świetna baza do wielu potraw na słodko i słono. Dziś proponuję minipizze/tartinki, które sprawdzą się zarówno na popołudniową przekąskę, kolację, jak i danie imprezowe. Smakują na ciepło i na zimno, a położyć można na nie praktycznie wszytko. Zapraszam na przepis... Minipizze z ciasta francuskiego z grillowanym kurczakiem (kolacja dla dwóch lub przekąska dla kilku osób) Potrzebujemy: opakowanie ciasta francuskiego garść
Ratunku obiadzdążę, a to zapomnę, ale zwykle nie mam takich problemów. Jest za to inny. Zima! Sałatkę czy surówkę do czasu zjedzenia trzymam oczywiście w lodówce, więc jest zimna. Sama myśl o takim posiłku, gdy za oknem panują minusowe temperatury, nie nastraja zbyt pozytywnie. W związku z tym mój cudowny pomysł trafił szlag, jak tylko nadeszły mrozy. Chciałam czegoś ciepłego, czegoś
Ratunku obiadtrochę przymroziło, jednak tylko chwilowo. Mimo to jak dla mnie wystarczy i chociaż mam nadzieję, że teraz to już tylko coraz cieplej będzie, to wolę się przygotować na powrót zimna. I gdyby jednak zima postanowiła wrócić, to mam w zanadrzu tajną broń. Danie z serii brzydkie a dobre. Pyszną, gęstą, rozgrzewającą, szybką i do tego zdrową zupę... pomidorową
Ratunku obiadjajeczną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 30 minut, do momentu aż brzegi tarty się zarumienią, a masa jajeczna się zetnie. Podajemy na gorąco lub na zimno. Smacznego! Wyliczenia: masło 3 zł mąka 0,5 zł jajka 2,8 zł śmietana 1,7 zł szpinak 2,5 zł ser 8 zł czosnek 0,3 zł przyprawy
Obiad za dychęMiałam ochotę na jakiś serniczek, ale jakoś nie opłacało się piec całego ciasta.. Chciałam coś na zimno i na szybko, więc wymyśliłam takie sobie babeczki :) Nie mogłam się zdecydować czy zrobić z malinami czy z brzoskwiniami, więc zrobiłam dwie wersje. Myślę jednak, że równie dobre będą z borówkami czy jagodami. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówpigułkę! Jak się ostatnio zastanowiłam, to powinnam brać prawie wszystkie reklamowane (no, może oprócz tych dla panów), a te na zimne ręce to przede wszystkim! Teraz, kiedy robi się zimno to już w ogóle!:) Czekam jeszcze na odcinek "Klanu", w którym bohaterowie będą częstować się jakimś suplemencikiem (chociaż może już był??). Mam dla Was dzisiaj pyszny deserek, który
Kraina Tysiąca Smakówłyżeczki soli. 2. Mieszamy ryż z prużonymi jabłkami, dodajemy orzechy, po dwie szczypty cynamonu i gałki muszkatołowej. Możesz dosypać więcej, ja lubię delikatnie;) 3. Jemy na ciepło lub na zimno. Można podgrzać delikatnie w mikrofalówce. Przed podaniem dekorujemy połówkami orzechów i goździkami. Jeśli lubisz rodzynki możesz też trochę wsypać:) Smacznego
Kraina Tysiąca Smakówcoś jest "och i ach", a ten sernik jest taki trochę kontrowersyjny:) Jego smak jest bardzo specyficzny, słodki i kwaśny... orzeźwiający , więc dobry jako alternatywa dla sernika na zimno w upały. I jest smaczny, ale taki... inny. Może zbyt wiele po nim oczekiwałam? W każdym razie próbowało go sześć osób - połowa była zachwycona, a reszta stwierdziła, że nie jest
Kraina Tysiąca Smakówdole warstwa serka, lekko dosłodzonego do smaku. Środek to serek zmiksowany z porzeczkowym musem, a na wierzchu sam porzeczkowy mus, tylko dla prawdziwych miłośników tego owocu :) Najlepiej smakuje na zimno w leniwą niedzielę :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówjednak udało mi się wygrać w konkursie organizowanym przez markę Kenwood zaproszenie na czekoladowe warsztaty . Było jednak gorąco, bo ledwo udało mi się na nie dotrzeć :) A właściwie zimno, bo dotarłam bardzo zmarznięta, godzinę po czasie :) Na szczęście - CZEKOLADOWE warsztaty wiążą się z tym, że wszędzie dookoła jest pełno pysznej CZEKOLADY, więc udało mi się szybko rozgrzać i poprawić sobie
Kraina Tysiąca Smakówżerców idealne! Komentarze m.dawid 2010/01/17 09:47:56 Najlepsze życzenia!!!!!!! samych słodko- orzechowych dni :) Mnie od rana po głowie chodzi właśnie nutella -ale tłumacze sobie, że do sklepu daleko, zimno i w ogóle śnieg, zaspy, nie warto i tak bardzo to może nie potrzebuję;) Nie pomagasz mi dziś Sowo w wytrwaniu w postanowieniu:) oj nie pomagasz:) cynamonwkuchni 2010/01/17
Zdrowa Kuchnia Sowykawiarni :D:D:D sowa_nie_sowa 2010/02/01 11:43:10 A to miłe skojarzenie czy raczej nie...?;) rain1drop 2010/02/03 10:17:26 Wygląda wspaniale. Bardzo lubię sernik na zimno i robię go często, ale z marmurkowym wzorem nie robiłam jeszcze nigdy. :) sowa_nie_sowa 2010/02/03 11:41:34 Wiesz, właściwie to powinnam zmienić nazwę, bo z marmurkiem niewiele
Zdrowa Kuchnia Sowygorącej wody, studzę i wylewam na wierzch, a wcześniej jeszcze układam pokrojone truskawki. ***** Komentarze Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, dze187.neoplus.adsl.tpnet.pl 2010/06/27 21:20:46 Piękny ten jogurtowiec na zimno. A ile blogów, tyle widzę różnych wariacji na temat zimnych ciast z truskawkami. I wszystkie wyglądają pysznie. Tak jak Twój :) anytsujx 2010/07/02 21:53:32 Przepis rewelacyjny, zapisuję do wypróbowania, pozdrawiam :) sowa
Zdrowa Kuchnia Sowy