cukinia - 18701 przepisów (strona:412/1247)

MAKARON WARZYWNY Z SUSZONYMI POMIDORAMI 140

suszonymi pomidorami. Lekkie, aromatyczne i niebywale kolorowe danie poleca się na obiad czy warzywny lunch do pracy! MAKARON WARZYWNY Z SUSZONYMI POMIDORAMI (2-3 porcje) Składniki 1 mała cukinia (ok. 350 g) 2 duże marchewki (ok. 350 g) 6 suszonych pomidorów bez zalewy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1/2 posiekany pęczek koperku 1/2 posiekany pęczek natki pietruszki(...)zielonych oliwek sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku olej kokosowy do smażenia (2 - 3 łyżki) Jak przyrządzić? Cukinię i marchewkę płuczę po bieżącą wodą. Marchewkę dodatkowo obieram. Za pomocą obieraczki do warzyw kroję marchew i cukinię w paski - tak, jakbym obierała je ze skórki. Jeśli paski wychodzą zbyt szerokie, dzielę je wzdłuż na połowę. Cebulę i czosnek obieram, bardzo drobno

W kuchni Karmel-itki
Zupa z warzyw niczym Ratatouille z gorgonzolą 173

Pełna warzyw po brzegi, kolorowa, lekka i aromatyczna zupa z gorgonzolą. Bogata w smak, niczym Ratatouille, zupa z bakłażana, cukinii, różnych papryk, pomidorów z dodatkiem bazylii i ziół prowansalskich swą intensywnością i jednocześnie lekkością zachwyci każdego. Gorgonzola lub inny ser pleśniowy idealnie łączy się z wypełnioną po brzegi zupą i doda jej ciekawego charakteru. Smacznego! *Nie zapomnijcie śledzić mnie(...)ogień. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych, przekrój na pół, pokrój w paski szerokości 1 cm a potem w kostkę. Dodaj do garnka, wymieszaj i smaż kolejnych kilka minut. Cukinię umyj i pokrój w kostkę około 1,5×1,5 cm. Dodaj do garnka i smaż 3 minuty co chwilę przy tym mieszając. Bakłażana umyj i pokrój ze skórką

Eat me! Fit me!
Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy 128

Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy Składniki : mała cukinia ząbek czosnku puszka pomidorów 4 suszone pomidory 4 łyżki oliwy pół pora ½ szklanki kaszy jaglanej ½ szklanki ciecierzycy świeża bazylia kurkuma mielona słodka papryka sól pieprz brokuł Wykonanie:   Kaszę jaglaną gotujemy 1:2 (1 porcja kaszy :dwie porcje wody). Ciecierzyce gotujemy do miękkości. Ugotowaną kaszę(...)ciecierzyce miksujemy razem z pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na złoty kolor na oliwie     (2 łyżki). Przygotowanie sosu Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy, aby puściła sok. Pora kroimy w pół krążki, czosnek drobno pokroić.  Odsączoną cukinie  podsmażamy z pokrojonym porem i czosnkiem drobno posiekanym, na pozostałej oliwie

Pomysłowa kuchnia
Kurczak z warzywami i ryżem 182

kurczaka i warzywa duszone mleczku kokosowym a do tego ryż. Proste składniki i mamy pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. składniki: 600 g piersi z kurczaka 800 g młodej cukinii, u mnie zielona i żółta 400 g papryki, u mnie czerwona 1 duża cebula 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego sól,pieprz papryczka chili, świeża lub suszona ulubiony(...)ryż Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Cukinie razem ze skórką i paprykę pokroić w małą kostkę. W garnku rozgrzać olej kokosowy i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać paprykę i cukinię. Doprawić delikatnie solą i pieprzem, dodać też papryczkę chilii. Ja miałam papryczkę suszoną ale można dodać także paprykę mieloną ostrą, ilość wedle uznania

Monia miesza i gotuje
Pasztet z czerwonej soczewicy i cukinii 177

Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 1 średnia cukinia 2 marchewki 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 jajka 1 łyżka masła 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej) 1/2 łyżeczki chili 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka suszonego lubczyku sól Do przygotowania foremek: 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej 2 małe foremki "keksówki" Sposób wykonania: Soczewicę płuczemy, wrzucamy(...)garnka, zalewamy 3 szklankami zimnej wody i gotujemy około 7 minut od momentu wrzenia (soczewica powinna wchłonąć wodę). Cukinię (ze skórką) ścieramy na dużych oczkach tarki, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 5 minut aby puściła sok. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy praską i podsmażamy na maśle. Marchew ścieramy  na dużych oczkach tarki. Gdy cebula będzie szklista dodajemy

Qchnia po prostu
Zapiekanka z serkiem wiejskim i płatkami owsianymi 123

działa również pozytywnie na nasz organizm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 porcji: 351 kcal B 25 g W 29 g T 14 g Składniki 2 porcje: ▪ 2 cukinie ▪ 2 marchewki ▪ 3 jaja ▪ 1 cebula ▪ 1 serek wiejski ▪ 6 łyżek płatków owsianych ▪ łyżeczka kurkumy, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Cukinie, marchew i cebulę obieramy, następnie kroimy (cukinie odciskamy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zapiekanka z serkiem wiejskim i płatkami owsianymi 124

działa również pozytywnie na nasz organizm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 porcji: 351 kcal B 25 g W 29 g T 14 g Składniki 2 porcje: ▪ 2 cukinie ▪ 2 marchewki ▪ 3 jaja ▪ 1 cebula ▪ 1 serek wiejski ▪ 6 łyżek płatków owsianych ▪ łyżeczka kurkumy, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Cukinie, marchew i cebulę obieramy, następnie kroimy (cukinie odciskamy

zdrowo i aktywnie
Sałatka z quinoa, pieczonymi warzywami, grzankami i sosem balsamicznym 146

Dawno na blogu nie było żadnej sałatki… Pora to zmienić. Dzisiaj proponuję wersję wegetariańską z sałatą lodową, quinoa (komosą ryżową), pieczoną marchewką i cukinią z rozmarynem, fetą, chrupiącymi grzankami i polaną pysznym sosem balsamicznym. Zachęciłam? Jeśli tak, to do dzieła! Składniki: 4 średnie marchewki 1/2 średniej cukinii 180 g fety około 1/3 główki sałaty lodowej 3 kromki chleba(...)łyżki miodu 1 łyżka sosu Worcestershire Przygotowanie: Komosę ryżową (Quinoa) ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchewkę obrać, pokroić na plasterki (około 0,5 cm) i przełożyć do miseczki. Cukinię pokroić na półplasterki (około 0,5 cm) i przełożyć do miseczki z marchewką. Dodać oliwę z oliwek, miód, rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem

Oryginalny smak
Lazania z mięsem i warzywami 152

mięsem i sosem pomidorowym. Żeby było trochę zdrowiej i danie miało więcej witamin ja w swojej lazanii przemycam jeszcze dodatkowo różne warzywa - w dzisiejszej wersji jest to marchewka i cukinia. Świetny sposób na przemyt warzywny jak macie w domu dzieci, ale i dorosłym się przyda dodatkowa dawka witamin. Pyszne, domowe danie, i chociaż trochę z nim pracy to smak(...)efekt wart zachodu. Lazania z mięsem i warzywami Składniki: 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 cukinia 1 kg mięsa (wołowo-wieprzowe) 500 ml passaty pomidorowej 1 puszka krojonych pomidorów pomidorów 1 łyżeczka oregano, sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka rosołku 1 szklanka mleka sól, pieprz, duża szczypta gałki muszkatołowej

Smaczny zeszyt
LECZO Z CIECIERZYCĄ 118

się na danie wege, kilka dni gotowania z głowy:) SKŁADNIKI: 2 cebule 400 g puszka kukurydzy (po odsączeniu 240 g) 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 3 pomidory 2 cukinie 3 ząbki czosnku 360 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu oliwa sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, oregano, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa myję. Paprykę, cukinię, cebulę, czosnek, pomidory(...)zalewy. W dużym garnku rozgrzewam oliwę, przesmażam na niej cebulę wraz z czosnkiem i papryką. Gdy cebula się zeszkli (uważam, by czosnek się nie przypalił) dodaję pomidory i cukinie. Mieszam, gotuję około 15-20 minut w międzyczasie przyprawiam, dodaję koncentrat i ciecierzycę. Gotuję jeszcze kilka minut do połączenia smaków. Podaję z mixem świeżej natki+kolendy, posypuję tartym serem. Jako dodatek

Zasmakuj Kuchni
Leczo z boczniaków 100

wiem czy wiecie, ale boczniaki z powodzeniem mogą zastąpić także kotlety. Wystarczy, że usmażycie je na rumiano na patelni – przepis znajdziecie tutaj: Smażone boczniaki . Wegetariański pasztet z cukinii Domowy hummus Falafel – wegetariański przysmak Przepis na leczo z boczniakami Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 40 minut Składniki 200 g boczniaków 3 ząbki czosnku cebula papryka(...)bulionu warzywnego cukinia mały koncentrat pomidorowy w słoiczku 2 łyżeczki papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przepis 1 Boczniaki kroimy w drobne paski. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia się. Ważne, aby grzyby się usmażyły na złoto, a nie udusiły, ponieważ wtedy zachowają swoją jędrność i smak. Po usmażeniu

Kuchnia Bazylii
Pieczone fit kotlety drobiowe z warzywami 510

Składniki: 700 g mięsa drobiowego (np. z udźca kurczaka bez skóry) 40 dag żółtego sera (np. mozzarella) 3 jajka 1 cukinia 1 czerwona papryka 1/2 żółtej papryki 2 marchewki 1 duża cebula 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Sposób wykonania: Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, posypujemy(...)Mięso mielimy. Paprykę oraz cebulę kroimy w bardzo małą kostkę. Obraną marchew oraz ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki.  Do mięsa dodajemy odciśniętą z soku cukinię oraz wszystkie inne składniki.  Doprawiamy przyprawami i mieszamy dłonią na jednolitą masę. Uformowane dłońmi kotlety układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez

Qchnia po prostu
Domowe leczo 123

Wrzesień i październik w moim rodzinnym domu zawsze pachniały domowym i dobrze doprawionym leczem. Papryka, cukinia, pomidory, wędzona lub grillowana kiełbasa, boczek i mnóstwo papryki w proszku. Dla mnie to smakowite wspomnienie dzieciństwa. Składniki: 2 czerwone papryki, pokrojone w paseczki 2 żółte papryki, pokrojone w paseczki 2 białe papryki, pokrojone w paseczki 1 duża lub 2 małe cukinie, pokrojone(...)małym rondelku roztapiamy smalec i wsypujemy trzy rodzaje papryki w proszku. Podsmażamy ją, uważając by jej nie przypalić. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę oraz paprykę. Całość rumienimy, dodajemy cukinię oraz pomidory. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy boczek, kiełbasę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Leczo gotujemy aż warzywa będą miękkie. Na koniec leczo doprawiamy solą i pieprzem oraz podsmażoną papryką

Życie ze smakiem
Smażony bulgur z warzywami i fetą 172

pełne smaku i warzyw. Bulgur, który jest podstawą tej potrawki, to lekka kasza pszeniczna o bardzo bogatych właściwościach, które warto docenić. Świetnie komponuje się z letnio-jesiennymi warzywami jak cukinie, bakłażany i pomidory. No i feta, która dodaje charakteru i wyrazistości całości, a nasiona słonecznika przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Obiad idealny zarówno do pracy, jak i na rodzinny posiłek(...)channelId=31230&partnerId=18607&graphicId=2561&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Składniki 100 g suchej kaszy bulgur jedna nieduża cukinia pół bakłażana 2 pomidory pół papryki czerwonej niezbyt duża cebula ząbek czosnku łyżeczka ziaren kolendry szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy sól, pieprz pół posiekanej natki pietruszki

Analiza Smaku