Zdrowe i smaczne? Myślicie, że się nie da? Oczywiście, że się da! Przez ostatni tydzień jestem tego całkiem dobrym przykładem. Po za dużą ilością wody jaką
Słodkie PrzyjemnościZa oknem wiosna i powoli coraz bardziej przyzwyczajamy się do panującego ciepła. Wręcz, gdy robi się chłodniej narzekamy na to jak zimny jest kwiecień. A pamiętacie
Słodkie PrzyjemnościRobi się ciepło, bardzo ciepło! Choć do lata jeszcze kilka tygodni, za oknem już upał, dlatego w kuchni musi być lekko i orzeźwiająco. Po prostu nie
Słodkie PrzyjemnościW tak duże, dla niektórych nawet za duże upały, naszym obowiązkiem jest pić jak najwięcej płynów, najlepiej, aby była o woda, gdyż jest najłatwiej przyswajalna dla
Słodkie PrzyjemnościNa dworze tropiki, więc w kuchni stety/niestety musi być podobnie. Szkoda tylko, że takie temperatury i aura nie zostaną z nami już do końca wakacji - jestem
Słodkie PrzyjemnościTarty Jagodowej. Robi się ją w mgnieniu oka, a smakuje wyśmienicie. Jeszcze ciepła przyjemnie chrupie (świetnie komponuje się z lodami śmietankowymi, które przyjemnie rozpływają się po cieście) na zimno też jest niczego sobie. Polecam ją w sezonie (i nie tylko :) )Składniki:400 g mąki pszennej70 g maki kukurydzianej200 g masła100 g cukru3 jajka2 szklanki jagódkruszonka: 100 g masła
Słodkie PrzyjemnościMacie możliwość kupienia świeżych truskawek? A może macie zamrażalnik wypełniony tymi owocami? W obu przypadkach możecie je wykorzystać do dzisiejszego przepisu na koktajl truskawkowy. Dlaczego koktajl
Słodkie PrzyjemnościCiepło? Upały nie odpuszczają? I dobrze! W końcu mamy lato :) Jednak czasem zbyt dużo ciepła też nam przeszkadza, dlatego warto zaopatrzyć się w coś co pomoże
Słodkie Przyjemnościmasa powinna potroić swoją objętość). Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do miseczki razem z masłem i roztapiamy – w kąpieli wodnej albo w mikrofali. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa będzie zimna dodajemy roztopioną czekoladę do jajek i dalej miksujemy.Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao wsypujemy i lekko mieszamy do momentu połączenia się składników.Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego
Słodkie Przyjemnościminut ( sprawdzamy patyczkiem, jeśli chcemy aby ciasto było bardziej wilgotne pieczemy krócej a jeśli lubimy bardziej suche to do suchego patyczka)zajadamy :)) przepyszne jest jeszcze ciepłe ale i na zimno super smakujęSmacznego
Basia w kuchniPoncz to napój alkoholowy pochodzący z Indii, który możemy podawać zarówno na zimno, nawet lekko mrożony, jak i na gorąco. Jego skład może się bardzo różnić w zależności od wersji. Kiedyś podstawą zawsze była herbata z cukrem i cytryną a do tego jakieś owoce i wino. Dziś poncz jest bardzo popularny na południu i zachodzie Europy. Można przygotować
Smaczna Pyzadodajemy po dużej szczypcie kolendry oraz chili. Mieszamy i podsmażamy minutę, dwie, aż smaki się przegryzą. Próbujemy czy danie jest odpowiednio słone i podajemy. Można jeść na ciepło i zimno – najlepiej ze świeżym pieczywem np. bagietką.A tak ajapsandali (i na takiej kuchni!) przyrządza się w samej Gruzji (wioska Gobroneti). Post Ajapsandali – smażone warzywa pochodzi z bloga Poezja
Poezja smakuTo bezmięsne danie doskonałe dla tych , którzy unikają mięsa lub maja go dosyć po świętachSKŁADNIKI2 kg kapusty kiszonejszklanka suszonych grzybów1/2 kg pieczarek2 marchewkiliść laurowyjedna cebulasól, pieprz
W kuchennym oknie EwyJakże banalne a zarazem ciekawe pomysły mogą przyjść do głowy gdy mamy jakieś dziwne smaki w lodówce ciasto francuskie.Składniki :opakowanie ciasta francuskiego150 g szynki150 g
Mechanik w kuchni