cukinia - 18701 przepisów (strona:455/1247)

Musaka 211

moim wydaniu, czyli musaka. Coś na kształt lazanii, tylko bez makaronu i moim zdaniem smaczniejsza. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mielonego mięsa wołowego, 1 kg ziemniaków, 2 średnich cukinii,  2 średnich bakłażanów, 2 cebul, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 2 puszek pomidorów, 1 łyżki miodu, 2 jajek, 2 żółtek, 200 gram przecieru pomidorowego, 200 ml bulionu wołowego(...)półgodzinnym gotowaniu mięsa wyłączyłem pod nim ogień i dodałem do niego bułkę tartą oraz dwa jajka. Całość bardzo dokładnie wymieszałem. Połowę mięsa ułożyłem w naczyniu żaroodpornym na warstwie ziemniaków. Cukinię i bakłażana pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Skropiłem je oliwą i posypałem delikatnie suszonym oregano. Następnie grillowałem do lekkiego przyrumienienia z obu stron. Na warstwie mięsa w naczyniu

Wyprawy kulinarne
Leczo z patisonami 150

lecza, które uwielbia chyba cała moja rodzina :) a ja sama jestem jego wielką fanką od wielu, wielu lat :) Składniki na około 6 porcji: 6 małych patisonów 2 małe cukinie 4 cebule 3 czerwone papryki 3 duże pomidory 1/2 papryczki chilli 2 pętka średnio tłustej kiełbasy 2 łyżki oliwy lub oleju sól pieprz 3 łyżki ketchupu lub lub przecieru pomidorowego(...)razem padło na ketchup z pieprzem ) Kiełbasę kroję w półplasterki i podsmażam na głębokiej patelni na oliwie. Cebulę kroję w piórka, paprykę w grube kawałki, patisona w ćwiartki, cukinię w grube plastry, pomidory w dużą kostkę. Chilli siekam jak najdrobniej. Do podsmażonej kiełbasy dodaję kolejno, cebulę, paprykę, patisony, cukinię, pomidory. Każdej warstwie daję się chwilę poddusić. Na sam koniec doprawiam

Jemy Pijemy
Carpaccio z jabłka i cukinii z orzechami 200

Kilka dni szukałam w głowie pomysłu na szybką i lekką przekąskę. Dziś mnie natchnęło i w kilka minut skomponowałam carpaccio z jabłka i cukinii z orzechami i bułgarskim owczym serem. Ależ pyszne ! Sama jestem mile zaskoczona i czuję, że będę je przygotowywała częściej :) Składniki na jedną porcję: 1/2 średniego twardego jabłka ze skórką ćwiartka małej cukinii 1/2 opakowania orzechów ( koktajl(...)kwiaty nasturcji 4 listki nasturcji oliwa z oliwek  świeżo mielony pieprz truskawkowy sos balsamiczny ( w niewielkiej ilości ) ćwiartka cytryny Jabłko oczyścić z nasion i pokroić w cieniutkie plasterki. Cukinię pokroić pod skosem również w jak najcieńsze plasterki. Ułożyć naprzemiennie na talerzu.Skropić delikatnie sokiem z cytryny aby jabłko nie ściemniało. Na wierzchu ułożyć kostki sera i nasturcję. Orzechy uprażyć

Jemy Pijemy
Sałatka ze świeżej cukinii z nutką curry. 343

dziś dla Was przepis na sałatkę, które nie tylko solo smakuję, ale doskonale pasuje też do potraw z grilla. Udanego i smacznego weekendu. Zapraszam na mojego fejsbuka: Sałatka z cukinii z curry. Składniki: 2 średnie (młode) cukinie pęczek dymki papryka zielona papryka czerwona 3 pomidory sałata Sos do sałatki: 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżki śmietany(...)połowy cytryny 1 łyżka curry sól, pieprz Warzywa myjemy. Dymkę siekamy, cukinię kroimy w półplasterki, pomidory i paprykę w kostkę. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej salaterki. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Sałatkę polewamy sosem na 15 min. przed podaniem. Świetnie komponuję się z mięsami z grilla

Miksturownik
Ratatouille (ratatuj) 160

Jest to niesamowicie tania propozycja obiadowa - za wszystkie warzywa wystarczające na ok. 6 porcji zapłaciłam niecałe 7 złotych, jest to więc niezła opcja dla studentów :) Składniki: - 1 bakłażan - 1 cukinia - 2 papryki (mogą być różnokolorowe) - 4 pomidory - 2 duże lub 3 małe cebule - 2 ząbki czosnku - pęczek natki pietruszki - zioła prowansalskie - tymianek - sól, pieprz - olej / oliwa do smażenia Pierwszym krokiem(...)wyrzucić z siebie całą gorycz i szaleństwo ;) Wystarczy teraz wypłukać go z soli, osuszyć ręcznikiem i pokroić w dość dużą kostkę. Paprykę kroimy jak lubimy - u mnie były paski. Cukinię w zależności od rozmiaru w plasterki lub półplasterki. Cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy, pomidory parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy twarde elementy i kroimy byle jak, i tak się rozpadną

Kulinarne zapędy Kokosa
Razowe spaghetti z cukinią i szparagami 159

mineralnych i błonnika pokarmowego. Można powiedzieć, że jak na produkt zbożowy jest dość fit ;). No i te warzywa! Pomidory w końcu mają smak i zapach, chrupiące, cieniutkie szparagi i cukinia eee… chyba jest jeszcze zeszłoroczna, nie wiem, ale sprzedawca w warzywniaku zmienił temat, kiedy padło pytanie czy jest już z tego roku ;). Jest smacznie, sycąco, wiosennie i zdrowo! Zanim(...)zabierzemy się do gotowania, przygotowujemy warzywa. Cukinię kroimy w cienkie półplastry, cebulę i pomidory kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno – można go przecisnąć przez praskę. Szparagi obieramy, przycinamy twarde końce i kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy przez chwilę cebulę i czosnek (trzeba uważać, żeby go nie przypalić – będzie gorzki!). Dodajemy

wcinaj to
Cukiniowe spaghetti z zielonymi szparagami 237

Dzięki takiemu urządzeniu warzywa są nie tylko smaczne ale też zachęcają do jedzenia swoim wyglądem. I ile przy tym zabawy! Polecam! składniki 500 g  - pęczek - zielonych szparagów 1 cukinia - u mnie żółta 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek papryka w płatkach starty parmezan - opcjonalnie przygotowanie Przygotować szparagi. Umyć, nie odłamywać końcówek. Odciąć główki. Trzymając szparagi(...)zdrewniały koniec , przy pomocy obieraczki do warzyw,pociąć szparagi wzdłuż na cieniutkie paski, Rozpoczynać cięcie za zdrewniałą częścią. Główki zostawić w całości, końcówki wyrzucić. Cukinię pociąć w cienkie paski, przypominające spaghetti - najwygodniej zrobić to przy pomocy specjalnej "temperówki " do warzyw. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, wrzucić szparagi, posolić, popieprzyć, przesmażać mieszając aż szparagi lekko zmiękną - 2-3 minuty

Stare Gary
Leczo 137

zimie z przyjemnością wyciągam z zamrażalnika leczo – uwielbiam jego zapach unoszący się w kuchni. Składniki: - 1/2 kg fasolki szparagowej - 1 kg żółtej papryki - 1 duża lub 2 małe cukinie - 1 duży lub 2 małe ogórki - 3 pomidory - koncentrat pomidorowy - 2 piersi z kurczaka - 1 cebula - sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do kurczaka - oliwa lub olej do smażenia Najpierw kroimy cebulę(...)podsmażamy na oliwie a następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i dusimy. W między czasie kroimy warzywa – paprykę w paseczki, ogórka, cukinię i pomidory w kosteczkę a fasolkę na małe kawałki. Duszenie warzyw zaczynamy od papryki, potem dodajemy fasolkę, ogórka a na końcu cukinię. Jak warzywa nam zmiękną to na końcu dodajemy pomidory

Kuchenne Wariacje
Wiosenny makaron z warzywami 124

Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję na makaron. Tym razem jest to makaron farfalle z warzywami w sosie śmietanowym. Serdecznie zapraszamy Składniki: - 130 g makaronu kokardki - 1 cukinia - 1/2 brokuła - 1 marchewka - 1 łyżka masła - 30 g parmezanu - 200 g śmietanki 18% - przyprawy: sól, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa Składniki są na 2 porcje. Najpierw przygotowujemy sobie warzywa marchewkę, cukinię(...)brokuła – oczywiście myjemy i obieramy. Marchewkę kroimy w kostkę, brokuła dzielimy na małe różyczki a cukinię kroimy w półksiężyce. Gotowe warzywa przekładamy do parowaru i gotujemy ok. 20 min (dla cukini zmniejszyłabym czas do 10 min bo troszkę za długi to czas dla niej). Warzywa lekko solimy dla smaku. Jak ktoś nie dysponuje parowarem może po prostu ugotować

Kuchenne Wariacje
Kaszotto z boczkiem i cukinią 158

zainspirowała mnie do zrobienia kaszy i tak na bazie jej przepisu powstał nasz przepis Składniki: - 2 woreczki kaszy pęczak - 1 cebula - 2 suszone pomidory ze słoiczka - 1 por - 1 cukinia - 100 g wędzonego boczku - 1 l bulionu warzywnego - 25 g masła - 2 łyżki parmezanu - sol, pieprz - natka pietruszki i koperek – kilka gałązek Porcja na 3 osoby W garnku rozpuszczamy(...)Potem dodajemy kaszę i podlewamy po troszkę bulionem warzywnym – jak kasza wchłonie bulion to wlewamy kolejną porcję. Gdy kasza nam już zmięknie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz cukinię i dusimy dalej aż cukinia nam zmięknie. Na koniec dodajemy masło i starty parmezan. Po wymieszaniu doprawiamy kaszę i dodajemy pietruszkę i koperek (w ilościach jakie chcemy). Smacznego

Kuchenne Wariacje
RATATOUILLE 131

pojawiło się i u nas Ratatoille każdy przyrządza inaczej – jedni tną warzywa w plasterki a inni jeszcze w paseczki czy kosteczkę. Nasze ratatoille pokroiliśmy w kosteczkę Składniki: - 1 cukinia zielona - 1 cukinia żółta - 1 bakłażan - 4 pomidory - 1 papryka żółta - 1 papryka czerwona - 1 papryka pomarańczowa - 2 łyżki masła - 1 ząbek czosnku - kilka listków bazylii - przyprawy: sól, pieprz Porcja(...)dużym garnku roztapiamy drugą łyżkę masła i wrzucamy pozostałą cebulę a następnie wrzucamy pokrojone w kostkę papryki. Gdy lekko zmiękną dodajemy naszego bakłażana odsączonego z nadmiaru wody a potem cukinie pokrojone w kostkę. Wszystko dusimy do miękkości a potem dorzucamy obrane i pokrojone pomidory w kostkę. Na sam koniec dodajemy naszą paprykę zmiksowaną i przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy

Kuchenne Wariacje
Roladki cukiniowe z serkiem i szpinakiem 99

Zapraszamy na cukiniowe roladki z serkiem i szpinakiem Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 cukinia - 125 g szpinaku - 1 łyżka masła - 1 serek Almette ze szczypiorkiem i cebulą - szczypiorek do dekoracji - sól, pieprz W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną cebulkę w piórka. Potem dodajemy szpinak, przyprawiamy i dusimy do miękkości. Gdy szpinak mamy gotowy studzimy(...)następnie łączymy z serkiem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy plastry cukinii, lekko solimy i podsmażamy z obu stron i pozostawiamy do wystygnięcia. Na każdy plaster cukinii dajemy gotowy serek ze szpinakiem i zawijamy roladki a następnie przewiązujemy je szczypiorkiem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Lekki Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo 196

więc nie wahałam się ani chwili:) Jest to tak na prawdę pełny obiad, który robi się sam w piekarniku. Solidnie doprawione, soczyste kawałki kurczaka zapieczone z młodymi ziemniakami, pomidorami, cukinią i papryką i chorizo, które można zastąpić inną pikantną kiełbasą. Nie dodaje się żadnego dodatkowego tłuszczu, a sos który powstaje podczas pieczenia jest przepyszny! Podałam to danie ze świeżym(...)plasterki 8 nadudzi z Kurczaka Zagrodowego (lub innych części) ½ łyżeczki papryka słodka wędzona ½ łyżeczki suszonego oregano 1 zielona lub żółta papryka, oczyszczona i pokrojona w plasterki 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki sól i mielony pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do dużej formy do zapiekania wyłóż cebulę, ziemniaki, czosnek i pomidory, solidnie dopraw solą

karmelowy
Gulasz wieprzowy z cukinią i papryką 115

przyszłym roku. Warzywa są na tyle uniwersalnym dodatkiem, że można je dodawać do niemalże wszystkich potrwa. W moim przypadku stały się częścią aromatycznego gulaszu wieprzowego, który dzięki papryce i cukinii nabrał nieco lżejszego charakteru. Porcja dla 4-5 osób Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego 2 cebule 1 ząbek czosnku 3/4 litra bulionu 1 czerwona papryka 1 cukinia sól, pieprz(...)cebule i pokrojony w plasterki czosnek. Solimy, pieprzymy i posypujemy papryką. Smażymy całość przez 10 minut często mieszając. Następnie dolewamy bulion i dusimy mięso aż zmięknie.W międzyczasie obieramy cukinię, pozbawiamy ją gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Z papryką postępujemy podobnie. Gdy mięso będzie już miękkie wrzucamy warzywa i nadal dusimy. Śmietanę mieszamy z mąką i gdy warzywa

My simple kitchen
Spaghetti z cukinią i papryką 142

sprzyjające warunki, nigdy nic nie zdziałają. Najlepszy czas na działanie jest teraz!" Mark Fisher Z cyklu: poszukiwania motywacji;) A z cyklu "coś na szybki obiad" polecam szybkie spaghetti z cukinią i papryką :) Składniki: 1/3 opakowania makaronu do spaghetti 1 średnia cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki mąki 2 łyżki śmietany  sól(...)obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany ząbek czosnku. Gdy cebula się zezłoci dodajemy żółtą i czerwoną paprykę pokrojoną w większą kostkę. Na samym końcu wrzucamy cukinię pokrojoną w talarki. Całość przykrywamy i dusimy aż warzywa zmiękną. Jeśli zajdzie taka potrzeba można dolać odrobinę wody.Następnie dosypujemy przyprawy i całość oprószamy mąką. Mieszamy aż potrawka się zagęści

My simple kitchen