na zimno - 10906 przepisów (strona:494/728)

596. Egzotyczne placki + pomysł... na obiad, kolacje? 196

placuszki bananowe z mleczkiem kokosowym i ananasem, podane z jogurtem naturalny z mascarpone i cukrem trzcinowymJeszcze tylko jutro.Tak jakoś dzisiaj, szaro, zimno i mokro :(Przepis:60g mąki 1/2 zmiksowanego banana30-40ml mleczka kokosowego jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli, cynamonu, armatcoś do posłodzeniakilka plastrów ananasaJajko miksuje z bananem i mleczkiem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia

More food, love and dreams
624. Gotowany sernik na raz. 176

budyniem waniliowym, z serka "emilki" i z kostkiTaa, logika jeść ser z serem xdKiedyś robiłam go w wersji na ciepło i jakoś mnie nie przekonał, ale wersja na zimno jak najbardziej mnie kupiła :PBałam się, że wyjdzie za rzadki i nie zgęstnieje wieczorem, ale rano zaskoczył mnie idealną strukturą :DWpadam i wypadam z domu... chce już mieć te bierzmowanie

More food, love and dreams
637. Domowe masło słonecznikowe. 136

jogurtem naturalnym, miodem i masłem słonecznikowym; truskawkiPierwszy raz z czymś, a nie wyjadane prosto ze słoiczka ^.^Masło wyszło mi trochę suche, ale i tak jest pyszne :3Pogoda się zepsuła, zimno, ciemno i cały dzień pada... przynajmniej na pocieszenie mam kolejne 2kg truskawek :3A tak swoją drogą, to tofu, jednak nie jest dla mnie

More food, love and dreams
670. Kluski nie tylko na śniadanie... 139

Kluski lane na mleku z jagodamipłatkami migdałowymi i cukrem trzcinowymCiepła miseczka, na pocieszenie, że tak zimno jest.Aa, ostatnio lubię sobie zajadać takie kluski w różnych wariacjach :Pkluski leniwe(z ziemniakami i serem)podane z bułką tartą, cukrem trzcinowym i jagodami Czasami zdarzają mi się gorsze dni.. czasami wydaje mi się, że wszystko jest

More food, love and dreams
Śledzie w doskonale przyrządzonej cebulce. 3017

Jeśli ktoś lubi śledzie to na pewno pod każda postacią, chociaż są tacy, który twierdzą ,że tylko klasyczne z cebulką to prawdziwe danie ze śledzi. Dlatego

W kuchennym oknie Ewy
SURÓWKA W MAKARONIE 238

mieszamy,wlewamy oliwe,ocet,doprawiamy wg uznania.MieszamyW osolonej wodzie na małym ogniu gotujemy al dente makaron,wlewamy do wody łyżkę oleju zeby makaron się nie posklejał.Ugotowany makaron przelewamy zimna wodą,studzimy.Zimny napełniamy farszem warzywnym

Z Majeczką w kuchni
KRUCHA PIECZONA ŁOPATKA 157

minut, układamy obok mięsa rozmaryn, po tym czasie zmniejszamy temp. na 170 st. i pieczemy około godziny. Co kilkanaście minut podlewamy mięso bulionem.Wybornie smakuje na ciepło, jak i na zimno na kanapki

Z Majeczką w kuchni
FRANCUZIKI Z MIĘSEM MIELONYM 177

Bardzo dobrze smakują na ciepło jako danie obiadowe, ale są również  świetne na zimno jako przekąska. U mnie zajadają się nimi i dorośli i dzieciaki. Pyszne, poprostu...Składniki:2 opakowania ciasta francuskiego1/2 kg mięsa mielonegojajko sól morska prowansalska Kamis młynekpieprz młotkowany z kolendrą Kamispęczek natki pietruszki3 ząbki czosnku3 łyżki bułki tartejWykonanie:Do mięsa mielonego dodajemy jajko,bułke tartą

Z Majeczką w kuchni
POMIDOROWA SALSA 133

Idealny dodatek do mięs na zimno, wędlin i pasztetów, pyszna..Składniki:2 papryczki chili2 duże pomidory1 zielona papryka1 cebula5 ząbków czosnku1/2 łyżeczki soli morskiej Kamis1/4 łyzeczki pieprzu mielonego Kamis1/4 łyżeczki cukru pudru1 łyzka natki pietruszki2 łyżki oliwy1/2 łyżeczki kolendry suszonej,mielonej Kamissok z 1/2 cytrynyWykonanie:Pomidora kroimy na kawałeczki,blenderujemy,dodajemy pokrojoną na mała kosteczkę paprykę,cebulę,papryczki chili

Z Majeczką w kuchni
WIOSENNA SAŁATKA MAKARONOWA 163

puszki kukurydzy 1 duży ogórek wąż pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku 2 duże łyżki majonezu sół morska  pieprz mielony  Wykonanie: Makaorn gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy,przelewamy zimna wodą. Przekładamy do salaterki. Wkrajamy w kosteczkę ogórka, rzodkiewkę w półplasterki, drobno posiekany szczypiorek. Dokładamy groszek,kukurydzę, majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy

Z Majeczką w kuchni
KARP W GALARECIE 212

Lubimy ryby, nie tylko od świąt.Choć na Wigilię jest obowiązkowo to i czasem na jakies okazje też lubię go przyrządzić.Swietny na zimno ale jesli przyrządzam go poza świętami podaję go na obiad  gorącymi ziemniaczkami jako danie główne. Danie pracochłonne,ale naprawdę warte efektu. Składniki: 1,5 kg karpia zatorskiego 5 cebul 3 marchwie kawałek selera pietruszka

Z Majeczką w kuchni
SMERFNY JAGODOWIEC 265

Jagody leśne pojawią się już coraz liczniej, jako że jestem fanką mocno owocowych ciast, takie wydanie na zimno zachwyci każego kto takie właśnie mocno owocowe lubiSkładniki:2,5 szkl.jagód leśnych30 dag serka waniliowegopól szkl,smietany 183 łyżki zelatyny+pół szkl.wrzatku2 galaretki jagodowe lub wisniowekostka margaryny20 dag herbatników5 łyzek cukruWykonanie:Margarynę roztapiamy,herbatniki dokładnie mielimy na pył.Łączymy herbatniki

Z Majeczką w kuchni
BABCINE OGÓRECZKI 132

łyżeczka gorczycy,zabek czosnku,5 ziela angielskiegoWykonanie:Ogórki myjemy,układamy do słoika.Wkładamy chrzan,koper,marchew pociętą w słupki,listek wisniowy,czosnek,ziele i gorczycę.Mieszamy składniki zalewy,zimna zalewamy ogórki w słoiku,zakręcamy słoiki,pasteryzujemy 10 minut,nie dłużej

Z Majeczką w kuchni
Rolada schabowa z pieczarkami 226

Uwielbiam domowe wędliny i pieczone mięsa. Są dużo zdrowsze od tych kupowanych w sklepie, a przygotowanie naprawdę nie jest trudne. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z pewnością Wam zasmakuje! Składniki:1 kg schabu bez kości30 dag pieczarek1 cebulasól, pieprz2 łyżeczki słodkiej paprykikilka owoców jałowca20 ml olejukilka ziaren kolendry3 ziarna pieprzu 2 łyżki oleju do smażenia

Pasja Smaku
Buraczki zakwaszone czerwonym octem 204

solą, cukrem i octem, mieszam dokładnie. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny. Buraczek powinien mieć wyraźny słodko-kwaśny smak.Mojej Rodzinie najlepiej smakuje po całkowitym wystudzeniu w lodówce. Podaję na zimno jako dodatek np. do kaszy z bitkami w sosie własnym  :)                                 Smacznego

Proste Potrawy