Omlet - moje ulubione śniadanie. Można go przyrządzać na miliony sposobów. Składniki: 2 jajka odrobina mleka sól, pieprz 1/2 niedużego pomidora 80-90 g cukinii 1 kopiasta łyżka tartego żółtego sera (u mnie chadder) olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Cukinię umyć, pokroić w kostkę wraz ze skórką. Pomidora pokroić w kostkę. 2. W kubeczku wymieszać jajka, mleko, sól(...)pieprz. 3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cukinię, chwilkę dusić po czym dodać pomidora. Poddusić. 4. Na patelnię z warzywami wlać mieszankę jajeczną, wierzch oprószyć serem. Przykryć pokrywką i smażyć na malutkim ogniu, aż wierzch się zetnie. Smacznego
Kuchnia domowa Anipowstaje smaczne i pożywne danie. Spróbujcie! Składniki: – 8 naleśników gryczanych – 250g ricotty/serka śmietankowego/twarożku domowego – 4-8 łyżek pesto z bazylii – 2 garści szpinaku – 3 ogórki gruntowe – 1 cukinia – 1 marchewka – 1 papryka czerwona – sól, pieprz Smażymy naleśniki. Cukinię i marchewkę kroimy na cienkie paski julienne i chwilę dusimy w rondelku. Paprykę i ogórki kroimy w słupki. Naleśniki smarujemy(...)ricottą i pesto. Na każdym naleśniku układamy szpinak, paprykę z ogórkiem, ostudzoną cukinię i marchewkę, doprawiamy, składamy jak krokieta i kroimy na pół. Smacznego! Artykuł Wrapy gryczane z ricottą, pesto i warzywami pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongoraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (2 porcje): 2 schaby z kością, każdy o wadze około 230 g. 1 większy batat 1 mniejsza cukinia 1 zielona papryka 6 brązowych pieczarek 1 łyżka prażonego sezamu 1 saszetka sosu sticky teriyaki od Blue Dragon 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka listków tymianku sól, pieprz(...)conajmniej 2 godziny. Batata obierz i pokrój w plastry grubości 7-8 mm. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj 10 minut, po czym odcedź. Pieczarki pokrój na ćwiartki, cukinię w grubsze plastry a paprykę w cząstki. Warzywa razem z podgotowanym batatem umieść w dużej misce, wlej resztę sosu z saszetki i dokładnie wymieszaj, aby sos pokrył warzywa. Pieczarki, paprykę
Delicious PlacePyszna sałatka podawana na ciepło, choć nie wszystkie składniki są ciepłe :-) Idealna na kolację. Składniki (2-3 porcje): 1 mała cukinia kilka pieczarek 2-3 łyżki kukurydzy 1 pomidor 1/2 papryki (u mnie pomarańczowa) oliwa z oliwek sól, pieprz zioła prowansalskie garść świeżego szpinaku na każdą porcję 2 grube plastry dowolnego sera twarogowego Sposób przygotowania: 1. Cukinię umyć(...)pokroić w plastry. Pieczarki obrać, również pokroić. Paprykę pokroić w paski. 2. Na patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić cukinię, pieczarki i paprykę. Trochę posolić i popieprzyć, całość poddusić. Na koniec dodać zioła prowansalskie i wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia, do warzyw dodać kukurydzę, pokrojonego pomidora i pokrojony w kostkę ser. Wymieszać. 3. Na talerze rozłożyć po jednej garści
Kuchnia domowa AniDzisiaj polecam zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i warzywami. Składniki 300 g makaronu ugotowanego cebula 250 g pieczarek 300 g mięsa mielonego szklanka groszku (mrożony lub z puszki) cukinia papryka 150 g sera żółtego tartego szklanka wody lub bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego olej suszony czosnek, zioła prowansalskie, słodka papryka, sól, pieprz Wykonanie Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju(...)mięso mielone, gdy mięso będzie częściowo podsmażone dodajemy paprykę i groszek jeżeli mamy mrożony. Gdy papryka będzie już trochę miękka dodajemy (groszek jeżeli mamy z puszki), podsmażone pieczarki, oraz cukinię. Wszystko podlewany bulionem , na początek nie wielką ilość bulionu (cukinia puszcza soki), jeżeli będzie za mało dolewamy więcej bulionu. Na koniec wszystko doprawiamy przyprawami i dodajemy przecier pomidorowy. Podsmażamy jeszcze
Pomysłowa kuchniaCUKINIA FASZEROWANA CAPRESE to połączenie włoskiej przekąski z propozycją na danie obiadowe. Sprawdźcie nasz przepis już dziś! Artykuł CUKINIA FASZEROWANA CAPRESE pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEkomponuje się zarówno z warzywami, jak i kurczakiem. Koniecznie wypróbujcie go w wersji grillowanej. Szaszłyki z halloumi i kurczakiem Składniki: podwójna pierś z kurczaka ser halloumi (220 g) mała cukinia boczek wędzony surowy w plasterkach ulubione przyprawy do kurczaka pomidorki koktailowe łyżka oleju patyczki do szaszłyków Na początku zajmujemy się mięsem. Kurczaka obieramy z błon i kroimy w małą kostkę(...)Następnie doprawiamy ulubionymi przyprawami i łyżką oleju, dobrze mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie zajmujemy się pozostałymi składnikami. Ser kroimy w kostkę, a cukinię tniemy w cieniutkie podłużne paski za pomocą obieraczki do warzyw. Na patyczki nabijamy 3-4 kawałki kurczaka, które przewijamy plasterkiem boczku. Następnie nabijamy pomidorka, dwa kawałki sera halloumi każdy owinięty paskiem cukinii
PatiGotujesłyszy się o wegetariańskich, warzywnych pasztetach. Można je zakupić w supermarketach, skosztować w restauracjach. Jednak ja stawiam na domowy, który został przygotowany z sezonowych warzyw jakimi są bób i cukinia. Intensywnie żółty kolor zawdzięcza kaszy jaglanej i kurkumie. Jest aromatyczny i zawiera dużo ziół. Polecam podawać z ulubionym pieczywem. U mnie jest to domowy, żytni chleb z suszonymi śliwkami(...)orzechami włoskimi. Wegetariański pasztet porcja dla 6-7 osób Składniki: 0,5 kg bobu 1 duża cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka wody 2 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki jaglanej 2 jaja ( można pominąć i dodać więcej kaszy) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka
Jaglusiamąki pszennej 50 g świeżych drożdży 130 ml mleka 150 g jogurtu naturalnego (dałam kwaśną śmietanę) szczypta soli Nadzienie: 350 g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka, szczypta majeranku Zaczynamy od przygotowania nadzienia, aby zdążyło nam się ono przestudzić. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pozbawioną(...)gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę. Cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy paprykę oraz cukinię i smażymy wszystko razem. Następnie dodajemy mięso mielone. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy mieloną słodką papryką, szczyptą majeranku oraz solą i pieprzem. Smażymy aż do całkowitego
Smaki Na Talerzurazu rozwiewam wszelkie wątpliwości – mój ma 8 g węglowodanów na 100 g, a nie używa się go w daniu w jakichś hurtowych ilościach. Do tego dodałam jeszcze cukinię oraz cebulę jako warzywne dopełnienie całości. Zapraszam po szczegóły poniżej. Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej(...)minutes Servings 2 porcje Calories 614 kcal Author Modern Cavegirl Ingredients 1 opakowanie makaronu shirataki (ok. 200 g) 0,5 cebuli białej 2 cukinie 1 łyżka masła klarowanego 1 puszka tuńczyka w pomidorach rozdrobnionego, ok. 150 g 2 puszki sardynek w oliwie
Modern Cave GirlLecremedelacrumb.com Szklanki: Podwójna pierś z kurczaka 1 szklanka tartej mozzarelli 2 łyżki przyprawy włoskiej (przepis znajdziesz tutaj ) lub łyżka oregano i łyżka tymianku Garść pomidorków koktajlowych 2 małe cukinie Sól Pieprz Olej do smażenia Pesto Garść rukoli 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki tartego parmezanu 4 łyżki oleju Sok z połowy cytryny Przygotowanie: Krok 1 Osusz mięso, każdy filet przekrój(...)Smaż na średnim ogniu 4 minuty. Przewróć na drugą stronę. Posyp filety mozzarellą. Dodaj pomidorki. Przykryj patelnię. Smaż filety jeszcze 2 minuty. Zdejmij z patelni. Przykryj. Krok 4 Umyj cukinie. Potnij obieraczką do warzyw na „makarony”. Przełóż na patelnię, na której smażył się kurczak. Wstaw na kuchenkę na mocny ogień. Obsmażaj przez chwilę, żeby cukinia lekko się podpiekła. Nie smaż
Niedzielny kucharzPyszne i super aromatyczne marynowane szaszłyki warzywne na grilla. To prosty i sprawdzony pomysł na przyrządzenie porcji zdrowych i pachnących warzyw z rusztu. Lekko chrupiąca papryka, delikatna cukinia oraz aromatyczne pieczarki, a to wszystko w doskonałej ziołowo – balsamicznej marynacie. Z naszego przepisu dowiesz się dokładnie, jak zamarynować warzywa na grilla oraz jak zrobić pyszne szaszłyki z warzyw. Szaszłyki(...)naprawdę pyszne! Z podanych składników zrobisz 7 – 8 szaszłyków Szaszłyki warzywne na grilla Składniki: Szaszłyki: czerwona papryka: 1 szt. zielona papryka: 1 szt. żółta papryka: 1 szt. cukinia młoda: 2 szt. pieczarki małe: 300 g patyczki do szaszłyków lub metalowe szpikulce Marynata: ocet balsamiczny: 1/3 szklanki olej: 1/3 szklanki czosnek: 1 ząbek suszona bazylia: 1/2 łyżeczki suszony lubczyk
Kuchnia Na Wypasieproporcje składników bardziej przemawiają za potrawką. Nie ważne co, ważne, że smacznie! A uzupełnieniem dania są wafle Kupiec. Składniki: 2 cebule 1 żółta papryka 3 pomidory 1 średnia cukinia 30 dag pieczarek sól, pieprz, chilli do smaku 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka miodu lubczyk i koperek olej do smażenia 2 cienkie parowki Przygotowanie; Cebulę obieramy, siekamy w piórka(...)Smażymy na łyżce oleju. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy obrane I pokrojone w plasterki pieczarki. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku. Cukinię kroimy w cienkie półplasterki, parówki pokrojone w plasterki smażymy na rumiano. Dodajemy do potrawki. Kiedy cukinia jest na wpół chrupiąca wsypujemy zioła, mieszamy i wyłączamy. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Uwielbiam pieczone warzywa. Pieczona papryka, cukinia i cebula, to trzy najgłówniejsze, które w takim zestawieniu obowiązkowo muszą się znaleźć. Już w trakcie pieczenia w całym domu unosi się wspaniały zapach. Przysłowiową „kropkę nad i” stanowi tutaj pokrojony na plasterki oscypek, który po podgrzaniu jest przyjemnie mięciutki i oddaje całości przyjemnie słonego posmaku. Takie zapiekane warzywa to wspaniałe danie(...)całoroczne. Może stanowić samodzielny posiłek (np podane z kromką świeżego pieczywa), lub warzywny dodatek do obiadu. 1 duża lub 2 małe cukinie 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 czerwone cebule ok. 10 pieczarek oscypek 1-2 łyżki oleju suszony tymianek pieprz ziołowy Warzywa myjemy, kroimy na kawałki (cukinię na grubsze półplasterki, pieczarki na ósemki, paprykę na większe trójkąty
Smaki Na Talerzukurczaka wolno uciekającego przed swym oprawcą – 2-3 sztuki, przyrządzone według tego przepisu tutaj Kiełki – 100 gram Grzyby Shitake – 200 gram Szpinak młody – 150 gram Cukinia – 1-2 sztuki Ogórek zielony – 1-2 sztuki Marchewka – 1-2 sztuki Szalotka – 1-2 sztuki drobno pokrojona Czarny sezam Olej sezamowy Sos sojowy Mielony czosnek(...)kawałki, włóż do sitka i dopraw solą. Odstaw na jakieś 10 minut. Po drugie włóż ogórki do miski, dopraw łyżeczką oleju sezamowego, sezamem, czosnkiem, solą, pieprzem i szalotką. Odstaw. Cukinia Po pierwsze przekrój ja wzdłuż, pokrój na małe kawałki, włóż do sitka, dopraw solą i odstaw na jakieś 10 minut. Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię, wlej łyżkę oleju roślinnego
RafalCook