na zimno - 10906 przepisów (strona:515/728)

Sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie 248

zmielony pieprz sól morska Wykonanie: Czosnek rozcieramy w moździerzu  z solą, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze około 20 minut. Przelewamy zimna wodą i odstawimy do odcieknięcia. Fasolkę polewamy sosem i mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Tarta warzywna 163

mozzarella były odsączone. W przeciwnym wypadku zamiast chrupiącego ciasta i warzyw z piekarnika wyjemy warzywa uduszone we własnym sosie. Tarta doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.  Inspiracja  Madame Edith . Tarta warzywna Proporcje  na formę o średnicy 28 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 1 opakowanie  ciasta francuskiego 3 okrągłe małe żółte

Kulinarne przygody Gatity
Dżem z borówki amerykańskiej 131

roku całkiem oszalały ! Posiadam trzy krzaczki, a borówek jest tyle, że nie sposób je przejeść. Robiłam jedną  tartę ,  drugą tartę ,   sernik na zimno ,  domowe lody ,  jemy je z jogurtem na śniadanie, czy tak po prostu bez niczego. Jemy i jemy,  a ich wcale nie ubywa...  Zebrałyśmy z córką prawie

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone cytrynowe ziemniaki 230

Wracam na bloga po krótkiej urlopowej i remontowej przerwie z prostym, ale bardzo aromatycznym przepisem na ziemniaki.  Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podawane jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb, albo jako sałatka na ciepło. Ja swoje zrobiłam na patelni, ale równie dobrze można je przygotować w piekarniku.   Pieczone cytrynowe

Kulinarne przygody Gatity
Ajwar, pasta z pieczonych warzyw 172

się z kuchni bałkańskiej i różni się nieco swoim składem w zależności od regionu. Moja dzisiejsza propozycja nie zawiera na przykład pomidorów. Równie dobrze smakuje na ciepło, jaki na zimno. Możemy ją robić na bieżąco, albo zawekować  w słoikach, żeby pozostała z  nami na dłużej. Jest doskonała do wszystkich mięs, ale ja najrzadziej ją lubię z kawałkiem wiejskiego

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka ziemniaczana z fasolką 175

oknem powiało chłodem... jesień, niestety... Pora więc wrócić do nieco cięższych dań. Na początek polecam aromatyczną, pikantną i rozgrzewającą sałatkę ziemniaczaną, idealna na nadchodzące jesienne chłody. Doskonała na zimno, ale ja ją uwielbiam również na ciepło. Inspirację zaczerpnęłam z  mojego ulubionego bloga  Bea w kuchni . Sałatka ziemniaczana z fasolką Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym 218

Dziś na blogu pozostajemy w jesiennym nastroju. Za oknem piękna słoneczna polska złota jesień, możemy sobie więc pozwolić na deser na zimno, to znaczy na jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym. Jednym ze składników masy serowej jest kasza jaglana. Jesteście zdziwieni  ? Jeśli tak to zachęcam do wypróbowania przepisu ! Będziecie  bardzo mile zaskoczeni jak kasza wspaniale smakuje w serniku

Kulinarne przygody Gatity
Joke Moo Sub, czyli tajska zupa śniadaniowa (โจ๊กหมูสับ) 221

zamiast lekkich owocowych śniadań, lepiej zjeść coś ciepłego i rozgrzewającego. Wstałeś do pracy a za oknem jeszcze ciemno i na samą myśl o wyjściu z domu jest Ci zimno? Koniecznie zjedz coś pożywnego, co da Ci siłę na resztę dnia i uchroni od przeziębień! Joke zawiera dużo odżywczych składników, dzięki czemu już od rana czujesz się gotowy na resztę dnia

Tajskie smaki
Chutney z brzoskwiń 120

Indyjski gęsty owocowy sos, używany na zimno jako dodatek do mięs lub warzyw. W jego skład wchodzą dojrzałe brzoskwinie usmażone z cebulą, czosnkiem, octem oraz przyprawami. Polecam również dodać odrobinę chilli, aby uzyskać lekko pikantny smak :) Składniki: 5 brzoskwiń 5 łyżek cukru 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 cm kawałek imbiru 50 ml białego octu winnego szczypta soli mała

wyzwania kuchenne
Wytrawne ptysie z masą serowo-łososiową 239

wielkości ) CIASTO: * 100 ml wody * 35 g masła * 70 g mąki * 2 jajka * szczypta soli FARSZ: * 150 g serka Almette ( smak ziołowy ) *   50 g łososia wędzonego na zimno dodatkowo : rukola Wykonanie: Wodę zagotować z solą i masłem. Dodać mąkę - gotować, nie przerywając mięszania, aż masa zacznie odstawać od naczynia. Ostudzić. Masę miksować, dodając po jednym jajku, do momentu

kolorowotorcikowo
Sałatka z żółtymi pomidorkami i wędzonym łososiem na rukoli 166

smaczna sałatka. Tym razem żółte pomidorki z łososiem w towarzystwie rukoli. Całość połączył olej sezamowy. składniki: 2 garście rukoli 12 żółtych pomidorków koktajlowych 125 g łososia wędzonego na zimno Limito 1 łyżka sezamu 4 -5 łyżek oleju sezamowego Składniki na dwie porcje. Na każdym talerzu ułożyć garść rukoli. Pomidorki przekroić na pół i ułożyć na sałacie. Pomiędzy pomidorkami ułożyć wędzonego

Monia miesza i gotuje
Cebulaczki 349

pyszne bułeczki drożdżowe z cebulą i żółtym serem. Moja rodzinka je bardzo polubiła Są przepyszne, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Są fajnym pomysłem na kolację, drugie śniadanie do szkoły lub pracy. W mniejszej wersji świetnie będą pasować jako przekąska na imprezę. Polecam Wam ten prosty, tani

Marta Gotuje
Klasyczna sałatka nicejska 336

klasyka, prawda? W szybkim skrócie: oliwa z oliwek extra virgin BIOLEVITA (więcej info TU lub TU ) - jest pozyskiwana ze starannie wyselekcjonowanych, hiszpańskich oliwek. Najlepiej nadaje się do spożywania na zimno, zachowując tym samym swoje naturalne witaminy (A i E) i minerały (fosfor, potas, żelazo). Odznacza się łagodnym smakiem i zapachem. Zdrowy i w 100% naturalny dodatek do ulubionej sałatki

Grunt to przepis!
Bułeczki drożdżowe z parówką 268

parówką. Są bardzo smaczne a szczególnie z dużą ilością musztardy lub ketchupu. Moje nowe odkrycie smakowe to ketchup z dodatkiem śliwki. Bułeczki są pyszne na ciepło jak i na zimno. Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 50 g masła roztopionego 5 łyżek wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem

Ala piecze i gotuje
Forma na ciastka - test 149

doskonale radę. Popychacz pozwala na uformowanie zadowalającego kształtu. W najbliższym czasie z pewnością wykorzystam je także do formowania burgerów oraz porcjowania sałatek. Świetnie nadadzą się też do deserów na zimno, więc przede mną jeszcze kilkanaście możliwości na ich sprawdzenie. W sklepie forma na ciastka kosztuje 28,80 zł. Obręcze są funkcjonale i eleganckie, więc mogą się też nadawać na prezent

Pasja Smaku