na zimno - 10906 przepisów (strona:469/728)

Sałatka z tortelloni 306

doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny  oraz olejem sezamowym – delikatnie mieszamy.Kolejną zaletą  sałatki z tortelloni jest to, że można ją jeść na zimno i na ciepło. Podana tak, czy tak – smakuje wyśmienicie. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Sałatka z tortelloni appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Tort naleśnikowy 191

Gotowy tort naleśnikowy oprószyłam cukrem pudrem. I co? Prawda, że proste w przygotowaniu? Może być jako śniadanie, do obiadu, na kolację, czy też deser. Na ciepło, i na zimno. Z dodatkami (np. owoce, bita śmietana), czy też bez. Ja ozdobiłam tylko „nitkami” ze skórki z limionki. A smak? Migdałowy z nutką kokosową, zapewne Was… i nie tylko - nie zawiedzie

mojewypiekiinietylko
Sałatka z kaszy kuskus 227

szybkość wykonania. I jeszcze jedno, może nawet najważniejsze – ona nigdy się nie znudzi. Jest pożywna i orzeźwiająca. Zimą, można podać na ciepło, latem – dla ochłody – na zimno. Oczywiście składniki można modyfikować, w zależności od ochoty i upodobań, ale nie rezygnujcie nigdy ze skórki otartej z cytryny, to ona wydobywa całą głębię smaku. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Sałatka

mojewypiekiinietylko
Sałatka drobiowa z liczi 163

sokiem z cytryny i olejem sezamowym, wymieszałam. Sałatkę podałam w pieczonych paprykach.  Sałatka jest lekka i orzeźwiająca, a jednocześnie pożywna i na pewno baaardzo zdrowa. Można ją podać na zimno, ale również i na ciepło. I co ważne, jest bardzo prosta w przygotowaniu. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Sałatka drobiowa z liczi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Budyniowiec śmietanowy z figami 144

sokiem owocowym (np. z marakują), lekko smarujemy kwaśnym dżemem (porzeczkowym) i nakładamy masę budyniową. Teraz kolej na masę śmietanową. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, studzimy. Gdy jest zimna i zaczyna tężeć ubijamy 500 ml śmietanki (fresh cream) z cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę, mieszamy. Zastygnięte (dzień wcześniej przygotowane) 4 galaretki kroimy w kostkę  i dodajemy

mojewypiekiinietylko
Racuszki bananowe 126

łyżką, delikatnie, łączymy z ciastem. Smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano. Usmażone, oprószamy cukrem pudrem.Racuszki bananowe podajemy na gorąco. Delikatne, puszyste, o baaaaardzo bananowym smaku. Jakie są na zimno, nie wiem, bo… nigdy nie zostają. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Racuszki bananowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Ciastka francuskie z truskawkami 180

Ciasto francuskie należy do moich ulubionych. Moim zdaniem, jego twórca zasługuje na kulinarnego Nobla. To ciasto daje ogromne możliwości do wykorzystania – na słodko, wytrwanie, na ciepło, na zimno, można w nim zapiekać mięso, ryby… i nie tylko. Wykorzystując gotowe, w krótkim czasie wyczarujemy pyszne ciastka francuskie z truskawkami.     Składniki na 8 sztuk:  - 1 opakowanie ciasta francuskiego   375g

mojewypiekiinietylko
Majonez domowy 139

razem, to nie danie, bo samego raczej się nie jada. Często wykorzystywany do sałatek, surówek, jako baza do sosów na zimno… i  nie tylko. Są dania, które „zadowolą” się kupnym, ale ja wyjątkowo potrzebowałam… majonezu domowego.    Składniki: - 250ml oleju z orzechów włoskich- 1 jajko- 1 łyżka octu winnego- 1 łyżeczka musztardy Dijon- ½ łyżeczki soli- ½ łyżeczki cukru- szczypta curry- szczypta

mojewypiekiinietylko
Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej 118

sałatki z makreli wędzonej na zimno  upiekłam rogaliki sezamowe, z mąki pszennej pełnoziarnistej i bułki. Przepis powstał dosłownie z potrzeby chwili, bo sałatka „potrzebowała” jakiegoś wyjątkowego pieczywa.     Składniki: - 1 kg mąki pszennej wieloziarnistej- 600ml serwatki- 21g drożdży instant- 3 łyżeczki soli- 2 łyżeczki cukru- 2 jajka- 3 łyżki oleju sezamowego- 1 łyżka oleju kokosowego- ok. 130g sezamu- dodatkowo

mojewypiekiinietylko
Pieczone ziemniaczki 177

dworze doskwiera upał i organizm domaga się czegoś naprawdę lekkiego. Czyli moje założenia padły, więc dzisiaj w pełnym składzie – danie obiadowe – pieczone ziemniaczki, jajko sadzone, sałata i zimna, prosto z lodówki maślanka.   Składniki: - ziemniaki sałatkowe lub młode- olej arachidowy- sól wędzona- pieprz syczuański (bardzo aromatyczna przyprawalekko cytrynowa i łagodniejsza niż pieprz)- słodka papryka w proszku- otarty tymianekDodatkowo

mojewypiekiinietylko
Zupa z pieczonej botwinki 136

Każdy ma swój sposób na gotowanie i podanie botwinki. A jest to jedna, moim zdaniem, z najlepszych zup, zapowiadająca początek lata. Może być przygotowana na ciepło i na zimno.  Na bulionie warzywnym – w wersji wegetariańskiej lub na drobionym. Wybór – według uznania.    Składniki: - ok. 3 l bulionu warzywnego lub drobiowego  (u mnie na udkach drobiowych)- 2 spore pęczki botwinki

mojewypiekiinietylko
Tartaletki sernikowe ze śliwkami 136

Połączenie ciastka kruchego z masą sernikową (na zimno) i dodatkiem karmelizowanych śliwek, to  propozycja nie do odrzucenia. Może deser trochę pracochłonny, ale jak rozłożymy jego przygotowanie na raty, a jest to możliwe - ułatwimy sobie pracę i skrócimy ten czas. A potem… pozostanie nam już tylko delektowanie się smakiem tartaletek sernikowych ze śliwkami.     Składniki na ciasto:  - 500 g mąki tortowej

mojewypiekiinietylko
Ciepłe lody cytrynowe 176

lodówki na 15-30 minut. W tym czasie obie czekolady, z dodatkiem oleju, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia, co jakiś czas mieszając. Czekolada ma być zimna, ale płynna. Wyjmujemy lody i… albo zanurzamy je bardzo szybkim ruchem (co nie zawsze się udaje – czasem masa może wpaść – też mi się to zdarzyło. Albo, co jest metoda pewniejszą

mojewypiekiinietylko
Sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem 207

jedynie jako podpowiedź, czy inspirację do wykorzystania w jadłospisie ciecierzycy. Dla mnie idealnie pasowała w takim składzie, jak podałam. W wersji wegetariańskiej proponuję kurczaka zastąpić pieczonym tofu. Smakuje na zimno, ale również na ciepło (podgrzana w mikrofali). Może macie jakieś swoje ciekawe pomysły, z których mogłabym skorzystać?  Jeśli tak, napiszcie proszę w komentarzu. Tymczasem – moja wersja i… smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Ryba po grecku 162

solą i cukrem. Na spód naczynia wykładamy część sosu, kładziemy rybę, ponownie sos i rybę. Na wierzch wykładamy pozostały sos.Ryba po grecku może być podawana na ciepło i na zimno. Dodatek cynamonu, to mój smak z dzieciństwa. Moja Mama zawsze tak doprawiała rybę i ja robię tak samo. Ważne jest przy sporządzaniu sosu greckiego, aby warzywa były al dente. Reszta

mojewypiekiinietylko