Leczo z cukinią i mięsem mielonym – to pyszna alternatywa dla leczo z kiełbasą :) Może skusicie się i zrobicie je na obiad lub kolację? :) Może zainteresuje Was również przepis na: Leczo z parówkami i pieczarkami lub na Leczo z kabaczkiem i ki The post Leczo z cukinią i mięsem mielonym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePlacuszki z marchewki i cukinii – idealne na piątkowy obiad! :) Wedle uznania można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego, a nawet bez niczego – zawsze smakują idealnie! :) Zobacz również p The post Placuszki z marchewki i cukinii appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSiekane kotlety z kurczaka i cukinii – to na blogu moja druga wersja siekanych kotlecików, ale równie pyszna, jak te poprzednie, na które przepis znajdziecie tutaj: Kotlety siekane z piersi kurczaka. Takie siekane kotlety są niesamowicie soczys The post Siekane kotlety z kurczaka i cukinii appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCukinia w cieście curry – pyszna przekąska, którą uwielbiam równie mocno jak krążki cebulowe, na które przepis znajdziecie tutaj: Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym. Idealnie smakują z sosem czosnkowym lub sosem tysiąca wysp. Z jednej cuki The post Cukinia w cieście curry appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeLeczo to potrawa, którą bardzo często przygotowuję latem. Pomidory, cebula, papryka i, u nas w domu koniecznie, cukinia. Do tego czasem wędzony boczek, czasem kiełbasa lub, tak jak dzisiaj, klopsiki. Pyszne i proste do przygotowania danie. składniki: 500 g mielonego mięsa 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 4 łyżki wody sól, pieprz 1 duża cebula 2 czerwone papryki 1 średnia(...)cukinia 3-4 pomidory sól, pieprz wykonanie: Mięso razem z jajkiem, kaszą manną i wodą wyrabiam ręką na gładką masę przez około 10 minut. W międzyczasie doprawiam solą i pieprzem. Z mięsa formuję małe klopsiki i smażę je (bez panierowania) na niewielkiej ilości oleju. Gotowe odkładam na talerz. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażam lekko na oleju, dokładam pokrojoną w paski
babka w formieZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ 🍽️🥒 Możecie ją zrobić zarówno w wersji #vege 🌱 jak i z 🍗 Pamiętacie zapiekankę z brokułem, kurczakiem i serem feta? Ta jest równie dobra 😍 a może i lepsza...? 🤔 Składniki: 300 g makaronu 1 kostka tofu lub 1 duża pierś z kurczaka 2 średnie cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki papryki(...)przez kilka minut w sosie sojowym i łyżce papryki słodkiej. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Czosnek przeciskamy i również chwilkę smażymy. Dodajemy zamarynowane tofu/kurczaka. Cukinię kroimy w plasterki. Również podsmażamy. Dodajemy resztę papryki słodkiej, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Składniki
Czarnawisienkaprzepis to nasze największe kulinarne odkrycie w ostatnim czasie. Cukinia jako podstawa sosu do bitek z kurczaka jest po prostu fantastyczna. Wszyscy wcinali aż im się uszy trzęsły! Przepis bitki z kurczaka w sosie cukiniowym Składniki: około 600 gramów piersi z kurczaka, 2 średnie cukinie, 3 średnie marchewki, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, około 200 ml śmietanki kremówki, trochę(...)mące i usmaż na oleju z obu stron na jasnozłoty kolor. Mięso odstaw. Na tej samej patelni zrumień cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodaj startą na grubych oczkach cukinię i marchew oraz posiekany czosnek. Wszystko smaż jeszcze kilka minut, dopraw solą i pieprzem, wlej śmietankę oraz drugie tyle wody, do sosu włóż mięso i duś około 10-15 minut
Kulinarna PolskaSKŁADNIKI (ok. 15 sztuk) 3 cukinie (ok. 500 g) 100 g sera feta 50 g m ą ki 1 szalotka 2 jajka 2 z ą bki czosnku 1/2 ł y ż eczki suszonego oregano oliwa z oliwek sól, pieprz **** INGREDIENTI (ca. 15 pezzi) 3 zucchine (ca. 500 g) 100 g di feta 50 g di farina 1 scalogno(...)uova 2 spicchi d'aglio 1/2 cucchiaino di origano secco olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy fet ę rozdrobnion ą widelcem, drobno posiekan ą szalotk ę, 2 z ą bki czosnku wyci ś ni ę te przez prask ę oraz mąkę; doprawiamy
La grande e la piccola cuocaDżem z cukinii robię co roku, jest naprawdę pyszny.Można kombinować ze smakami galaretek a wybór galaretek jest dość spory.Na blogu jest już kilka przepisów na dżem np. kiwi, pomarańczowy, brzoskwiniowy agrestowy ,Wczoraj zrobiłam z kilku porcji i tym razem jest dżem wiśniowy i bananowy.Tym razem także skorzystałam z thermomiksa, 1 kg cukinii 1 cytryna(...)opak. galaretki 350 g cukru Cukinie obrać, usunąć pestki i pokroić na kawałki, przełożyć do naczynia thermomiksa i zmiksować 20 s /obr.4. Następnie dodać cukier i gotować 15 min/ 90 C / obr.2. Po tym czasie dodać galaretki,startą skórkę z cytryny i sok z cytryn. Gotować jeszcze 10 min/ 90 ° C / obr.wst/.obr.2. Gorący dżem przelać
Moje domowe kucharzeniebłonnika z dodatkiem aromatycznej, świeżej mięty. Wypróbujcie koniecznie póki na bazarze, aż tyle dobroci. Ilość porcji: 3-4 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: fasolka szparagowa – 150g cukinia – 150g bób – 150g masło – 30g nasiona słonecznika – 1 łyżeczka oliwa z oliwek – 2 łyżki sok z cytryny – 1 łyżka świeża mięta – 1 łyżka(...)bobem, ale pamiętaj, żeby go nie rozgotować. Gotowanie przed 12-15 minut wystarczy. Powinien być delikatnie twardy, żeby w misce nie zrobiła się miazga. Ugotowany bób obierz ze skórki. Cukinie umyj, pokrój w 2 cm plastry, a następnie przekrój je jeszcze na pół. Na patelni rozpuść masło i usmaż na nim cukinię, na złoty kolor. Kiedy wszystkie warzywa będą gotowe
wiecejwarzyw.plSKŁADNIKI: • 1 cukinia o dość szerokim przekroju • 100 g salami • 10 małych pieczarek • 150 g pomidorków koktajlowych • 1 op. mozzarelli mini • bazylia, oregano • oliwa • 1-2 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Cukinię myjemy i kroimy w 1,5-2cm plastry, smarujemy oliwą wymieszaną z czosnkiem i grillujemy krótko z obu stron. Pieczarki kroimy w plastry, i podsmażamy na rumiano na łyżce(...)oliwy. Na grillowane plastry cukinii nakładamy plastry salami, kulki mozzarelli przekrojone na pół, pokrojone w kawałki pomidorki i pieczarki, posypujemy bazylią i oregano. Kładziemy na grillu (możemy użyć patelni grillowej) i pieczemy aż ser się rozpuści
KUCHNIA POLSKASKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 cukinie 200 g fety 250 ml mleka 2 jajka 2 szalotki 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 1 peperone rosso 1 peperone giallo 2 zucchine 200 g di feta(...)latte 2 uova 2 scalogni 3 spicchi d'aglio 2 cucchiaini di erbe di provenza sa le, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Cukinie kroimy w półplasterki lub ćwiartki a paprykę w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojone w kosteczkę 2 szalotki oraz drobno posiekane 3 ząbki czosnku. Smażymy
La grande e la piccola cuocawierzę, że jeszcze nie umieściłam na blogu przepisu na placki z cukinii, które każdego lata robię na różne sposoby. Tutaj klasyczne, z kurkami i jogurtem. 2 porcje: 1 mniejsza cukinia (ok. 220 g) 1 jajko 1-2 lekko czubate łyżki jogurtu (ok. 25-50 g) 1/2 szklanki mąki (ok. 70 g) 1/2 szklanki małych kurek (ok. 50 g) 1 łyżka(...)masła klarowanego (ok. 10 g) 1+1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry jogurt do podania Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach. Delikatnie solimy, nie odsączamy. Dodajemy do smaku pół łyżeczki kurkumy i kolendry mieloną. Dodajemy łyżkę jogurtu i mąkę, mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Placki smażymy na patelni przetartej tłuszczem. Kurki oczyszczamy
Kucharzycazbyt łatwo dostępny, ale spokojnie możecie go zamienić na pęczek botwinki. Składniki: 2-4 chleb pełnoziarnisty/razowy, 50 g ser cheddar, pęczek botwinki lub zamiennie mangold, 1/2 cukinia, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz suszone płatki chili, oliwa Chleb kroimy na kromki i grillujemy / przesmażamy na patelni z jednej strony, następnie przekładamy na drugą stronę(...)się nam roztopi ściągamy kromki z patelni. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dorzucamy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek - ilość według uznania, chwilę przesmażamy i dorzucamy cukinię. Kiedy już nam się cukinia zarumieni zdejmujemy ją z patelni i wrzucamy pokrojony mangold, który następnie smażymy chwilkę, aż lekko zmięknie, doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili. Tak przygotowane warzywa
Plate of Joy