dodatek wanilii spotęguje uczucie słodyczy w smaku. Wybornie smakuje na zimno, jak i na ciepło czy też gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam wciąż jeszcze bardzo świątecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisię udaje i rusza w dalszą trasę, swym żółwim tempem. Słyszysz sygnał karetki, ale nawet ona się nie pospieszy. Nie ma to jak zima. A na mróz i zimno najlepsze jest coś rozgrzewającego i sycącego. Na przykład gulasz wieprzowy, z dużą ilością mięsa, pikantny i bardzo smaczny. Od razu zapominasz o tym, co dzieje się za oknem. GULASZ WIEPRZOWY
W kuchni Karmel-itkiprzechodniami. Udeptana warstwa śniegu, pod którą kryje się nadal lód, to niezła przeszkoda i ani się obejrzysz, lądujesz na plecach. Chirurdzy i ortopedzi przeżywają oblężenie. Sine niebo i świadomość zimna nie zachęca do wyjścia z domu. Jednak siedzieć w nim bez celu? To jak już lepiej coś upitrasić. Zrobiłam te mielony tylko z jednego względu - niepohamowanej ciekawości. Powiem tak: smakują
W kuchni Karmel-itki