cukinia - 18701 przepisów (strona:416/1247)

Indyk z warzywami 80

Szybkie, smaczne i sycące danie, idealne na obiad lub kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Indyk z warzywami Składniki 500 g piersi z indyka 1 średnia cebula 1 średnia cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 200 g fasolki szparagowej żółtej 200 g fasolki szparagowej zielonej 4 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku świeżego lub pół łyżeczki suszonego 1 gałązka świeżego tymianku(...)kostkę, oprószamy mąką i smażymy do czasu, aż się lekko zrumieni. Przekładamy do garnka, zostawiając tłuszcz. Na tej samej patelni chwilę podsmażamy paprykę. Wszystkie składniki przekładamy do garnka (poza cukinią), zalewamy passatą i bulionem, dodajemy sól, pieprz, rozmaryn i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy cukinię pokrojoną na 0,5 cm plasterki. Dusimy jeszcze chwilę, w miarę potrzeby doprawiamy

To co lubię - gotuję i polecam
Zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem serowym. 63

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem serowym. Składniki 1 paczka makaronu (drobny) 400 g (u mnie mini rurki z warzywami) 1 średni brokuł 1 spora cukinia 500 g pieczarek 1 pęczek koperku lub natki pietruszki 180 g jogurtu greckiego 250 ml mleka 100 ml śmietanki 30 % 2 trójkąty serka topionego śmietankowego lub 2 łyżki mascarpone(...)żółtego sera ostrego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju sól pieprz gałka muszkatołowa duża szczypta Instrukcje Cukinię myjemy, kroimy na 1 cm plastry i podsmażamy na patelni. Smażymy chwilę na odrobinie oleju na mocno rozgrzanej patelni. Pod koniec lekko solimy, przekładamy na talerz i odstawiamy. Pieczarki obieramy, jeśli są większe kroimy na 4 części, jeśli małe zostawiamy

To co lubię - gotuję i polecam
Bałkańskie warzywa z patelni. PRZEPIS 108

oliwa i trochę przypraw. Na stole było też mięso, ale to właśnie warzywa zniknęły jako pierwsze. Takie są pyszne. Przepis na bałkańskie warzywa z patelni Składniki: 1 bakłażan, 1 cukinia, 2 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka pepperoni oregano, oliwa, sól, pieprz. Jak zrobić warzywa bałkańskie z patelni? Ziemniaki obierz i pokrój w około 0,5 cm plastry. Na dużej(...)zdejmij i daj do ziemniaków. Bakłażana pokrój wzdłuż w około 1 cm plastry – smaż około 4 minut z obu stron, zdejmij i także odłóż. To samo zrób z cukinią. W razie potrzeby dolewaj oliwę. Razem z bakłażanem lub cukinią przesmaż też całe papryczki. Teraz wszystkie składniki ponownie włóż na patelnię i smaż 2-3 minuty delikatnie obracając. Na koniec

Kulinarna Polska
Makaron z warzywami po azjatycku (wege i fit) 76

jedna będzie miała około 400 kcal. Składniki na makaron z warzywami po azjatycku (3 porcje): 100 g makaronu mie lub chow mein 2 garście żółtej fasoli szparagowej średniej wielkości cukinia duża papryka czerwona średniej wielkości marchew biała część pora 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki słodkiego sosu chili (domowej roboty, lub do kupienia w marketach na dziale z żywnością(...)kawałki. Wsadzamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy na durszlaku. Pora kroimy w plastry, paprykę i marchew w paski. Cukinii odkrawamy końcówki i kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, następnie plastry kroimy na ćwiartki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy najpierw pora i marchew. Smażymy przez kilka minut. Następnie dorzucamy

e-PrzepisyKulinarne
Makaron penne z bobem, cukinią i boczkiem, w pysznym śmietanowym sosie 79

bób już się kończy, dlatego czym prędzej pędźcie na bazarek i przygotujcie moją dzisiejszą propozycję na danie z bobem, a nie pożałujecie. Makaron penne z bobem, boczkiem i cukinią w pysznym śmietanowym sosie to danie idealne zarówno na obiad jak i na kolację. Boczek możecie zastąpić chudą szynką. Składniki:   1/5 kg bobu 20 dkg wędzonego boczku 100 ml śmietany(...)natka pietruszki -ok 2 łyżek sól, świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek tarty parmezan-ok 2 łyżeczek 1 cebulka dymka 2 ząbki czosnku 1 malutka cukinia, baby Przygotowanie : Bób płuczemy, następnie zalewamy wodą (na szklankę bobu dajemy dwie szklanki wody) i doprawiamy solą – ok pół łyżeczki. Gotujemy do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości, dlatego

Kasia i jej kobiecy świat
Domowe leczo 94

przygotowaniu domowe leczo. Dodatkowego smaku dodaje podsmażona wcześniej kiełbaska :). Wyśmienicie smakuje z dodatkiem świeżej, chrupiącej bułeczki. Palce lizać! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 1100 gram obranej i wydrążonej cukinii 3 większe papryki u mnie dwie czerwone i jedna żółta 5 dużych pomidorów u mnie malinowe 2 cebule 3 kiełbaski śląskie u mnie ok 250 gram 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cukinię obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy pestki/gniazda nasienne i kroimy kostkę, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, pomidory sparzyć, pozbawić skórki i pokroić w kostkę, kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki, do garnka wlewamy trochę oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy. Gdy cebulka ładnie się zeszkli

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto z mięsnym nadzieniem 805

soli 4 łyżki oleju 250 ml ciepłej wody 21 g drożdży (ukroiło mi się 23 g więc tyle dałam;) Nadzienie: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1/2 papryki czerwonej 1/2 cukinii 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 szkl. passaty pomidorowej 250 g pieczarek kilka dużych ogórków konserwowych 1-2 łyżki musztardy około 300 g żółtego sera (u mnie tarta mozzarella(...)cheddar) sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka szczypta czarnuszki odrobina ziaren sezamu Cebule kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę oraz cukinię wraz ze skórką kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Smażymy, aż do zeszklenia. Dodajemy mięso, mieszamy. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy czosnek

Smaki Na Talerzu
Placki z cukinii 119

Składniki: 2 średnie cukinie (około 600 g) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 3 jajka 6 czubatych łyżek mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Cukinie myjemy,odcinamy końcówki i ścieramy na dużych oczkach tarki (razem ze skórką). Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. o starciu cukinię oraz cebulę delikatnie odciskamy

Qchnia po prostu
Bazyliowy krem z cukinii i groszku 92

porcje: 2 małe cukinie (ok. 500 g) 1,5 szklanki zielonego groszku, może być mrożony (ok. 250 g) 5 garści listków bazylii (ok. 20 g) 1/2 cytryny 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy (ok. 20 g) sól i pieprz do smaku feta opcjonalnie Oliwę podgrzewamy w garnku. Dodajemy zmiażdżony czosnek i chwilę smażymy, uważając, aby się nie zarumienił. Cukinię(...)kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i chwilę również smażymy. Dolewamy ok. 600 wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia, ok. 5 minut. Cukinia powinna szybko zmięknąć, ale nie straci koloru. Dodajemy groszek i bazylię, mieszamy, gotujemy krótko, ok. 3 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny, miksujemy na krem. Można podawać z pokruszonym serem

Kucharzyca
KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI + FILMIK 122

Kotlety mielone z cukinią i pieczarkami są wyjątkowo smaczne, delikatne, pachnące, pyszne. Dodatek warzyw wspaniale wzbogaca mięso, przez co smakują każdemu.  SKŁADNIKI :  500 -600 g mięsa mielonego  1 średniej wielkości cukinia 1 cebula 1 jajko  5 -6 pieczarek  1 i 1/2 duża bułka namoczona i wyciśnięta  pokrojona natka pietruszki ( opcjonalnie )  1 płaska łyżeczka(...)cebula, 2 ząbki czosnku  1 liść laurowy, sól, pieprz  1 kostka mięsna  500 ml wody  1 płaska łyżka mąki wymieszanej z wodą  PRZYGOTOWANIE :  Cukinię, pieczarki i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej, posypujemy solą i odkładamy na 15 minut aby puściły sok.  Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, jajko, namoczoną bułkę i wyciśnięte

Kulinarne Fantazje Marioli
PLACUSZKI Z KABACZKA LUB CUKINI 103

smakować zarówno na ciepło jak i na zimno. W ukrainie bardzo często w okresie letnim goszczą na stołach, jako zimna przekąska. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu.  Składniki: 4 cukinie (średnie) 2 jajka  1 szklanka mąki 1 cebula zieleń do wyboru: szczypiorek, natka, koperek (zamiast zieleni możemy użyć suszonych ziół)  sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1. Kabaczki(...)cukinie dokładnie myjemy i obieramy ze skórki (gdy jest to mlode warzywo, możemy nie obierać) 2. Ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 3. Solimy i czekamy by kabaczek lub cukinia puściły sok, po czym go zlewamy 5. Cebule kroimy w drobna kostke i dodajemy do cukini. 6. Wbijamy całe jajka 7. Dodajemy pokrojoną zieleń, po czym całość doprawiamy pieprzem

Kulinarnie z Polką na Kresach
Risotto na zielono z złocistymi boczniakami 139

arborio (na risotto), 5 łyżek oleju rzepakowego rozmaryn, oregano, bazylia KUJAWSKI, 1 cebula biała, 1 łyżeczka marynowanego pieprzy zielonego, 1 łyżka kapary, 1 l bulionu warzywnego, 200 g młodej cukinii, 70 g pasty warzywnej z zielonym groszkiem i koperkiem  Wawrzyniec (2 kopiaste duże łyżki), pęczek szczypiorku, garść listków świeżej mięty, garść świeżego lubczyku, 1 łyżka masła, pieprz kolorowy świeżo(...)mielony do smaku, 20 g sera grana padano, 200 g boczniaków, ponadto: 2 łyżki oleju rzepakowego rozmaryn, oregano, bazylia, sól do smaku. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię w cienkie dłuższe paski. W rondelku nastawiamy bulion, ma być cały czas gorący. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy ryż i całość podsmażamy, aby każde ziarenko dokładnie

Moniki Smakołyki
Placuszki cukiniowo-marchewkowe 104

mięciutkie w środku. Dodatek przypraw sprawia, że są niezwykle aromatyczne. No dobra, koniec tego zachwalania, zapraszam do przepisu! Placuszki cukiniowo-marchewkowe – składniki (około 20 sztuk): 1 średnia cukinia, 2 małe marchewki, 2 jajka, 2-4 łyżki kaszy mannej (dodaj jej tyle, aby ciasto było dość gęste), 2 łyżki tartego parmezanu, 5 listków posiekanej świeżej bazylii lub pół łyżeszki suszonej(...)bazylii, pół łyżeczki słodkiej papryki, szczypta soli i czarnego pieprzu, 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia. Sposób przygotowania Najpierw umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach cukinię, posól i odstaw na bok aby wypuściła sok. Następnie obierz i zetrzyj marchewki. Później wyciśnij sok z cukinii i dodaj do niej starte marchewki. Dodaj także pozostałe składniki, czyli: kaszę, rozbełtane

Natka Pietruszki
Zapiekanka z kaszą gryczaną i warzywami 103

zapiekanka, jedna z lepszych jakie udało mi się zrobić ;-) Składniki: 1 szklanka suchej kaszy gryczanej 1/2 szklanki pokrojonych oliwek (u mnie zielone, ale mogą być też czarne) 1 mała cukinia 10 suszonych pomidorków 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 jajko 1 łyżeczka papryki w proszku garść posiekanych listków bazylii sól, pieprz masło do posmarowania formy Sposób wykonania: 1. Kaszę ugotować(...)lekko osolonym wrzątku - należy uważać, by jej nie rozgotować. 2. Cukinię obrać, pokroić w kostkę. 3. Pomidory suszone drobniej pokroić. 4. Do ugotowanej kaszy dodać oliwki, pomidory, kukurydzę, cukinię, drobno pokrojone listki bazylii, słodką paprykę, jajko, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszać. 5. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć masę i zapiec w 180st.C przez 30 minut. Smacznego!!! Żródło: Qchenne-inspiracje

Kuchnia domowa Ani
Placki Z Cukinii i Ciecierzycy 109

Dodatek ciecierzycy sprawia że są bardziej syte od tych zwykłych ,  a ser żółty, w jeszcze gorących placuszkach, zachęcająco się ciągnie ;) Składniki na  16 placków: 1 średniej wielkości cukinia 130 g ciecierzycy konserwowej, odsączonej 4-5 łyżek mąki pszennej 2 jajka klasy M ewentualnie odrobina startej cebuli  lub ząbek czosnku 4-5 łyżek startego sera żółtego sól, pieprz(...)kurkuma 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1. Cukinie obieramy i ścieramy na największych oczkach tarki, solimy i odstawiamy na 10 min np. na sito bądź durszlak do obcieknięcia nadmiaru soku. 2. Ciecierzycę blendujemy blenderem na gładką masę. 3. Po odsączeniu nadmiaru soku, przekładamy ją z powrotem do miski, dodajemy zblendowaną ciecierzycę, ser żółty, ścieramy cebulę lub dodajemy przeciśnięty czosnek

Gotowanie...to proste !