dworze zimno, pada, wiatr hula… i mamy pierwsze objawy przeziębienia. Staramy się je zwalczyć domowymi sposobami. Każdy ma oczywiście swoje, a jednym z bardziej znanych jest grzane piwo. Przepis podejrzałam u Kuby. Jako ciekawostkę dodam, że piwo to trzeci po wodzie i herbacie najpopularniejszy napój na świecie. Składniki: - 500ml jasnego piwa (gatunek obojętny)- ½ cytryny- 1 łyżka miodu
mojewypiekiinietylkominut zależy od naszego piekarnika i jak bardzo chcemy mieć wypieczoną naszą owsiankę.- gotowe najlepiej smakuję jeszcze ciepłe chwile po wyjęciu z piekarnika, ale i na zimno tez jest pyszne a zawsze możemy ją odgrzać jeśli coś nam zostanie :)) Bardzo dobrze też smakuję z łyżką gęstego naturalnego jogurtu. Wedle upodobań naszego podniebienia. Pożywna, słodka z mnóstwem energii owsianka
Basia w kuchniChyba lepsza na drugi dzień niż zaraz po upieczeniu, ale tu zdania mogą być podzielone :)Na zimno lepiej się kroi i wygląda w plastrach jak pasztet, co bardzo dobrze widać na ostatnim zdjęciu. Takie plastry można podgrzać na rozgrzanej patelni, smakują lepiej niż placki ziemniaczane. Czytaj więcej
bistro mamakilka składników. Zawsze są też grzanki lub bruschetty. Jest dużo, lekko, kolorowo i smacznie. Piersi kurczaka można pokroić i ułożyć na sałacie jeszcze gorące, ale równie dobrze smakują na zimno. Czytaj więcej
bistro mamapszenno-razowego ciasta, kryje się cała gama smaków i kolorów. Tak akurat na wiosnę, na taki dzień jak wczorajszy.Warzywa można poukładać warstwami, ale wpadłam na to już po upieczeniu.Na zimno smakowało mi jeszcze bardziej niż na ciepło.Czytaj więcej
bistro mamaAndźkę, Deli i Justynę.Nie stosuję innych kijów w miłości poza tymi kulinarnymi. A jeśli już stosuję kulinarne (czyli szpinak, ryż z warzywami,muffinki z owocami i sernik na zimno), to nie robię tego z premedytacją... Chociaż wróć! Robię to jednak z premedytacją, bo tylko wtedy, kiedy wiem, że moja druga połowa ma zapewniony obiad w pracy lub wczorajszy
bistro mamaDawno mnie nie było, ale to dlatego, że w okresie przedświątecznym było bardzo dużo pracy. Czas więc nadrobić zaległości. Z nowym rokiem przepis na bardzo szybkie
Złote przepisySernik na zimno, z trzema rodzajami czekolady, smaczny oraz prosty w przygotowaniu.SKŁADNIKI:Biszkopttabliczka gorzkiej czekolady tabliczka białej czekoladytabliczka czekolady o smaku toffi600 g twarogu 400 g słodkiej śmietany 36%3 łyżki żelatyny½ szklanki cukru pudruSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Twaróg zmiksować z cukrem pudrem Żelatynę zalać gorącą wodą dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Każdą czekoladę osobno roztopić
RAROSSAfrancuskiego ciasta wypełniony masą jajeczno-śmietanową. Może być przyrządzony z różnych składników i podawany jako danie główne, kolacja lub przekąska. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)450 g mrożonego szpinaku15 pomidorków truskawkowych4 jajka300 ml śmietanki 30 %1 łyżka startego parmezanu2 plasterki szynki serrano100 g sera feta3 ząbki czosnkuszczypta oreganosólpieprzPrzygotowanie
Oryginalny smakoknem szaro-buro i zimno. Najchętniej zakryłabym się kocem z grzanym winem w ręku :) Nie lubię kupować "gotowców" wino-podobnych, co nie wiadomo co mają w składzie. Wolę sama zrobić i przyprawić do smaku jak mi się podoba. Druga sprawa kto powiedział, że grzane wino musi być zrobione z czerwonego wina? Mając w domu domowe wino śliwkowe zaryzykowałam
Ana Mari's worldMoja wersja sernika na zimno w deserowym wydaniu. Ciasteczkowy spód, następnie warstwa serowa oraz bananowa z karmelkową polewą. Całość zwieńczona podprażonymi płatkami migdałów. Po prostu kremowy, subtelny w smaku serniczek. Składniki (na 3 pucharki): ciasteczkowy spód-opakowanie zbożowych ciasteczek (u mnie belvita zboża+mleko)-chlust gorącego mlekawarstwa serowa-250 g serka wiejskiego -saszetka wanilinowego cukru-łyżeczka żelatyny
Kuchnia Ellieformie mini zapiekanek z kaszy jaglanej. Do tego papryka, pomidorki cherry, aromatyczny czosnek i przyjemnie chrrrupiące nasiona słonecznika. Pyszne i zdrowe przekąski, doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach Składniki (na ok. 10-12 muffinek):-100 g suchej kaszy jaglanej- ok. 200 g mrożonego szpinaku- 50 g sera koziego- pół papryki
Kuchnia EllieKiedy wiosna postanowiła przywitać nas deszczem, wiatrem i zimnem, ja postanowiłam poprawić sobie humor smaczną zupą kremem. Tego typu zupy lubię za szybkość przygotowania i możliwość podawania na różne sposoby. Klasycznie w miseczce z przeróżnymi dodatkami: grzankami, drobnymi zapiekankami z serem, makaronem czy ryżem, albo w kubku, mobilnie, do chwycenia w rękę i wypicia siedząc na parapecie i patrząc
W kuchni wieczoremklik), ale wywoływanie wiosny trwa dalej, więc konsekwentnie gram z zielone :) Zupa robi się sama, jest smaczna, niezbyt gęsta i można ją podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. U mnie bez rukoli, za to z oliwą truflową, która ostatnio jest u mnie popularną przyprawą do zup.Składniki:1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę1 cukinia (300g)450g mrożonego
W kuchni wieczoremratatouille. Potrawce, która jest czystą pochwałą wspaniałości warzyw. Jędrne, kolorowe, soczyste, śmiejące się do nas z koszyków w sklepach i na targach. Można je jeść na ciepło lub na zimno, jako przystawkę lub dodatek do mięsa. Kolejne z dań genialnych w swej prostocie.Składniki:1 bakłażan1 cukinia1 papryka czerwona1 papryka żółta6 pomidorów1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka suszonego tymianku1 łyżeczka cukrusólSposób
W kuchni wieczorem