Początkowo Piknik Smakoszy miał odbyć się na Moście Kultury, na świeżym powietrzu - jak to przystało na piknik. Niestety ... plany popsuto nam odgórnie. Pogoda nie dopisała, deszcz i przejmujące zimno w sierpniu - kto by się spodziewał ?! Mimo wszystko wszystko zainteresowanie było. Goście się zjawili, pojedli, porozmawiali ... W wydarzeniu wzięło udział 7 lubelskich blogerek: Karina , Gosia , Edyta , Agnieszka , Dorota , Magda
kolorowotorcikowoSzybkie, smaczne i przede wszystkim pożywne kotleciki z dodatkiem czerwonej papryki. Idealne na obiad i kolację, na zimno i ciepło. Musicie się poczęstować! Koniecznie! Składniki : * filet z kurczaka - około 400g * średnia czerwona papryka * jajko * mała cebula * ząbek czosnku * 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej * sól, pieprz i ulubione zioła do smaku Przygotowanie : Kurczaka i paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebulę
Magiczne Życie MartySałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam! Składniki : 1kg buraków 3 czerwone papryki 3 cebule szklanka wody 3 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieSałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam! Składniki : 1kg buraków 3 czerwone papryki 3 cebule szklanka wody 3 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Buraki gotujemy i obieramy ze skórki dopiero gdy przestygną. Ścieramy na tarce o grubych oczkach
prawdziwe jedzenieFalafle to smażone kotlety z ciecierzycy. Nie zawierają mleka, jaj ani glutenu. Są smaczne na ciepło jak i na zimno. Kiedy przestygną możemy je spokojnie spakować i zabrać jako przekąskę na wycieczkę. Składniki: cieciorka natka pietruszki czosnek cebula przyprawy mąka (opcja) ziarna sezamu lub czarnuszki na wierzch (opcja) sporo oleju Cieciorkę płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Odlewamy wodę
prawdziwe jedzenietonę różnych mąk, makaronów, kasz i 2 opakowania kaszy jaglanej i nie wiem co z nimi zrobić, bo tak w sumie za jaglanką na wytrawnie nie przepadam. Sernik na zimno też mi z nią nie smakował, więc co by tu innego przygotować? Z pomocą przyszła oczywiście Dorota i jej brownie z kaszą i orzechami, ja postanowiłam wykorzystać do niego masło
Pora coś zjeśćSezon na jagody właśnie się rozpoczyna. Owoce te smakują świetnie zarówno na zimno jak i na ciepło. Tutaj, mój sposób na sos jagodowy, który dodać można do ciasta, naleśników, deserów. W zależności od preferencji i tego, do czego ma zostać dodany, można go zrobić słodszym lub kwaśniejszym. Z podanego przepisu otrzymacie miseczkę sosu. Proporcje można dowolnie zwiększyć, aby zrobić
PastelFoodSernik na zimno z borówkami. Ciasto bez pieczenia z serka mascarpone, śmietany kremówki i borówek. Blaszka o wym. 25cm x 25cm. Składniki Spód ciasta: Ciasteczka owsiane z orzechami 420g Masło 125g Krem: Śmietana kremówka 30% 660ml Żelatyna 30g (4 łyżki) Woda gorąca, 120ml Mascarpone 750g Cukier 250g Mus borówkowy: Borówka amerykańska 500g Cukier puder 2 […] The post Sernik
Kulinarne Przebojeprzetwory za mało do zjedzenia za dużo więc trzeba było zrobić coś słodkiego. I tak powstały te maleństwa. Jeżynki bardzo ładnie zabarwiły śmietankę. A dzisiaj tworzę też serniczek na zimno z jeżynkami, zobaczymy co z tego wyjdzie. składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanki mąki krupczatki 200 g margaryny 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 200 g jeżyn
Monia miesza i gotujenadchodzi sezon truskawkowy to w kuchni mamy wtedy Truskawkowy zawrót głowy. Zaczynam wtedy robić serniki na zimno , ciasta z truskawkami , lody truskawkowe , konfitury itp. rzeczy. Jednego co nie lubię z truskawek to kompotu truskawkowego. Jednak najbardziej uwielbiam desery, które wyglądają bardzo efektownie, a nie trzeba się przy nich zbytnio napracować. Desery z truskawkami to jedne z moich ulubionych, szczególnie wtedy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchili, który otrzymałam w paczce od Winiary jest dla mnie ostatnio inspiracją do przygotowywania dań. Doskonale nadaje się jako dodatek na zimno, jak i do przygotowania na jego bazie ciepłych sosów. Wczoraj kupiłam trochę wątróbki drobiowej. Stwierdziłam, że te dwa produkty powinny do siebie pasować. Przygotowałam to połączenie wątróbki tylko dla siebie, bo to mały eksperyment, gdyż nigdy nie robiłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfrużelinę z jagód, były też nadziane kremem kokosowym. Polecam, zróbcie je sami i spróbujcie, są pyszne, na dwa kęsy, delikatnie kruche. Tartaletki były pyszne na ciepło jak i na zimno. Ja do ich dekoracji wykorzystałam orzechy włoskie, które są w zestawie z marakują w miodzie Podczas spotkania mieliśmy okazję poznać produkty ETERNO - producenta pysznych konfitur, przetworów z owoców i warzyw
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwlać do zagotowanej części mleka i gotować dalej na gęsto, często mieszając aby kaszka się nie przypaliła. Jeśli chcemy aby kaszka wyglądała bardziej jak deser i zjeść ją na zimno, to ją studzimy, najlepiej w przykrytym garnuszku, aby się nie zrobił na kaszy kożuch. Potem warstwowo układamy w szklanym naczyniu, np, przekładając kaszę czereśniami, na wierzchu układamy posiekaną czekoladę. Deser
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcytryny, aby dodać trochę kontrastu do zieleni ogórka dodałam kilka kostek mrożonego arbuza. Obowiązkowym składnikiem jest lód w kostkach, bez nich lemoniada nie może się obejść, wtedy jest zimna, gasi wielkie pragnienie. 1 szklanka wody gazowanej listki mięty i melisy 1 ogórek gruntowy lód w kostkach 1 łyżka soku z cytryny 5 kostek mrożonego arbuza ½ łyżeczka miodu Umytego ogórka kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyłożoną papierem do pieczenia, powierzchnię smarujemy pozostałą ilością mieszaniny mleka i jajek. Pieczemy ok. 10-12 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem. Są smaczne zarówno na ciepło lub zimno. The post Mini bułeczki a’la Scones appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię