Składniki /1 porcja: -5 płatów makaronu typu lasagne -½ małej cukinii -150 g sera koziego kanapkowego -2 łyżki parmezanu -1 jajko -2 łyżki łuskanych orzechów -szczypiorek -bułka tarta -½ ząbku czosnku -sól i pieprz Przygotowanie: Płaty makaronu gotować przez 1 minutę we wrzącej osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek aby uniknąć sklejenia poszczególnych płatów. Wyciagnąć.Pociąć cienko cukinię i gotować(...)przyprawić szczyptą pieprzu i 1 łyżeczką drobno posiekanego szczypiorku a przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ukłądamy pierwszy płat makaronu i smarujemy kozim serem,następnie układamy cukinię. W ten sam sposób przełożyć naprzemiennie następne warstwy. Na ostatnim płacie makaronu rozsmarować roztrzepane jajko, dodać bułkę tartą i starte orzechy. Piec w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze
I LOVE LIFESkładniki: 1 kg polędwiczek kurczaka 5 małych cukinii 200 g mrożonego groszku 1 cebula 4 ząbki czosnku 200 g śmietanki 30% olej do smażenia sól, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki cukru ryż Sposób wykonania: Polędwiczki oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. W garnku podgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojoną w kostkę(...)cebulę oraz poszatkowany czosnek, smażymy. Gdy będą szkliste dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, solimy, dodajemy cukier, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając (warzywa można podlać odrobiną wody). Gdy cukinia zmięknie dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Garnek zdejmujemy z ognia , następnie miksujemy warzywa za pomocą ręcznego blendera. Gdy masa będzie jednolita ustawiamy garnek z powrotem na ogień
Qchnia po prostuwoka danie musimy często mieszać. W domowym stir fry może znaleźć się wszystko, na to w danej chwili mamy ochotę. Ja proponuję Wam dziś pierś kurczaka, kapustę i cukinię. Ilość porcji: 1-2 porcje Czas przygotowania: 20 minut Składniki: pierś kurczaka – 200g kapusta – 100g cukinia – 70g chilli – ½ świeżej papryki imbir – mały kawałek szczypiorek – ½ pęczka(...)minimum 30 minut. Na patelni z grubym dnem rozgrzej bardzo mocno łyżkę oleju. Przełóż mięso (bez marynaty), podsmaż około 2 minut, dodaj kapustę pokrojoną w cienkie paseczki i cukinię w małych kawałkach. Całość smaż kilka minut, aż warzywa będą ładnie zrumienione. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie dodaj do warzyw na patelni i wymieszaj. Zalej marynatą z kurczaka, dodaj
wiecejwarzyw.plpotrawka spisze się bardzo fajnie. 500 g pieczarek 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki masła 200 g ryżu 1 l bulionu warzywnego 1/2 puszki kukurydzy 1 cukinia 100 g pomidorków koktajlowych sól, pieprz, curry Cebule kroimy w kostkę lub w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki. Cukinię kroimy na ćwiartki. Na dużej patelni z wysokim brzegiem rozpuszczamy masło(...)pieczarki będą zrumienione, wsypujemy opłukany na sicie i osączony ryż. Zalewamy całość bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut. Do naczynia dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy dalej, już bez przykrycia, do momentu aż cała woda odparuje. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Smaki Na Talerzujajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, mielone ziele angielskie) po połowie czerwonej, zielonej i żółtej papryki połowa małej cukinii 2 pomidory rzymskie/śliwkowe 125 g żółtego sera 1 łyżka masła pieprz sól Najpierw papryki kroimy w małą kostkę. Następnie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią masło i pokrojone papryki. Przykrywamy(...)dusimy wszystko około 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Cukinię i pomidorki kroimy w plasterki. Do mięsa mielonego przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Następnie z mięsa formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W kulkach robimy dziurki tworząc koszyczki. Później uzupełniamy je papryką. Na każdym koszyczku układamy
PatiGotujeZupa krem z zielonej soczewicy i jarmużu Zupa krem z zielonej soczewicy i jarmużu Składniki: 150 g zielonej soczewicy 300 g młodej cukinii 100 g jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku bulion 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku ½ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka masła Zupa krem z zielonej soczewicy i jarmużu Wykonanie: Soczewicę wypłukać, wsypać(...)rondla, zalać 1,5 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Co jakiś czas mieszając. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Jarmuż opłukać, osączyć na sicie, usunąć ogonki i nerwy liściowe, grubo posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i dodać cukinię, razem smażyć przez
Pomysłowa kuchniakupne, ale jeżeli macie więcej czasu (i chęci), to śmiało można pokusić się o zrobienie ich w domu. To kto dziś robi kluski lane z kurczakiem, papryką, pieczarkami i cukinią?☺️ 2-3 porcje: około 200 g piersi z kurczaka około 150 g lanych klusek około 120 g g małych pieczarek 1 mniejsza papryka żółta 1 mała cukinia 1 cebula(...)mieszanką przypraw, a następnie pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso, sprasowane ząbki czosnku i podsmażyć do lekkiego zrumienienia się kurczaka. Paprykę, pieczarki oraz cukinię pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na patelnię z mięsem, podlać sosem sojowym i poddusić pod przykryciem przez około 5 minut (od czasu do czasu mieszając). W międzyczasie ugotować kluski lane
Kraina Miodem PłynącaOkreślenie bigos nie specjalnie mi tutaj pasuje;) to też takie leczo-nie leczo… hmm potrawka? Eh. Zwał jak zwał. Grunt, że smakowało:) Bardzo smakowało:) 500-800 g cukinii 250 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy 2 cebule 1 duża czerwona papryka 1 zielona papryka 1 puszka krojonych pomidorów liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Boczek kroimy(...)się przyrumieni. Zawartość patelni przekładamy do dużego rondelka. Cebulę kroimy w piórka. Wrzucamy na patelnię z pozostałym tłuszczem. Gdy się zeszkli przekładamy do rondelka z boczkiem i kiełbasą. Umyte cukinie kroimy wraz ze skórką na dość grube półplasterki. Oczyszczone i pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki. Cukinię oraz papryki dokładamy do rondelka z pozostałymi składnikami. Dodajemy liść laurowy oraz
Smaki Na Talerzufajny gadżet, który można znaleźć już w sieci za kilkanaście złotych, a za to mieć mega frajdę w tworzeniu nowych dań. W szczególności fajnie sprawdza się przy warzywach jak cukinia, ogórek, czy marchew. Makaron warzywny, który uzyskamy przy jego pomocy, przypomina spaghetti. Pokochacie to urządzenie jak ja. Do pierwszego swojego dania wykorzystałam cukinie, by przygotować spaghetti, ale zamiast makaronu(...)sosu pomidorowego użyłam właśnie spaghetti z cukinii i tak mi smakowało, że wstyd się przyznać ale to danie w tym tygodniu jadłam już 4 razy. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbiałek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką ZIELONA SZAKSZUKA PRZYGOTOWANIE: 25 minut SKŁADNIKI: – 2-3 garści świeżych liści szpinaku – pół cukinii – 3-4 jajka – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry(...)pieprz do smaku – 1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Na oliwie podsmaż na patelni czosnek przeciśnięty przez praskę, kmin rzymski, wędzoną paprykę, pieprz cayenne. Wystarczą 2-3 minuty. Cukinie drobno pokrój lub stwórz paseczki za pomocą spiralizatora. Na patelnię dodaj cukinię i szpinak, dodaj 50 ml wody, przykryj pokrywką i duś 2-3 minuty. Twórz na patelni po jednym
nietylkopasta.plpasztet można jeść solo, z chlebkiem i masełkiem jako kanapeczkę a nawet na gorąco jako dodatek do obiadu. Można go podać z jakimś sosem hmm rozmarzyłam się . Składniki: 3 cukinie (około 1 kg) 1 marchew 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 0.5 szklanki oleju 3 jajka 1,5 szklanki kaszy manny po garści posiekanej pietruszki i koperku dużo mielonego chilli(...)sól, pieprz do smaku Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, zasalamy i trochę ugniatamy, odstawiamy niech puści sok. W między czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Na koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchew obieramy i również ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski przekładamy marchew, odciśniętą cukinię, podsmażoną cebulę razem
Mam apetyt na ...coś, co Tygryski lubią najbardziej:) Zniknęła bardzo szybko, pomimo całkiem sporych rozmiarów. Polecam:) 400 g ulubionego makaronu 500 g piersi kurczaka 300 g pieczarek 1 por 2 małe cienkie cukinie 1 duża cebula 150 g żółtego sera papryka słodka mielona sól, pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szkl. mleka 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)średniej wielkości kostkę. Doprawiamy solą morską, pieprzem oraz słodką papryką. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na plasterki. Pora kroimy na półplasterki. Cukinię kroimy na grubsze półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i na gorący wrzucamy cebulę oraz krążki pora. Smażymy kilka minut, po czym dodajemy pieczarki (niewielką część zostawiamy surowych
Smaki Na Talerzupieczywa, np. świeżo skrojonej bagietki lub chrupiących domowych grzanek. Polecam! Ragout (ragu) warzywne z pastą curry, pomidorami i mleczkiem kokosowym SKŁADNIKI: 3 żółte papryki 1 czerwona papryka 2 cukinie 2 pietruszki 2 cebule 3 ząbki czosnku ćwiartka selera 1 ostra papryczka drobno posiekana puszka 400 g krojonych pomidorów z puszki puszka mleczka kokosowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki czerwonej(...)sól, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Warzywa myję, pietruszkę, czosnek, cebulę i selera obieram. Kroję wszystkie warzywa w niedużą kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażam cukinie, ostrą papryczkę, cebulę i czosnek. W dużym garnku na oliwie oddzielnie podduszam paprykę, pietruszkę i selera. Gdy lekko zmiękną wlewam pomidory z puszki oraz zeszkloną cebulę z czosnkiem i miękką
Zasmakuj Kuchniwrzucić posiekane warzywa korzeniowe, pomidory z puszki, podać z wszelakimi makaronami lub ryżem. Smacznego! SKŁADNIKI: szklanka dowolnej kaszy, np. owsianej, gryczanej, jęczmiennej, jaglanej, kuskus 1 pierś z kurczaka 1 cukinia spora garść żółtej fasolki mrożonej 1 chili posiekana drobno spora garść mrożonej kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku opcjonalnie: kilka talarków upieczonych ziemniaków z tego przepisu sól, pieprz kolorowy, ostra(...)myję, osuszam i kroję w kostkę. Nacieram przyprawami, polewam sokiem z cytryny i oliwą, trzema łyżkami. Odkładam na 2-3 godziny do lodówki pod przykryciem. Cebulę i czosnek obieram. Cukinię myję. Wszystkie warzywa siekam w kostkę. Fasolkę żółtą mrożoną kroję na pół. Na rozgrzanej patelni podsmażam kilka minut z obu stron mięso. Wyłączam gaz i patelnię odkładam
Zasmakuj KuchniFrytki z cukinii z parmezanem to szybka do przygotowania, a co najważniejsza dużo zdrowsza wersja frytek! Świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi czy imprezy karnawałowej. Parmezan i sos dodają dodatkowego smaku. Składniki: 2 cukinie 30 g startego parmezanu Continue reading... Artykuł Frytki z cukinii z parmezanem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smaku