Pyszna surówka z młodej kapusty, cukinii i rzodkiewek. Sprawdzi się jako dodatek do mięs, także z grilla, na lekkie danie lub kolację. To pomysłowe połączenie podpatrzyłam w sierpniowym wydaniu "Kuchni". Najlepsza z młodej, chrupiącej kapusty. Polecam! Składniki: 1/4 lub połowa małej, młodej kapusty- 500 g 1 cukinia 1/2 pęczka rzodkiewek 1pęczek dymki/cebula koperek 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu(...)jabłkowego 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Wykonanie: ćwiartkę kapusty poszatkować. Posolić i ugnieść dłońmi, by lekko zmiękła rzodkiewki i cukinię umyć, pokroić w cienkie półplasterki. Dodać do kapusty dymkę lub młodą cebulkę drobno posiekać. Dodać do kapusty olej wymieszać z miodem, octem jabłkowym, musztardą, dodać do smaku soli i pieprzu, następnie połączyć z poszatkowanymi warzywami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szkl mąki graham 2 żółtka 125 g masła sól 1 łyżeczka cukru nadzienie 250 g bryndzy 2 białka 1 jajko pół szkl mleka sól pieprz szczypta oregano 1 cukinia kilka suszonych pomidorów z oliwy Zagniatamy ciasto i wyklejamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i podpiekamy. Cukinię kroimy cieniutko przy pomocy obieraczki wzdłuż. Produkty na nadzienie wkładamy do kubka blendera(...)miksujemy na jednolitą masę. Na podpieczonym spodzie układamy pokrojoną cukinię i zalewamy masą serowo, jajeczną. Układamy na wierzchu rozdrobnione pomidory i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok 30-35 min w temp
Gotowanie jest łatwedorobić kolejny słoik! W lecie i na jesieni są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek pozostałych po robieniu innych przetworów – bo pikle to kolor i różnorodność. Papryka, ogórek, cebule, dynia, cukinia, patison, ostra papryka, fasolka – skorzystajcie z tego, co macie pod ręką – byle było kolorowo! A jeśli same pikle to dla Was za mało – na końcu tego wpisu znajdziecie też przepis(...)pikli, zjadamy na bieżąco, robię je wtedy kiedy jest potrzeba. Jeśli chcecie zakonserwować więcej na zimę – łatwo tutaj odpowiednio zwiększyć proporcje. Umyte warzywa kroimy – większe, takie jak ogórki, cebula, cukinia czy patisony – w cienkie plastry, półplasterki lub paski. Mniejsze i drobniejsze jak ostra papryka – w cieniutkie paseczki, fasolkę – w krótkie słupki. Warzywa przekładamy do miski i dodajemy do nich sól
Karo in the KitchenZakupiłam małe okrągłe cukinie i od razu je nadziałam aby potem cieszyć się smakiem pysznego dania. Szybkie w przygotowaniu danie obiadowe i bardzo smakowite. Jeśli tylko spotkacie hiszpańskie cukinie zaraz je zakupcie i nadziewajcie. Okrągłe cukinię nadziane mięsem z łopatki wieprzowej i boczniakami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzyrządzam dla siebie coś "na szybko" z dostępnych akurat w mojej lodówce produktów. Tym razem wykorzystałam połowę puszki zapomnianego już niemalże tuńczyka , trochę przyklapniętą zieloną paprykę i resztkę młodej cukinii , jaka mi ostała się w szufladzie z warzywami. Do tego nad wyraz dojrzały pomidor , trochę ziół i przypraw oraz garść ugotowanego makaronu z wczorajszego obiadu. W taki oto sposób syty(...)makaronu - ważony "suchy", przed gotowaniem 1/2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym - wraz z wodą z puszki 1/2 średniej cebuli 1 średni pomidor - u mnie malinowy 1/2 małej młodej cukinii - zużyłam kawałek ok 10cm długości 1/2 średniej zielonej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - płaskie 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku - płaska
Grunt to przepis!obróbce, składniki z patelni przekładamy do naczynia w którym będziemy piekli. To bardzo sycąca potrawa, można jeść na ciepło lub na zimno. Polecam!. składniki ok 400 g cukinii 1 cebula pokrojona w kostkę 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane 4 ugotowane ziemniaki, pokrojone w plasterki - u mnie młode garść ugotowanej fasolki szparagowej oliwa z oliwek(...)tartego parmezanu sól, pieprz papryka w płatkach - opcjonalnie przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie paski - przy pomocy obieraczki do warzyw. Na patelni, najlepiej takiej, którą możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać oliwę, na małym ogniu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać cukinię. Chwilę podsmażać. Dołożyć fasolkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Zdjąć z ognia. W misce
Stare GaryDzisiaj sezonowa cukinia w towarzystwie mięsa wieprzowego i papryki. Składniki: 500 g mięsa na gulasz (u mnie szynka pokrojona w kostkę) 1 cukinia 1 papryka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz pieprz cayenne słodka mielona papryka majeranek listek laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy olej do smażenia woda do uzupełnienia Sposób przygotowania: 1. Mięso obsmażyć na oleju z każdej(...)paprykę, całość dusić uzupełniając wodę w razie potrzeby. 3. Kiedy mięso już mięknie, dodać paprykę pokrojoną w kostkę. 4. Gdy mięso już całkowicie zmięknie dodać pokrojoną w grubą kostkę cukinię, a także koncentrat i przyprawy. Całość dusić jeszcze 10 minut. 5. Podawać wedle uznania - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy też pieczywem. Smacznego
Kuchnia domowa Aniomlety? Szczerze mówiąc to ja zawsze wolałam jajecznicę, taka tradycyjną, najlepiej z boczkiem. Omlety wcinam dopiero od jakiegoś czasu. I urozmaicam je na różne sposoby, dziś ze świeżą cukinią i szczypiorkiem smakuje obłędnie i jest bardzo lekki. Składniki: 3 jajka szklanka żółtej cukinii pociętej w cienkie paski pęczek szczypiorku 2 łyżeczki sezamu sól i pieprz do smaku(...)kilka kropli octu winnego Przygotowanie: jajka ubij z octem i dopraw delikatnie do smaku, dodaj cukinię i szczypiorek przecięty na pół 4 cm, na koniec dosyp sezam. Omlet smaż na niewielkiej ilości tłuszczu, na małym ogniu pod przykryciem z każdej strony po 5 minut. Smacznego
Niezły Młynekdostępne w bierdrze czy lidlu są wegańskie. Składniki na 4 porcje: 4 arkusze ciasta filo (w tym z biedronki było ich 7) lub opakowanie ciasta francuskiego 2 średniej wielkości cukinie 4-5 pomidorów łyżeczka bazylii/przyprawy prowansalskiej jeżeli lubicie 3-4 łyżki dobrej oliwy pół łyżeczki soli Przygotowanie: Formę, w której będziesz zapiekać lekko wysmaruj olejem, Wyłóż ciasto, tak aby brzegi(...)wystawały, poukładaj na przemian plastry cukinii i pomidorów, wymieszaj oliwię z przyprawami , skrop tą mieszanką warzywa. Wystające brzegi ciasta zawiń niedbale do środka. Uwaga! Piecz bez termoobiegu przez 30 minut w temp. 170-180 C. Smacznego! Artykuł Zapiekane pomidory i cukinia w cieście filo pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfcukinia obrodziła nam w tym roku. Leczo co prawda nie może się znudzić, ale ile można :) Dlatego jak tylko znalazłam ten przepis na moich wypiekach wiedziałam, że musi być dobre. Potwierdziło się - znikało bardzo szybko, gdziekolwiek się pojawiło. A robi się bardzo szybko więc polecam tym bardziej. Składniki: 115 g masła 250 g cukru - w oryginale jest drobny(...)kwaśnej śmietany bądź jogurtu naturalnego - w moim przypadku śmietana 300 g mąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii - wychodzi mniej więcej 350 g 60 g posiekanej czekolady - u nas dwa zające (tak tak ostały się jeszcze jakieś ;) ) Przygotowanie: mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną
Gotowanie z pasjąolej do smażenia mąka czubata łyżka bulion warzywny 3/4l wino czerwone wytrawne 1 kieliszek Sól, czarny pieprz, oregano, tymianek fasolka szparagowa 400g czerwona papryka 1 szt bób 500g cukinia 1szt bakłażan 1szt suszone pomidory 15 szt czarne oliwki 15-20 szt Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy na nim drobno posiekane cebule i ząbki czosnku pokrojone(...)przykryciem od czasu do czasu mieszając przez około godzinę. Jeśli bulion za szybko wyparuje dolejmy go jeszcze trochę. Przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w duża kostkę, suszone pomidory i oliwki kroimy na pół. Do uduszonego mięsa dodajemy warzywa: fasolkę, paprykę, cukinię, bakłażana i suszone pomidory. W razie potrzeby dolewamy
Pyry na GazBrokuły, kalafior, szpinak, cukinia, gruszka… czego nie ma w tej zupie. Bogactwo smaków różnych warzyw łączy się w bardzo smacznej, pożywnej zupie, którą z powodzeniem możemy przygotować w wersji z kawałkami warzyw jak i jako zupę-krem. Składniki: Cebula biała 1 szt. Ząbki czosnku 2 szt. Oliwa z oliwek lub olej kokosowy 1-2 łyżki Kalafior 1 szt. Brokuł(...)Cukinia 1 szt. Gruszka twarda 1 szt. Szpinak 250g Bulion warzywny 1l Duża garść świeżej bazylii Sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę z oliwek. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na tłuszczu razem z posiekanym w cieniutkie plasterki czosnkiem. Warzywa myjemy. Kalafior i brokuły dzielimy na różyczki. Cukinie i gruszkę kroimy w dużą kostkę
Pyry na GazDziś przedstawiam coś dla fanów Anny Starmach z jej książki “Pyszne 25”. Klasyczne ratatouille, czyli duszone warzywa takie jak papryka, bakłażan, pomidory i cukinia, jednak w jej wykonaniu z dodatkiem chorizo. Muszę przyznać, że ta kombinacja bardzo przypadła mi do gustu! Jestem niepoprawną fanką duszonych warzyw w każdej formie, ale to chorizo dodało mu charakteru Anna proponuje podanie(...)lizać! Zapraszam! Scroll down for recipe in English Ratatouille z chorizo (4 porcje) Składniki: 200 g ryżu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 1 bakłażan, pokrojony w kostkę 2 cukinie, pokrojone w kostkę 2 papryki, pokrojone w kostkę 3-4 pomidory, pokrojone w kostkę 200 g chorizo , pokrojone w plasterki 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 3-4 ząbki czosnku, drobno
karmelowybardzo lekkiego dania, które można zjeść podczas największych upałów. Warzywne leczo to danie jednogarnkowe, które świetnie smakuje przygotowane ze świeżych warzy w. W okresie letnim dostaniemy świeże, młode cukinie , paprykę , pomidory i z tych warzyw warto przygotować pyszny obiad. Warto wykorzystać ten okres, kiedy świeżych warzyw mamy pod dostatkiem i przygotowywać z nich pyszne posiłki. Warzywne leczo – składniki(...)małe cukinie 300g pieczarek 2 czerwone papryki puszka pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 cebula 400g kiełbasy 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz majeranek Zobacz >>> Pyszna i szybka tarta truskawkowa Warzywne leczo – przepis W garnku na odrobinie oleju szklimy cebulę, a następnie podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cukinia to niezwykle wdzięczne warzywo, któremu można nadać dowolnie wybraną formę. Cudownie smakuje duszona, smażona, nadziewana, piecze się z niej wytrawne i słodkie ciasta. Warzywo idealne! Chyba nie przesadzam, ja po prostu uwielbiam cukinię i chyba za długo nie mogłabym bez niej wytrzymać. Można ją jeść na surowo, ale ja najczęściej poddaję ją choćby krótkiej obróbce cieplnej. Sama w sobie(...)jest słodkawa, ale cudownie przyjmuje smaki jej towarzyszące. Dlatego polecam pichcić cukinię w towarzystwie świeżych, aromatycznych ziół, lub ostrych przypraw. Jednak dzisiaj proponuję ją w bardzo prostej formie, która genialnie wydobywa cukiniowy smak i jest świetną alternatywą dla niekoniecznie zdrowych przekąsek. Czytaj więcej
Pichceniomania