cukinia - 18701 przepisów (strona:431/1247)

Zupa chińska z pulpetami i noodlami z cukini 203

Wygląda jak zupa chińska, pachnie jak zupa chińska, tyle tylko, że jest bardzo zdrowa. Cukinia w roli chińskiego makaronu sprawdza się doskonale. Czas : 45 minut Poziom trudności : łatwe Uwielbiamy chińskie zupy za ich prostotę wykonania i smak, łączący pikantne i łagodne, słodkie, kwaśne i słone pierwiastki. Ten przepis jest wzorowany na szanghajskiej zupie „Lwie głowy”. Lekko go tylko zmodyfikowaliśmy(...)pulpetów nie dodaliśmy kasztanów wodnych, bo akurat nie mieliśmy ich pod ręką Zamiast noodli ryżowych zrobiliśmy noodle z cukinii (możecie oczywiście użyć zwykłego makaronu ryżowego). Danie jest wprost przepyszne. Pulpety (zrobiliśmy małe kuleczki, oryginalnie są to duże pulpety, które rzeczywiście wyglądają w misce zupy jak lwie głowy) są lekkie i bardzo aromatyczne. Bulion, jak każdy bulion chiński, doprawiony sosem sojowym

Niedzielny kucharz
Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i grillowaną cukinią (Focaccia di farro con salmone affumicato e zucchine grigliate) 145

pszennej chlebowej 250 ml wody 25 g świeżych drożdży 5 łyżek oliwy extravergine d'oliva 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu Dodatki 1 czerwona cebula 1 cukinia 100 g wędzonego łososia  **** INGREDIENTI Focaccia 300 g di farina di farro integrale 200 g di farina tipo 0 250 ml d'acqua 25 g di lievito di birra fresco(...)minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C   do uzyskania złotego koloru. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Cebulę kroimy w piórka a łososia w plasterki.  Z cukinii wykrawamy cienkie podłużne plasterki, które grillujemy na patelni. Upieczoną, jeszcze ciepłą focaccie dekorujemy plasterkami łososia, cukinii oraz czerwonej cebuli. Oprószamy czarnym pieprzem i polewamy 1-2 łyżkami oliwy extravergine

La grande e la piccola cuoca
Pomysł na… gulasz z indyka i cukinii z makaronem 105

Szybki gulasz z indyka, z cukinią i makaronem 2 porcje: 300 g piersi indyka 1/2 małej cukinii 1 szklanka przecieru pomidorowego (passata) 150 g makaronu (u mnie kukurydziany z pomidorem) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, kolendra mielona, majeranek Indyka pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju. Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach, dodałam co mięsa. Całość smażyłam krótko

Kucharzyca
Drobiowe klopsiki zapiekane z makaronem z cukinii 110

mogą stanowić obiad na dwa dni. Kiedyś przeglądając jeden ze sklepów, które oferują wiele ciekawych akcesoriów kuchennych znalazłam temperówkę do warzyw, dzięki której można łatwo zrobić tzw. makaron z cukinii. Temperówkę kupiłam i postanowiłam przetestować ją właśnie do tego dania. Makaron wychodzi z niej równiutki i cienki. Postanowiłam połączyć go z sosem pomidorowym, kilkoma aromatycznymi przyprawami oraz wspomnianymi klopsikami. Takie(...)danie może stanowić pyszny obiad, lunch do pracy czy nawet ciepłe danie na spotkaniu z przyjaciółmi. Składniki: 4 cukinie średniej wielkości sok z połowy cytryny 1/2 kg mielonego drobiowego mięsa 1 cebula, pokrojona w drobna kostkę i podsmażona na patelni 2 ząbki czosnku, pokrojonego w cieniutkie plasterki 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 10 dag fety 2 łyżki drobno posiekanej

Życie ze smakiem
Gulasz doenjang jjigae z tofu i cukinią, czyli koreańska zupa miso 193

miso Bardzo prosta a jednocześnie pełna bogatego i zachwycającego smaku umami, którym cieszy się cała nasza rodzina, łącznie z maluchem Polecam! Składniki: 2 średnie ziemniaki 1 cebula 1 mała cukinia 4 szklanki wody 3 ząbki czosnku 1 świeża papryka słodka garstka suszonych krojonych grzybów mun (około 10 g) 3 łyżki pasty sojowej doenjang 250 g naturalnego w smaku tofu(...)ziarna sezamu (niekoniecznie, ale my uwielbiamy ) płatki chilli według uznania (opcjonalnie) Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak cebulę, cukinię i paprykę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Do garnka wsypujemy te pokrojone warzywa i odcedzone grzyby, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie, dodajemy pastę sojową doenjang. Japońska pasta miso i koreańska

Lamarida.pl
Zimowy kociołek warzywny z soczewicą 121

mnóstwem dobroci, tak jak to, które serwuję Wam dziś. Odrobinę na włoską nutę warzywny kociołek z rozgrzewającą soczewicą, która jak nic innego otula brzuchy troską i pysznością. Do tego cukinia, papryka i pomidory z oliwkami, bazylią i słonym wykończeniem serem feta. Ciepłe, pyszne, proste :) Koniecznie zafundujcie sobie porcję tego pysznego, warzywnego bałaganu i rozlejcie po wnętrzu trochę ciepła :) Zimowy kociołek(...)warzywny z soczewicą Potrzebujesz: oliwa  2 duże cebule 2 małe cukinie 2 czerwone papryki 2 puszki pomidorów 3 ząbki czosnku 2 łyżki czarnych oliwek 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 garść świeżych liści bazylii 1 szklanka wody sól, pieprz, suszone oregano, słodka papryka, pieprz cayenne do smaku Dodatkowo: ser feta czarne oliwki listki bazylii grzanki/świeże pieczywo Sposób przyrządzenia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tarta francuska z cukinią, bakłażanem, pomidorem i mozzarellą 118

takim wydaniu zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Składniki (22 cm x 32 cm): 1 płat 25 cm x 42 cm (275 g) gotowego ciasta francuskiego 0,5 średniej cukinii 0,5 małego bakłażana 1 pomidor malinowy 2 kulki (po 125 g) mozzarelli 1-2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól (świetnie sprawdzi się ziołowa) oliwa z oliwek 1 łyżeczka tłuszczu(...)Przygotowanie: 1) Cukinię oraz bakłażana dokładnie umyć, osuszyć i zetrzeć na mandolinie kuchennej lub nożem na cieniutkie plasterki. Następnie wrzucić do miski, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma). 2) Pomidora umyć, osuszyć i pokroić na cieniutkie plasterki (można usunąć gniazda nasienne). 3) Mozzarellę osuszyć ręcznikiem papierowym i podobnie jak poprzednie składniki cieniutko pokroić na plasterki

Fitsweet.me
Makaron z pieczonym łososiem 101

dobrego smaku. Składniki (4 porcje): Makaron: 250 g czarnego makaronu tagliatelle (u mnie barwiony sepią, który doskonale komponuje się z rybami i owocami morza) 1 (ok. 300 g) młoda cukinia 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka posiekanej bazylii(...)zostawić pół szklanki wody, w której się gotował. 5) Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklić pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, po chwili dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cukinię pokrojoną w kostkę i smażyć, aż cukinia delikatnie zmięknie. 6) Dodać sos sojowy, sok z limonki, miód, śmietanę i świeżo mielony pieprz do smaku (można użyć sosu spod łososia i wtedy

Fitsweet.me
ZUPA Z PIECZONEJ CUKINII Z TYMIANKIEM (DIETA MIND) + KONKURS!!! 139

Zupa krem z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem pochodzi z książki "Dieta MIND. Sposób na długie życie" Mikołaja Choroszyńskiego. Zupa jest kremowa i niezwykle aromatyczna, a do tego bardzo szybka i prosta w wykonaniu - gotowa w 20 minut! Powiem szczerze, że jeszcze nie robiłam tak łatwej w wykonaniu zupy - z pewnością każdy sobie z nią poradzi 😉 Idealna(...)wpływ szkodliwych produktów na proces starzenia się mózgu.... Jedna taka książka jest właśnie do wygrania w KONKURSIE ➨ szczegóły na samym końcu 😉   Składniki: (na 2 porcje): 1 duża cukinia 1 średnia cebula 1 szklanka wywaru warzywnego kilka kosteczek półtwardego sera koziego 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku sól morska tymianek papryka ostra pieprz Wykonanie: Cukinię dokładnie myjemy i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka jaglana z cukinii i łososia 119

świeżego lub wędzonego, teraz macie super pomysł na delikatne i przepyszne danie.😊 Składniki na 1-2 porcje: -120 g łososia (u mnie wędzony na zimno) -1 jajo -1 większa cukinia -2  duże marchewki -140 g kaszy jaglanej  -1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, sól, pieprz, zioła wedle uznania Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy. Polecam skorzystać z mojej rady(...)prawidłowo ugotować kaszę jaglaną . 2. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub na tarce do szatkowania kapusty, posypujemy delikatnie solą i odstawiamy, aby puściła wodę. 3. Marchewki pokroić obieraczką do warzyw, aby wyszły paseczki lub zetrzeć na tarce. 4. Rybę pokroić w małe kawałki. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Do większej miski przesypujemy ugotowaną kaszę, dodajemy cukinię dokładnie wyciśniętą

Zdrowie i pysznie na talerzu
Babeczki z cukinią 102

Babeczki z cukinią Już coraz bardziej czuć zbliżające się Święta -  dzieci z lampionikami, zmiana dekoracji w sklepach i te coraz większe kolejki... Dzięki zapachowi, jaki unosił się podczas pieczenia tych babeczek, również Święta zagościły w mojej kuchni. Składniki: (Na 12 babeczek) 2 duże jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki cukru białego 2 łyżeczki cynamonu 1,5 szklanki mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki oleju 1 szklanka startej cukinii (na średnich oczkach)  Dodatkowo: 5 łyżek cukru pudru 1,5 łyżki kwaśnej śmietany cynamon do posypania Przygotowanie: Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. W osobnej misce utrzeć jajka z cukrami (białym i brązowym). Cały czas ucierając,wlewać

My sweet a life
Pulpety z papryką w sosie pomidorowym 111

tylko 25 minut.  Do tego tylko makaron i pyszne, pożywne danie mamy gotowe. Składniki: 600 g mięsa mielonego 1/2 szklanki mleka 2 cebule 2 czerwone papryki 1 cukinia 1 puszka pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 jajko 1 kajzerka mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia bazylia oregano sól, pieprz Wykonanie: Cebulę umyć, obrać, pokroić(...)miski włożyć mielone, dodać cebulę, namoczoną bułkę, jajko, czosnek, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy okrągłe kuli i obtaczamy je w mące. Paprykę, cukinię pokroić na mniejsze kawałki, cebulę pokroić w półksiężyce, pozostały czosnek posiekać. W rondlu zeszklić cebulę, dodać paprykę, cukinię oraz czosnek, smażyć 5 minut. Następnie dodać pomidory z puszki

magiczna kuchnia Kasi
"Tatar" z suszonych pomidorów i grillowanej cukinii-dla Wegan 133

sumie nie wiem, czy to danie powinno nazywać się tatarem, bo tatar-to tatar. Osobiście nazwałabym grubo mieloną pastą :) SKŁADNIKI: Mała cukinia ok. 100 gr. dobrej jakości suszonych pomidorów w zalewie (u mnie z własnej "produkcji"  https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/suszone-pomidory.html  ) 2 łyżeczki oleju ze suszonych pomidorów Szczypta suszonego tymianku lub innych ziół Mała szalotka Łyżeczka czerwonego octu winnego Łyżka(...)octu balsamicznego Mała(średnio-ostra)  papryczka, pozbawiona pestek 2 łyżki posiekanego szczypiorku Bagietka PRZYGOTOWANIE: Cukinię kroimy w plasterki, grillujemy z obu stron (ok.6 minut/strona). Suszone pomidory wraz z szalotką i zgrillowaną cukinią wkładamy do blendera kielichowego lub melaksera i miksujemy pulsacyjnie,żeby nie otrzymać gładkiej masy. Dodajemy posiekaną papryczkę, octy, szczypiorek-całość mieszamy. Propozycja podania to : grzanki z bagietki

Kopystką po garach
Zupa z pieczonych porów i cukinii, z grzankami z gruszką i camembertem 134

Stały się one nieco słodsze i nabrały ciekawszego aromatu. Bardzo Wam polecam wypróbowanie tego przepisu. Jest prosty, a naprawdę warto :) 2 duże pory (biała i lekko zielona część) średnia cukinia 3 łyżki oleju rzepakowego z bazylią (lub zwykłego plus 2 lyżki posiekanej świeżej bazylii) spora szczypta soli i pieprzu gruboziarnistego 1,2 l bulionu warzywnego grzanki: kromki chleba żytniego olej(...)pieprz gruboziarnisty Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z oliwą bazyliową oraz solą i pieprzem. Pieczemy, aż cukinia zmięknie, a pory lekko się skarmelizują (około 25 minut). Upieczone przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy około 15-20 minut, po czym miksujemy, ale nie całkiem na gładko

Mienta blog
Postny majonez 223

męża są z dodatkiem tego majonezu i przyznam nieskromnie, że mu smakują. Składniki na 0,7 l: 220 g jabłka, waga po wydrążeniu i bez skórki 330 g cukinii, waga po obraniu 2 łyżki soku z cytryny 200 g ugotowanej na miękko korzenia pietruszki 1/2 łyżeczki soli himalajskiej kala namac 1/4 łyżeczki pieprzu szczypta kurkumy Warzywa,owoce wyszorować, obrać. Korzeń(...)pietruszki pokroić w cienkie plastry, ugotować na parze, aby był miękki i dał się rozgnieść widelcem. Cukinię i jabłka z grubsza pokroić, umieścić w misie malaksera, dodać sok z cytryny, dodać ugotowaną pietruszkę, przyprawy. Zmielić na gładką masę. Przelać do słoika, przechowywać w lodówce. Zużyć w ciągu tygodnia. Smacznego! Postny majonez listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

moj przepis na