na zimno - 10906 przepisów (strona:471/728)

Ciasteczka korzenne czyli Ciasteczkowej Serii i Małego Łakomczucha w Kuchni cd. 157

Czaiłam się na te ciasteczka bardzo długo. W końcu zrobiło się zimno, poczułam jesień i zachciało mi się korzennych ciasteczek. Wczorajszego poranka, oprócz misiowych masek, zrobiłyśmy je z Córcią. Wałkowałyśmy, wycinałyśmy i piekłyśmy a w mieszkaniu unosił się zapach zimowej pory... potem z Synciem upiekłam maślane rogale ale o nich inna razą. Przepis na ciasteczka zaczerpnięty z "Fiki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śnieżną Kulą w Nowy 2014 Rok!!! czyli ciasteczka idealne na Nowy Rok 153

nocy budziłam się niejednokrotnie. Czasem z zimna, często słysząc "mamo!". Na dobre wstałam gdy niebo szarzało a dachy nadal były białe. Przywitali mnie Pan Mrozek i Pan Mrok. To śmieszne gdyż w planach miałam produkcję Śnieżnych Kul...Delikatne, maślane, słodkie. Z grudniowej KUCHNI. Bardzo zimowe do pachnącej herbaty na rozgrzewkę idealne. Choć to ciasteczka bez wróżby to wejdą ze mną

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gazpacho z bialych szparagow czyli Zupowy Wtorek odc.46 129

zimno i sezonowo, i baaardzo pysznie!!! i już zaraz dowiecie się cóż to jest :)otóż na bazie wiedzy zdobytej na warsztatach odtworzyłam gazpacho z białych szparagów. Delikatne, pachnące i lekkie. I niezbyt trudne w przygotowaniu. Polecam nie tylko na upalne dni!Gazpacho z białych szparagów1 pęczek białych szparagów2 małe szalotki2 ziemniaki1,2 litra bulionu warzywnego200

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kostka kokosowa z kaszy jaglanej czyli Niedzielne Sniadanie odc.43 i Maly Lakomczuch w Kuchni odc.31 148

weekend wpadła do mnie ze stwierdzeniem "mamusiu musisz mnie nauczyć robić kaszę jaglana", powiedziałam "nie ma sprawy" i zabrałyśmy się do działania.Tym razem przygotowałyśmy z kaszy kostkę. Na zimno, może być deserem ale równie dobrze lekkim słodkim śniadaniem. Wg blondasów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Slodko mi!!! Koktail ananasowy czekoladowy i Podroz na sto stop czyli Slodki Czwartek odc.58 169

Pogoda płata figle raz zimno, raz ciepło, pada lub świeci słońce. Łapię oddech. Nie tylko ze względu na pogodę ale też i wydarzeń w jakich przyszło mi uczestniczyć.Miałam tę przyjemność, że wygrałam bilety na Męskie Granie 2014 . W ubiegłą sobotę raczyłam się muzyką w towarzystwie psiapsiółki, jadłam makaron z sosem pomidorowym i ricottą, skakałam i darłam się "Pierdolę przemoc

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dyniowa granola czekoladowa czyli Slodki Czwartek odc.61 i Pudełko Sniadaniowe kolejna odslona 158

Budzę się gdy jeszcze ciemno i zimno, jesień dobija się do mnie drzwiami i oknami, straszy mgłą i nocnym deszczem. Ja lubię jesień. Ta jest wyjątkowa, mam nowe obowiązki, więcej chodzenia więc liczę na to, że ta piękna, słoneczna i ciepła będzie jak najdłużej.Jak jesień to dynie. U mnie w kuchni tradycyjnie króluje hokkaido ale nie zapomnę tych, które

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pikantna, dyniowa zupa laksa, z ryzem czyli Zupowy Wtorek odc.54 150

obecnością w ubiegłym tygodniu. Nie nadążam jakoś z blogowymi cyklami ale dzisiaj udało mi się trafić z publikacją idealnie na wtorek.Żałuje, że nie została nawet jej ociupinka bo zimno mi dzisiaj jakoś a rozgrzałabym się nią z pewnością. Intensywna w smaku, dość pikantna i sycąca dzięki ryżowi. Przepis Jamiego z książki "Moje obiady". Smacznego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Trudny czas i smakowite propozycje. Macie na cos chec? 178

miałam ochoty bo i jeść mi się nie chciało, nie zaglądałam do internetu, nie miałam ochoty pisać ani czytać, odmóżdżałam się grając w durne gry na telefonie. Było mi zimno, dygotałam bez przerwy.Mikołajkowy prezent jaki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryba po grecku 173

szklanki oliwy wrzucić marchew i dusić do miękkości.W szklanym naczyniu układamy warstwami , marchew , ryba, marchew i tak dalej .Odstawić na kilka godzin do lodówki.Podawać na ciepło lub zimno .Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Polenta ^^ 156

Brrr... zimno, słoneczko zniknęło i zrobiło się szaro. Na szczęście lampeczki choinkowe dają trochę koloru i ciepła zimnym ścianom. A świąteczny czas tak szybko mija i zanim się obejrzę będzie już nowy rok. Ale nic to, na razie upajam się błogimi chwilami spędzonymi w miłej, rodzinnej atmosferze i staram się nie wybiegać myślami w przyszłość :)~  Słodka polenta z miodem

Kuchenny Skrawek Nieba
Kasza kukurydziana 130

wiem jak u was, ale do mojego miasta zawitała zima. Za oknem biało, na dworze zimno, ale bardzo słonecznie.Na taką pogodę najlepsze jest rozgrzewające śniadanie. Dla odmiany, zamiast owsianki, zrobiłam  gęstą kaszę kukurydzianą :)~ Kasza kukurydziana z serkiem naturalnym i dżemem z czarnej porzeczki ~składniki:30g kaszki kukurydzianej30g mąki kukurydzianejsłodzidłoszczypta soli400ml wody+ serek naturalnydżemKaszkę, mąkę, słodzidło i sól wsypujemy

Kuchenny Skrawek Nieba
Ryba po grecku 324

dużym naczyniu ułożyć warstwę warzyw, przykryć rybą i tak na zmianę aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę muszą stanowić warzywa. Podawać zależnie od preferencji - na ciepło lub na zimno

W poszukiwaniu inspiracji
Pierniczki lebkuchen 191

zgęstnieje formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Gdyby ciasto zbytnio się nam kleiło wystarczy ręce zmoczyć zimna wodą.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez 15 minut. Jeśli będziemy je piekli zbyt długo, stwardnieją. Po wyjęciu z piekarnika powinny

Kulinarne przygody Gatity
Makaron,truskawki,musli i czekoladaaaaaa! :) 170

kąpieli wodnej. Na talerz kładziemy makaron, następnie truskawki, polewamy śmietaną i musem z truskawek oraz gorącą czekoladą. Całość posypujemy musli z rodzynkami. Dekorujemy miętą.Danie możemy podawać na zimno jak i na gorąco. Jeśli na ciepło to truskawki gotujemy w rondlu z cukrem i makaron podajemy jeszcze ciepły. PYCHA!!! :D Makaron, truskawki, musli i czekolada

Bon Appetit Małgorzaty
Kapusta z grochem i grzybami 301

cebule10 dag suszonych grzybów1 łyżka kminku całegosól, pieprz, cukierolej do smażenia4 liście laurowe6 kulek ziela angielskiegoGroch zalewamy wodą  i pozostawiamy najlepiej na całą noc. Grzyby zalewamy zimna woda i czekamy około pół godziny żeby się namoczyły. Następnie gotujemy groch około 1 godziny aż do miękkości. Ale nie może być rozgotowany. Kiszona kapustę płuczemy w zimnej

Bon Appetit Małgorzaty