pomidorów Mróz , przynajmniej u nas przypomniał o nadchodzącej zimie i posprzątał mi na grządkach w warzywniaku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pomidory z pod chmurki , cukinie i resztkowe , cudem ocalałe ogórki wymacane po żółtymi liśćmi , już wyleciały z grządek . Coś trzeba zrobić z niedojrzałymi pomidorami i resztą kaprawych warzywnych niedobitków, ten przepis jest prosty . Smak sałatki(...)zielonych pomidorów , obojętna odmiana , byle niedojrzałe 4 papryki grubościenne ( 2 szt żółtej , 2 szt czerwonej ) 8 cebul średniej wielkości ( można użyć czerwonej i żółtej będzie apetyczniej ) 3 malutkie cukinie lub 1 większa 6 ogórków gruntowych średnich lub 10 małych powykręcanych,garbatych(takie były moje ) 1 czubata szklanka cukru 1 łyżka ziaren gorczycy białej 1 szklanka octu 10 % – pełna
Ogrodnik w podróżysuszone pomidorki 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek świeża bazylia mała garstka orzechów laskowych skórka z cytryny szczypiorek sól pieprz biały zioła prowansalskie cukinia Przygotowanie: 1. Obieraczką do warzyw wykrajamy plasterki z cukinii (wzdłuż, razem ze skórką). 2. Gotujemy wodę i blanszujemy plasterki z cukinii - dosłownie na chwilę wkładamy i od razu przekładamy do miski
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoJeśli nie macie pomysłu co dobrego zrobić na obiad w ten zimny dzień to polecamy w naszych Dyniowych Wariacjach rozgrzewający gulasz fasolowo-dyniowy z cukinią i kurczakiem Składniki: - 600 g dyni hokkaido - 500 g świeżej fasoli piękny jaś - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 400 g kurczaka - 300 g ziemniaków - 300 g cukinii - 2 łyżki oliwy - sól, pieprz - kurkuma - kumin (kmin(...)miąższ, kroimy w kostkę i dodajemy do gulaszu. Dodajemy troszkę wody aby nam się całość nie przypaliła. Teraz dodajemy resztę przypraw. Gdy ziemniaki i dynię mamy już miękkawe dodajemy cukinie. Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę. Ilość wody zależy od tego czy gulasz chcemy mieć gęsty czy nie. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Gulasz możemy jeść sam lub z dodatkiem chleba
Kuchenne WariacjeDanie z resztek... "lodówkowych" :) Udka z kurczaka zapieczone z kaszą gryczaną, cukinią, marchewką i cebulką. Danie świetne do odgrzewania. Można powiedzieć, że robi się samo. Jeżeli jesteście zwolennikami dań, które można przygotować z użyciem tylko 1 naczynia - to ta zapiekanka przypadnie Wam do gustu. W taki sam sposób można zapiec surowy ryż jak i ziemniaki . Składniki na porcję(...)osób*: 4 duże udka z kurczaka 3/4 szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka wywaru warzywnego + ewent. 1/2 szkl. wody 2 małe, młode marchewki 1 młoda cukinia 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz zioła do drobiu oliwa z oliwek Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami do drobiu. Warzywa umyć. Cukinię i marchewkę obrać i posiekać w półplasterki
UgotowaćDzisiaj przedstawiam przepis na pyszną tartę na kruchym spodzie z cukinią, marchewką i bakłażanem. Przepis znalazłam na stronie Torta Della Figlia . Z podanych składników przygotujemy tartę o średnicy 22-24 cm. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 170 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 1 żółtko 60 ml zimnej wody szczypta soli szczypta pieprzu Składniki na nadzienie(...)marchewka 1 cukinia 1 bakłażan 200 g śmietany 18% 1 duże jajko 1 kulka mozzarelli 2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki chilli szczypta gałki muszkatołowej szczypta suszonego czosnku sól, świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią
My Culinary ArtCzasem mam ochotę na trochę lżejsze sosy, mocno warzywne i świeże. Dlatego postanowiłam przygotować lekki makaron z kurczakiem i cukinią. Filet gotowany na parze i warzywa z ogródka – pycha. Składniki: 1 filet z kurczaka 4 pomidory świeże lub 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała czerwona papryka 50 ml białego wina wytrawnego 1 cebula 1 mała żółta cukinia sól(...)pieprz świeży tymianek świeża bazylia 1 opakowanie makaronu oliwa Czytaj dalej... Artykuł Lekki makaron z kurczakiem i cukinią pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuprzepisy. Dzisiaj spotkanie z opiekunem roku i po raz pierwszy zobaczę buzie, z którymi będę studiować. Nie mogę się doczekać! A dzisiaj, w sumie nic nadzwyczajnego, gdyż placki z cukinii. Lecz tym razem są one tymiankowe. Uwielbiam tymianek i mogłabym dodawać go do większości moich potraw, ale nie można popadać w rutynę i nudę! Dodatkowo placuszki mają towarzystwo w postaci(...)potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor i jod, dzięki którym poprawia krążenie krwi - utrzymuje na stałym poziomie zawartość cukru we krwi - ułatwia trawienie Składniki na tymiankowe placki cukiniowe: - 1 średnia cukinia - 4 kopiaste łyżki mąki owsianej - 2 łyżki mascarpone - 1 łyżka sezamu - jajko - 2 ząbki czosnku - 6 gałązek tymianku Cukinię obieramy (lub nie, jeśli mamy ją z zaufanego żródła), ścieramy
Be Fit Be StrongSKŁADNIKI: Cukinia cząber 2 ząbki czosnku tymianek pieprz sól Kroimy cukinię w słupki i oprószamy solą, po chwili obsypujemy pieprzem i ziołami. Odstawiamy na 1/2 godziny aby cukinia dobrze się zamarynowała. Następnie pieczemy na grillu lub na patelni z wszystkich stron
harrisaSezon na cukinię w moim ogródku powoli dobiega końca. Zdecydowanie najczęściej wykorzystywałam ją w tym roku do przyrządzenia takich placuszków, które podbiły nasze kubki smakowe:) Teraz co prawda muszę się obejść smakiem, ale na pewno na stałe zagoszczą w naszym codziennym menu i zastąpią zwykłe placki ziemniaczane. Składniki: cukinia, 3 ziemniaki, 2 duże marchewki(...)duża cebula, 2 jajka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, ok. 5 łyżek mąki pszennej. Wykonanie: Ziemniaki, marchew i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię umyć i wraz ze skórką pokroić na kawałki. Wszystko wrzucać na przemian do robota i zetrzeć na średnich oczkach. Przełożyć na durszlak, by pozbyć się nadmiaru wody, po czym
Z miłości do słodkościwarto ją łączyć z różnymi produktami, m.in.: oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowym, parmezanem, boczkiem, cytryną, wszelkimi rodzajami sałat, pomidorami, awokado, cukinią, ziemniakami, ryżem, kaszami i makaronem. Wybrałam kilka składników, które najbardziej mi odpowiadały i tak powstało proste, ale za to meeega pyszne danie :) Składniki: 1kg pomidorów żółta papryka mała cukinia cebula(...)skórę, kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w garnku i gotujemy. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce oleju z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Następnie kroimy cukinię i paprykę, siekamy też drobno papryczkę chili. Wszystko podsmażamy razem z cebulą. Zdejmujemy z ognia. Gdy pomidory trochę nam się rozprażą, dodajemy pozostałe warzywa. Dusimy, aż sos zgęstnieje
Czerwona Porzeczkazdrowo! Podobno każdy, nawet taka Mimi potrafiłaby to zrobić. No cóż, Mimi jeszcze nie próbowała, ale za to WY możecie się popisać! Macie pełną dowolność. Tu akurat jest cukinia i papryka, ale z dodatkiem pomidorów też by było dobrze. Próbujcie, na pewno wyjdzie pysznie! :) A więc... Do dzieła! Składniki na 2 porcje: 1 cukinia 1 papryka żółta 1/2 cebuli(...)małego garnka (rozgrzanego) wlewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojoną cebulę (może być w kostkę/ pióra - to tak wszystko będzie zblendowane). Jak już jest szklista dodajemy czosnek. Wrzucamy pokrojoną paprykę, cukinię i dalej smażymy. Zalewamy winem. Czekamy aż trochę odparuję alkoholu. Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy przez 20 minut - aż warzywa będą miękkie. Wszystko blendujemy na gładką masę razem
Gotowanie, czyli hobby dla każdegowarzyw. Zimą wystarczy dorzucić pokrojonej kiełbasy, podgrzać i gotowe. Niebo w gębie :) SKŁADNIKI (na ok. 5 litrowych słoików) 2 kg papryki zielonej lub czerwonej 2 kg pomidorów 1 kg cukinii (można pominąć) 1 kg cebuli 3 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju słonecznikowego sól Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić(...)szerokie paski. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Cukinię umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę a gdy się zeszkli dodać pomidory, paprykę i cukinię. Po 10 minutach doprawić solą i cukrem i gotować jeszcze przez chwilę. Gorące leczo nakładać do wyparzonych słoików i zakręcić. Pasteryzować
Złote przepisySkładniki: 3 cukinie 2 jajka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3/4 szklanki mąki olej do smażenia sól, pieprz ziołowy Wykonanie: Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sito, posolić i zostawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru soku i przełożyć do miski. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do cukinii dodać cebulę, czosnek przeciśnięty
magiczna kuchnia Kasiciekawych połączeń. To właśnie takie jedno danie, które równie dobrze można było by spotkać w innym regionie Morza Śródziemnego. Składniki : 1 pierś z kurczaka 2 średnie bakłażany 1/2 średniej cukinii 4 pomidory 200g oliwek zielonych 1 duża marchewka 1 cebula oregano sól i pieprz oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia : bakłażana myjemy i kroimy w ćwierćplastry, a następnie przekładamy warstwami(...)około 20 minut marchewkę ścieramy na tarce do jarzyn i podsmażamy w rozgrzanej na patelni oliwie cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do smażącej się marchewki, a z cukinii usuwamy gniazda nasienne i pokrojoną w ćwierć plastry także dodajemy - całość smażymy, aż cebula się zeszkli, a cukinia nieco zmięknie i ściągamy z patelni bakłażana odciskamy z nadmiaru płynu, obsmażamy
zobacz ich smak