wyrośnie zielony kożuch pleśni,wtedy cała kiszonka byłyby już tylko do wyrzucenia.Proces kiszenia trwa od 5-7 dni.Zależy to od temperatury pomieszczenia.Moja poprzednia porcja kisiła sie 7 dni (zimno) .Po otwarciu słoika zdjąć z góry piankę i przelać sok buraczany do czystych wyparzonych butelek.Można go przechowywać w lodówce w zamknietej butelce (niezbyt szczelnie,bo może eksplodować) nawet
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!namoczona bulka.Dodac przyprawy,calosc dokladnie wymieszac,najlepiej reka.Wilgotna dlonia formowac kotlety ,obtaczac w bulce tartej i smazyc z obydwu stron na rozgrzanym oleju.Na cieplo beda swietnym daniem obiadowym.Na zimno sa rownie pyszne,takze swietnie sprawdza sie w kanapkach.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smakowymi lub zapachowymi.Mleko kokosowe możemy także przyrzadzić samodzielnie.Sposób jego przygotowania jest bardzo prosty.Przepis pod tekstem.Istnieje jeszcze wiele innych produktów z kokosa,które są korzystne dla naszego zdrowia np.na zimno tłoczony olej kokosowy,woda z kokosa,krem kokosowy czy też miąższ z kokosa .Mleko kokosowe jest mlekiem pochodzenia roślinnego,podobnie jak mleko sojowe,ryżowe,czy migdałowe.Stanowi znakomity zamiennik mleka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tutaj: jarmuz-grunkohl.Chociaz ma intensywnie zielone i pieknie fryzowane liscie nie jada sie go na surowo jak salate..Dopiero po zblanszowaniu ( wrzucic na kilka minut na wrzatek,wyjac,przelac zimna woda i odsaczyc) jest znakomity jako jarzynka duszona na masle lub skladnik salatek.Wyjatkowa twardosc,czy raczej trwalosc czyni z niego doskonaly dodatek do zup.Nie rozpadnie sie podczas gotowania,zachowa swoj ksztalt
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niejednym domu schab zagosci na swiatecznym stole.Nic dziwnego,jest przeciez uniwersalny,bo nie tylko do drugiego dania ,mozna go spozytkowac takze na zimno jako dodatek do pieczywa.Moja swiateczna propozycja to schab nadziewany suszona zurawina i orzechami wloskimi upieczony ze swiezymi jagodami zurawiny i podany z karmelizownymi jablkami.Danie dzis przeszlo probe generalna i jest naprawde znakomite.Zurawina to swietny dodatkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ostudzic.°Ulubione sledzie wymoczyc w zimnej wodzie,by nie byly za slone.°Sledzie pokroic na 2-3 cm kawalki.°Sledzie na przemian z cebula ukladac w wyparzonym sloiku,zalac zimna marynata razem z przyprawami.Zakrecic.Odstawic do lodowki.Po 3-ch dniach,gdy sie przemaceruja nadaja sie do konsumpcji ,wtedy sa najsmaczniejsze.Podawac z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami w mudurkach i smacznym, sosem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pietruszkapol selera1 cebula2-3 liscie laurowe6-8 ziaren ziela angielskiego1-2 zabki czosnkuzakwas z burakow-okolo 0,5 l1 lyzka maki2 lyzki maslasol,pieprz,cukierWykonanie:°Grzyby dobrze wyplukac,zalac zimna woda okolo 1-1,5 l i odstawic na cala noc .Wywar z burakow mozemy rowniez ugotowac dzien wczesniej wieczorem(bedzie bardziej aromatyczny).Jesli tego nie zrobilismy gotujemy w wigilie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lyzeczka solipol peczka koledry-opcjonalnieWykonanie:°Soczewice wyplukac w zimnej wodzie i zalac podwojna iloscia wrzacej wody i gotowac okolo 25 minut bez soli.Odcedzic.°Fasole czerwone wyplukac na sitku pod zimna woda.°Cebule i czosnek obrac,rozdrobnic i przyzmazyc na goracym masle.°Papryke pokroic w kostke ,dorzucic do cebuli z czosnkiem ,podsmazyc,zalac bulionem i dusic 6-8 minut.° Dodac soczewice
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!usunac.Namoczona zelatyne polaczyc z niewielka iloscia goracego bulionu i dokladnie wymieszac,nastepnie wlac do reszty rosolu dokladnie calosc mieszajac. Wystudzone mieso pokroic w kostke.8-10 miseczek lub filizanek oplukac zimna woda,nalozyc po kilka plasterkow marchewki,natke pietruszki i pokrojone mieso.Zalac wywarem.Wstawic do lodowki do stezenia.Podawac z plasterkami cytryny lub octem.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciemnozielone liscie.Przekroic wzdluz na pol i dobrze wyplukac.Wyciac z jasnozielonej czesci kawalek dlugosci okolo 15 cm i pociac w bardzo waziutkie paseczki.Julienne obgotowac 2-3 minuty ,przelac zimna woda i odlozyc na bok.Pozostaly por drobno pokroic.Ziemniaki obrac,pokroic w kostke.W rondlu rozgrzac maslo i cebule razem z porem podsmazyc okolo 3 minut ciagle mieszajac.Wlac bulion,dodac listek laurowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!folia spozywcza w temperaturze 21°C by dojrzal.Do przygotowania zakasu potrzeba 150 g maki zytniej chlebowej,110 ml wody i 1 lyzke zakwasu.NAMOCZONE ZIARNOZalac lamane ziarno zyta-160 g zimna woda-160ml i przykryc folia,by zapobiec parowaniu.Cale ziarno zalac wrzatkiem.Uzylam ziarna lamanego.MIESZANIE :W misie robota umiescic wszystkie skladniki,w tym namoczone ziarno.Wymieszac calosc na I predkosci przez 3 minuty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tarki lub szybciej zetrzec w robocie..Ulozyc na sicie by usunac nadmiar wodyCebule obrac,pokroic w kostke i przysmazyc na zloty kolor.Kasze wylozyc na sitko i przeplukac pod biezaca zimna woda.Starte ziemniaki polaczyc z podsmazona cebula,jajkiem oplukana kasza.Dodac sol,pieprz i majeranek.Dokladnie wyrobic.Tak przygotowany farsz ukladac na lisciach kapusty,zwinac w golabki i ukladac w garnku.Dno garnka wylozyc pozostalymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zapach morskiej ryby wystarczy bulke tarte wymieszac pol na pol z wiorkami kokosowymi.Kuchnia w trakcie smazenia wypelni sie egzotycznym zapachem kokosa,a tak przygotowanego dorsza zje nawet najwiekszy niejadek.Na zimno bedzie zas swietnym dodatkiem do kanapek,czy Fischburgera.Skladniki:4-6 porcji dorszasok z 1/2 cytrynysol 1 jajko4 lyzki bulki tartej4 lyzki wiorkow kokosowych+ 2 lyzki maslo ghee lub olej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zelatyne namoczyc w zimnej wodziemleko kokosowe,smietanke,cukier,szczypte soli i wiorki kokosowe wymieszac i podgrzac.Zestawic z ognia i rozpuscic w mleczku zelatyne,caly czas mieszajac.Dwie male filizanki oplukac zimna woda i napelnic masa .Wystudzic i wstawic do lodowki na 3 godziny,a najlepiej na cala noc.maliny z lyzka cukru umiescic w garnuszku i zagotowac.Gotowac okolo 10 minut,by zredukowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miseczce 1 szklanka goracej wody.Odstawic do napecznienia.Czas pecznienia jest oczywiscie uzalezniony od stopnia wysuszenia daktyli.Moje byly dosc miekkie,dlatego zalalam gorace woda i odstawilam na 1 godzine.Mozna zalac zimna woda i odstawic na noc.przygotowanie foremki:spod wylozyc papierem do piecznia,a bok foremki wysmarowac maslemorzechy wsypac do blendera,dodac garstke daktyli.Zmiksowac.Gdy masa zacznie sie lepic,tzn,ma juz odpowiednia konsystencje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!