cukinia - 18701 przepisów (strona:410/1247)

Domowe leczo warzywne 76

przygotowaniu leczo, bardzo ważna jest kolejność dodawania składników, bowiem niektóre warzywa są twardsze i wymagają dłuższej obróbki termicznej. Składniki 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 2 średnie cebule 1 cukinia 250 g kiełbasy 1 łyżeczka oregano 400g pomidorów z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta soli 1 łyżeczka majeranku czarny pieprz 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek oleju 100ml wody(...)oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i wszystko smażymy około 5-6 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek, oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podczas smażenia papryki kroimy w kostkę cukinię. I teraz kolej na dodanie cukinii. Wymaga ona odrobinę krótszego smażenia. Do leczo dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wodę i przyprawy – sól, pieprz, oregano, majeranek, ziele angielskie, liście

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cukiniowa zapiekanka z fetą – antyzapalna 44

powinna być tutaj na pierwszym miejscu! A więcej o tym, jak naturalnie wzmacniać odporność dzieci przeczytacie tutaj . Teraz już serdecznie zapraszam Was do prostego przepisu Składniki (2 porcje): 1 cukinia, około 400g, 1 cebulka, 4 ząbki czosnku, 200g passaty pomidorowej, łyżka oliwy z oliwek, 100g sera feta, łyżka nasion sezamu ( tutaj przeczytasz więcej na ich temat), szczypta soli, pieprzu, oregano(...)płatków chilli. Sposób przygotowania Najpierw myjemy cukinię i kroimy ją w talarki. Cebulkę i czosnek siekamy. Następnie żaroodporne naczynie smarujemy oliwą i wrzucamy warzywa. Przyprawiamy je solą, pieprzem, płatkami chilli i oregano. Zosia troszkę pszesadziła z chilli… Później całość zalewamy passatą. Na koniec naczynie przykrywamy folią i pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni, funkcja

Natka Pietruszki
Muffinki z cukinii 90

Super pomysł na przemycenie warzywa do deseru. Muffinki dzięki cukinii są nie tylko pysznie wilgotne i mięciutkie. Takie wypieki doskonale maskują użycie w nich warzywa! Spróbuj, a nie pożałujesz! :) Lubisz babeczki i muffinki? Polecam Ci poniższe przepisy: BABECZKI CHERRY W CZEKOLADZIE CYNAMONKI MUFFINKI DYNIOWE W PISTACJOWYM LUKRZE MAJONEZOWE BABECZKI W CYTRYNOWYM LUKRZE MUFFINY CEBULOWO-MAKOWE KOKOSOWE BABECZKI Z WIŚNIAMI BABECZKI(...)proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (12 sztuk): 200 g. startej na dużych oczkach cukinii (ze skórką) 4 łyżki oleju 150 ml. mleka 1 jajko 80 g. drobnego cukru do wypieków 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 150 g. mąki pszennej

Delicious Place
ZUPA MINESTRONE Z WARZYWAMI 47

razem proponuję Wam przepis na włoską zupę minestrone, również popularną we Francji, komponują ją głównie warzywa, w poniższym przepisie są nimi marchewka, cukinia, seler naciowy, pomidor i ziemniaki, a uzupełnia je na ogół ryż lub makaron, w tym przepisie jest to kasza jęczmienna perłowa.   Przygotowanie :20 min. Gotowanie : 30 min. Porcja dla 4-6 osób: ● 4 marchewki(...)ziemniaki ● 2 cukinie ● 1 gałązka selera naciowego ● 1 duży pomidor ● 2 ząbki czosnku ● 1 cebula ● 100 g kaszy jęczmiennej perłowej ● ½ pęczek bazylii ● 1 liść laurowy ● 1 gałązka tymianku ● 2 kostki bulionu warzywnego bio ● płatki parmezanu (opcjonalnie) ● oliwa z oliwek ● sól, pieprz   Przygotowanie : Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Marchewkę i ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę. Cukinię pokrój

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rozgrzewający gulasz z indyka z warzywami 65

Kolejna jesienna, rozgrzewająca propozycja- gulasz z delikatnej piersi z indyka z dodatkiem warzyw- fasolki szparagowej żółtej i zielonej, cukinii oraz warzyw korzeniowych, doprawiony ulubioną przyprawą do kurczaka, no i oczywiście kurkumą oraz szczyptą ostrej papryki i pieprzu, które zapewniają lepsze wchłanianie kurkuminy (tym samym jej prozdrowotnych właściwości). Do kaszy gryczanej- idealny! 3-4 porcje: 450 g piersi z indyka(...)wody 250 g fasolki szparagowej (zielonej i żółtej) 1 mała marchewka 1 średniej wielkości cebula 1/2 mniejszej cukinii 1/2 mniejszej pietruszki mały kawałek selera i pora 4 ząbki czosnku 2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki masła klarowanego/oleju do smażenia 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Mięso

Kraina Miodem Płynąca
Ryba pod pierzynką cukiniowo-pietruszkową 47

Pyszna rybka nie wymagająca wiele pracy. Kilka dodatków i mamy pyszny obiad. Co nam trzeba? Pół kg fileta np. z dorsza 2 marchewki 1 średnia cukinia natka pietruszki sól i pieprz Robimy! Cukinię obieramy, drążymy środek i kroimy w 1cm półplasterki Marchewkę myjemy, obieramy kroimy w plasterki Rybkę układamy w lekko natłuszczonej brytfance, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy marchewkę(...)wierzch układamy cukinię. Lekko z wierzchu oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem, podlewamy 50ml wody. Całość obsypujemy natką pietruszki. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach-pod przykryciem 20 minut, 15 już bez przykrycia. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Ryba pod pierzynką cukiniowo-pietruszkową first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami 49

Dzisiaj polecam zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i warzywami. Składniki 300 g makaronu ugotowanego cebula 250 g pieczarek 300 g mięsa mielonego szklanka groszku (mrożony lub z puszki) cukinia papryka 150 g sera żółtego tartego szklanka wody lub bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego olej suszony czosnek, zioła prowansalskie, słodka papryka, sól, pieprz Wykonanie Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju(...)mięso mielone, gdy mięso będzie częściowo podsmażone dodajemy paprykę i groszek jeżeli mamy mrożony. Gdy papryka będzie już trochę miękka dodajemy (groszek jeżeli mamy z puszki), podsmażone pieczarki, oraz cukinię. Wszystko podlewany bulionem , na początek nie wielką ilość bulionu (cukinia puszcza soki), jeżeli będzie za mało dolewamy więcej bulionu. Na koniec wszystko doprawiamy przyprawami i dodajemy przecier pomidorowy. Podsmażamy jeszcze

Pomysłowa kuchnia
Kurczak curry z papryką i cukinią 65

ryżem. Jest to naprawdę doskonała propozycja na lekki, szybki i oczywiście pyszny obiad. Składniki (2-3 porcje): 1 pierś z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cukinia 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki przyprawy curry sól/pieprz do podania ryż Wykonanie: Kurczaka pokroić w paski, przełożyć do miski, polać odrobiną oliwy i dodać przyprawę curry(...)wymieszać i odstawić do lodówki na około pół godziny. Cebulę pokroić w piórka, papryki pokroić w słupki, a cukinię w półtalarki. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, następnie wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać papryki i dusić około 15 minut.  Na osobnej patelni usmażyć kurczaka (bez dodatku tłuszczu), następnie dodać go do warzyw, wrzucić cukinię i dusić jeszcze około

Healthy food explorer
Zupa jarzynowa z curry i mleczkiem kokosowym 101

Składniki: 2,5 litra bulionu warzywnego 2 golonki z indyka 2 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 1 mały kalafior 1 mała cukinia 200 g fasolki szparagowej (mieszanej żółtej i zielonej) 1 litr przecieru pomidorowego (  przepis  ) lub 400 g passaty 1 puszka mleczka kokosowego 3/4 szklanki ryżu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżeczki curry sól(...)doprowadzamy do wrzenia i wkładamy surowe mięso z indyka. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny. Fasolkę kroimy na 2 cm kawałki, kalafiora dzielimy na małe różyczki, cukinię, marchew, pietruszkę oraz selera kroimy w kostkę (kostka z cukinii powinna być nieco większa). Odławiamy ugotowane mięso a do bulionu wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa oprócz kalafiora. Gotujemy przez 10 minut

Qchnia po prostu
Sałatka z cukinii i papryki 179

blogu kolejny przepis na zamknięcie lata w słoikach.  Tym razem podam Wam przepis na pyszną sałatkę z cukinii, papryki oraz  marchewki. Bo nie ma nic lepszego zimą, jak otwarcie takiego słoika   i  w szybką chwilę mam pyszny dodatek do obiadu. Składniki: 3 kg  cukinii 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 2 papryki żółte(...)marchewki pęczek koperku 500 g cebuli gorczyca zalewa 1 L wody 250 ml octu 10% 1,5 szklanki cukru 1,5 łyżki soli Wykonanie: Wszystkie warzywa dokładnie myję. Cukinię, marchewkę kroję w plasterki. Cebulę i paprykę kroję w paski. Koperek drobno siekam. Do dużej miski przekładam wszystkie składniki i całość dokładnie mieszam. Do wyparzonych słoików wsypuję po 1/2 łyżeczki

magiczna kuchnia Kasi