wygląda mieszanka w środku :) Zalety warzywek od Barmar: - gotowe do spożycia na zimno - idealne po krótkim odgrzaniu - łatwe w przechowywaniu - łatwe w transporcie - długi okres trwałości, do 3 lat - nie wymagają chłodzenia - skracają czas przygotowania posiłku - eliminują w kuchni "brudne" procesy - oszczędność do 80% energii - zużywanie 100% produktu - zero odpadów Zadacie pytanie: ale do czego można wykorzystać takie warzywa
Zdrowie na języku :Pdnia na dzień robi się zimniej. Nim się obejrzymy spadnie pierwszy śnieg. Przyjdzie mróz, chłód a wraz z nimi niechęć do wszystkiego. Nie tylko Ty chowasz się przed zimnem nie wychodząc z domu, pijąc którąś już z kolei gorącą, słodką herbatkę i zaszywając się w swoich "czterech ścianach" pod kocem, przed telewizorem, zapominając o jakiejkolwiek aktywności. Niestety, ale takich osób
Zdrowie na języku :Pmożna zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Ja takiego zmiksowanego sosu nie zagęszczam już niczym. Podawać z ulubionymi dodatkami jako drugie danie lub pokrojone plastry mięsa na zimno jako przekąskę
Codzienna kuchnia niecodziennazewnątrz jest wietrznie i zimno. W taką pogodę najchętniej nie wychodziłabym z łóżka, chyba że na miskę ciepłej, rozgrzewającej zupy :) Dziś przedstawiam przepis na kremową zupę z czerwonej soczewicy i pomidorów, z dodatkiem curry i pieprzu cayenne. Zapraszam do gotowania! Składniki: 1 l wywaru warzywnego lub mięsnego (u mnie wołowy) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 marchewka 400 g pomidorów
My Culinary ArtWalcząc z przeraźliwym jak na maj zimnem i deszczem, trzeba zająć najprzyjemniejszą i najcieplejszą miejscówkę w domu (poza łóżkiem :), czyli kuchnię i ciepły piekarnik...Na weekend proponuję pyszne ciasto ucierane :) Z tego przepisu wyszła mi mniejsza keksówka i serduszko ;)Ciasto - Zachodzące słońceSkładniki:6 łyżek oleju1 łyżeczka kakao20 dag margaryny6 jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia1 1/2 szklanki cukru2 szklanki mąki3/4
Lawendowe Nieboamatorów makaronu ;)Po zrobieniu pachnie nią cała lawendowa kuchnia...Sałatka jest bardzo sycąca i zaspokoi nawet największy głód. Najlepiej po zrobieniu dać ją do lodówki, najsmaczniejsza jest na zimno!Sałatka z tortelliniSkładniki:opakowanie tortellini z mięsem30 dag szynkikukurydzaogórek zielonypomidorpół czerwonej papryki5 łyżek majonezusólpieprzzioła prowansalskiesuszony koperekzioła do sałatekPrzygotowanie:Tortellini ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Przelać zimną wodą i wystudzić.Szynkę
Lawendowe NieboTakie zimno na polu... Trzeba czymś rozgrzać atmosferę;)Najlepsza na dziś będzie zupa z pora. A że na ich brak w ogródku nie narzekam to można ich dać do zupy duużo;) Smakuje nawet tym, którzy na co dzień gardzą takim ślicznym warzywem jakim jest por;)Zupa z porówSkładniki:kilka małych porów lub jeden słusznej sklepowej wielkości2 kostki rosołowe5 łyżek
Lawendowe NieboZimno, ciemno i pyszna kolacja na stole;)W długie, zimowe wieczory trzeba zjeść coś pożywnego, smacznego! bardzo;) i gorącego. Polecam wszystkim miłośnikom brokułów i ciasta francuskiego, no i tym, którzy lubią różne rodzaje serów;)Tę tartę przygotowuje się w kilka chwil i jest pyszna!A do tego mam piękną,nową formę na tartę - taką z ruchomym dnem;) I teraz
Lawendowe NieboWitajcie :)U mnie dzisiaj zimno i pada deszcz , postanowiłam dla rodzinki przygotować pyszne rozgrzewające danie :) Chili Con Carne . Takie danie można podawać z ryżem lub tortillami
Sama słodycz i szczypta chilitrzymam w gorącej kąpieli aż do momentu podania.Sałatka:Szparagi mije i obieram a następnie krótko blanszuję w osolonej gorącej wodzie. Zblanszowane szparagi przekładam na sito i przelewam zimna wodą. Układam na liściach sałaty rzymskiej i posypuję cebulą pokrojoną w piórka. Całość polewam sosem winegre. Całośc podaję z pieczonymi ziemniaczkami
Magiczna kuchnia Dariikawałek selerapapryka czerwonapo łyżeczce - słodkiej papryki, ostrej papryki curry i kolendry sok z limonkiłyżeczka startego świeżego imbiru3 żąbki czosnkuszczypta cynamonu 3 łyżki oliwyPrzygotowanie:Soczewicę płuczę i zalewam zimna wodą - odstawiam na 30 minut. Cebulę kroje w drobną kostkę i podsmażam na oliwie wraz ze wszystkimi ziołami i startym imbirem.Po około trzech minutach dodaję starte warzywa i pokrojoną w drobną
Magiczna kuchnia Dariiłyżkę masła i razem podduszam przez około 3 minuty. Dodaję jogurt i dosmaczam sola i pieprze. Zdejmuję z kuchenki i odstawiam. Makaron gotuje aldente, przecedzam i przelewam zimna woda aby się nie posklejał.Przygotowuję sos beszamelowy. W rondlu z grubym dnem rozgrzewam łyżę masła do której dodaję mąkę. Mieszam przez chwilę a następnie powoli ciągle mieszając dolewam mleko
Magiczna kuchnia Dariibardzo smaczny. SKŁADNIKI4 płaty śledziowe matjas1/2 słoiczka suszonych pomidorów + zalewa z pomidorów2 szalotki1/3 szklanki oliwy z oliweksok z połowy limonki pieprz do smakuPRZYGOTOWANIEPłaty śledziowe dokładnie płuczę, zalewam zimna woda i odstawiam na kilka godzin aby częściowo usunąć z nich sól. Kiedy śledzie staną się lekko słone kroję je na wąskie paseczki i przekładam do miski. Pomidory również kroję
Magiczna kuchnia Dariipomarańczy.SKŁADNIKI1/2 szk. kaszy jaglanej2 bananySkórka z 1 pomarańczySok z 2 pomaranczy1 łyżka syropy klonowego lub miodu1/2 łyżeczki cynamonuSzczypta kardamonu4 goździki1 łyżka masła1 łyżka brązowego cukruPRZYGOTOWANIEKasze jaglaną przelewam zimna woda a następnie wrzątkiem wrzątkiem aby usunąć gorycz. Zalewam szklanką zimnej wody i gotuje aż do całkowitego wchłonięcia wody. Następnie przykrywam pokrywką i odstawiam.Banana przekrawam na cztery części. Na patelni rozgrzewam
Magiczna kuchnia Dariicaość przez chwilę.Na podpieczony spód nakładam masę krówkową, a na nią masę serową. Odstawiam do zastygnięcia (ser powinien być ścięty, ale nia tak gęsty jak w serniku na zimno).Przed podaniem dekoruję tartę okruszkami pozostałych herbatników
Magiczna kuchnia Darii