Jeśli po obiedzie zostanie Wam upieczony łosoś, to możecie go wykorzystać np. w kanapkach. Proponuję “ Kanapkę z pieczonym łososiem i grillowaną cukinią ” ze śmietankowym serkiem, z pomidorami suszonymi i chrzanem. Taką kanapkę możecie zabrać również do pracy lub szkoły. Czytaj więcej: Kanapka z pieczonym łososiem i grillowaną cukinią The post Kanapka z pieczonym łososiem i grillowaną cukinią appeared first
Moja DelicjaMiałam zrobić zwykłe ciasto z cukinią i orzechami bez miksera – taki prosty chlebek cukiniowy . Okazało się jednak, że w lodówce brakło i jajek, i mleka 🙂 Postanowiłam zatem zrobić wegańską wersję . Aby zastąpić jaja, użyłam nasion chia namoczonych w wodzie, a zamiast maślanki dałam mleko sojowe zakwaszone octem z białego wina. Do polewy czekoladowej również użyłam mleka roślinnego. Wegańskie ciasto cukiniowe(...)musicie miód zastąpić innym słodem roślinnym (np. syropem z agawy lub syropem klonowym). Polecam również szybką granolę z patelni , którą zrobicie w 5 minut. Czytaj więcej: Wegańskie ciasto z cukinią i orzechami – bez miksera The post Wegańskie ciasto z cukinią i orzechami – bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaDziś na blogu kolejny przepis na zupę. Nic na to nie poradzę, prostu uwielbiam je. Pyszna, jarzynowa z cukinią, brokułem i ryżem. Polecam:) Składniki: 2 L bulionu 2 marchewki 1 cukinia 1 brokuł 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki ryżu masło/olej 1/2 pęczka koperku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie(...)Obraną marchewkę i cebulę pokroić w półplasterki. W garnku rozgrzać tłuszcz i przesmażyć cebulę z marchewką, następnie dorzucić pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek, smażyć przez 5 minut. Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy i zalać bulionem. Doprawić do smaku solą i pieprze, zagotować. Do gotującej się zupy wsypać ryż. Po około 10-12 minutach gotowania wrzucić brokuł podzielony
magiczna kuchnia Kasirazy więcej wierzchniej warstwy ;-) Składniki na 2 naczynia żaroodporne. Porcja dla 5-6 osób. SKŁADNIKI 350 g piersi z kurczaka 1 słoik suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym 1 mała cukinia 1 duża cebula 2 garście mrożonego groszku 200 g pieczarek 200 g śmietany 30% 2 kulki mozzarelli w zalewie 400 g makaronu pełnoziarnistego lub mieszanego fusilli 5-6 dużych pomidorów(...)przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, po czym smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa nadal smażąc. Umytą cukinię pokroić w drobną kostkę, zaś pieczarki na małe kawałki. Do podsmażonego mięsa z cebulą dodać cukinię, pieczarki i groszek. Dusić pod przykrywką. Następnie dodać śmietanę, pokrojone na mniejsze kawałki pomidory
Passions hobbies lifezatem z Wami prostym, smacznym daniem. Składniki: (2 porcje) 2 nieduże filety z kurczaka 100 g. ryżu 1 duży pomidor 10 cm. kawałek zielonej części pora 4 grubsze plastry cukinii 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 4 gałązki tymianku sól, pieprz Kurczaka oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem, polej oliwą. Odstaw na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzej(...)Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Pora pokrój w półplasterki, cukinię w małą kosteczkę, a pomidora w większą. Kurczaka obsmaż z obu stron na patelni grillowej. Następnie piecz przez 15 minut. Na patelni rozpuść masło i podduś na nim cukinię i pora. Dodaj pomidora i listki tymianku. Podsmażaj przez 2-3 minuty, dopraw solą i pieprzem. Do warzyw dodaj ciepły ryż
Delicious Placearomatyczny i bardzo zdrowy. Jeżeli nie macie pomysłu na obiad to już macie 😁 Z możliwością zrobienia go w wersji wegańskiej. Składniki na 2 porcje: 180 g makaronu 1 duża cukinia 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 kostka tofu wędzonego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy 1 garść startego parmezanu lub 1 łyżka płatków drożdżowych Sól, pieprz Opcjonalnie: orzechy włoskie(...)sojowym min. 2h w lodówce. Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Krótko podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz sól. Dodajemy tofu i podsmażamy. Cukinię ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy 1 łyżkę ziół prowansalskich i cukinię na patelnie i podsmażamy. Gotujemy sos - powinien być gesty, ale nie bardzo. Gdy odparujemy za dużo wody dolewamy wodę
Czarnawisienkadogotować do niego ryż, kaszę lub makaron. Możliwości jest wiele. Zapraszam do przepisu na pyszne leczo z kiełbaską. Leczo z kiełbaską – składniki (4 porcje): 4 kiełbasy śląskie, 1 cukinia, około 400g, 2 pomidory malinowe, papryka żółta, papryka czerwona, 2 białe cebule, 200g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka(...)garnku rozgrzewamy masło klarowane oraz oliwę z oliwek. Następnie wrzucamy na patelnię kiełbasy oraz cebule. Całość podsmażamy przez około 15 minut co jakiś czas mieszając. W tym czasie kroimy cukinię w plasterki, a każdy z nich później w ćwiartkę. Później papryki oraz pomidory kroimy w drobną kostkę. Następnie do podsmażonej kiełbasy i cebuli dodajemy także cukinię i papryki. Całość mieszamy
Natka Pietruszkimakaron i warzywa. Wyszło smacznie i kolorowo, choć ta początkowa, dosyć duża ilość warzyw, po zmieszaniu z makaronem, gdzieś mi się straciła. 400-500 g makaronu spaghetti 2 cienkie cukinie 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mały bakłażan 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 pomidory olej/masło klarowane sól, pieprz ulubione zioła świeża kolendra lub natka(...)pietruszki Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy na plasterki. Cukinię, marchewkę, bakłażana oraz papryki kroimy na cienkie paseczki (najlepiej maszynką do julienne). Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem, po chwili usuwamy skórkę i gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Podsmażamy marchewkę, cebulę oraz papryki. Dodajemy czosnek. Gdy warzywa się zeszklą
Smaki Na Talerzuziemi) Sałatka słodko-słonym połączone Składniki: 1) 4 ziemniaki 2) marchewka 3) pół małej cukinii 4) 2 brzoskwinie 5) 150 g sera feta 6) garść listków szczawiu sałatkowego lub rukoli(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut. Pod koniec warto włączyć termoobieg, żeby ziemniaczki miały złocistą, chrupiącą skórkę. 2. Marchewkę i cukinię kroimy przy pomocy obieraczki na cienkie paseczki, a następnie podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem przez około 2 minuty. 3. Fetę kroimy w kostkę. Brzoskwinie kroimy na plasterki. Opcjonalnie możemy
Na kulinarnym poligonieinny niż tradycyjny, pyszny, delikatny i łatwy w przygotowaniu pasztet warzywny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasztet warzywny Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 godz Składniki 1 średnia cukinia, około 2 szklanek (może być dynia) 2 średnie marchewki 1 cebula 20 dag sera żółtego 1,5 szklanki bułki tartej 3-4 łyżki natki pietruszki 4 jajka 0,5 szklanki oleju(...)rzepakowego sól pieprz Instrukcje Cukinię dokładnie myjemy i jeśli jest młoda ścieramy całą na tarce o dużych oczkach, z dużej pozbywamy się nasion. Marchewkę i ser ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, aż ładnie się zrumieni. Cukinię, marchew, ser, cebulę i pietruszkę dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy
To co lubię - gotuję i polecamSzybkie, smaczne i sycące danie, idealne na obiad lub kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Indyk z warzywami Składniki 500 g piersi z indyka 1 średnia cebula 1 średnia cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 200 g fasolki szparagowej żółtej 200 g fasolki szparagowej zielonej 4 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku świeżego lub pół łyżeczki suszonego 1 gałązka świeżego tymianku(...)kostkę, oprószamy mąką i smażymy do czasu, aż się lekko zrumieni. Przekładamy do garnka, zostawiając tłuszcz. Na tej samej patelni chwilę podsmażamy paprykę. Wszystkie składniki przekładamy do garnka (poza cukinią), zalewamy passatą i bulionem, dodajemy sól, pieprz, rozmaryn i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy cukinię pokrojoną na 0,5 cm plasterki. Dusimy jeszcze chwilę, w miarę potrzeby doprawiamy
To co lubię - gotuję i polecamadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem serowym. Składniki 1 paczka makaronu (drobny) 400 g (u mnie mini rurki z warzywami) 1 średni brokuł 1 spora cukinia 500 g pieczarek 1 pęczek koperku lub natki pietruszki 180 g jogurtu greckiego 250 ml mleka 100 ml śmietanki 30 % 2 trójkąty serka topionego śmietankowego lub 2 łyżki mascarpone(...)żółtego sera ostrego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju sól pieprz gałka muszkatołowa duża szczypta Instrukcje Cukinię myjemy, kroimy na 1 cm plastry i podsmażamy na patelni. Smażymy chwilę na odrobinie oleju na mocno rozgrzanej patelni. Pod koniec lekko solimy, przekładamy na talerz i odstawiamy. Pieczarki obieramy, jeśli są większe kroimy na 4 części, jeśli małe zostawiamy
To co lubię - gotuję i polecamoliwa i trochę przypraw. Na stole było też mięso, ale to właśnie warzywa zniknęły jako pierwsze. Takie są pyszne. Przepis na bałkańskie warzywa z patelni Składniki: 1 bakłażan, 1 cukinia, 2 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka pepperoni oregano, oliwa, sól, pieprz. Jak zrobić warzywa bałkańskie z patelni? Ziemniaki obierz i pokrój w około 0,5 cm plastry. Na dużej(...)zdejmij i daj do ziemniaków. Bakłażana pokrój wzdłuż w około 1 cm plastry – smaż około 4 minut z obu stron, zdejmij i także odłóż. To samo zrób z cukinią. W razie potrzeby dolewaj oliwę. Razem z bakłażanem lub cukinią przesmaż też całe papryczki. Teraz wszystkie składniki ponownie włóż na patelnię i smaż 2-3 minuty delikatnie obracając. Na koniec
Kulinarna Polskajedna będzie miała około 400 kcal. Składniki na makaron z warzywami po azjatycku (3 porcje): 100 g makaronu mie lub chow mein 2 garście żółtej fasoli szparagowej średniej wielkości cukinia duża papryka czerwona średniej wielkości marchew biała część pora 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki słodkiego sosu chili (domowej roboty, lub do kupienia w marketach na dziale z żywnością(...)kawałki. Wsadzamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy na durszlaku. Pora kroimy w plastry, paprykę i marchew w paski. Cukinii odkrawamy końcówki i kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, następnie plastry kroimy na ćwiartki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy najpierw pora i marchew. Smażymy przez kilka minut. Następnie dorzucamy
e-PrzepisyKulinarne