na zimno - 10906 przepisów (strona:474/728)

KARP W GALARECIE 238

Lubimy ryby, nie tylko od świąt.Choć na Wigilię jest obowiązkowo to i czasem na jakies okazje też lubię go przyrządzić.Swietny na zimno ale jesli przyrządzam go poza świętami podaję go na obiad  gorącymi ziemniaczkami jako danie główne. Danie pracochłonne,ale naprawdę warte efektu. Składniki: 1,5 kg karpia zatorskiego 5 cebul 3 marchwie kawałek selera pietruszka

Z Majeczką w kuchni
SMERFNY JAGODOWIEC 288

Jagody leśne pojawią się już coraz liczniej, jako że jestem fanką mocno owocowych ciast, takie wydanie na zimno zachwyci każego kto takie właśnie mocno owocowe lubiSkładniki:2,5 szkl.jagód leśnych30 dag serka waniliowegopól szkl,smietany 183 łyżki zelatyny+pół szkl.wrzatku2 galaretki jagodowe lub wisniowekostka margaryny20 dag herbatników5 łyzek cukruWykonanie:Margarynę roztapiamy,herbatniki dokładnie mielimy na pył.Łączymy herbatniki

Z Majeczką w kuchni
BABCINE OGÓRECZKI 153

łyżeczka gorczycy,zabek czosnku,5 ziela angielskiegoWykonanie:Ogórki myjemy,układamy do słoika.Wkładamy chrzan,koper,marchew pociętą w słupki,listek wisniowy,czosnek,ziele i gorczycę.Mieszamy składniki zalewy,zimna zalewamy ogórki w słoiku,zakręcamy słoiki,pasteryzujemy 10 minut,nie dłużej

Z Majeczką w kuchni
Rolada schabowa z pieczarkami 250

Uwielbiam domowe wędliny i pieczone mięsa. Są dużo zdrowsze od tych kupowanych w sklepie, a przygotowanie naprawdę nie jest trudne. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z pewnością Wam zasmakuje! Składniki:1 kg schabu bez kości30 dag pieczarek1 cebulasól, pieprz2 łyżeczki słodkiej paprykikilka owoców jałowca20 ml olejukilka ziaren kolendry3 ziarna pieprzu 2 łyżki oleju do smażenia

Pasja Smaku
Buraczki zakwaszone czerwonym octem 227

solą, cukrem i octem, mieszam dokładnie. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny. Buraczek powinien mieć wyraźny słodko-kwaśny smak.Mojej Rodzinie najlepiej smakuje po całkowitym wystudzeniu w lodówce. Podaję na zimno jako dodatek np. do kaszy z bitkami w sosie własnym  :)                                 Smacznego

Proste Potrawy
Parówki z serem w cieście francuskim 220

Ciekawa alternatywa dla zwykłych parówek - parówki w cieście francuskim - doskonałe na ciepło, dobre jako przekąska na zimno.SKŁADNIKIparówki (u mnie z szynki)żółty ser w

Moje Kuchenne Rewelacje
Bagietka, autoliza, zakwas żytni razowy 291

Bagietka dla tych, którzy nie lubią wyrabiać ciasta, ale są za to cierpliwi. Całość, łącznie z wypiekiem, zajmuje około 40 godzin, w tym 12 godzinna autoliza i 24 godzinna zimna fermentacja. Samej realnej pracy tak niewiele, że trudno ją dostrzec. W zasadzie to się tylko czeka...a efekt jest rewelacyjny.Bagietka wyłącznie na zakwasie, cienka i chrupiąca skórka, delikatny i stosunkowo

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik orkiszowy, długodojrzewający 293

papieru. Jeśli nie będzie można wałkować, nic nie szkodzi - włóż do foremki papier do pieczenia, włóż część ciasta i rozprowadź je szpatułką na całej powierzchni foremki. Szpatułkę możesz zwilżyć zimna wodą, ułatwi to rozprowadzenie ciasta. Grubość ciasta nie powinna być większa od 1 cm, i tak ono urośnie w czasie pieczenia.Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do o temperatury

Grahamka, weka i kajzerka
Kanapka prosto z pieca 148

minut.Piec w temp.200 stopni, 40 minut.Po wyjęciu z pieca, odczekać 5 minut i można kroić. Dobrze smakuje z sosem chrzanowym lub z zieloną sałatą. Kanapka jest równie smaczna na zimno

Kulinarny karnet Christophera
Granita mango z kandyzowanymi malinami. 199

Zima za oknem, śnieg pięknie otula drzewa... siedząc w domu i spoglądając przez okno- widok piękny ;). Inaczej to się ma do wyjść na zewnątrz. Zimno, buty w sekundzie przemakają, zamiast głowy w górę, kulmy nosy w szaliki.Brak słońca i szybko kończący się dzień nie wpływa zbawiennie na moje samopoczucie. Jednakże można sobie umilić chwile słodkim, kolorowym akcentem, który rozbudzi

Malinowe Pocałunki
kotlety mielone z kurkami... 257

mocno gorący olej kłaść okrągłe, lekko spłaszczone mielone smażyć na rumiano z każdej strony i odkładać je na ręcznik papierowy kotlety są soczyste i smaczne na ciepło i na zimno............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z mąki pełnoziarnistej z tuńczykiem 154

produktach korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.SKŁADNIKImakaron pełnoziarnisty typu penne lub inny ( dla 3 osób pół torebki)jedna puszka z tuńczyka w sosie własnym1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno  1 cebulaWYKONANIE Makron gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 7-8 min. al -dente . Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na oleju, nie smażymy.Do ugotowanego makaronu dodajemy

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z mango i kurczakiem 263

kuchni i na nasze talerze odrobinę lata w środku jesieni. Sałatka jest bardzo prosta i szybko ją przygotujecie. Od Waszego gustu zależy czy kurczaka podacie na ciepło czy na zimno. W obydwu wersjach będzie doskonała. Korzystajmy z owoców mango, własnie zaczął się na nie sezon. Są bardzo zdrowe i teraz w naszych sklepach w całkiem

Kulinarne przygody Gatity
Z dalekich wypraw #9 Zieloną łychą mieszane 273

Jak ja lubię dobre wiadomości! Bo kto ich nie lubi."Moje wypieki" są moje! Wygrałam konkurs! Stwórcy drugie śniadanie zasmakowało ;)Szczególne podziękowania dla Gizmo

bastalena