na zimno - 10906 przepisów (strona:461/728)

Ciastka francuskie z truskawkami 199

Ciasto francuskie należy do moich ulubionych. Moim zdaniem, jego twórca zasługuje na kulinarnego Nobla. To ciasto daje ogromne możliwości do wykorzystania – na słodko, wytrwanie, na ciepło, na zimno, można w nim zapiekać mięso, ryby… i nie tylko. Wykorzystując gotowe, w krótkim czasie wyczarujemy pyszne ciastka francuskie z truskawkami.     Składniki na 8 sztuk:  - 1 opakowanie ciasta francuskiego   375g

mojewypiekiinietylko
Majonez domowy 164

razem, to nie danie, bo samego raczej się nie jada. Często wykorzystywany do sałatek, surówek, jako baza do sosów na zimno… i  nie tylko. Są dania, które „zadowolą” się kupnym, ale ja wyjątkowo potrzebowałam… majonezu domowego.    Składniki: - 250ml oleju z orzechów włoskich- 1 jajko- 1 łyżka octu winnego- 1 łyżeczka musztardy Dijon- ½ łyżeczki soli- ½ łyżeczki cukru- szczypta curry- szczypta

mojewypiekiinietylko
Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej 140

sałatki z makreli wędzonej na zimno  upiekłam rogaliki sezamowe, z mąki pszennej pełnoziarnistej i bułki. Przepis powstał dosłownie z potrzeby chwili, bo sałatka „potrzebowała” jakiegoś wyjątkowego pieczywa.     Składniki: - 1 kg mąki pszennej wieloziarnistej- 600ml serwatki- 21g drożdży instant- 3 łyżeczki soli- 2 łyżeczki cukru- 2 jajka- 3 łyżki oleju sezamowego- 1 łyżka oleju kokosowego- ok. 130g sezamu- dodatkowo

mojewypiekiinietylko
Pieczone ziemniaczki 195

dworze doskwiera upał i organizm domaga się czegoś naprawdę lekkiego. Czyli moje założenia padły, więc dzisiaj w pełnym składzie – danie obiadowe – pieczone ziemniaczki, jajko sadzone, sałata i zimna, prosto z lodówki maślanka.   Składniki: - ziemniaki sałatkowe lub młode- olej arachidowy- sól wędzona- pieprz syczuański (bardzo aromatyczna przyprawalekko cytrynowa i łagodniejsza niż pieprz)- słodka papryka w proszku- otarty tymianekDodatkowo

mojewypiekiinietylko
Zupa z pieczonej botwinki 150

Każdy ma swój sposób na gotowanie i podanie botwinki. A jest to jedna, moim zdaniem, z najlepszych zup, zapowiadająca początek lata. Może być przygotowana na ciepło i na zimno.  Na bulionie warzywnym – w wersji wegetariańskiej lub na drobionym. Wybór – według uznania.    Składniki: - ok. 3 l bulionu warzywnego lub drobiowego  (u mnie na udkach drobiowych)- 2 spore pęczki botwinki

mojewypiekiinietylko
Tartaletki sernikowe ze śliwkami 148

Połączenie ciastka kruchego z masą sernikową (na zimno) i dodatkiem karmelizowanych śliwek, to  propozycja nie do odrzucenia. Może deser trochę pracochłonny, ale jak rozłożymy jego przygotowanie na raty, a jest to możliwe - ułatwimy sobie pracę i skrócimy ten czas. A potem… pozostanie nam już tylko delektowanie się smakiem tartaletek sernikowych ze śliwkami.     Składniki na ciasto:  - 500 g mąki tortowej

mojewypiekiinietylko
Ciepłe lody cytrynowe 194

lodówki na 15-30 minut. W tym czasie obie czekolady, z dodatkiem oleju, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia, co jakiś czas mieszając. Czekolada ma być zimna, ale płynna. Wyjmujemy lody i… albo zanurzamy je bardzo szybkim ruchem (co nie zawsze się udaje – czasem masa może wpaść – też mi się to zdarzyło. Albo, co jest metoda pewniejszą

mojewypiekiinietylko
Sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem 226

jedynie jako podpowiedź, czy inspirację do wykorzystania w jadłospisie ciecierzycy. Dla mnie idealnie pasowała w takim składzie, jak podałam. W wersji wegetariańskiej proponuję kurczaka zastąpić pieczonym tofu. Smakuje na zimno, ale również na ciepło (podgrzana w mikrofali). Może macie jakieś swoje ciekawe pomysły, z których mogłabym skorzystać?  Jeśli tak, napiszcie proszę w komentarzu. Tymczasem – moja wersja i… smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Ryba po grecku 181

solą i cukrem. Na spód naczynia wykładamy część sosu, kładziemy rybę, ponownie sos i rybę. Na wierzch wykładamy pozostały sos.Ryba po grecku może być podawana na ciepło i na zimno. Dodatek cynamonu, to mój smak z dzieciństwa. Moja Mama zawsze tak doprawiała rybę i ja robię tak samo. Ważne jest przy sporządzaniu sosu greckiego, aby warzywa były al dente. Reszta

mojewypiekiinietylko
Tarta francuska z łososiem i pomidorami 254

wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra/dół) na ok. 25 minut, aż ciasto się zarumieni i delikatnie urośnie. Po wyjęciu kroimy na kawałki i podajemy na zimno lub ciepło

Zakręcony Widelec
Krucho-drożdżowe rożki z mięsnym nadzieniem teriyaki 148

Sylwester lada dzień, prezentuję więc propozycję pysznej przekąski. :-) Pyszne, mięciutkie rożki z nadzieniem, z posmakiem sosu teriyaki zrobią furorę na każdej imprezie. Smakują dobrze na gorąco i na zimno. Podczas pieczenia rożki rozklejają się, uwidaczniając pyszne nadzienie. Przepis na to ciasto mam od kilku lat, nie zawodzi w żadnej sytuacji. Ciasto:3 i 3/4 szklanki mąki pszennej200g masła4 łyżeczki cukru

Szefowa kuchni
Pieczeń z szynką szwarcwaldzką 177

bulionem, dzięki któremu pieczeń jest soczysta i wilgotna.Można ją wykorzystać na kilka sposobów: zaraz po upieczeniu, czyli w wersji ciepłej idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe, na zimno zaś będzie smakowitym dodatkiem na chlebie czy jako imprezowa przystawka z dodatkiem sosu i np. oliwkami.* pierś z indyka- 500 g* szynka szwarcwaldzka- 50 g* płatki jęczmienne- 1 szklanka* cebula

Kraina Miodem Płynąca
Szynka ze śliwką 239

Można ją podawać zarówno na ciepło - jako porcja mięsa do obiadu, jak na zimno - na kanapki.Składniki:1 kg szynki wieprzowej12 suszonych śliwek2 łyżeczki żelatynyłyżka oleju rzepakowego łyżeczka soli3 łyżeczki majerankupół łyżeczki pieprzupół cebuli pokrojonej w krążki Przygotowanie:Mięso dokładnie umyłam i osuszyłam.Śliwki zalałam gorącą wodą i moczyłam je przez 5 minut.Przez środek szynki zrobiłam nożem niewielki tunel

Kulinarny Pamiętnik
Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami 238

niewielką ilością oleju, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Udusić w piekarniku przykrywając częściowo naczynie przykrywką lub kawałkiem folii aluminiowej.Podawać z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe lub na zimno, pokrojone w plastry, jako przekąskę.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przystawka z łososia 187

Łosoś wędzony na zimno doskonale nadaje się do wielu szybkich przekąsek. Dzisiaj proponuję łososia z serem almette i musztardą.SKŁADNIKIok 20 dag plastrów z łososia norweskiego1 opakowanie serka almette1 łyżeczka musztardy francuskiejkilka oliwek i pomidory koktajlowe do dekoracjiWYKONANIESerek wykładamy do miseczki łączymy z musztardą mieszamy.Plastry łososia składamy w większy płat, Na plastrach rozmasowujemy pastę serową. Delikatnie zwijamy w rulon. Owijamy

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania