na zimno - 10906 przepisów (strona:474/728)

Frittata ze szpinakiem, chorizo i soczewicą 153

To miała być frittata z cieciorką , ale nieuważna kucharka otworzyła nie tę puszkę co trzeba. I tak powstała frittata z soczewicą, pieczona w piekarniku. Smaczna i

Stare Gary
Łososiowe smarowidło 162

się wsparłam tutaj :) Pyszne kolacyjnie, ale i znakomite smarowidło na przyjęcie.składniki200 - 225 g wędzonego łososia ( u mnie pół na pół wędzony na zimno i ciepło)2 duże łyżki białego serka 2  duże łyżki jogurtu greckiego sok z 1/2 cytryny 3-5 kropli sosu Tabasco 1 łyżeczka sosu

Stare Gary
Perliczka pieczona na ruszcie 169

sposób na perliczkę. Tylko sól pieprz i trochę piwa. Masło wstrzyknięte w piersi zapobiegło wysuszeniu mięsa. Perliczka miała pięknie przypieczoną i pyszną skórkę. Bardzo dobra ciepła, ale podana na zimno  - nie wiem, czy nie lepsza!składniki1 perliczkagłówka czosnkusólpieprzpapryka (opcjonalnie)1/2 butelki piwa1 -2 łyżki stopionego masłaprzydatnestrzykawka z grubą igłąprzygotowaniePiekarnik nagrzać do 160 st. C. Umyć i osuszyć perliczkę

Stare Gary
"Tatar" z łososia wędzonego 152

Tatar" lub sałatka - nie ważne jak nazwiemy to danie z łososia. Ważne, że jest bardzo smaczne, zwłaszcza podane na chrupiącej grzance. Mniam......Składniki150 g wędzonego na zimno łososia½  - 1 szalotka1 - 2 łyżeczki kaparówłyżka posiekanego koperku1 łyżka oliwysok z cytryny, do smaku½ łyżki ciemnego sosu sojowego lub przyprawy maggiczarny pieprzprzygotowanieŁososia, cebulę  pokroić na drobną kostkę. Kapary posiekać,ale niezbyt

Stare Gary
Makaron zapiekany z karczochami 178

Seler naciowy jest chrupiący i  znakomicie uzupełnia się z karczochami i suszonymi pomidorami. Makaron pyszny zaraz po zapieczeniu, ale jeżeli nie zjemy całości - nie mniej smaczny również na zimno. Bardzo polecam! składniki (4 porcje)200 g makaronu np Omnomnom Fuzilli3 - 4 łodygi selera naciowego100 g wędliny250 g karczochów marynowanych w olejuok 10 szt. pomidorów suszonych w oliwiepęczek natki

Stare Gary
Pierś gęsia pieczona II 145

Gęsie piersi upieczone do jedzenia na zimno. Można jeść oczywiście ciepłe, ale zimne, cienko pokrojone są pyszne. Przepis ze strony Ugotuj toskładnikipodwójna pierś z gęsi tymianek3 łyżeczki startego imbiru5 - 6 ząbków czosnku - startychsok wyciśnięty z limonkisól, pieprzprzygotowaniePiersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa. Czosnek  i imbir zetrzeć na tarce

Stare Gary
Pieczony schab z musztardą 162

minut. ( temp wewnątrz mięsa 54 - 60 st C) Po wyjęciu z piekarnika pozostawić przez co najmniej 10 minut pod przykryciem.Podawać na gorąco z chrzanem i buraczkami lub na zimno jako wędlinę. Smacznego

Stare Gary
Rostbef wołowy z czosnkiem, pieczony 134

zgrabny, ponad kilogramowy kawałek, postanowiłam upiec go w całości, z założeniem, że będzie jedzony na ciepło zaraz po upieczeniu, a reszta już do zjadania w cienkich plastrach na zimno.  Piekłam wg przepisu znalezionego na stronie Simply Recipes. Przepis nie wymagający wielu składników. W przypadku rostbefu jest to moim zdaniem zaleta, gdyż mięso jest samo w sobie dobre

Stare Gary
tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 139

piknikowe smakołyki. Moja propozycja to tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą. Zrobiłam 4 małe, ale można zrobić z tych proporcji jedną większą tartę. Są przepyszne na zimno, a więc idealne do piknikowego koszyka. Z kieliszkiem białego, wytrawnego wina - super!Inspiracją był przepis na Bon Appetitskładniki ( 4 sztuki)ciasto kruche200 g mąki50 g masła50 g smalcu2 - 3 łyżki

Stare Gary
Tarta z kurkami i kozim serem 200

Rozpoczynam sezon kurkowy . Tarta jest smaczna i ciepła i zimna. Ciasto serowe polecam, bo naprawdę smaczne. Przepis na ciasto znalazłam w  książce "Pie" Angeli Boggianoskładniki (forma 20 cm)Kruche ciasto serowe200 g pszennej mąkiszczypta soli150 g masła50 g twardego, żółtego sera np Cheddar'a lub parmezanu - startego2 - 3 łyżki wodynadzienie200 g kurek100 g koziego serka

Stare Gary
Chłodnik pomidorowy - ostry 153

Świetny, ostry, mocno pomidorowy chłodnik. Znakomity na upały. Można dorzucić parę kostek lodu i wtedy będzie super zimna zupa na super upał. Polecam!składniki1400 g pomidorów1 cebula3 ząbki czosnku1 ostra czerwona paprykagarść bazyliigarść kolendry + trochę do podaniasólpieprzoliwa z oliwekprzygotowaniepapryczkę włożyć do piekarnika z włączoną funkcją grill. Opiekać tak długo aż skórka  się przypiecze i można będzie ją bez kłopotu

Stare Gary
Pieczarki faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami 190

Smaczna przystawka. Farsz trzeba dobrze doprawić pieprzem, żeby pieczarki nie były mdłe. Robiłam 4 duże grzyby Portobello, ale farszu wystarczy na sześć sztuk. Grzyby całkiem smaczne

Stare Gary
Pierś gęsia pieczona w majeranku 135

Zalegała w zamrażarce gęsia pierś. Trzeba ją było jakoś zagospodarować. A że gęsina na  zimno dobrze się sprawdza, to i tym razem piekłam pierś z założeniem że będziemy jedli ją pokrojoną cienko i zimną. Wyszło całkiem smaczne mięso - polecam!składnikipodwójna pierś z gęsi 2 łyżki majeranku3 - 4 łyżeczki  słodkiej papryki5 - 6 ząbków czosnku - startychsól, pieprzoliwa

Stare Gary
Kwiaty cukinii w tempurze 192

Zawsze, odkąd usłyszałam, że kwiaty są jadalne miałam ochotę zrobić takie danie. Brakowało mi jedynie możliwości kupienia kwiatów. Udało się i już wszystko wiem

Stare Gary
zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów 147

gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 40 minut. Przetrzeć blenderem, lub jak ktoś woli przez sito - oddzielą się wtedy skórki. Doprawić do smaku . Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego

Stare Gary