cukinia - 18701 przepisów (strona:416/1247)

Makaron w sosie cukiniowym z tofu 106

aromatyczny i bardzo zdrowy. Jeżeli nie macie pomysłu na obiad to już macie 😁 Z możliwością zrobienia go w wersji wegańskiej. Składniki na 2 porcje: 180 g makaronu 1 duża cukinia 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 kostka tofu wędzonego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy 1 garść startego parmezanu lub 1 łyżka płatków drożdżowych Sól, pieprz Opcjonalnie: orzechy włoskie(...)sojowym min. 2h w lodówce. Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Krótko podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz sól. Dodajemy tofu i podsmażamy. Cukinię ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy 1 łyżkę ziół prowansalskich i cukinię na patelnie i podsmażamy. Gotujemy sos - powinien być gesty, ale nie bardzo. Gdy odparujemy za dużo wody dolewamy wodę

Czarnawisienka
Leczo z kiełbaską 57

dogotować do niego ryż, kaszę lub makaron. Możliwości jest wiele. Zapraszam do przepisu na pyszne leczo z kiełbaską. Leczo z kiełbaską – składniki (4 porcje): 4 kiełbasy śląskie, 1 cukinia, około 400g, 2 pomidory malinowe, papryka żółta, papryka czerwona, 2 białe cebule, 200g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka(...)garnku rozgrzewamy masło klarowane oraz oliwę z oliwek. Następnie wrzucamy na patelnię kiełbasy oraz cebule. Całość podsmażamy przez około 15 minut co jakiś czas mieszając. W tym czasie kroimy cukinię w plasterki, a każdy z nich później w ćwiartkę. Później papryki oraz pomidory kroimy w drobną kostkę. Następnie do podsmażonej kiełbasy i cebuli dodajemy także cukinię i papryki. Całość mieszamy

Natka Pietruszki
Spaghetti z marchewką i cukinią 60

makaron i warzywa. Wyszło smacznie i kolorowo, choć ta początkowa, dosyć duża ilość warzyw, po zmieszaniu z makaronem, gdzieś mi się straciła. 400-500 g makaronu spaghetti 2 cienkie cukinie 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mały bakłażan 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 pomidory olej/masło klarowane sól, pieprz ulubione zioła świeża kolendra lub natka(...)pietruszki Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy na plasterki. Cukinię, marchewkę, bakłażana oraz papryki kroimy na cienkie paseczki (najlepiej maszynką do julienne). Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem, po chwili usuwamy skórkę i gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Podsmażamy marchewkę, cebulę oraz papryki. Dodajemy czosnek. Gdy warzywa się zeszklą

Smaki Na Talerzu
Sałatka z pieczonymi ziemniakami, marchewką i brzoskwinią 78

ziemi) Sałatka słodko-słonym połączone Składniki: 1)       4 ziemniaki 2)       marchewka 3)       pół małej cukinii 4)       2 brzoskwinie 5)       150 g sera feta 6)       garść listków szczawiu sałatkowego lub rukoli(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut. Pod koniec warto włączyć termoobieg, żeby ziemniaczki miały złocistą, chrupiącą skórkę. 2.    Marchewkę i cukinię kroimy przy pomocy obieraczki na cienkie paseczki, a następnie podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem przez około 2 minuty. 3.     Fetę kroimy w kostkę. Brzoskwinie kroimy na plasterki. Opcjonalnie możemy

Na kulinarnym poligonie
Pasztet warzywny 70

inny niż tradycyjny, pyszny, delikatny i łatwy w przygotowaniu pasztet warzywny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasztet warzywny Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 godz Składniki 1 średnia cukinia, około 2 szklanek (może być dynia) 2 średnie marchewki 1 cebula 20 dag sera żółtego 1,5 szklanki bułki tartej 3-4 łyżki natki pietruszki 4 jajka 0,5 szklanki oleju(...)rzepakowego sól pieprz Instrukcje Cukinię dokładnie myjemy i jeśli jest młoda ścieramy całą na tarce o dużych oczkach, z dużej pozbywamy się nasion. Marchewkę i ser ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, aż ładnie się zrumieni. Cukinię, marchew, ser, cebulę i pietruszkę dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy

To co lubię - gotuję i polecam
Indyk z warzywami 74

Szybkie, smaczne i sycące danie, idealne na obiad lub kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Indyk z warzywami Składniki 500 g piersi z indyka 1 średnia cebula 1 średnia cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 200 g fasolki szparagowej żółtej 200 g fasolki szparagowej zielonej 4 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku świeżego lub pół łyżeczki suszonego 1 gałązka świeżego tymianku(...)kostkę, oprószamy mąką i smażymy do czasu, aż się lekko zrumieni. Przekładamy do garnka, zostawiając tłuszcz. Na tej samej patelni chwilę podsmażamy paprykę. Wszystkie składniki przekładamy do garnka (poza cukinią), zalewamy passatą i bulionem, dodajemy sól, pieprz, rozmaryn i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy cukinię pokrojoną na 0,5 cm plasterki. Dusimy jeszcze chwilę, w miarę potrzeby doprawiamy

To co lubię - gotuję i polecam
Zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem serowym. 58

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem serowym. Składniki 1 paczka makaronu (drobny) 400 g (u mnie mini rurki z warzywami) 1 średni brokuł 1 spora cukinia 500 g pieczarek 1 pęczek koperku lub natki pietruszki 180 g jogurtu greckiego 250 ml mleka 100 ml śmietanki 30 % 2 trójkąty serka topionego śmietankowego lub 2 łyżki mascarpone(...)żółtego sera ostrego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju sól pieprz gałka muszkatołowa duża szczypta Instrukcje Cukinię myjemy, kroimy na 1 cm plastry i podsmażamy na patelni. Smażymy chwilę na odrobinie oleju na mocno rozgrzanej patelni. Pod koniec lekko solimy, przekładamy na talerz i odstawiamy. Pieczarki obieramy, jeśli są większe kroimy na 4 części, jeśli małe zostawiamy

To co lubię - gotuję i polecam
Bałkańskie warzywa z patelni. PRZEPIS 102

oliwa i trochę przypraw. Na stole było też mięso, ale to właśnie warzywa zniknęły jako pierwsze. Takie są pyszne. Przepis na bałkańskie warzywa z patelni Składniki: 1 bakłażan, 1 cukinia, 2 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka pepperoni oregano, oliwa, sól, pieprz. Jak zrobić warzywa bałkańskie z patelni? Ziemniaki obierz i pokrój w około 0,5 cm plastry. Na dużej(...)zdejmij i daj do ziemniaków. Bakłażana pokrój wzdłuż w około 1 cm plastry – smaż około 4 minut z obu stron, zdejmij i także odłóż. To samo zrób z cukinią. W razie potrzeby dolewaj oliwę. Razem z bakłażanem lub cukinią przesmaż też całe papryczki. Teraz wszystkie składniki ponownie włóż na patelnię i smaż 2-3 minuty delikatnie obracając. Na koniec

Kulinarna Polska
Makaron z warzywami po azjatycku (wege i fit) 72

jedna będzie miała około 400 kcal. Składniki na makaron z warzywami po azjatycku (3 porcje): 100 g makaronu mie lub chow mein 2 garście żółtej fasoli szparagowej średniej wielkości cukinia duża papryka czerwona średniej wielkości marchew biała część pora 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki słodkiego sosu chili (domowej roboty, lub do kupienia w marketach na dziale z żywnością(...)kawałki. Wsadzamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy na durszlaku. Pora kroimy w plastry, paprykę i marchew w paski. Cukinii odkrawamy końcówki i kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, następnie plastry kroimy na ćwiartki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy najpierw pora i marchew. Smażymy przez kilka minut. Następnie dorzucamy

e-PrzepisyKulinarne
Makaron penne z bobem, cukinią i boczkiem, w pysznym śmietanowym sosie 73

bób już się kończy, dlatego czym prędzej pędźcie na bazarek i przygotujcie moją dzisiejszą propozycję na danie z bobem, a nie pożałujecie. Makaron penne z bobem, boczkiem i cukinią w pysznym śmietanowym sosie to danie idealne zarówno na obiad jak i na kolację. Boczek możecie zastąpić chudą szynką. Składniki:   1/5 kg bobu 20 dkg wędzonego boczku 100 ml śmietany(...)natka pietruszki -ok 2 łyżek sól, świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek tarty parmezan-ok 2 łyżeczek 1 cebulka dymka 2 ząbki czosnku 1 malutka cukinia, baby Przygotowanie : Bób płuczemy, następnie zalewamy wodą (na szklankę bobu dajemy dwie szklanki wody) i doprawiamy solą – ok pół łyżeczki. Gotujemy do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości, dlatego

Kasia i jej kobiecy świat
Domowe leczo 88

przygotowaniu domowe leczo. Dodatkowego smaku dodaje podsmażona wcześniej kiełbaska :). Wyśmienicie smakuje z dodatkiem świeżej, chrupiącej bułeczki. Palce lizać! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 1100 gram obranej i wydrążonej cukinii 3 większe papryki u mnie dwie czerwone i jedna żółta 5 dużych pomidorów u mnie malinowe 2 cebule 3 kiełbaski śląskie u mnie ok 250 gram 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cukinię obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy pestki/gniazda nasienne i kroimy kostkę, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, pomidory sparzyć, pozbawić skórki i pokroić w kostkę, kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki, do garnka wlewamy trochę oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy. Gdy cebulka ładnie się zeszkli

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto z mięsnym nadzieniem 799

soli 4 łyżki oleju 250 ml ciepłej wody 21 g drożdży (ukroiło mi się 23 g więc tyle dałam;) Nadzienie: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1/2 papryki czerwonej 1/2 cukinii 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 szkl. passaty pomidorowej 250 g pieczarek kilka dużych ogórków konserwowych 1-2 łyżki musztardy około 300 g żółtego sera (u mnie tarta mozzarella(...)cheddar) sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka szczypta czarnuszki odrobina ziaren sezamu Cebule kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę oraz cukinię wraz ze skórką kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Smażymy, aż do zeszklenia. Dodajemy mięso, mieszamy. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy czosnek

Smaki Na Talerzu
Placki z cukinii 115

Składniki: 2 średnie cukinie (około 600 g) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 3 jajka 6 czubatych łyżek mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Cukinie myjemy,odcinamy końcówki i ścieramy na dużych oczkach tarki (razem ze skórką). Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. o starciu cukinię oraz cebulę delikatnie odciskamy

Qchnia po prostu
Bazyliowy krem z cukinii i groszku 85

porcje: 2 małe cukinie (ok. 500 g) 1,5 szklanki zielonego groszku, może być mrożony (ok. 250 g) 5 garści listków bazylii (ok. 20 g) 1/2 cytryny 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy (ok. 20 g) sól i pieprz do smaku feta opcjonalnie Oliwę podgrzewamy w garnku. Dodajemy zmiażdżony czosnek i chwilę smażymy, uważając, aby się nie zarumienił. Cukinię(...)kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i chwilę również smażymy. Dolewamy ok. 600 wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia, ok. 5 minut. Cukinia powinna szybko zmięknąć, ale nie straci koloru. Dodajemy groszek i bazylię, mieszamy, gotujemy krótko, ok. 3 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny, miksujemy na krem. Można podawać z pokruszonym serem

Kucharzyca
KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI + FILMIK 118

Kotlety mielone z cukinią i pieczarkami są wyjątkowo smaczne, delikatne, pachnące, pyszne. Dodatek warzyw wspaniale wzbogaca mięso, przez co smakują każdemu.  SKŁADNIKI :  500 -600 g mięsa mielonego  1 średniej wielkości cukinia 1 cebula 1 jajko  5 -6 pieczarek  1 i 1/2 duża bułka namoczona i wyciśnięta  pokrojona natka pietruszki ( opcjonalnie )  1 płaska łyżeczka(...)cebula, 2 ząbki czosnku  1 liść laurowy, sól, pieprz  1 kostka mięsna  500 ml wody  1 płaska łyżka mąki wymieszanej z wodą  PRZYGOTOWANIE :  Cukinię, pieczarki i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej, posypujemy solą i odkładamy na 15 minut aby puściły sok.  Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, jajko, namoczoną bułkę i wyciśnięte

Kulinarne Fantazje Marioli