błonnika z dodatkiem aromatycznej, świeżej mięty. Wypróbujcie koniecznie póki na bazarze, aż tyle dobroci. Ilość porcji: 3-4 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: fasolka szparagowa – 150g cukinia – 150g bób – 150g masło – 30g nasiona słonecznika – 1 łyżeczka oliwa z oliwek – 2 łyżki sok z cytryny – 1 łyżka świeża mięta – 1 łyżka(...)bobem, ale pamiętaj, żeby go nie rozgotować. Gotowanie przed 12-15 minut wystarczy. Powinien być delikatnie twardy, żeby w misce nie zrobiła się miazga. Ugotowany bób obierz ze skórki. Cukinie umyj, pokrój w 2 cm plastry, a następnie przekrój je jeszcze na pół. Na patelni rozpuść masło i usmaż na nim cukinię, na złoty kolor. Kiedy wszystkie warzywa będą gotowe
wiecejwarzyw.plZapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne kotleciki warzywne z dodatkiem cukinii, marchewki i szpinaku. To idealny pomysł na lekki, letni obiad 🙂 Składniki/8 kotlecików – 1 cukinia – 1 marchewka – garść świeżego szpinaku – ząbek czosnku – 1 szklanka płatków owsianych – 1 jajko – sól, pieprz Cukinie i marchewkę ścieramy na tarce o Czytaj więcej → Artykuł KOTLECIKI WARZYWNE
greengoodiesSKŁADNIKI: • 1 cukinia o dość szerokim przekroju • 100 g salami • 10 małych pieczarek • 150 g pomidorków koktajlowych • 1 op. mozzarelli mini • bazylia, oregano • oliwa • 1-2 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Cukinię myjemy i kroimy w 1,5-2cm plastry, smarujemy oliwą wymieszaną z czosnkiem i grillujemy krótko z obu stron. Pieczarki kroimy w plastry, i podsmażamy na rumiano na łyżce(...)oliwy. Na grillowane plastry cukinii nakładamy plastry salami, kulki mozzarelli przekrojone na pół, pokrojone w kawałki pomidorki i pieczarki, posypujemy bazylią i oregano. Kładziemy na grillu (możemy użyć patelni grillowej) i pieczemy aż ser się rozpuści
KUCHNIA POLSKASKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 cukinie 200 g fety 250 ml mleka 2 jajka 2 szalotki 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 1 peperone rosso 1 peperone giallo 2 zucchine 200 g di feta(...)latte 2 uova 2 scalogni 3 spicchi d'aglio 2 cucchiaini di erbe di provenza sa le, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Cukinie kroimy w półplasterki lub ćwiartki a paprykę w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojone w kosteczkę 2 szalotki oraz drobno posiekane 3 ząbki czosnku. Smażymy
La grande e la piccola cuocawierzę, że jeszcze nie umieściłam na blogu przepisu na placki z cukinii, które każdego lata robię na różne sposoby. Tutaj klasyczne, z kurkami i jogurtem. 2 porcje: 1 mniejsza cukinia (ok. 220 g) 1 jajko 1-2 lekko czubate łyżki jogurtu (ok. 25-50 g) 1/2 szklanki mąki (ok. 70 g) 1/2 szklanki małych kurek (ok. 50 g) 1 łyżka(...)masła klarowanego (ok. 10 g) 1+1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry jogurt do podania Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach. Delikatnie solimy, nie odsączamy. Dodajemy do smaku pół łyżeczki kurkumy i kolendry mieloną. Dodajemy łyżkę jogurtu i mąkę, mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Placki smażymy na patelni przetartej tłuszczem. Kurki oczyszczamy
Kucharzycazbyt łatwo dostępny, ale spokojnie możecie go zamienić na pęczek botwinki. Składniki: 2-4 chleb pełnoziarnisty/razowy, 50 g ser cheddar, pęczek botwinki lub zamiennie mangold, 1/2 cukinia, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz suszone płatki chili, oliwa Chleb kroimy na kromki i grillujemy / przesmażamy na patelni z jednej strony, następnie przekładamy na drugą stronę(...)się nam roztopi ściągamy kromki z patelni. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dorzucamy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek - ilość według uznania, chwilę przesmażamy i dorzucamy cukinię. Kiedy już nam się cukinia zarumieni zdejmujemy ją z patelni i wrzucamy pokrojony mangold, który następnie smażymy chwilkę, aż lekko zmięknie, doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili. Tak przygotowane warzywa
Plate of JoyTarta na wytrawnie z sezonowymi warzywami, cukinią i pomidorami. Pyszna, prosta i wielozadaniowa. Tartę można zrobić w dwóch etapach, wcześniej przygotować i podpiec spód, a przed podaniem zapiec z nadzieniem. Spód podwójnie pieczony jest niebywale chrupiący. Cukinię można przed dodaniem zgrillować lub pokroić w cieńsze plastry i dodać surową. Tarta z pomidorami i cukinią to super letni obiad, kolacja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!samej blasze, dzięki czemu nie brudzimy niezliczonej ilości naczyń! Bardzo lubię takie przepisy. :) Pyszna ryba z warzywami Pstrąg świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami takimi jak batat, cukinia, pomidory czy cebula ale można dodać do niego również bakłażana, paprykę, marchewkę czy korzeń pietruszki. Co do wyboru warzyw ogranicza nas tylko wyobraźnia więc możesz wybrać swoje ulubione pieczone warzywko. Jeśli pasują(...)wypatroszone i oskrobane z łuski 1/2 łyżeczki soli + szczypta do warzyw 2 małe bataty 3 średniej wielkości pomidory malinowe 1 duża czerwona cebula 1 mała cukinia 1 cytryna 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oliwę w spray 1 łyżka świeżego tymianku 2 łodyżki świeżego rozmarynu 100ml wody 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki masła klarowanego (twardego
Book of spellssamej blasze, dzięki czemu nie brudzimy niezliczonej ilości naczyń! Bardzo lubię takie przepisy. :) Pyszna ryba z warzywami Pstrąg świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami takimi jak batat, cukinia, pomidory czy cebula ale można dodać do niego również bakłażana, paprykę, marchewkę czy korzeń pietruszki. Co do wyboru warzyw ogranicza nas tylko wyobraźnia więc możesz wybrać swoje ulubione pieczone warzywko. Jeśli pasują(...)wypatroszone i oskrobane z łuski 1/2 łyżeczki soli + szczypta do warzyw 2 małe bataty 3 średniej wielkości pomidory malinowe 1 duża czerwona cebula 1 mała cukinia 1 cytryna 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oliwę w spray 1 łyżka świeżego tymianku 2 łodyżki świeżego rozmarynu 100ml wody 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki masła klarowanego (twardego
Book of spellsCukinie pojawiają się już w ogródku - pora korzystać - są pyszne, bogate w witaminy i niskokaloryczne - na zdrowie :) A przepisy znajdziecie tu KLIK! KLIK! KLIK! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne RewelacjeSKŁADNIKI 200 g kaszy jaglanej 500 ml wody 200 g ugotowanej ciecierzycy 200 g czerwonej fasoli 2 cukinie 2 bakłażany 2 czerwone papryki 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich listki świeżej mięty i bazylii natka pietruszki oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 200 g di miglio 500 ml di acqua(...)zczyptę soli, mieszamy i przykrywamy. Kasz ę gotujemy ok. 15-20 minut na małym ogniu do momentu, aż wchłonie płyn i będzie miękka. Ratatouille Cukinie kroimy w ćwiartki, b akłażana i paprykę w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojone w kosteczkę szalotki oraz drobno posiekane 3 ząbki
La grande e la piccola cuocaSkładniki: 2 nieduże cukinie 1 pęczek szparagów 5 jajek 1 cebula 90 g sera feta 120 g pomidorów koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól, pieprz kilka listków świeżej bazylii Sposób wykonania: Cukinie (nieobraną) ścieramy na dużych oczkach tarki, posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 20 minut(...)wrzucamy cebulę, czosnek, tymianek oraz bazylię i smażymy do zeszklenia. Szaragi myjemy i odłamujemy końcówki. Kroimy na 1 cm długości kawałki. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy odciśniętą z soku cukinię, zeszkloną cebulę z czosnkiem, kawałki szparagów (główki szparagów odkładamy). Doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przelewamy do niego masę jajeczną. Na wierzchu układamy połówki pomidorków oraz główki
Qchnia po prostuCrostini nasmarowane czosnkiem, skropione oliwą i podane z gorącym, wędzonym serem góralskim, do tego plastry cukinii i czereśnie – niebanalne połączenie, ale jakie pyszne! Kolorowo, letnio, smacznie, tego mi było trzeba;) Spróbujcie, bo dziś moja wyobraźnia podyktowana głodem powędrowała naprawdę daleko Śniadanie, kolacja, przekąska na ciepło, zimno, chrupiąca, serowa poleca się gorąco! SKŁADNIKI: 4 kajzerki 4 ząbki czosnku(...)sera góralskiego wędzonego oliwa ostra papryka i lubczyk suszony kilka plastrów cukinii garść czereśni i mixu sałat PRZYGOTOWANIE: Kajzerki kroję na kilka kromek, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewam oliwą. Czosnek obieram, siekam drobniutko, nakładam równomiernie na każdy kawałek pieczywa. Ser kroję w plastry, następnie w słupki, układam na crostini. Ponownie lekko skrapiam je oliwą i przyprawiam. Piekarnik
Zasmakuj Kuchnimenu grillowym. Mi osobiście bardzo smakują. Bo czasami najlepiej smakuje prostota :-) Na około 10 sztuk szaszłyków na średnich patyczkach. SKŁADNIKI 4 kiełbasy śląskie 2 średnie cebule 1 średnia cukinia 1 czerwona papryka przyprawa uniwersalna do grilla WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić w talarki. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na średniej wielkości kawałki. Cukinię i kiełbasę pokroić w plasterki(...)każdy patyk nadziewać naprzemiennie paprykę, kiełbasę, cukinię i cebulę. Tak przygotowane szaszłyki posypać przyprawą do grilla (ja dodatkowo posmarowałam każdy szaszłyk pędzelkiem olejem rzepakowym). Szaszłyki grillować na niewielkim ogniu, aż warzywa nie będą surowe, a szaszłyki ładnie się przypieczą
Passions hobbies lifeSkładniki: 30 dag kaszy gryczanej 30 dag boczku 1 duża cebula 1,5 - 2 cukinie puszka zielonego groszku 3 ząbki czosnku lub 1,5 łyżeczki granulowanego 3 łyżeczki oregano łyżeczka majeranku 2 łyżeczki papryki słodkiej łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz Kaszę gryczaną gotujemy. Używam kaszy w torebkach, ale wysypuję z woreczków i gotuję bez plastiku(...)Boczek kroimy w kostkę i smażymy, kiedy się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż cebula zmięknie. Cukinie kroimy w większą kostkę i dodajemy do boczku i cebuli. Kiedy cukinia jest już miękka dodajemy odcedzony groszek i chwilkę smażymy. Na koniec dodajemy kaszę gryczaną i przyprawy. Smacznego
Gotuj z Agnes