Walcząc z przeraźliwym jak na maj zimnem i deszczem, trzeba zająć najprzyjemniejszą i najcieplejszą miejscówkę w domu (poza łóżkiem :), czyli kuchnię i ciepły piekarnik...Na weekend proponuję pyszne ciasto ucierane :) Z tego przepisu wyszła mi mniejsza keksówka i serduszko ;)Ciasto - Zachodzące słońceSkładniki:6 łyżek oleju1 łyżeczka kakao20 dag margaryny6 jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia1 1/2 szklanki cukru2 szklanki mąki3/4
Lawendowe Nieboamatorów makaronu ;)Po zrobieniu pachnie nią cała lawendowa kuchnia...Sałatka jest bardzo sycąca i zaspokoi nawet największy głód. Najlepiej po zrobieniu dać ją do lodówki, najsmaczniejsza jest na zimno!Sałatka z tortelliniSkładniki:opakowanie tortellini z mięsem30 dag szynkikukurydzaogórek zielonypomidorpół czerwonej papryki5 łyżek majonezusólpieprzzioła prowansalskiesuszony koperekzioła do sałatekPrzygotowanie:Tortellini ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Przelać zimną wodą i wystudzić.Szynkę
Lawendowe NieboTakie zimno na polu... Trzeba czymś rozgrzać atmosferę;)Najlepsza na dziś będzie zupa z pora. A że na ich brak w ogródku nie narzekam to można ich dać do zupy duużo;) Smakuje nawet tym, którzy na co dzień gardzą takim ślicznym warzywem jakim jest por;)Zupa z porówSkładniki:kilka małych porów lub jeden słusznej sklepowej wielkości2 kostki rosołowe5 łyżek
Lawendowe NieboZimno, ciemno i pyszna kolacja na stole;)W długie, zimowe wieczory trzeba zjeść coś pożywnego, smacznego! bardzo;) i gorącego. Polecam wszystkim miłośnikom brokułów i ciasta francuskiego, no i tym, którzy lubią różne rodzaje serów;)Tę tartę przygotowuje się w kilka chwil i jest pyszna!A do tego mam piękną,nową formę na tartę - taką z ruchomym dnem;) I teraz
Lawendowe NieboWitajcie :)U mnie dzisiaj zimno i pada deszcz , postanowiłam dla rodzinki przygotować pyszne rozgrzewające danie :) Chili Con Carne . Takie danie można podawać z ryżem lub tortillami
Sama słodycz i szczypta chilitrzymam w gorącej kąpieli aż do momentu podania.Sałatka:Szparagi mije i obieram a następnie krótko blanszuję w osolonej gorącej wodzie. Zblanszowane szparagi przekładam na sito i przelewam zimna wodą. Układam na liściach sałaty rzymskiej i posypuję cebulą pokrojoną w piórka. Całość polewam sosem winegre. Całośc podaję z pieczonymi ziemniaczkami
Magiczna kuchnia Dariikawałek selerapapryka czerwonapo łyżeczce - słodkiej papryki, ostrej papryki curry i kolendry sok z limonkiłyżeczka startego świeżego imbiru3 żąbki czosnkuszczypta cynamonu 3 łyżki oliwyPrzygotowanie:Soczewicę płuczę i zalewam zimna wodą - odstawiam na 30 minut. Cebulę kroje w drobną kostkę i podsmażam na oliwie wraz ze wszystkimi ziołami i startym imbirem.Po około trzech minutach dodaję starte warzywa i pokrojoną w drobną
Magiczna kuchnia Dariiłyżkę masła i razem podduszam przez około 3 minuty. Dodaję jogurt i dosmaczam sola i pieprze. Zdejmuję z kuchenki i odstawiam. Makaron gotuje aldente, przecedzam i przelewam zimna woda aby się nie posklejał.Przygotowuję sos beszamelowy. W rondlu z grubym dnem rozgrzewam łyżę masła do której dodaję mąkę. Mieszam przez chwilę a następnie powoli ciągle mieszając dolewam mleko
Magiczna kuchnia Dariibardzo smaczny. SKŁADNIKI4 płaty śledziowe matjas1/2 słoiczka suszonych pomidorów + zalewa z pomidorów2 szalotki1/3 szklanki oliwy z oliweksok z połowy limonki pieprz do smakuPRZYGOTOWANIEPłaty śledziowe dokładnie płuczę, zalewam zimna woda i odstawiam na kilka godzin aby częściowo usunąć z nich sól. Kiedy śledzie staną się lekko słone kroję je na wąskie paseczki i przekładam do miski. Pomidory również kroję
Magiczna kuchnia Dariipomarańczy.SKŁADNIKI1/2 szk. kaszy jaglanej2 bananySkórka z 1 pomarańczySok z 2 pomaranczy1 łyżka syropy klonowego lub miodu1/2 łyżeczki cynamonuSzczypta kardamonu4 goździki1 łyżka masła1 łyżka brązowego cukruPRZYGOTOWANIEKasze jaglaną przelewam zimna woda a następnie wrzątkiem wrzątkiem aby usunąć gorycz. Zalewam szklanką zimnej wody i gotuje aż do całkowitego wchłonięcia wody. Następnie przykrywam pokrywką i odstawiam.Banana przekrawam na cztery części. Na patelni rozgrzewam
Magiczna kuchnia Dariicaość przez chwilę.Na podpieczony spód nakładam masę krówkową, a na nią masę serową. Odstawiam do zastygnięcia (ser powinien być ścięty, ale nia tak gęsty jak w serniku na zimno).Przed podaniem dekoruję tartę okruszkami pozostałych herbatników
Magiczna kuchnia Dariidworze zimno, pada, wiatr hula… i mamy pierwsze objawy przeziębienia. Staramy się je zwalczyć domowymi sposobami. Każdy ma oczywiście swoje, a jednym z bardziej znanych jest grzane piwo. Przepis podejrzałam u Kuby. Jako ciekawostkę dodam, że piwo to trzeci po wodzie i herbacie najpopularniejszy napój na świecie. Składniki: - 500ml jasnego piwa (gatunek obojętny)- ½ cytryny- 1 łyżka miodu
mojewypiekiinietylkominut zależy od naszego piekarnika i jak bardzo chcemy mieć wypieczoną naszą owsiankę.- gotowe najlepiej smakuję jeszcze ciepłe chwile po wyjęciu z piekarnika, ale i na zimno tez jest pyszne a zawsze możemy ją odgrzać jeśli coś nam zostanie :)) Bardzo dobrze też smakuję z łyżką gęstego naturalnego jogurtu. Wedle upodobań naszego podniebienia. Pożywna, słodka z mnóstwem energii owsianka
Basia w kuchniChyba lepsza na drugi dzień niż zaraz po upieczeniu, ale tu zdania mogą być podzielone :)Na zimno lepiej się kroi i wygląda w plastrach jak pasztet, co bardzo dobrze widać na ostatnim zdjęciu. Takie plastry można podgrzać na rozgrzanej patelni, smakują lepiej niż placki ziemniaczane. Czytaj więcej
bistro mamakilka składników. Zawsze są też grzanki lub bruschetty. Jest dużo, lekko, kolorowo i smacznie. Piersi kurczaka można pokroić i ułożyć na sałacie jeszcze gorące, ale równie dobrze smakują na zimno. Czytaj więcej
bistro mama