Karnawał trwa, więc i gościmy się częściej niż zazwyczaj. Zapraszam na kulinarne karnawałowe propozycje :)Sałatki:Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiem
Kuchnia domowa AniMoja druga wersja ryby o grecku. Pierwszą możecie znaleźć tutaj.Składniki:1 kg filetów z ryby (u mnie dorsz)5 marchewek4 cebule2 pietruszki1 selersok z 1/2
Kuchnia domowa Anidodajemy cynamon - całość mieszamy. Zamiast smażyć jabłka, możemy użyć gotowych prażonych jabłek, np. takich.3. Do ugotowanego ryżu dodajemy uprażone jabłka i całość mieszamy. Podajemy na ciepło (ale i na zimno też dobrze smakuje).Smacznego
Kuchnia domowa AniChoć za oknem świeci słońce, to rano jest już dość zimno... Dlatego z przyjemnością robię teraz wypieki drożdżowe. Tym razem zrobiłam chałkę z cynamonem. Przepis znalazłam na WŻ. Polecam - jest pyszna, aromatyczna i pachnąca :) Podaję z moimi zmianami.Składniki:3 szklanki mąki + ewentualnie do podsypania1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy2/3 szklanki ciepłego mleka30g świeżych drożdży2 łyżki masła2 łyżki sezamu2 płaskie łyżeczki
Kuchnia domowa AniSmakuje i na ciepło i na zimno :) Polecam!Składniki:1 budyń waniliowy400 ml mlekacukier do smaku1 banantarta czekolada mlecznaSposób przygotowania:1. Od 400 ml mleka odlewamy 3/4 szklanki, wsypujemy do niej bydyń i mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem do smaku (chyba, że używamy budyniu z cukrem, to już mleka nie musimy dosładzać).2. Do gotującego mleka wlewamy budyń, gotujemy
Kuchnia domowa AniKlops można podawać na ciepło z sosem lub na zimno do kanapki. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Mięso na obiad nr 54 (11/2013). Polecam!Składniki:1 kg mielonego mięsa (łopatka/karkówka)3 jajka2 cebule3 czerstwe kajzerkiwoda lub mleko do namoczenia bułek1/2 czerwonej papryki1-2 ogórki konserwowesól, pieprzsuszony lub świeży koperekmajeranek olejświeży rozmarynSposób przygotowania:1. Bułki namoczyć
Kuchnia domowa AniNa zdjęciu: Surówka z młodej kapusty z pomidoramiBuraczki ćwikłowe na zimnoBuraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem ColesławĆwikła z chrzanem Duszona czerwona kapustaDuszona marchewkaMizeriaSałata ze śmietanąSałata ze
Kuchnia domowa AniW naszym kraju mamy wiele tradycji wigilijnych. Jedną z nich jest 12 postnych potraw na wigilijnym stole. Mało, że mają być na stole to jeszcze każdą
Kolizje Smakówminut, aż szynka będzie złoto-brązowa, często polewając ją sokami z formy. Wyjąć z piekarnika i odstawić na przynajmniej 15 minut (przed podaniem na ciepło. Można podawać także na zimno. Przed spożyciem wyjąć goździki
Delicious Titbitsbiałej mąki ryżowej, drobno zmielonych. W przypadku alergii na orzechy zamiast nich dodać trochę więcej mąki. Zamiast margaryny można użyć oleju kokosowego. Pierniczki dekorowałyśmy lukrem ucieranym na zimno z cukru pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego. Przygotowanie:Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia
głodny alergiksamym nabierają swojej mocy. Polecam.SKŁADNIKI1/2 kg śledzi1 cebula3 ząbki czosnkupół słoiczka suszonych pomidorów1 łyżka majeranku1/2 łyżki tymianku1 cytryna1/2 szklanki octu winnego jabłkowego1/4 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno ( bardzo dobry w Lidlu )WYKONANIEŚledzie wymoczyć, osuszyć rącznikiem papierowym, włożyć do miski. Pokroić na małe kawałki, posypać ziołami, dodać pokrojone pomidory oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Wycisnąć przez praskę czosnek. Dodać
W kuchennym oknie Ewywsiąkła w biszkopt.II warstwa :Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odstawić do lekkiego stężenia.Wymieszać z serkami. Masę wylać na warstwę truskawkową, która jest dość zimna. Schłodzić w lodówce.III warstwa :Zagotować mleko i rozpuścić w nim cappuccino.Gdy ostygnie wstawić do lodówki (powinno być bardzo zimne). Następnie dodać śnieżki i ubić na sztywno. Żelatynę
Garnkowe fanaberieDzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą
Apetyczna babeczkadodatkiem wędzonej śliwki- MNIAM! :)A zapach podczas pieczenia, po prostu bomba !:)Mięso warto upiec dzień wcześniej, według mnie jest jeszcze smaczniejsze niż pierwszego dnia. Łatwiej też jest na zimno pokroić roladę i podgrzać w piekarniku. Składniki:Schab:600g-1000g schabusól, pieprz, papryka słodka3 ząbki czosnkułyżka musztardyłyżka olejurozmaryn200g wędzonego boczku w plasterkachFarsz:200g suszonej żurawiny 80g suszonych grzybów150g wędzonego boczku3 łyżki
Czerwona Porzeczkatwardsze i mniej soczyste, z którego dobrze robi się filety.Jak wygląda zdrowy karp?Zakup:Przy zakupie karpia w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na zbiornik, woda powinna być czysta, zimna i bez piany a dobry karp powinien pływać grzbietem do góry. Jeśli nie ma w niej wystarczająco dużo miejsca, żeby swobodnie się przemieszczać, bo ryb jest zbyt wiele lub pływają
Mechanik w kuchni