jest bardzo smaczny i ma ogromne zastosowanie w kuchni. Możecie zrobić pizze, drożdżowe bułeczki i wiele, wiele dań z sosem cukiniowo paprykowym. Polecam. Składniki; 2,5 kg cukinii 1,5 kg czerwonej papryki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/3 szkl. octu 10% 1/3 szkl. sosu sojowego 1/3 szkl. oleju 1 łyżka soli 1 szklanka cukru 2 słoiczki koncentratu pomidorowego(...)liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oregano pieprz czarny oraz chili do smaku Przygotowanie; Cukinię myjemy, jeśli jest starsza to wydrążamy środek oraz obieramy ( ja nie obierałam). Czosnek i cebulę obieramy a z papryk usuwamy gniazda nasienne. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, Paprykę, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Wszystkie składniki przekładamy do garnka
Radość kipiąca uśmiechem.Prosty przepis na bakłażana i cukinie w sosie. Całość robi się prosto, choć najpierw trzeba warzywa podpiec w piekarniku. Przepis na to danie znalazłam tu . Polecam bo wyszło smacznie. Składniki: 70 dag bakłażana 70 dag cukinii 2 cebule 1 główka czosnku 2 łyżki oleju Sos: 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru(...)łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki chili w proszku sól pieprz Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni. Blachę wysmarować olejem i ułożyć cukinie i bakłażany pokrojone w kostkę o boku około 2 cm, oraz cebulę pokrojoną w piórka. Na blaszkę wyłożyć również główkę czosnku. Całość posolić, skropić olejem i przemieszać. Wstawić do piekarnika
Ewusiowe SmakiPyszne pulpeciki z warzywnym sosem. Sos, a może raczej krem na bazie cukinii, pomidorów i papryki. Gorąco polecam. Składniki na pulpety: 500 g mielonego mięsa z szynki 100 g ryżu nie klejącego się np. parabolicznego 2 jajka 1 czubata łyżka kaszy manny Składniki na sos: 1 średniej wielości cukinia 1 papryka 1 l przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki słodkiej(...)śmietany Wykonanie: SOS: Z cukinii wydrążamy gniazdo nasienne, następnie ją obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cebule i paprykę również kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przesmażamy na 1 łyżce oleju lub masła. Po czym dodajemy przecier pomidorowy i warzywa dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Całość miksujemy na gładki krem. Do sosu dodajemy 2 łyżki
IMPRESJA SMAKUzimę.. Ilość składników wg gustu, można dać więcej warzyw,takich które nam np.bardziej smakują.Można dodać kiełbaskę lub boczek..wszystko wg własnych upodobań. fasolka szparagowa cebula papryka cukinia jajka sól, pieprz olej do smażenia Fasolkę szparagową ugotować, pokroić na małe kawałki. Paprykę, cebulę , paprykę i cukinię pokroić w kostkę.Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, paprykę, fasolkę szparagową(...)Smażyć 5 minut, pod koniec dodać cukinię. Jajka roztrzepać, dodać sól, pieprz. Następnie wlać na patelnię, smażyć mieszając , do ścięcia jajek
Moje domowe kucharzenieBardzo lubię lasagne, ale sama rzadko ją przygotowuję, bo wydawała mi się pracochłonna. Nic bardziej mylnego! Najdłużej trwało samo pieczenie, a reszta to pestka. Lasagne z cukinią i pomidorami poleca się na zakończenie lata! Koniecznie z makaronem Lubella. Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella. Składniki: 7-8 płatów makaronu lasagne Lubella 2 kulki mozzarelli garść pomidorków(...)koktajlowych 1 mała cukinia listki bazylii sól oliwa sos mięsno-pomidorowy: Czytaj dalej... Artykuł Lasagne z cukinią i pomidorami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuciepłej wody 3 łyżki oliwy Dodatki mały koncentrat lub sos pomidorowy 3 kulki mozzarelli ok. 200 g obgotowanych i pokrojonych grzybów leśnych mała cebula kilka małych cukinii (u mnie również z kwiatami) ok. 20 plastrów kiełbasy pepperoni lub salami suszone oregano sól Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Dodać cukier. Wymieszać. Wierzch posypać niewielką ilością mąki. Odstawić(...)ciasto zacznie odchodzić od rąk, polać je oliwą, uformować w kulę i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej ułożyć je w misce i przykryć wilgotną ściereczką). Cebulę pokroić w piórka. Malutkie cukinie przepołowić wzdłuż. Większe pokroić w podłużne plastry. Gdy ciasto wyrośnie, uformować z niego placek (ja rozciągałam lub wałkuję go w prostokąt). Ciasto posmarować koncentratem lub sosem pomidorowym. Na sosie rozłożyć
Weekendy w domu i ogrodziePrzy okazji, kalafior jak i brokuł w tym wydaniu smakują naprawdę wybornie Drukuj Automatycznie zapisany szkic window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 niewielkiego kalafiora 1 mały brokuł 3 marchewki cukinia 2 cebule 1 papryka ( u mnie czerwona) patison (opcjonalnie) 3-4 ząbki czosnku kilka gałązek natki Zalewa 1 szklanka octu 10 % 4 szklanki wody pół szklanki cukru łyżka soli(...)angielskie Sposób przygotowania Zalewa Zalewę gotujemy przez 10 min (woda, cukier, ocet, sól, ziele i liście laurowe) Pikle Kalafior i brokuł dzielimy na małe różyczki. Marchew tniemy w plasterki. Cukinię i paprykę kroimy w paseczki. Cebulę tniemy w półplasterki lub piórka. Marchewkę, cukinię, kalafior i brokuł blanszujemy przez 3 min we wrzątku. Przelewamy zimną wodą. Warzywa układamy warstwami w słoikach
Mieszam w Garnkuszybki, nieskomplikowany pomysł na kolorowy, pożywny obiad dla całej rodziny. Przygotujesz go w zaledwie 30 minut. Składniki: 500g mięsa z kurczaka (pierś, udka bez skóry) 2 małe cebule mała cukinia Strąk czerwonej papryki Kolba kukurydzy (zamiennie ½ puszki) 2-3 ząbki czosnku sól, biały pieprz, tymianek łyżka masła + łyżka oliwy do smażenia 2 szklanki bulionu Duża łyżka maki pszennej 500g razowego(...)miękkości. Odcedzamy. Odcinamy ziarna kukurydzy. Makaron gotujemy al dente wg. czasu na opakowaniu. Odcedzamy. Skrapiamy oliwą z oliwek i ostawiamy w przykrytym pokrywka garnku. Cebule kroimy w piórka, cukinie i paprykę w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą i szklimy cebule z czosnkiem. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Dodajemy
Pyry na GazSkładniki: cukinia jajka sól, pieprz, curry szczypiorek Przygotowanie: Cukinię pokroić w plastry i wyciąć pestki. Posypać przyprawami i podsmażyć z jednej strony na rozgrzanym oleju. Odwrócić i do krążków wbić … Czytaj dalej Jajka w cukinii
czarrna od kuchnikokosowych 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru brązowego 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki soku z cytryny 3/4 łyżeczki sody 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka startej cukinii Cukinie myjemy, ścieramy na tarce (razem ze skórką ) o drobnych oczkach. W jednej misce łączymy składniki mokre: jajka, mleko, olej, sok z cytryny, cukinię mieszamy. W drugiej składniki suche: wiórki
kruche babeczkijest naprawdę pyszny. Trzeba trochę czasu poświęcić, aby zrobić to leczo, ale naprawdę warto. Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów 1 kg kolorowej papryki - czerwonej i żółtej 1 kg cukinii już obranej i pozbawionej nasion jeżeli posiada 1/2 kg cebuli ok 100 ml oleju 1 łyżka soli 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka rozmarynu 1,5 łyżki papryki słodkiej(...)czosnku przeciśnięte przez praskę szczypta chili po łyżce oleju na wierzch słoika Pomidory nacinamy na krzyż, wkładamy do gorącej wody, wyjmujemy i obieramy ze skórki. Pomidory, paprykę, cebulę i cukinię kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę przez około 5 minut. Następnie dodajemy cukinię i dusimy około 2 minut. Dorzucamy paprykę i chili
Ewusiowe Smakiprosty przepis i co najważniejsze bardzo szybko się je robi. Nie podaję dokładnie ilości papryki bo to bardzo trudno określić. Z tej zalewy wyszło mi 10 słoiczków pół litrowych. Cukinie umyć i pokroić w słupki, długość dowolna trzeba tylko dostosować do wysokości słoiczków. Papryki umyć i wyciąć nasionka i błonki. Pokroić w podłużne paski. Na dno słoika włożyć kwiat kopru(...)ogrodowego, cebulkę. Poukładać na przemian paprykę i cukinię. Dodać jeszcze kawałek świeżego korzenia chrzanu ( 3 x 1 cm) Zalewa – do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Zagotować, wymieszać i lekko przestudzić. Zalać tak żeby wszystko w słoiczku było przykryte. Zakręcić słoiczki i wstawić do garnka. Wlać wodę do 3/4 wysokości słoików i gotować 10 minut
Kuchnia Pokoleńlekki obiad. Jako dodatek idealnie nada się mizeria z ogórków i ziemniaki. Można również placki jeść jedynie z dodatkiem kwaśnej śmietany. SKŁADNIKI 100 g kaszy jaglanej 1 duża cukinia 1 średnia marchewka 2 jajka 40 g otrębów owsianych natka pietruszki (wg uznania) koperek (wg uznania) 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki ziemniaczanej do smaku sól, pieprz olej rzepakowy(...)smażenia WYKONANIE Cukinię umyć, zetrzeć na tarce, posolić i wymieszać. Marchewkę umyć, zeskrobać skórkę i również zetrzeć na tarce. Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (15 minut). Zostawić do ostudzenia. Koperek i pietruszkę umyć i posiekać. Z cukinii odcisnąć nadmiar wody i przełożyć do miski. Dodać marchewkę, kaszę jaglaną, otręby owsiane, koperek, pietruszkę, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą
Passions hobbies lifeJuż mówiłam Wam nie raz, że uwielbiam cukinię! Co roku sadzę ją razem z dynią w swoim ogródku i z utęsknieniem wypatruję tych pierwszych sztuk, z których będę mogła przygotować ulubione racuszki! Są świetnym zamiennikiem dla placków ziemniaczanych. Świetnie smakują zarówno solo, jak i np. z sosami : grzybowym, koperkowym czy też jogurtowo-czosnkowym. Są chrupiące i bardzo łatwe do zrobienia(...)Idealne na obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * średnia, młoda cukinia – 1 szt * mąka pszenna – 4-5 łyżek * jajko – 1 szt * cebula – 1 szt * sól, pieprz, czosnek – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinię trzemy na grubych oczkach, odciskamy nadmiar wody. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, jajko oraz mąkę – doprawiamy, mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju przez
Ostra na Słodkomieszać, jedno mówią tak, drudzy tak. Tym razem nie mieszałam. W tej wersji jednak bardziej chodzi o dodatki, które muszą być bardzo dobrze uduszone przed dodaniem ryżu. 1/2 cukinii 200 gram pieczarek 200 gram ryżu 100 ml białego wytrawnego wina 400 ml wody 1 kostka rosołowe 1/10 papryczki chilli 2 łyżki śmietanki 30% 150 gram kurczaka 2 łyżki oliwy(...)cebula 1 pomidor Cebulę obrać i posiekać drobno razem z papryczką. Pieczarki i cukinię pokroić w plasterki. Plastry cukinii przekroić na pół. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulkę z chilli. Po chwili dodać pokrojone warzywa i dusić na małym ogniu. Można podlać 1-2 łyżkami wody, dodać pozostałą oliwę. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę rosołową, odstawić. Kurczaka
Czerwony Gupik