mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 6 łyżek oleju rzepakowego 5 łyżek lodowatej wody 1 łyżka świeżych listków tymianku zwykłego lub cytrynowego sól Składniki na farsz: 3 średnie cukinie, 3 średnie marchewki, 200ml kwaśnej śmietany 50g sera edamskiego 1 jajko, 1 łyżeczka listków tymianku sól, pieprz, czosnek. Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno byc elestyczne, gładkie(...)pieczenia. Na rozwałkowanym cieście odciskamy cztery foremki (10 cm) i odcinamy brzegi z 0,5 cm zapasem. Foremki wykładamy ciastem i odcinamy ewentualne wystające brzegi. Wstawiamy do lodówki. Cukinie i marchewki myjemy, marchewkę obieramy. Cukinię kroimy wzdłuż na cieńkie pasy. Tak samo postępujemy z marchewką. Pasy marchewki przez 5 minut blanszujemy, wyjmujemy z wrzątku, osuszamy i studzimy. Wyjmujemy foremki
Mia Cucina Sofietanowej odslonie okazaly sie lepsze od poprzednich . I przyznam, ze nastepnym razem chyba zrobie je z podwojnej porcji, bo wszyscy prosili o dokladke. Placuszki cukiniowo-ziemniaczane skladniki: 2 cukinie 2 duze ziemniaki okolo 1 szklanki maki 1 duza cebula 2 jajka 1/4 lyzeczki ostrej papryki mielonej 1 lyzka tymianku peczek pietruszki (ja zapomnialam dodac) 2 zabki czosnku 1 lyzka musztardy(...)pieprz wykonanie: Ziemniaki obieramy i scieramy na tarce o srednich oczkach, odciskamy z nich wode. Cukinie dokladnie mysjemy, osuszamy i scieramy na duzych oczkach. Solimy i odstawiamy na chwile by puscila sok, a nastepnie odsaczamy. Cukinie laczymy z ziemniakami, dodajemy bardzo drobno posiekana cebule i czosnek oraz pozostale skladniki. Doprawiamy sola i pieprzem. Wszystko dokladnie mieszamy, a gdy masa jest
Przysmaki Karolkimogli zakosztować tego bukietu najrozmaitszych aromatów i smaków na jednym talerzu. WEGETARIAŃSKA POTRAWKA TIKKA MASALA /pomysł własny; sos na podstawie Kwestia Smaku ;/ na 3-4 porcje 1 cukinia zielona (mała) 1 puszka groszku konserwowego (może być też mrożony) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 por (biała część) 500 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku starte na tarce(...)pieprz 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 % Na patelni rozgrzewam olej ryżowy, na nim szklę pokrojonego w półtalarki pora i starty na tarce czosnek - uwaga, by się nie przypalił. Cukinię kroję w plasterki, a groszek i kukurydzę odcedzam. Do pora i czosnku wrzucam cukinię i chwilę smażę. Następnie dodaję przecier oraz przyprawy i cukier. Wszystko duszę razem, dolewam ocet, doprawiam
W kuchni Karmel-itkiObiad z blachy Szybki i bardzo smaczny obiad z piekarnika. I to wszystko razem, za jednym zamachem. Na blaszce znajdziemy zapiekane, rumiane ziemniaczki, chrupiące krążki kiełbasy oraz soczystą cukinię i paprykę. Palce lizać! Składniki: ok 1 kg ziemniaków 3 kiełbasy (u mnie polskie surowe) 1 cukinia (u mnie pół żółtej i pół zielonej) 1 czerwona papryka 3 łyżki(...)garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy prawie do miękkości *** *** Podgotowane ziemniaki przecedzamy i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Między ziemniakami układamy pokrojoną w plastry kiełbasę *** *** Cukinię kroimy w półplasterki, a paprykę w grube paski. Warzywa układamy na patelni *** *** Do miseczki wlewamy olej, dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki, po pół łyżeczki ostrej papryki i soli oraz szczyptę pieprzu
Blog z ApetytemUformuj placki i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj z kwaśną śmietaną lub sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku i koperku. Możesz też przygotować placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii, marchewki czy sera halloumi. Jako dodatek możesz też przygotować duszone pieczarki albo smażoną cebulę. A gdy masz więcej czasu, zrób wegański placek po węgiersku! Kremowa zupa z pieczarek Zupa krem(...)naleśnikowe z mąki, mleka, jajek i szczypty soli (na 2 szklanki mleka użyj 1,5 szklanki mąki i 2 jajek). Usmaż cienkie naleśniki. Przygotuj farsz z podsmażonych warzyw, np. cukinii, papryki, cebuli. Możesz też sięgnąć po ulubioną mieszankę warzyw mrożonych. Świetnie sprawdzi się mieszanka meksykańska, bo pasuje do niej dodatek czerwonej fasoli. A fasola zawiera białko! Gotowy farsz nałóż
Słodkie okruszkitemat pizzy z nutą smakową z Bliskiego Wschodu. Zobaczcie jak to pięknie wygląda. Składniki: (porcja na 2-3 osoby) 4 szt. średniej wielkości ziemniaków 1 szt. młodej cukinii 1/2 szklanki dobrej pasaty 2 ząbki czosnku 1 sztuka mozzarelli 3 łyżki stołowe cieciorki 2 duże pieczarki Kilka czarnych oliwek Kilka pomidorów koktajlowych Jedna duża garść świeżego szpinaku Żółty(...)masą ziemniaczaną. Na ziemniaki wylewamy passatę wcześniej wymieszaną z sosem chili, oregano i pieprzem. Rozprowadzamy jak na pizzę. Posypujemy dość obficie przyprawą Zaatar. W następnym kroku na ziemniaki układamy cukinię, a dokładnie paseczki cukinii lub tzw. makaron robiony widelcem. Teraz pokrojony świeży szpinak. Drobno kroimy czosnek i rozsypujemy na szpinak. Następna warstwa to pokrojone pieczarki, pokrojone oliwki i pomidory koktajlowe
vegetanieCukinia po cygańsku znakomicie nadaje się do placków ziemniaczanych lub potraw z grilla. Można zjeść z kawałkiem bagietki. Warto jej zrobić więcej i zawekować. SKŁADNIKI: 2 porcje 1 cukinia 2 pomidory malinowe lub podłużne mięsiste ogórek kiszony lub korniszon marchew papryka biała koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki katchup 1 łyżka ocet winny czerwony 1 łyżka 1 ziarno jałowca lub gałązka(...)lisć laurowy 1 łyżceka słodkiej papryki w proszku (możesz dodać ostrej) sól, pieprz do smaku cebula kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek 2-3 łyżki szczypta cynamonu PRZYGOTOWANIE: Cukinię, cebulę i paprykę kroimy w kostkę a marchekę w talarki. Rozgrzwamy w rondlu oliwę i dodajemy przetarty z odrobiną soli czosnek. Całość smażymy ok.10 minut dodając przyprawy: cynamon, rozgnieciony jałowiec, gałązkę
AZgotuj!Świetnie smakuje podane z ryżem ale też można zajadać z makaronem, kaszą lub ziemniaczkami. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 mała cukinia (u mnie żółta i zielona) 1 ząbek czosnku opcjonalnie papryczka chilli pół szklanki bulionu 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36% pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanego koperku(...)łyżki tartego sera żółtego sól, pieprz, przyprawa do kurczaka olej do smażenia *** Mięso z kurczaka kroimy w plastry *** *** Cebulę kroimy w kostkę, a marchew i cukinię ścieramy na tarce *** *** Pokrojone filety oprószamy przyprawą do kurczaka *** *** Mięso obsmażamy z dwóch stron na rumiano i przekładamy do garnka lub na patelnię z wysokim rantem *** *** Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulkę
Blog z ApetytemSkładniki: 5 placków tortilli Farsz: ok 0,5 kg mięsa mielonego Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1 łyżka bułki tartej 1 cebula pół szklanki tartej cukinii 2-3 pieczarki Zalewa: 2 jajka pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36% 20 dkg żółtego sera 1 łyżka siekanego koperku sól, pieprz *** Placki tortilli składamy w harmonijkę(...)układamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy, a gdy się zeszkli odkładamy do przestudzenia *** *** Cukinię i pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Do mięsa dodajemy starte warzywa, podsmażoną cebulę, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Farsz układamy pomiędzy zwinięte placki tortilli *** *** Do miseczki wbijamy jajka i wlewamy śmietankę *** *** Dodajemy połowę startego sera oraz
Blog z ApetytemSkładniki na szaszłyki: 500 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 czerwona cebula 2 cukinie 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku Sól i pieprz do smaku Drewniane patyczki do szaszłyków (namoczone w wodzie przez 30 minut) Składniki(...)marynaty, dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej 30 minut (możesz również marynować przez noc w lodówce). Warzywa: Pokrój papryki w dużą kostkę, cebulę na ćwiartki (oddziel warstwy), a cukinie na grube plastry. Nabijanie: Na namoczone patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian kawałki kurczaka, papryki, cebuli i cukinii, starając się, aby składniki były równomiernie rozmieszczone. Grillowanie: Rozgrzej patelnię grillową
Moja Książka Kucharskaprzepis nie został jeszcze oceniony) Zuchiollo to nowe warzywo na europejskich stołach, które ma łagodny smak. Jest połączeniem ogórka i cukinii, tak też smakuje. Jak informuje na platofmie X Janusz Piechociński: „Dzięki 5-letnim wysiłkom specjalistów z Beyond Leeds oraz hiszpańskiego Instytutu Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołóstwa udało się zaadaptować jego uprawę do warunków szklarniowych(...)kolorze zielonym lub żółtym i pochodzi z rodziny dyniowatych. Warzywo nadaje się do spożywania na surowo, a także w postaci pieczonej, gotowanej czy grillowanej. Możemy wykorzystywać je podobnie, jak cukinię: do zapiekanek , makaronów czy dań z patelni lub grilla. Zucchiolo ma owalny, delikatnie spłaszczony kształt, średnicę 7-10 cm i wagę około 250 gramów. Ma jadalną, gładką i jędrną skórkę
Kuchnia Bazylii