Pogoda płata figle raz zimno, raz ciepło, pada lub świeci słońce. Łapię oddech. Nie tylko ze względu na pogodę ale też i wydarzeń w jakich przyszło mi uczestniczyć.Miałam tę przyjemność, że wygrałam bilety na Męskie Granie 2014 . W ubiegłą sobotę raczyłam się muzyką w towarzystwie psiapsiółki, jadłam makaron z sosem pomidorowym i ricottą, skakałam i darłam się "Pierdolę przemoc
Dzieje kuchennej WiewióryBudzę się gdy jeszcze ciemno i zimno, jesień dobija się do mnie drzwiami i oknami, straszy mgłą i nocnym deszczem. Ja lubię jesień. Ta jest wyjątkowa, mam nowe obowiązki, więcej chodzenia więc liczę na to, że ta piękna, słoneczna i ciepła będzie jak najdłużej.Jak jesień to dynie. U mnie w kuchni tradycyjnie króluje hokkaido ale nie zapomnę tych, które
Dzieje kuchennej Wiewióryobecnością w ubiegłym tygodniu. Nie nadążam jakoś z blogowymi cyklami ale dzisiaj udało mi się trafić z publikacją idealnie na wtorek.Żałuje, że nie została nawet jej ociupinka bo zimno mi dzisiaj jakoś a rozgrzałabym się nią z pewnością. Intensywna w smaku, dość pikantna i sycąca dzięki ryżowi. Przepis Jamiego z książki "Moje obiady". Smacznego
Dzieje kuchennej Wiewiórymiałam ochoty bo i jeść mi się nie chciało, nie zaglądałam do internetu, nie miałam ochoty pisać ani czytać, odmóżdżałam się grając w durne gry na telefonie. Było mi zimno, dygotałam bez przerwy.Mikołajkowy prezent jaki
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanki oliwy wrzucić marchew i dusić do miękkości.W szklanym naczyniu układamy warstwami , marchew , ryba, marchew i tak dalej .Odstawić na kilka godzin do lodówki.Podawać na ciepło lub zimno .Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliBrrr... zimno, słoneczko zniknęło i zrobiło się szaro. Na szczęście lampeczki choinkowe dają trochę koloru i ciepła zimnym ścianom. A świąteczny czas tak szybko mija i zanim się obejrzę będzie już nowy rok. Ale nic to, na razie upajam się błogimi chwilami spędzonymi w miłej, rodzinnej atmosferze i staram się nie wybiegać myślami w przyszłość :)~ Słodka polenta z miodem
Kuchenny Skrawek Niebawiem jak u was, ale do mojego miasta zawitała zima. Za oknem biało, na dworze zimno, ale bardzo słonecznie.Na taką pogodę najlepsze jest rozgrzewające śniadanie. Dla odmiany, zamiast owsianki, zrobiłam gęstą kaszę kukurydzianą :)~ Kasza kukurydziana z serkiem naturalnym i dżemem z czarnej porzeczki ~składniki:30g kaszki kukurydzianej30g mąki kukurydzianejsłodzidłoszczypta soli400ml wody+ serek naturalnydżemKaszkę, mąkę, słodzidło i sól wsypujemy
Kuchenny Skrawek Niebadużym naczyniu ułożyć warstwę warzyw, przykryć rybą i tak na zmianę aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę muszą stanowić warzywa. Podawać zależnie od preferencji - na ciepło lub na zimno
W poszukiwaniu inspiracjizgęstnieje formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Gdyby ciasto zbytnio się nam kleiło wystarczy ręce zmoczyć zimna wodą.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez 15 minut. Jeśli będziemy je piekli zbyt długo, stwardnieją. Po wyjęciu z piekarnika powinny
Kulinarne przygody Gatitykąpieli wodnej. Na talerz kładziemy makaron, następnie truskawki, polewamy śmietaną i musem z truskawek oraz gorącą czekoladą. Całość posypujemy musli z rodzynkami. Dekorujemy miętą.Danie możemy podawać na zimno jak i na gorąco. Jeśli na ciepło to truskawki gotujemy w rondlu z cukrem i makaron podajemy jeszcze ciepły. PYCHA!!! :D Makaron, truskawki, musli i czekolada
Bon Appetit Małgorzatycebule10 dag suszonych grzybów1 łyżka kminku całegosól, pieprz, cukierolej do smażenia4 liście laurowe6 kulek ziela angielskiegoGroch zalewamy wodą i pozostawiamy najlepiej na całą noc. Grzyby zalewamy zimna woda i czekamy około pół godziny żeby się namoczyły. Następnie gotujemy groch około 1 godziny aż do miękkości. Ale nie może być rozgotowany. Kiszona kapustę płuczemy w zimnej
Bon Appetit Małgorzatykażdym papierze układamy po łyżce marchewki z porem oraz kaczkę podsmażoną z serkami. rozsmarowujemy na papierze a następnie zwijamy jak krokiety czy gołąbki. I gotowe. Smakuje na zimno jak i na ciepło :)pieczoną kaczkę kroimy w kostkękaczkę smażymy z serkami topionymispring rollsy z kaczką
Bon Appetit MałgorzatyTorcik na zimno w kolorach miłości na walentynki :)Składniki:Masa piankowa:200 ml śmietanki kremówki 30 %2 opakowania wiśniowej galaretki z cukrem2 łyżki cukruMasa kakaowa:300 g herbatników100 g masła2 łyżki kakao5 łyżek cukru1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanejDodatkowo:1 słoiczek dżemu wiśniowego100 ml rumu albo amarettoPianka:Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem
Bon Appetit Małgorzatyparze jest bardzo soczyste a cały tłuszcz z niej wypłynął. czas gotowania uzależniony jest od rodzaju mięsa. Możemy przygotować również szynkę, schab oraz karczek. Mięso na zimno idealne do kanapek :)Składniki:1 kg łopatki wieprzowej1 litr przegotowanej i wystudzonej wody10 dag solicała główka czosnku 5 listków laurowych6 kulek ziela angielskiego4 kulki jałowcasuszona kolendrasuszony tymianeksuszony rozmarynpół łyżeczki cukruDo
Bon Appetit MałgorzatyRZEŻUSZANKA...jak to wdzięcznie brzmi :) nie uwierzycie, ale jest to oryginalna włoska zupa podawana zimą lub wiosną, której głównym składnikiem jest... rzeżucha, spożywana na ciepło lub na zimno :) Ze względu na to, że własnie są święta Wielkiej Nocy postanowiłam do zupy dodać kilka polskich akcentów takich jak: śmietana, bulion na boczku, chrzan oraz sposób podania
Bon Appetit Małgorzaty