gdzie głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory (pesto alla siciliana). Pesto podaje się do makaronów, pieczywa, sałat czy sera. Jest to sos robiony i podawany na zimno. Bazylia poddana działaniu wysokiej temperatury zmienia lekko smak na gorzkawy. Tyle klasyka :) W Polsce pesto staje coraz bardziej popularne i przygotowuje się je w zasadzie chyba ze wszystkiego
Codzienna kuchnia niecodziennaprzetrzeć przez sito. Dodać imbir, sól, miód i cynamon. Doprawić wszystko do smaku.Naleśniki pokroić w paseczki, ułożyć na talerzu i polać sosem. Można podawać na zimno lub na gorąco.Smak jest (tak jak pisałam na początku) dość ciekawy i oryginalny. Na pewno nie każdemu zasmakuje, ale myślę, że warty wypróbowania :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaśniadania preferuję zimną ;) O szybkim sposobie na mrożoną kawę pisałam Wam już. Dzisiaj proponuję nieco poprawić jej smak własnie miętą :)Na jedną porcję:skoncentrowana kawa zamrożona w kostkach,zimna woda,mleko,1 łyżeczka posiekanych drobniutko świeżych listków mięty,1 łyżeczka ekstraktu waniliowego --> przepisDo szklanki wrzucamy kostki kawowe, na nie posiekaną miętę i ekstrakt waniliowy. Wlewamy wodę
Codzienna kuchnia niecodziennaoliwy z oliwek,sól, świeżo zmielony pieprz,3 większe ząbki czosnku,1 serek topiony (100 g),pół łyżeczki posiekanego drobno tymianku,pół łyżeczki posiekanej drobno mięty,zimna przegotowana woda.Bób zmielić lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i zimną wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Sam bób jest dość suchy, jeśli pozostała Wam woda z gotowania go, można ją wykorzystać do rozrzedzenia
Codzienna kuchnia niecodziennaDlaczego zatem delikatniejsza jej odmiana nie miałaby być smaczna? Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest szybkość wykonania i to, że doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Chcecie jej spróbować?Składniki na dwie porcje:4 spore garście fasolki szparagowej,2 większe pomidory,1 średnia cebula,3 ząbki czosnku,odrobina oliwy,sól do smaku,ostra i słodka papryka
Codzienna kuchnia niecodziennazamykają się ;) co chwilę ktoś wpada. Jak nie na kilka dni, to chociaż na kawkę, herbatkę czy kawał ciacha. Podczas cieplejszych dni oprócz najróżniejszych kaw na zimno, chciałoby się wypić coś równie chłodnego, a wieczorem może i "z charakterem" ;) Bazując na dość popularnym już chyba drinku z bananowego nektaru, soku z czarnej porzeczki
Codzienna kuchnia niecodziennaoczywiście, bez ziela angielskiego.) Dla uzyskania intensywniejszego smaku można tak przygotowany ryż z jabłkami i sosem zapiec przez kilkanaście minut w piekarniku. Podawać na gorąco lub na zimno. Jako dodatek można podać gęstą kwaśną śmietanę.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaplastry pieczarek. Całość posypać kruszonką z resztki surowego ciasta.Piec w temperaturze 190 stopni do zarumienienia się. Podawać najlepiej na ciepło, choć na zimno tez są pyszne
Codzienna kuchnia niecodziennasię człowiek nie obejrzał a już końcówka listopada. Zrobiło się zimno, ponuro i mało fajnie...brrr...To chyba najgorsza część roku. Nastroje momentami podobne do pogody, która przestała nas rozpieszczać. Kiedy wracamy do domu po całym dniu obowiązków, zmarznięci i zmęczeni, myślimy tylko o tym, żeby się rozgrzać. Najprędzej rozgrzejemy się sycącą zupą, pełną aromatu i dużej
Codzienna kuchnia niecodziennapropozycji :)Na gorąco:Naleśnikowe ślimaczki z wątrobianką zapiekane z żółtym seremPiwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowymNuggets'y z sosem musztardowo-miodowymZupa serowa po studenckuNa zimno:Sałatka z boczkiem i jajkiemTortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoliŁososiowa przekąska na szybkoNa słodko:Błyskawiczny jabłecznik sypanySkubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocamiGruszka Moniki, czyli
Codzienna kuchnia niecodziennaśredniej jarzynowej tarce. Pietruszkę opłukać i posiekać. Wszystko dodać do jogurtu, przyprawić i dobrze wymieszać.Można ją podawać na gorąco jako danie obiadowe lub na zimno, jako przystawkę.Czyż nie wygląda jak kawałek słońca na talerzu
Codzienna kuchnia niecodziennapocierając zdjąć skórki z orzechów- obrane orzechy pokroić na duże kawałki- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej- zimną śmietankę ubić na sztywno- do lekko ostudzonej czekolady (nie może być za zimna, gdyż w kontakcie z zimną śmietanką od razu się zetnie) dodawać małymi partiami ubitą śmietankę, za każdym razem delikatnie mieszając- gotową polewę wyłożyć na wierzch sernika, od razu wysypać
Smakołyki BerenikiMieszamy.Część warzyw układamy na dnie półmiska, an to układamy rybę, Na wierzch pozostała ilość warzyw, tak , by zakryć wszystko.PRZEPIS RÓWNIEŻ W WERSJI FILMOWEJ Dekorujemy w/g uznania. Podajemy na zimno i na ciepło.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewybył za kwaśny. Dodałam go nie więcej jak 2 łyżki, może dlatego, że musztarda była dość ostra.Przekonałam się, że majonez nie udaje się z olejami tłoczonymi na zimno, nawet z tymi najlepszymi.A Wy jakie macie doświadczenia w robieniu majonezu ?Ja na pewno wypróbuje taki majonez z dodatkiem keczupu lub koncentratu pomidorowego. Ciekawe jaki smak będzie miał ze szpinakiem
Proste Potrawyłyżki mleka kokosowego1/8 świeżego ananasa, obranego, pokrojonego w kostkę 5-6 suszonych daktyli 3 łyżki miodu + jedna łyżka opcjonalnie do polania tuż przed podaniem Ugotowaną kaszę jaglaną (moja była zimna, gdyż stała dzień w lodówce) mieszamy z mlekiem i gotujemy na małym ogniu by ją podgrzać. Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem do jaglanki dodajemy miód, ananasa
Mango Papaja