cukinia - 18701 przepisów (strona:413/1247)

Crostini z serem góralskim i czosnkiem 118

Crostini nasmarowane czosnkiem, skropione oliwą i podane z gorącym, wędzonym serem góralskim, do tego plastry cukinii i czereśnie – niebanalne połączenie, ale jakie pyszne! Kolorowo, letnio, smacznie, tego mi było trzeba;) Spróbujcie, bo dziś moja wyobraźnia podyktowana głodem powędrowała naprawdę daleko Śniadanie, kolacja, przekąska na ciepło, zimno, chrupiąca, serowa poleca się gorąco! SKŁADNIKI: 4 kajzerki 4 ząbki czosnku(...)sera góralskiego wędzonego oliwa ostra papryka i lubczyk suszony kilka plastrów cukinii garść czereśni i mixu sałat PRZYGOTOWANIE: Kajzerki kroję na kilka kromek, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewam oliwą. Czosnek obieram, siekam drobniutko, nakładam równomiernie na każdy kawałek pieczywa. Ser kroję w plastry, następnie w słupki, układam na crostini. Ponownie lekko skrapiam je oliwą i przyprawiam. Piekarnik

Zasmakuj Kuchni
Szaszłyki z warzywami i kiełbasą 193

menu grillowym. Mi osobiście bardzo smakują. Bo czasami najlepiej smakuje prostota :-) Na około 10 sztuk szaszłyków na średnich patyczkach. SKŁADNIKI 4 kiełbasy śląskie 2 średnie cebule 1 średnia cukinia 1 czerwona papryka przyprawa uniwersalna do grilla WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić w talarki. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na średniej wielkości kawałki. Cukinię i kiełbasę pokroić w plasterki(...)każdy patyk nadziewać naprzemiennie paprykę, kiełbasę, cukinię i cebulę. Tak przygotowane szaszłyki posypać przyprawą do grilla (ja dodatkowo posmarowałam każdy szaszłyk pędzelkiem olejem rzepakowym). Szaszłyki grillować na niewielkim ogniu, aż warzywa nie będą surowe, a szaszłyki ładnie się przypieczą

Passions hobbies life
Kasza gryczana z cukinią 167

Składniki: 30 dag kaszy gryczanej  30 dag boczku 1 duża cebula  1,5 - 2 cukinie  puszka zielonego groszku 3 ząbki czosnku lub 1,5 łyżeczki granulowanego 3 łyżeczki oregano łyżeczka majeranku  2 łyżeczki papryki słodkiej  łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz Kaszę gryczaną gotujemy. Używam kaszy w torebkach, ale wysypuję z woreczków i gotuję bez plastiku(...)Boczek kroimy w kostkę i smażymy, kiedy się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż cebula zmięknie. Cukinie kroimy w większą kostkę i dodajemy do boczku i cebuli. Kiedy cukinia jest już miękka dodajemy odcedzony groszek i chwilkę smażymy. Na koniec dodajemy kaszę gryczaną i przyprawy. Smacznego

Gotuj z Agnes
Spaghetti z cukinią i krewetkami (Spaghetti con zucchine e gamberetti) 156

SKŁADNIKI (4 porcje) 320 g spaghetti 500 g krewetek 100 ml białego wina 2 cukinie   3 ząbki czosnku 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki s ó l, pieprz szczypta peperoncino oliwa z oliwek **** INGREDIENTI (4 porzioni) 320 g di spaghetti 500 g di gamberetti 100 ml di vino bianco 2 zucchine 3 spicchi d'aglio 1 cucchiaio(...)prezzemolo tritato sale, pepe un pizzico di peperoncino olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Przygotowanie dania rozpoczynamy od ugotowania makaronu we wrzącej, osolonej wodzie.  Cukinię  ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy wyciśnięte przez praskę 3 ząbki  czosnku  oraz krewetki i smażymy ok. 1 minuty

La grande e la piccola cuoca
Pieczone filety z indyka z cukinią, batatami i pieczarkami 261

papryki 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki czosnku w proszku sól, pieprz ziołowy 2 łyżki oleju 4 średnie bataty 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz czarny 1 łyżka oleju 4 średnie cukinie 250 g pieczarek 20 g masła parę gałązek świeżego tymianku Sposób wykonania: Pierś indyka kroimy na równe porcje. Rozbijamy je tłuczkiem aby uzyskać w miarę jednolitą grubość. Mięso nacieramy kurkumą(...)polewamy olejem. Mieszamy dłońmi tak aby bataty były równomiernie pokryte przyprawami. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez 15 minut. W tym czasie kroimy cukinię w plastry o grubości około 1 cm i odcinamy od pieczarek nóżki.  Cukinie i pieczarki wsypujemy na bataty i z powrotem wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach na zapieczonych warzywach

Qchnia po prostu
Pierś kurczaka pieczona z mozzarellą i cukinią 131

Soczysta, delikatna, ziołowa pierś pieczona z mozzarellą i cukinią to kolejna propozycja na podanie piersi z kurczaka, inaczej niż zwykle. Tak przygotowane mięso polecam z mizerią, surówkami lub buraczkami z ziemniakami z wody, pieczonymi lub ryżem, kaszą rozmaitą. Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 plastry cukinii przekrojone na pół kilka kulek mozzarelli sól, pieprz, lubczyk, słodka(...)temp. 190 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Kurczaka w naczyniu układam na środkową półkę piekarnika, nakładam na każdy kawałek trochę posiekanej mozzarelli i po dwóch połówkach cukinii. Piekę ok. 20 minut. Podaję z ziemniakami i mizerią. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Placki z cukinią, marchewką i musztardowym dipem (Frittelle di zucchine e carote con dip alla senape) 210

SKŁADNIKI (na ok. 15 sztuk) Placki 2 marchewki 2 cukinie 2 jajka 2 łyżki m ą ki 2 łyżki startego parmezanu 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia   s ó l, pieprz Dip 150 ml jogurtu naturalnego 1-2 łyżki musztardy **** INGREDIENTI  (per ca. 15 pezzi) Frittelle 2 carote 2 zucchine 2 uova 2 cucchiai(...)farina 2 cucchiai di parmigiano grattugiato 1 spicchio d'aglio olio per friggere sale, pepe Dip 150 ml di yogurt bianco 1-2 cucchiai di senape PRZYGOTOWANIE Marchew i cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka, starty parmezan oraz mąkę miksujemy; doprawiamy sol ą  i pieprzem. Na koniec dodajemy ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, cukinie oraz marchew

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka makaronowa ratatouille (Pasta al forno ratatouille) 174

oltre ad evocare il sole, l'estate e le vacanze, sarà ideale per tutti gli amanti della cucina mediterranea ;) SKŁADNIKI 500 g makaronu 50 g startego parmezanu 2 cukinie 2 bakłażany 2 czerwone papryki 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich oliwa z oliwek s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 500 g di pasta(...)oliva PRZYGOTOWANIE Makaron Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od zagotowania wody na makaron. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do pó ł miękkości . Ugotowany makaron odcedzamy i odstawiamy. Ratatouille Cukinie kroimy w pół plasterki, b akłażana i paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojone w kosteczkę szalotki oraz drobno posiekane 3 ząbki

La grande e la piccola cuoca
Zupa z batata, cukinii i pietruszki 128

wiosna czy już lato. Jedno wiem na pewno – na moim talerzu z dnia na dzień robi się coraz bardziej wakacyjnie. Ostatnio podczas tak zwanego sprzątania lodówki znalazłam batata, cukinię oraz dorodny pęczek pietruszki. Postanowiłam, że z takich składników może wyjść całkiem smaczna zupa. I tak tez zrobiłam. Dzięki dodaniu do niej curry zyskała piękny słoneczny kolor. Składniki: 1 średni(...)batat, pokrojony w kostkę 1 średnia cukinia, pokrojona w półplasterki pęczek pietruszki, drobno posiekany duża cebula, drobno posiekana przyprawy: sól, pieprz, curry 1l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany do zabielenia Przygotowanie: W rondelku rozgrzewamy masło i szklimy cebulkę. Do dużego garnka wlewamy bulion i wrzucamy batata. Gotujemy aż będzie w pół miękki. Do garnka z batatem dodajemy

Życie ze smakiem
Lasagne z kozim serem 173

Składniki /1 porcja: -5 płatów makaronu typu lasagne -½ małej cukinii -150 g sera koziego kanapkowego -2 łyżki parmezanu -1 jajko -2 łyżki łuskanych orzechów -szczypiorek -bułka tarta -½ ząbku czosnku -sól i pieprz Przygotowanie: Płaty makaronu gotować przez 1 minutę we wrzącej osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek aby uniknąć sklejenia poszczególnych płatów. Wyciagnąć.Pociąć cienko cukinię i gotować(...)przyprawić szczyptą pieprzu i 1 łyżeczką drobno posiekanego szczypiorku a przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ukłądamy pierwszy płat makaronu i smarujemy kozim serem,następnie układamy cukinię. W ten sam sposób przełożyć naprzemiennie następne warstwy. Na ostatnim płacie makaronu rozsmarować roztrzepane jajko, dodać bułkę tartą i starte orzechy. Piec w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze

I LOVE LIFE
Polędwiczki kurczaka z zielonym musem z cukinii 162

Składniki: 1 kg polędwiczek kurczaka 5 małych cukinii 200 g mrożonego groszku 1 cebula 4 ząbki czosnku 200 g śmietanki 30% olej do smażenia sól, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki cukru ryż Sposób wykonania: Polędwiczki oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. W  garnku podgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojoną w kostkę(...)cebulę oraz poszatkowany czosnek, smażymy. Gdy będą szkliste dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, solimy, dodajemy cukier, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając (warzywa można podlać odrobiną wody). Gdy cukinia zmięknie dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Garnek zdejmujemy z ognia , następnie miksujemy warzywa za pomocą ręcznego blendera. Gdy masa będzie jednolita ustawiamy garnek z powrotem na ogień

Qchnia po prostu
Stir-fry z kapustą i kurczakiem 251

woka danie musimy często mieszać. W domowym stir fry może znaleźć się wszystko, na to w danej chwili mamy ochotę. Ja proponuję Wam dziś pierś kurczaka, kapustę i cukinię. Ilość porcji: 1-2 porcje Czas przygotowania: 20 minut Składniki: pierś kurczaka – 200g kapusta – 100g cukinia – 70g chilli – ½ świeżej papryki imbir – mały kawałek szczypiorek – ½ pęczka(...)minimum 30 minut. Na patelni z grubym dnem rozgrzej bardzo mocno łyżkę oleju. Przełóż mięso (bez marynaty), podsmaż około 2 minut, dodaj kapustę pokrojoną w cienkie paseczki i cukinię w małych kawałkach. Całość smaż kilka minut, aż warzywa będą ładnie zrumienione. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie dodaj do warzyw na patelni i wymieszaj. Zalej marynatą z kurczaka, dodaj

wiecejwarzyw.pl
Jednogarnkowe danie z ryżem i pieczarkami 142

potrawka spisze się bardzo fajnie. 500 g pieczarek 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki masła 200 g ryżu 1 l bulionu warzywnego 1/2 puszki kukurydzy 1 cukinia 100 g pomidorków koktajlowych sól, pieprz, curry Cebule kroimy w kostkę lub w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki. Cukinię kroimy na ćwiartki. Na dużej patelni z wysokim brzegiem rozpuszczamy masło(...)pieczarki będą zrumienione, wsypujemy opłukany na sicie i osączony ryż. Zalewamy całość bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut. Do naczynia dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy dalej, już bez przykrycia, do momentu aż cała woda odparuje. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Smaki Na Talerzu
Koszyczki z mielonego mięsa z warzywami 183

jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, mielone ziele angielskie) po połowie czerwonej, zielonej i żółtej papryki połowa małej cukinii 2 pomidory rzymskie/śliwkowe 125 g żółtego sera 1 łyżka masła pieprz sól Najpierw papryki kroimy w małą kostkę. Następnie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią masło i pokrojone papryki. Przykrywamy(...)dusimy wszystko około 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Cukinię i pomidorki kroimy w plasterki. Do mięsa mielonego przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Następnie z mięsa formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W kulkach robimy dziurki tworząc koszyczki. Później uzupełniamy je papryką. Na każdym koszyczku układamy

PatiGotuje
Zupa krem z zielonej soczewicy i jarmużu 143

Zupa krem z zielonej soczewicy i jarmużu Zupa krem z zielonej soczewicy i jarmużu Składniki: 150 g zielonej soczewicy 300 g młodej cukinii 100 g jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku bulion 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku ½ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka masła Zupa krem z zielonej soczewicy i jarmużu Wykonanie: Soczewicę wypłukać, wsypać(...)rondla, zalać 1,5 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Co jakiś czas mieszając. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Jarmuż opłukać, osączyć na sicie, usunąć ogonki i nerwy liściowe, grubo posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i dodać cukinię, razem smażyć przez

Pomysłowa kuchnia