cukinia - 18701 przepisów (strona:421/1247)

Sałatka z quinoa, pieczonymi warzywami, grzankami i sosem balsamicznym 102

Dawno na blogu nie było żadnej sałatki… Pora to zmienić. Dzisiaj proponuję wersję wegetariańską z sałatą lodową, quinoa (komosą ryżową), pieczoną marchewką i cukinią z rozmarynem, fetą, chrupiącymi grzankami i polaną pysznym sosem balsamicznym. Zachęciłam? Jeśli tak, to do dzieła! Składniki: 4 średnie marchewki 1/2 średniej cukinii 180 g fety około 1/3 główki sałaty lodowej 3 kromki chleba(...)łyżki miodu 1 łyżka sosu Worcestershire Przygotowanie: Komosę ryżową (Quinoa) ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchewkę obrać, pokroić na plasterki (około 0,5 cm) i przełożyć do miseczki. Cukinię pokroić na półplasterki (około 0,5 cm) i przełożyć do miseczki z marchewką. Dodać oliwę z oliwek, miód, rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem

Oryginalny smak
Lazania z mięsem i warzywami 129

mięsem i sosem pomidorowym. Żeby było trochę zdrowiej i danie miało więcej witamin ja w swojej lazanii przemycam jeszcze dodatkowo różne warzywa - w dzisiejszej wersji jest to marchewka i cukinia. Świetny sposób na przemyt warzywny jak macie w domu dzieci, ale i dorosłym się przyda dodatkowa dawka witamin. Pyszne, domowe danie, i chociaż trochę z nim pracy to smak(...)efekt wart zachodu. Lazania z mięsem i warzywami Składniki: 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 cukinia 1 kg mięsa (wołowo-wieprzowe) 500 ml passaty pomidorowej 1 puszka krojonych pomidorów pomidorów 1 łyżeczka oregano, sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka rosołku 1 szklanka mleka sól, pieprz, duża szczypta gałki muszkatołowej

Smaczny zeszyt
LECZO Z CIECIERZYCĄ 91

się na danie wege, kilka dni gotowania z głowy:) SKŁADNIKI: 2 cebule 400 g puszka kukurydzy (po odsączeniu 240 g) 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 3 pomidory 2 cukinie 3 ząbki czosnku 360 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu oliwa sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, oregano, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa myję. Paprykę, cukinię, cebulę, czosnek, pomidory(...)zalewy. W dużym garnku rozgrzewam oliwę, przesmażam na niej cebulę wraz z czosnkiem i papryką. Gdy cebula się zeszkli (uważam, by czosnek się nie przypalił) dodaję pomidory i cukinie. Mieszam, gotuję około 15-20 minut w międzyczasie przyprawiam, dodaję koncentrat i ciecierzycę. Gotuję jeszcze kilka minut do połączenia smaków. Podaję z mixem świeżej natki+kolendy, posypuję tartym serem. Jako dodatek

Zasmakuj Kuchni
Leczo z boczniaków 66

wiem czy wiecie, ale boczniaki z powodzeniem mogą zastąpić także kotlety. Wystarczy, że usmażycie je na rumiano na patelni – przepis znajdziecie tutaj: Smażone boczniaki . Wegetariański pasztet z cukinii Domowy hummus Falafel – wegetariański przysmak Przepis na leczo z boczniakami Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 40 minut Składniki 200 g boczniaków 3 ząbki czosnku cebula papryka(...)bulionu warzywnego cukinia mały koncentrat pomidorowy w słoiczku 2 łyżeczki papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przepis 1 Boczniaki kroimy w drobne paski. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia się. Ważne, aby grzyby się usmażyły na złoto, a nie udusiły, ponieważ wtedy zachowają swoją jędrność i smak. Po usmażeniu

Kuchnia Bazylii
Pieczone fit kotlety drobiowe z warzywami 469

Składniki: 700 g mięsa drobiowego (np. z udźca kurczaka bez skóry) 40 dag żółtego sera (np. mozzarella) 3 jajka 1 cukinia 1 czerwona papryka 1/2 żółtej papryki 2 marchewki 1 duża cebula 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Sposób wykonania: Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, posypujemy(...)Mięso mielimy. Paprykę oraz cebulę kroimy w bardzo małą kostkę. Obraną marchew oraz ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki.  Do mięsa dodajemy odciśniętą z soku cukinię oraz wszystkie inne składniki.  Doprawiamy przyprawami i mieszamy dłonią na jednolitą masę. Uformowane dłońmi kotlety układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez

Qchnia po prostu
Domowe leczo 87

Wrzesień i październik w moim rodzinnym domu zawsze pachniały domowym i dobrze doprawionym leczem. Papryka, cukinia, pomidory, wędzona lub grillowana kiełbasa, boczek i mnóstwo papryki w proszku. Dla mnie to smakowite wspomnienie dzieciństwa. Składniki: 2 czerwone papryki, pokrojone w paseczki 2 żółte papryki, pokrojone w paseczki 2 białe papryki, pokrojone w paseczki 1 duża lub 2 małe cukinie, pokrojone(...)małym rondelku roztapiamy smalec i wsypujemy trzy rodzaje papryki w proszku. Podsmażamy ją, uważając by jej nie przypalić. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę oraz paprykę. Całość rumienimy, dodajemy cukinię oraz pomidory. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy boczek, kiełbasę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Leczo gotujemy aż warzywa będą miękkie. Na koniec leczo doprawiamy solą i pieprzem oraz podsmażoną papryką

Życie ze smakiem
Smażony bulgur z warzywami i fetą 142

pełne smaku i warzyw. Bulgur, który jest podstawą tej potrawki, to lekka kasza pszeniczna o bardzo bogatych właściwościach, które warto docenić. Świetnie komponuje się z letnio-jesiennymi warzywami jak cukinie, bakłażany i pomidory. No i feta, która dodaje charakteru i wyrazistości całości, a nasiona słonecznika przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Obiad idealny zarówno do pracy, jak i na rodzinny posiłek(...)channelId=31230&partnerId=18607&graphicId=2561&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Składniki 100 g suchej kaszy bulgur jedna nieduża cukinia pół bakłażana 2 pomidory pół papryki czerwonej niezbyt duża cebula ząbek czosnku łyżeczka ziaren kolendry szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy sól, pieprz pół posiekanej natki pietruszki

Analiza Smaku
Kremowa zupa porowo- cukiniowa 137

Nadszedł czas zup Nie ma nic lepszego niż pyszna, rozgrzewająca zupa w takie dni jak dziś. Gdy na dworze ciemno i zimno, ja ogrzewam się kremem z porów i cukinii. Uwielbiam zupy- kremy, a to jest jeden z moich ulubionych. Na drugim miejscu plasuje się zupa- krem z dyni, która jeszcze czeka na swój debiut na blogu (aktualizacja: już jest(...)wyprzedzeniem, to rano wystarczy ją tylko podgrzać i śniadanie gotowe! A Wam zdarza się jeść zupy na śniadanie? Kremowa zupa porowo- cukiniowa Gęsta i kremowa zupa z porów i cukinii to świetny sposób na rozgrzanie się w chłodne, jesienne dni. Dodatek imbiru jeszcze bardziej wzmocni efekt rozgrzewający! Dania Danie główne , Lunch , Przekąska , Śniadanie , Zupa Kuchnia Europejska Keyword zupa krem Porcje

Modern Cave Girl
Zupa z zielonych warzyw 140

Dzięki temu przekonacie do tej zupy każde dziecko, nawet takie oporne na warzywa. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki: 6 szklanek bulionu warzywnego 1 brokuł 3 cukinie 20 dag zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka zielonego groszku Świeżo mielony czarny pieprz Sól Śmietana Opis przygotowania: Na początku myjemy cukinię i kroimy w cieńsze plastry. Następnie brokuł kroimy(...)różyczki. W większym garnuszku gotujemy bulion warzywny. Następnie do niego dodajemy pokrojoną cukinię oraz brokuł, fasolkę szparagową i zielony groszek. Całość musimy zagotować. Gdy wywar zagotujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze pod przykryciem przez około 20 minut. Następnie zupę miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie, gdy zupa krem jest gotowa przelewamy ją do miseczek. Na końcu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Najlepsze leczo z cukinią, bakłażanem i boczkiem 139

Leczo z cukinią, boczkiem i bakłażanem  Składniki na pyszne leczo z cukinią i bakłażanem 2 małe cukinie 1 bakłażan 2 papryki 2 średnie cebule Pół główki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki mielonej 1 puszka pomidorów pelati 0,7 l passaty pomidorowej 30 dag surowego boczku Olej rzepakowy do smażenia Węgierska pasta z ostrej papryki lub pasta gulaszowa do smaku

Gotujemy i jemy
Pieczone letnie warzywa / Roasted summer vegetables 133

Dziś przedstawiam przepis na pieczone sezonowe warzywa, które właśnie teraz są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Pomidory, cukinia, papryka, cebula i ziemniaki, najzwyczajniej w świecie zapieczone z odrobiną ketchupu lub innego sosu na bazie pomidorów i ziołami. Jest to świetny posiłek sam w sobie, jak i dodatek do każdego dania głównego. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Pieczone letnie warzywa(...)duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 3 ziemniaki obrane i pokrojone w 1 cm kostkę 2 pomidory pokrojone w plastry 2 małe cukinie, pokrojone w plastry 100 ml ketchupu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C. Rozgrzej większą patelnię

karmelowy
Kotleciki siekane z indyka z cukinią i pieczarkami 108

żonglować dodawanymi warzywami.  Kotleciki w tej wersji są delikatne i pyszne :)  SKŁADNIKI (dla 4 osób - wychodzi ok 12 kotlecików)    500 g piersi indyka 1/2 małej cukinii (ok 150 g) 3 duże pieczarki (80 g) 100 g tartej mozzarelli 2 jajka  3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki świeżego tymianku sól, pieprz oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE(...)Mięso kroimy w małą kostkę, po czym siekamy jeszcze nożem na mniejsze części.  Pieczarki i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku z cukinii.  Wszystkie składniki przekładamy do miski, dosypujemy mąkę, wbijamy jajka, wrzucamy ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i dużą łyżką nakładamy masę. Smażymy kotleciki na złoto

Moje Kuchenne Rewelacje
Obiad w 15 minut – gnocchi w sosie pomidorowym 162

jeśli chcecie możecie sami przygotować własne gnocchi Będzie jeszcze smaczniej Obiad w 15 minut – gnocchi w sosie pomidorowym przepis na jedną porcję 170 g gotowych kluseczek gnocchi średnia cukinia 200 g pomidorków koktajlowych pół cebuli 2 garści jarmużu 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej (można pominąć w wersji wege) 200 ml passaty pomidorowej ząbek czosnku sól, pieprz oliwa Gnocchi ugotuj według(...)instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj je w drobną kostkę. Cukinię obierz, pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrój na połowę. Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek z cebulą, tak aby się zrumieniły. Następnie dodaj jarmuż, cukinię oraz pomidorki. Duś ok. 4 minut na wolnym ogniu. Potem do warzyw dodaj passatę pomidorową oraz przypraw całość solą

365 dni dookoła kuchni
Treściwy rosół z azjatycką nutą 142

średnie marchewki 1 duży por 3 średnie grzyby leśne (u mnie borowiki) 2 gałązki lubczyku 1 łyżka oliwy sos sojowy świeżo mielony pieprz szczypta suszonego imbiru 1 średnia cukinia pęczek natki pietruszki makaron ryżowy WYKONANIE Skrzydełka, kości wieprzowe i wołowe umyć, przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i postawić na palniku. Por umyć, odkroić białą część, a pozostałą wraz(...)pokroić w dużą kostkę. Korzenie pietruszki i marchewki ostrugać. Warzywa dodać do zupy wraz z podsmażonym mięsem. Wywar gotować około 35 minut, aż mięso i warzywa zmiękną. W międzyczasie cukinię pokroić w niewielkie słupki. Z ugotowanego wywaru wyłowić lubczyk, wszystkie warzywa, skrzydełka i kości, po czym dodać cukinię i gotować około 7 minut, aż zmięknie. Marchewkę pokroić w słupki

Passions hobbies life