na zimno - 10906 przepisów (strona:476/728)

Jabłecznik pod twarożkową kołderką: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 137

szklanka cukru,3 jajka,1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,2 łyżeczki proszku do pieczenia.Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. Margaryna musi mieć temperaturę pokojową oczywiście :) jeśli będzie zimna, to ciężko będzie połączyć wszystkie składniki.Masa twarożkowa:400 gramów twarożku homogenizowanego naturalnego,4 łyżki cukru,3 jajka,3 łyżki maki ziemniaczanej.Wszystkie składniki łączymy razem - można zrobić to mikserem....oraz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciecierzyca z ziołami 97

Święta coraz bliżej, a my szalejemy ze sprzątaniem, gotowaniem i zakupami. Zaczyna brakować czasu na ugotowanie obiadu, ale jeść trzeba. Zwłaszcza, że za oknem zimno i ponuro. Kiedy wpadamy do domu objuczeni siatkami po kilku godzinach spędzonych na zakupach, wtedy chciałoby się szybko zjeść coś gorącego. Ja dziś ratowałam się cieciorką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paszteciki z mięsem 265

roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami - ja użyłam czarnuszki, która uwielbiam :)Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Podawać na gorąco lub na zimno. Wspaniale takie paszteciki smakują z barszczem :) Paszteciki są niezwykle kruche, a jednocześnie miękkie. Polecam Wam wypróbowanie tego przepisu, który sprawdzi się również do przygotowania rogalików :) Przy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpeciki z pieczonego kurczaka z prażonymi, solonymi migdałami i kolendrą 192

Śmietanę w oddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos. Pulpeciki smakują z ryżem lub makaronem. Na zimno, do chleba też są pyszne :)Prażone i solone migdały Kresto mają bardzo ciekawy smak. Przypominają trochę pistacje :) Są idealne do chrupania, ale też jako dodatek do potraw. Przypuszczam, że dodanie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piwoszki, czyli pieczone pierożki z ciasta piwnego ze szpinakiem 257

kruchego piwnego ciasta z owocami? Ciasto bazowe wykorzystałam tym razem do pieczonych pierożków ze szpinakiem. Wyszło niesamowicie smacznie. Można takie pierogi przygotować na obiad lub ciepłą kolację, na zimno też są pyszne. Nadzienie można przygotować takie, jakie lubicie. Ja wykorzystałam szpinak - mój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią ;)Składniki ciasta piwnego:2 szklanki mąki pszennej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pikantne klopsiki wieprzowe z suszonymi śliwkami moczonymi w winie 167

smażyć na lekko złoty kolor na średnim ogniu.Klopsiki dobrze smakują nie tylko podane w tradycyjny sposób: do obiadu, z ziemniakami i surówką. Kiedy ostygną można je serwować na zimno, jako dodatek do chrupiącej bułki - na przykład.Po obsmażeniu klopsiki można również poddusić w ulubionym sosie, wtedy staną się miękkie i delikatne.Smacznego!Szczerze polecam suszone śliwki Kresto. Są miękkie i delikatne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Utopence, czyli parówki marynowane z chili i czosnkiem 290

czosnkiem i papryczką. Całość zalać przestudzoną zalewą. Słoik zakręcić. Po całkowitym wystygnięciu przełożyć w chłodne miejsce. Najbardziej optymalna byłaby klasyczna spiżarnia. W lodówce jest trochę za zimno. Biorąc jednak pod uwagę, że większość z nas mieszka w klasycznych, ciepłych mieszkaniach pozbawionych spiżarni, utopence trzeba przechowywać w lodówce.Po około 10-14 dniach

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cebularze - lubelski przysmak 234

cebularze. A szkoda, bo gdybym ich spróbowała, to na pewno na stałe zagościłyby w mojej kuchni.Cebularze są pyszne na gorąco, zaraz po wyjęciu z pieca lub na zimno, kiedy przestygną. Można je podawać z masłem lub żółtym serem. Mnie zasmakowały gorące z odrobiną topiącego się masła :)Składniki ciasta:30 dkg mąki pszennej,pół szklanki ciepłego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki a'la Diva 350

piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni na około 10 minut - ser powinien się roztopić lekko.Po zapieczeniu, bułki rozdzielać pomagając sobie ostrym nożem. Podawać na gorąco lub na zimno, z ulubionym sosem.Nie traktujcie mojego przepisu jako coś, czego musicie się dokładnie trzymać. To jest tylko propozycja, pomysł na ciekawie podane kanapki :) Komponujcie składniki i przyprawy w dowolny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wiosenne kolorowe ziemniaczki, czyli młode ziemniaki z twarożkiem 196

ziemniaków. Dodać posiekany szczypiorem i pokrojoną dowolnie rzodkiewkę. Wszystko razem wymieszać - nie solić. Na upieczone ziemniaki nakładać twarożek. Można zajadać jak mini-kanapki, na gorąco i na zimno. Przygotowane z małych ziemniaków mogą być podane jako imprezowa przekąska.No to witaj wiosno! :)Smacznego!Powyższy wpis bierze udział w konkursie organizowanym przez portal Przepis na Kobietę  "Wiosna

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka ziemniaczana z czosnkiem i szczypiorkiem 260

czystej ściereczce - posiekać na dowolną grubość.Ziemniaki delikatnie połączyć z czosnkiem, majonezem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Sałatka idealnie komponuje się z mięsami - na zimno i na ciepło. To świetny dodatek do kiełbas i mięs z grilla - może zastąpić lub uzupełnić tradycyjne pieczywo. tak sałatka prezentowała się podczas jednej z rodzinnych imprezCelowo nie podałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Grzaniec Strażacki" - aromatyczna herbata owocowo - ziołowa 201

skomponowane, że aromat parującego naparu jest intensywny, ale nie nachalny. Zapach bardzo delikatnie otula, lecz nie daje o sobie zapomnieć do ostatniego łyka :)Byłam ciekawa jak smakuje na zimno. Zaparzyłam więc w standardowy sposób łyżkę owoców. Przestudziłam i przelałam do szklanki z kostkami lodu. To był świetny pomysł! Rozgrzewająca do tej pory herbata zamieniła się w chłodzący

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pesto z sałaty z dodatkiem bazylii, czosnku i orzechów 169

gdzie głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory (pesto alla siciliana). Pesto podaje się do makaronów, pieczywa, sałat czy sera. Jest to sos robiony i podawany na zimno. Bazylia poddana działaniu wysokiej temperatury zmienia lekko smak na gorzkawy. Tyle klasyka :) W Polsce pesto staje coraz bardziej popularne i przygotowuje się je w zasadzie chyba ze wszystkiego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśnikowe spaghetti z sosem marchewkowo - imbirowym 221

przetrzeć przez sito. Dodać imbir, sól, miód i cynamon. Doprawić wszystko do smaku.Naleśniki pokroić w paseczki, ułożyć na talerzu i polać sosem. Można podawać na zimno lub na gorąco.Smak jest (tak jak pisałam na początku) dość ciekawy i oryginalny. Na pewno nie każdemu zasmakuje, ale myślę, że warty wypróbowania :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mrożona kawa z wanilią i świeżą miętą 155

śniadania preferuję zimną ;) O szybkim sposobie na mrożoną kawę pisałam Wam już. Dzisiaj proponuję nieco poprawić jej smak własnie miętą :)Na jedną porcję:skoncentrowana kawa zamrożona w kostkach,zimna woda,mleko,1 łyżeczka posiekanych drobniutko świeżych listków mięty,1 łyżeczka ekstraktu waniliowego --> przepisDo szklanki wrzucamy kostki kawowe, na nie posiekaną miętę i ekstrakt waniliowy. Wlewamy wodę

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania