na zimno - 10906 przepisów (strona:485/728)

Pesto z sałaty z dodatkiem bazylii, czosnku i orzechów 154

gdzie głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory (pesto alla siciliana). Pesto podaje się do makaronów, pieczywa, sałat czy sera. Jest to sos robiony i podawany na zimno. Bazylia poddana działaniu wysokiej temperatury zmienia lekko smak na gorzkawy. Tyle klasyka :) W Polsce pesto staje coraz bardziej popularne i przygotowuje się je w zasadzie chyba ze wszystkiego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśnikowe spaghetti z sosem marchewkowo - imbirowym 206

przetrzeć przez sito. Dodać imbir, sól, miód i cynamon. Doprawić wszystko do smaku.Naleśniki pokroić w paseczki, ułożyć na talerzu i polać sosem. Można podawać na zimno lub na gorąco.Smak jest (tak jak pisałam na początku) dość ciekawy i oryginalny. Na pewno nie każdemu zasmakuje, ale myślę, że warty wypróbowania :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mrożona kawa z wanilią i świeżą miętą 144

śniadania preferuję zimną ;) O szybkim sposobie na mrożoną kawę pisałam Wam już. Dzisiaj proponuję nieco poprawić jej smak własnie miętą :)Na jedną porcję:skoncentrowana kawa zamrożona w kostkach,zimna woda,mleko,1 łyżeczka posiekanych drobniutko świeżych listków mięty,1 łyżeczka ekstraktu waniliowego --> przepisDo szklanki wrzucamy kostki kawowe, na nie posiekaną miętę i ekstrakt waniliowy. Wlewamy wodę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kanapkowa pasta z bobu 155

oliwy z oliwek,sól, świeżo zmielony pieprz,3 większe ząbki czosnku,1 serek topiony (100 g),pół łyżeczki posiekanego drobno tymianku,pół łyżeczki posiekanej drobno mięty,zimna przegotowana woda.Bób zmielić lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i zimną wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Sam bób jest dość suchy, jeśli pozostała Wam woda z gotowania go, można ją wykorzystać do rozrzedzenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fasolka szparagowa w pomidorach 169

Dlaczego zatem delikatniejsza jej odmiana nie miałaby być smaczna? Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest szybkość wykonania i to, że doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Chcecie jej spróbować?Składniki na dwie porcje:4 spore garście fasolki szparagowej,2 większe pomidory,1 średnia cebula,3 ząbki czosnku,odrobina oliwy,sól do smaku,ostra i słodka papryka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Banawino - delikatnie alkoholowy drink na babskie ploteczki, czyli nektar bananowy i czerwone wino 238

zamykają się ;) co chwilę ktoś wpada. Jak nie na kilka dni, to chociaż na kawkę, herbatkę czy kawał ciacha. Podczas cieplejszych dni oprócz najróżniejszych kaw na zimno, chciałoby się wypić coś równie chłodnego, a wieczorem może i "z charakterem" ;) Bazując na dość popularnym już chyba drinku z bananowego nektaru, soku z czarnej porzeczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jabłka w sosie korzennym z brązowym ryżem 135

oczywiście, bez ziela angielskiego.) Dla uzyskania intensywniejszego smaku można tak przygotowany ryż z jabłkami i sosem zapiec przez kilkanaście minut w piekarniku. Podawać na gorąco lub na zimno. Jako dodatek można podać gęstą kwaśną śmietanę.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarteletki z pasztetem i pieczarkami 157

plastry pieczarek. Całość posypać kruszonką z resztki surowego ciasta.Piec w temperaturze 190 stopni do zarumienienia się. Podawać najlepiej na ciepło, choć na zimno tez są pyszne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ognista zupa dyniowa z ziemniaczanymi kuleczkami - Listopadowe Wyzwanie Blogerek - "Rozgrzewające Dania" 209

się człowiek nie obejrzał a już końcówka listopada. Zrobiło się zimno, ponuro i mało fajnie...brrr...To chyba najgorsza część roku. Nastroje momentami podobne do pogody, która przestała nas rozpieszczać. Kiedy wracamy do domu po całym dniu obowiązków, zmarznięci i zmęczeni, myślimy tylko o tym, żeby się rozgrzać. Najprędzej rozgrzejemy się sycącą zupą, pełną aromatu i dużej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Andrzejkowe szybkie przysmaki 224

propozycji :)Na gorąco:Naleśnikowe ślimaczki z wątrobianką zapiekane z żółtym seremPiwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowymNuggets'y z sosem musztardowo-miodowymZupa serowa po studenckuNa zimno:Sałatka z boczkiem i jajkiemTortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoliŁososiowa przekąska na szybkoNa słodko:Błyskawiczny jabłecznik sypanySkubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocamiGruszka Moniki, czyli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 189

średniej jarzynowej tarce. Pietruszkę opłukać i posiekać. Wszystko dodać do jogurtu, przyprawić i dobrze wymieszać.Można ją podawać na gorąco jako danie obiadowe lub na zimno, jako przystawkę.Czyż nie wygląda jak kawałek słońca na talerzu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik gotowany na kruchym cieście makowym 4179

pocierając zdjąć skórki z orzechów- obrane orzechy pokroić na duże kawałki- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej- zimną śmietankę ubić na sztywno- do lekko ostudzonej czekolady (nie może być za zimna, gdyż w kontakcie z zimną śmietanką od razu się zetnie) dodawać małymi partiami ubitą śmietankę, za każdym razem delikatnie mieszając- gotową polewę wyłożyć na wierzch sernika, od razu wysypać

Smakołyki Bereniki
Ryba po grecku 340

Mieszamy.Część warzyw układamy na dnie półmiska, an to układamy rybę, Na wierzch pozostała ilość warzyw, tak , by zakryć wszystko.PRZEPIS RÓWNIEŻ W WERSJI FILMOWEJ Dekorujemy w/g uznania. Podajemy na zimno i na ciepło.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Udany majonez podstawowy 241

był za kwaśny. Dodałam go nie więcej jak 2 łyżki, może dlatego, że musztarda była dość ostra.Przekonałam się, że majonez nie udaje się z olejami tłoczonymi na zimno, nawet z tymi najlepszymi.A Wy jakie macie doświadczenia w robieniu majonezu ?Ja na pewno wypróbuje taki majonez z dodatkiem keczupu lub koncentratu pomidorowego. Ciekawe jaki smak będzie miał ze szpinakiem

Proste Potrawy
Jaglanka kokosowa z ananasem i daktylami 160

łyżki mleka kokosowego1/8 świeżego ananasa, obranego, pokrojonego w kostkę 5-6 suszonych daktyli 3 łyżki miodu + jedna łyżka opcjonalnie do polania tuż przed podaniem Ugotowaną kaszę jaglaną (moja była zimna, gdyż stała dzień w lodówce) mieszamy z mlekiem i gotujemy na małym ogniu by ją podgrzać. Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem do jaglanki dodajemy miód, ananasa

Mango Papaja