na zimno - 10906 przepisów (strona:476/728)

Kotlet mielony 149

ulubionych dan Polakow.Poniewaz jestem tradycjonalistka do moich tez.Wykonany z miesa samodzielnie  zmielonego w domu jest wysmienity i jakze uniwersalny.Na cieplo jako dodatek do drugiego dania lub na zimno zamiast wedliny do kanapek.Do kanapek moglabym go jesc nawet codziennie.Jak bardzo kaloryczny bedzie nasz kotlecik zalezy od gatunku miesa jakie zmielimy.Osobiscie nie lubie dodatku miesa wolowego do mielonych.Najsmaczniejsze sa z samej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Białe szparagi w marynacie z czosnkiem niedźwiedzim i pomidorkami koktajlowymi 185

przygotowana marynata i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi (mozna je wczesniej podprazyc na patelni,beda wtedy bardziej aromatyczne)Warzywa podalam z mlodymi ziemniakami i koperkiem.Tak przyrzadzone szparagi sa rownie swietne na zimno np. z ciabatta badz bagietka.Zalane marynata swietnie przechowaja sie w lodowce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Awanturka z jajek" i wartości zdrowotne rzodkiewek 189

salatka to znak,ze wiosna rozgoscila sie na dobre.Maj w tym roku wyjatkowo nas nie rozpieszcza.Pomimo panujacego zimna rzodkiewki jednak urosly.Salatka powstala wlasnie z pierwszych dzialkowych plonow.Sam przepis jest wiekowy i tak samo na nowo zachwyca kazdej wiosny.Takiej ilosci szczypiorku nie da sie zjesc w zadnej innej kombinacji salatkowej.Idealna na kolacje  pyszna z pajda chrupiacego chleba lub swieza bagietka.Skladnik

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab" pieczony" w mleku 200

zachwyci.Banalnie proste, pyszne, godne swiatecznego stolu. Schab przyrzadzony wedlug tego przepisu jest po prostu doskonaly.W ten sposob upieczone mieso mozna wykorzystac jako podstawe drugiego dania ,rownie pyszny jest na zimno do kanapek.Jesli zamienisz zwykle krowie mleko na tluste,pyszne mleko kokosowe przygotujesz najlepszy schab pod sloncem.Wlasnie duza zawartosc tluszczu w mleku kokosowym (jakze zdrowym) czyni ze schabu prawdziwy delikates.Wiecej czytaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab nadziewany morelami z sosem ze świeżych moreli i rozmarynem 135

naprawde szkoda czekac do Wielkanocy by zjesc taki smaczny schab z owocowym sosem.Wyglada swietnie i smakuje wybornie.Kruche ,smaczne mieso z owocowa nuta.Rownie dobry na cieplo jak i na zimno np.do kanapek.Skladniki na 6 porcji:80 dkg schabu8-10 suszonych moreli bio (sa niestety ciemne)1 marchewkakawalek selera i pora1 lyzka bulionu warzywnego w proszku swieze morele 10-12 sztuklistek laurowy5

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraki ćwikłowe z chrzanem-zimowe zapasy 119

roku jednorazowo musze zagospodarowac wieksza ilosc burakow i jak co roku robie po prostu buraczki cwiklowe z chrzanem.Swietny dodatek do dan obiadowych lub na zimno do wedlin i kanapek.Poza tym mysle,ze jest to bardzo ekonomiczne rozwiazanie.Cala zime siegam po gotowa cwikle.Ostatnie sloiczki zjadamy na Wielkanoc.Skladniki na 6 sloiczkow o pojemnosci 450 ml:2 kg burakow50 dkg chrzanu ( u mnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety rybne z łososia w panierce z sezamu, z sosem z orzeszków ziemnych i kapustą pok-choi 207

pok-choi.Kotleciki z lososia robilam po raz pierwszy i tak nam smakowaly, ze na stale wejda do naszego menu.Sa przepyszne.Bardzo delikatne i puszyste.Na pewno dzieciom tez beda smakowyly.Znakomite rowniez na zimno np. do kanapek.Bardzo polecam.Skladniki na kotlety:600 g filetu z lososia1 czerstwa buleczka2 lyzki bulki tartej2 lyzki sosu rybnego (moze byc sojowy)sok z 1/2 limonki1/2 lyzeczki imbiru (swiezy jeszcze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kiszenie buraków-niezawodny przepis 1331

wyrośnie zielony kożuch pleśni,wtedy cała kiszonka byłyby już tylko do wyrzucenia.Proces kiszenia trwa od 5-7 dni.Zależy to od temperatury pomieszczenia.Moja poprzednia porcja kisiła sie 7 dni (zimno) .Po otwarciu słoika zdjąć z góry piankę i przelać sok buraczany do czystych wyparzonych butelek.Można go przechowywać w lodówce w zamknietej butelce (niezbyt szczelnie,bo może eksplodować) nawet

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety mielone z pieczarkami. Swampignon-Frikadelle 180

namoczona bulka.Dodac przyprawy,calosc dokladnie wymieszac,najlepiej reka.Wilgotna dlonia formowac kotlety ,obtaczac w bulce tartej i smazyc z obydwu stron na rozgrzanym oleju.Na cieplo beda swietnym daniem obiadowym.Na zimno sa rownie pyszne,takze swietnie sprawdza sie w kanapkach.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokos,domowe mleko i wiórki kokosowe - wartości zdrowotne 170

smakowymi lub zapachowymi.Mleko kokosowe możemy także przyrzadzić samodzielnie.Sposób jego przygotowania jest bardzo prosty.Przepis pod tekstem.Istnieje jeszcze wiele innych produktów z kokosa,które są korzystne dla naszego zdrowia np.na zimno tłoczony olej kokosowy,woda z kokosa,krem kokosowy czy też miąższ z kokosa .Mleko kokosowe jest mlekiem pochodzenia roślinnego,podobnie jak mleko sojowe,ryżowe,czy migdałowe.Stanowi znakomity zamiennik mleka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z jarmużu i chipsy jarmużowe 125

tutaj: jarmuz-grunkohl.Chociaz ma intensywnie zielone i pieknie fryzowane liscie nie jada sie go na surowo jak salate..Dopiero po zblanszowaniu ( wrzucic na kilka minut na wrzatek,wyjac,przelac zimna woda i odsaczyc) jest znakomity jako jarzynka duszona na masle lub skladnik salatek.Wyjatkowa twardosc,czy raczej trwalosc czyni z niego doskonaly dodatek do zup.Nie rozpadnie sie podczas gotowania,zachowa swoj ksztalt

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab pieczony z żurawiną w sosie żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami 181

niejednym domu schab zagosci na swiatecznym stole.Nic dziwnego,jest przeciez uniwersalny,bo nie tylko do drugiego dania ,mozna go spozytkowac takze na zimno jako dodatek do pieczywa.Moja swiateczna propozycja to schab nadziewany suszona zurawina i orzechami wloskimi upieczony ze swiezymi jagodami zurawiny i podany z karmelizownymi jablkami.Danie dzis przeszlo probe generalna i jest naprawde znakomite.Zurawina to swietny dodatkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie w delikatnej marynacie octowej z cebulą 162

ostudzic.°Ulubione sledzie wymoczyc w zimnej wodzie,by nie byly za slone.°Sledzie pokroic na 2-3 cm kawalki.°Sledzie na przemian z cebula ukladac w wyparzonym sloiku,zalac zimna marynata razem z przyprawami.Zakrecic.Odstawic do lodowki.Po 3-ch dniach,gdy sie przemaceruja nadaja sie do konsumpcji ,wtedy sa najsmaczniejsze.Podawac z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami w mudurkach i smacznym, sosem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Postny barszcz wigilijny-wyjątkowy 165

pietruszkapol selera1 cebula2-3 liscie laurowe6-8 ziaren ziela angielskiego1-2 zabki czosnkuzakwas z burakow-okolo 0,5 l1 lyzka maki2 lyzki maslasol,pieprz,cukierWykonanie:°Grzyby dobrze wyplukac,zalac zimna woda okolo 1-1,5 l i odstawic na cala noc .Wywar z burakow mozemy rowniez ugotowac dzien wczesniej wieczorem(bedzie bardziej aromatyczny).Jesli tego nie zrobilismy gotujemy w wigilie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chili sin carne 147

lyzeczka solipol peczka koledry-opcjonalnieWykonanie:°Soczewice wyplukac w zimnej wodzie i zalac podwojna iloscia wrzacej wody i gotowac okolo 25 minut bez soli.Odcedzic.°Fasole czerwone wyplukac na sitku pod zimna woda.°Cebule i czosnek obrac,rozdrobnic i przyzmazyc na goracym masle.°Papryke pokroic w kostke ,dorzucic do cebuli z czosnkiem ,podsmazyc,zalac bulionem i dusic 6-8 minut.° Dodac soczewice

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!