cukinia - 18701 przepisów (strona:418/1247)

Placki z cukinii / Zucchini pancakes 123

Scroll down for recipe in English. Składniki: (12 sztuk) 1 cukinia 1 łyżeczka soli 2 łyżki startego drobno sera typu parmezan 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 cebula 1 łyżeczka masła świeże zioła (u mnie oregano i tymianek) olej do smażenia natka pietruszki do posypania (opcjonalnie) Sos jogurt naturalny, koperek, sól, pieprz Cukinię zetrzyj wraz ze skórką na grubych(...)oczkach tarki. Wymieszaj z solą i odstaw na 20 minut. Cebulę posiekaj drobno i usmaż na maśle do zrumienienia. Wystudź. Odciśnij cukinię z soku w dłoniach i przełóż do miski. Dodaj ser, posiekane zioła, jajko, mąkę i usmażoną cebulkę. Dopraw masę pieprzem i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i kładź po łyżce masy cukiniowej. Formuj grzbietem łyżki placuszki. Smaż

Delicious Place
Chrupiąca surówka ze szparagów - witaj Czerwcu! 122

wiosennej i robię z nich chrupiące wstążki i cienkie talarki, które w połączeniu z prostym dressingiem tworzą wspaniałą surówkę końca wiosny :) Chrupiąca i świeża, pachnąca miętą i cytryną! Młoda cukinia, jędrne rzodkiewki i piękne, smukłe szparagi zielone, które w surowym wydaniu z pewnością zaskoczą Was nie tylko stopniem chrupania ale także niesamowitym smakiem. Oczarowana surówką Jamie'go Olivera, który własnie(...)zatem nie zwlekajcie z jej przyrządzeniem, póki są jeszcze szparagi i podarujcie sobie miskę wiosennej świeżości i witamin! :D Chrupiąca surówka ze szparagów Potrzebujesz: 1/2 pęczka szparagów 1/2 młodej cukinii 5-6 rzodkiewek 1 łyżkę posiekanych listków mięty 1 łyżkę posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Odłam

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kasza z zielonymi warzywami z grillowanym łososiem 108

warzywami oraz łososiem. 200 g Mieszanki Kasz: jęczmienna, orkiszowa, bulgur, zielona soczewica i zielona papryka – SONKO Fit Lunch niebieski 1 zielona papryka 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 mała cukinia 1 średniej wielkości cebula 500 ml bulionu 1 łyżka oleju Dodatkowo: 2 filety z łososia 1/2 cytryny roszponka awokado – opcjonalnie natka pietruszki zielona cebulka sól, pieprz Cebulę drobno siekamy(...)Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Pozbawione zdrewniałych końców szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Główki odkładamy osobno. Cukinię kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę oraz paprykę. Smażymy chwilę, aż do zeszklenia się warzyw. Dodajemy cukinię. Po chwili dokładamy szparagi (bez główek). Następnie dodajemy przepłukaną pod zimną wodą kaszę. Smażymy przez 1-2 minutki

Smaki Na Talerzu
Makaron ze szparagami, cukinią i mascarpone 82

szybkie do przygotowania. Kilka chwil na pokrojenie i starcie warzyw, kilka minut na smażenie i gotowe. No to kto lubi takie szybkie obiadki? 500 g zielonych szparagów 1 duża cukinia 1 cebula 2 jajka 200 g mascarpone 1 łyżka masła 350-400 g makaronu natka pietruszki sól, pieprz Szparagi myjemy. Odłamujemy stwardniałe końce. Dzielimy na około 3 cm kawałki. Główki(...)szparagów odkładamy osobno. Cukinię, wraz ze skórką, trzemy na dużych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy. W międzyczasie na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub klarowanego masła, wrzucamy cebulę oraz pokrojone szparagi (bez główek). Smażymy przez kilka minut, często mieszając. Po chwili dodajemy startą cukinię oraz główki szparagów. Smażymy razem

Smaki Na Talerzu
Kurczak pieczony z warzywami 92

Kolorowo i wiosennie, bukiet warzyw: cukinia, papryka, cebula, pieczarki, marchewka, a do tego filet z kurczaka. Pyszne, treściwe, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie obiadowe lub do lunchboxa! Składniki: 1 duża cukinia, 1 duża marchewka, cebula, papryka żółta, 4 duże pieczarki 500 g filetów kurczaka, 2 łyżki oregano, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka curry, pół łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu, duża szczypta(...)soli, 2 łyżki oleju lub oliwy Przygotowanie: Marchew obieramy, kroimy w plastry ok 0,5cm, cukinię, pieczarki w około 1 cm plastry, paprykę w większą kostkę, cebulę w grube piórka. Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawy mieszamy z olejem/oliwą. Do marynaty dodajemy filety z kurczaka. Do dużego woreczka do pieczenia wrzucamy na przemian warzywa (możemy je lekko osolić i dać

Lena Gotuje
Siekane kotleciki z dorsza 81

paluszków, szczególnie gdy musi być szybko i smacznie. Do przygotowania siekanych kotlecików można wykorzystać filety każdej ryby, czy to łosoś, mintaj czy dorsz. Ja miałam zamrożone kawałki dorsza, dodałam cukinię, cebulę, doprawiłam. Wyszły bardzo dobre:) Polecam również inne przepisy z rybą w roli głównej: Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese)   Ryba po grecku (najlepsza) Zapiekanka makaronowa z łososiem(...)szparagami Dorsz bałtycki smażony na maśle czosnkowym Siekane kotleciki z dorsza  Składniki (na 8 sztuk): 300g filetów z dorsza 100g cukinii 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 1 jajko 1 łyżka mąki 1 łyżka kaszy manny  przyprawa do ryby albo ulubione zioła: tymianek, oregano, koperek pieprz cytrynowy sól olej do smażenia Filety ryby oraz cukinię

Obiad gotowy
Warzywa pełne natury 75

wywoła uśmiech na twej twarzy, rozkosz dla podniebienia.   Dodatek do tej natury stworzyła Vegeta – Vegetę Natur . I nic więcej nie trzeba. Co nam trzeba? 2 młode, małe cukinie 2 marchewki 1 średni por-biała część i kawałek zielonej, bez liści 2 spiczaste czerwone papryki Duża biała cebula 2 pomidory olej rzepakowy 50ml wody Robimy! Wszystkie warzywa myjemy. Obieramy(...)marchewki i pomidora ze skórki Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni cukinie kroimy w pół plasterki, marchewki i pora w krążki, paprykę także. Cebulę siekamy na kosteczkę. Jako pierwszą wrzucamy na olej cebulkę, po kilku minutach dodajemy marchewkę, pora i papryki, delikatnie mieszamy i podlewamy wodą Dodajemy cukinię po następnych 10 minutach. Na małym ogniu dusimy całość kolejne 15 minut Dodajemy

Latosiowydom
Makaron z cukinią, szpinakiem i krewetkami 96

restauracji. Wystarczy kilka składników i około 30 minut czasu, żeby przyrządzić taki wyśmienity obiad. Bardzo polecam. Składniki (2 porcje): 150 g makaronu  150 g krewetek 1 cukinia 100 g szpinaku 3 ząbki czosnk 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy  2 łyżki masła 4 łyżki białego wytrawnego wina tarty parmezan, szczypiorek lub świeża bazylia Wykonanie: Makaron ugotować(...)dente w osolonej wodzie. W międzyczasie rozmrozić krewetki w letniej wodzie. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Na dużej patelni na oliwie podsmażyć obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać szpinak  i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać masło, krewetki i cukinię. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Smażyć, co chwilę mieszając, przez ok. 2 minuty

Healthy food explorer
Tofu z makaronem ryżowym i cukinią po tajsku 79

jedna porcja dostarcza średnio: 450 kalorii / 13 g białka / 22,5 g tłuszczu / 50 g węglowodanów makaron ryżowy - 100 g (masa suchego produktu) tofu wędzone - 90 g (1/2 kostki) cukinia - 180 g (1 średnia sztuka lub 1/3 większej) cebula - 100 g (1 duża lub 2 mniejsze) serek śmietankowy/śmietana - 1 łyżka olej rzepakowy - 3 łyżki sos sojowy - 2 łyżki limonka(...)sól, pieprz, czosnek] do podania - świeży szczypiorek, drobno kruszone migdały, limonka Tofu kroimy w drobną kosteczkę, marynujemy w sosie sojowym, łyżce oleju i przyprawach. Cebulę kroimy w piórka, a cukinię w półplasterki.  Na rozgrzanym oleju podsmażamy tofu do zezłocenia, następnie przekładamy do czystego naczynia.  Na tej samej patelni podsmażamy cebulę wraz z cukinią, podlewamy wodą, zagotowujemy, po czym

Kuchnia Ellie
Burgery czosnkowe w pikantnym sosie maślano-cytrynowym i makaronem z cukinii 127

przygotowania potrzebujemy: Mięso wieprzowo-wołowe – 400g Cukinia- 350g Masło- 80g Sos chili- 8g Czosnek- 15g Ser Mimolette- 3 plastry Sok z cytryny- 20g Papryczki chili- 15g Cebula w proszku- 1 łyżeczka Zioła sycylijskie/ włoskie- 1 łyżeczka Świeża posiekana pietruszka- 2 łyżki Sól, pieprz, papryka słodka Do dekoracji- plasterek cytryny, skwarki z boczku Cukinię pokroić za pomocą temperówki do warzyw. Posypać(...)patelni.   Usmażone mięso odkładamy na bok, na patelnie dodajemy resztę masła i czosnek, smażymy 1 minutę. Następnie dodajemy resztę papryczek i pietruszki, sos i gotujemy chwilę. Dodajemy cukinię i mieszając smażymy do odpowiedniej miękkości ” makaronu”. Makaron przesuwamy na brzeg patelni, dodajemy kotlety i smażymy jeszcze minutę. Podajemy gorące. Smacznego Makro w 100g 156kcl

serzmiesem
Sałatka z makaronem sojowym 159

opcjonalnie bulionetka 1 łyżka sosu rybnego 30 g selera naciowego 1 papryka czerwona 30 g cebuli 1 papryka żółta 1 limonka 3 papryczki chilli 1 łyżeczka cukru 1 mała cukinia 50 g dużych krewetek (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Na początku umieszczamy makaron sojowy w wodzie, aby się namoczył. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie warzyw. Cebulę tniemy w talarki, papryki(...)kroimy w paski, cukinię w plastry, a limonkę kroimy na ćwiartki wraz ze skórką. Następnie makaron gotujemy, aż napęcznieje. Po minucie gotowania przecedzamy i odstawiamy na bok. Na zakończenie przygotowujemy sos do naszej sałatki. Papryczkę chili drobno siekamy i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy również do tego łyżeczkę cukru, około łyżeczkę bulionu w proszku, półtora łyżki sosu rybnego

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
MAKARON Z ZIELONYMI WARZYWAMI ( BRUKSELKĄ, GROSZKIEM I CUKINIĄ ) 97

ważnego w diecie kobiet w ciąży. Dodatkowo można ją jeść na surowo! Naprawdę warto się z nią polubić i wprowadzić do swojej diety. U mnie z dodatkiem makaronu, cukinii, groszku oraz świeżej roszponki – na zielono! Można powiedzieć taka lekka sałatka na ciepło. Koniecznie spróbujcie! Świetny pomysł na lekki, dietetyczny obiad. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron muszelki – 200 g * brukselka(...)mała cukinia * zielony groszek ( może być mrożony ) * świeża roszponka * miód wielokwiatowy – 1 łyżka * sól, pieprz, czubryca zielona * sok z cytryny * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Dodajemy brukselkę oraz miód i przesmażamy kilka minut. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Wrzucamy groszek, a po chwili dodajemy cukinię pokrojoną w księżyce, doprawiamy czubrycą, solą

Ostra na Słodko
Gulasz z kurczaka i warzyw / Chicken and Vegetable Stew 78

Dziś zapraszam na szybki gulasz z kurczaka w sosie pomidorowym z cukinią. Do gulaszu możemy wrzucić większość ulubionych warzyw i sezonowych warzyw, świetnie sprawdzą się tutaj również pieczarki. Danie dobrze smakuje z ryżem lub ziemniakami. Smacznego:) 500 g piersi kurczaka, cukinia, duża marchewka, 2 gałązki selera naciowego, duża cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, ok. 2 szklanek bulionu(...)smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, oregano, bazylia, ewentualnie szczypta cukru Kurczaka oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić półplasterki cukinii, marchewki i cebuli. smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat, smażyć chwilę.  Wrzucić kurczaka, zalać całość płynem tak, by lekko zakrywał składniki. Dusić na małym ogniu

Lekcje w kuchni
Kurczak z cukinią w sosie koperkowym / Chicken and Zucchini in Creamy Dill Sauce 113

Dziś kolejny przepis z cyklu szybkich obiadów, czyli kurczak  w sosie koperkowym z cukinią. Do potrawy użyłam udek kurczaka bez skóry i kości, które nie potrzebują długiego duszenia, a poza tym są miękkie i trudno je przesuszyć. W sosie sprawdzą się jednak wszystkie części kurczaka, wypróbujcie udka z kością lub pierś, dobrze wkomponuje się tu również delikatne mięso(...)indyka. Takiego kurczaka w sosie najbardziej lubię podawać z ryżem lub ziemniakami. Smacznego:) 500 g udek kurczaka bez skóry i kości, mała cukinia, duży pomidor (lub garść pomidorków koktajlowych), 1 - 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody, cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2-3/4 szklanki słodkiej śmietanki, kilka łyżek posiekanego koperku, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek opcjonalnie

Lekcje w kuchni
Fasolka z cukinią i kiełbasą w pomidorach 60

Bardzo szybkie, pożywne danie jednogarnkowe. Składniki: 1 cukinia 1 laska kiełbasy wiejskiej 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym 1 puszka pomidorów krojonych sól pieprz natka pietruszki 1/2 cebuli 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku Do garnka wlewam olej, wrzucam posiekaną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Chwilę duszę, dodaję pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażam. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię(...)duszę nadal. Gdy cukinia jest już miękka dodaję fasolkę, pomidory. Chwilę gotuję. Dodałam też około 2 szkl. wody bo wyszło dość gęste Doprawiam solą, pieprzem i dodaje natkę pietruszki

MojaQchnia.pl