Tego lata odkryłam jak smaczna może być młoda cukinia na surowo, dlatego i tym razem postanowiłam nie podsmażać jej do makaronowej zapiekanki, ale wykorzystać na surowo i zjeść taką lekko al dente;) Domyślam się, że takie rozwiązanie nie wszystkim przypadnie do gustu – nam smakowało bardzo. Taka zapiekanka to prosty i nieskomplikowany pomysł na obiad lub kolację na ciepło(...)przyjmie się na pewno;) 400-500 g makaronu penne 1 młoda cukinia 2 kulki mozzarelli 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów kilka listków świeżej bazylii szczypta oregano sól, pieprz, cukier Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę
Smaki Na TalerzuCukinia na wszelakie sposoby smakuje obłędnie, to fakt a do tego ma dużo witamin i jest bardzo zdrowa. Dziś po prostu ją podsmażyłam i tak podana znakomita jest na śniadanie czy jako dodatek do obiadu. Próbowaliście już tak podanej cukinii? polecam bo warto. Cukinia panierowana w bułce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWiadomo proste i pyszne dania zawsze mają wzięcie bez względu na porę roku czy dnia Składniki : 1 opakowanie makaronu ( dowolnego kształtu ) 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka 1/2 małej cukinii garść mrożonego zielonego groszku 1 cebula średniej wielkości 1/2 pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % ( można zastąpić(...)Podsmażamy na maśle jak zmięknie dodajemy krojoną pierś z kurczaka , wyciśnięty praską czosnek , gałkę muszkatołową ,sól do smaku . Przesmażamy chwilę , aż mięso się zetnie . Następnie dokładamy pociętą w plasterki cukinię , mrożony groszek ( bez rozmrażania ) , mieszamy , dolewamy śmietanę . Dusimy co jakiś czas mieszając do momentu aż groszek i cukinia zmiękną a sos samoczynnie się zagęści . Trwa to zazwyczaj około
Ogrodnik w podróżytłuszczem 😉 Początkowo myślałam, że danie będzie potrzebowało jakiegoś sera dla dopełnienia, ale okazało się, że danie samo się obroniło. Składniki (na 2 porcje): 120 ml pęczaku pak choy 2 cukinie mini cebula pieczony w plastrach burak 2 liście laurowe koperek natka pietruszki chili pół łyżeczki kozieradki sól pieprz olej do smażenia Pęczak dobrze wypłukać w kilku wodach. Zalać(...)choy wrzucić na dwie - trzy minuty do wrzątku. Wyjąć na talerzyk. Gdy trochę ostygnie, poodrywać pojedyncze liście. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pieczonego buraka pokroić na kawałki. Cukinię pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim plasterki cukinii. Na patelnię dodać cebulę, liście laurowe, kawałki buraków i liście pak choy. Mieszać do momentu zeszklenia cebuli. Nie podsmażać
Weekendy w domu i ogrodziegałki muszkatołowej 0,25 łyżeczki kurkumy 0,25 łyżeczki suszonego imbiru 0,25 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu kajeńskiego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 nieduże cukinie 2 ziemniaki 3 marchewki 1 puszka białej fasoli 1 puszka czerwonej fasoli 100-150 ml śmietany (18%) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Przygotować warzywa - cebulę pokroić(...)drobną kostkę. Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cukinię dokładnie umyć i również pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim przyprawy - przyprawę curry, cynamon, kurkumę, gałkę muszkatołową, imbir i ostrą paprykę, smażyć ciągle mieszając, aby przyprawy się nie przypaliły. Dodać pokrojone warzywa i dokładnie wymieszać, aby pokryły się przyprawami. Smażyć przez około
Codzienne Gotowaniemają właściwości bakterio i wirusobójcze. Przy takiej pogodzie jak dzisiaj, przyjemnie jest zasiąść nad miską gorącego curry. Gorąco polecam! Trzymajcie się ciepło! Składniki: 400 g filetu z kurczaka 1 cukinia 1 szalotka 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 cm korzenia imbiru 2 garście liści młodego szpinaku 3 listki kafiru 1 łyżka oleju(...)curry 1 łyżka cukru trzcinowego 300 ml mleka kokosowego sok z limonki świeże listki kolendry do podania ryż jaśminowy Przygotowanie: Zaczynamy od pokrojenia składników: mięso kroimy w kostkę, podobnie cukinię. Szalotkę, czosnek, imbir, papryczkę chili drobno siekamy. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka, pastę curry, szalotkę, imbir, chili i czosnek. Po chwili zalewamy mlekiem kokosowym
Smakowity Blog Kulinarnywtedy to totalna klapa. Mrożony może być w niej tylko i wyłącznie groszek. Składniki: 2l wody 3 nieduże ziemniaki 1/2 brokuła 1/2 kalafiora Garść fasolki szparagowej 1 malutka młoda cukinia 2 średnie marchewki 150 g jogurtu naturalnego 1 puszka groszku Sól himalajska Pieprz Świeży koperek Kurkuma Przygotowanie: Gotujemy wodę. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i cukinię w talarki. Brokuł(...)kalafior rozdzielamy na małe różyczki. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Groszek przelać na sitku gorącą wodą (namoczyć przez minutę). Do gotującej wody wrzucamy ziemniaki i marchewkę, chwilkę gotujemy. Wrzucamy cukinię i fasolkę. Po chwili gotowania dorzucamy brokuł i kalafior. Jogurt mieszamy z odrobiną wody z zupy i wlewamy do garnka. Zupę gotujemy do momentu aż warzywa będą lekko miękkie
Czarnawisienkaleczo nie robiłam. To powstało z potrzeby opróżnienia pękającej w szwach lodówki i tak też w pół godzinki uraczyłam Domowników pachnącym, gorącym, leczo z mięsa mielonego i świeżych warzyw: cukinii, pomidorów, papryki, cebuli, czosnku i pieczarek 😋💕 Wszystko w jednym garnku, bez zbędnego brudzenia naczyń - po kolei należy tylko wrzucać poszczególne składniki i podsmażać, a następnie całość poddusić wraz z przyprawami(...)ząbki czosnku 3 łyżki oleju 500 g mięsa mielonego (użyłam z łopatki) 8 średnich pieczarek 2 papryki czerwone 1 papryka żółta 2-3 pomidory (sparzone, bez skórki) 1 średnia cukinia 1,5 szklanki wody lub bulionu 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka masła sól
Słodko-Słony Świat Ilonywystartować w konkursie, ale po to, by zjeść przepyszny obiad ze zdrowych, wartościowych produktów. Przygotowałam dla Was przepis na przepyszne BEZGLUTENOWE PENNE RIGATE Z KREWETKAMI I CUKINIĄ W BIAŁYM WINIE – fantastyczne danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * bezglutenowe Penne Rigate Barilla – 300 g * krewetki – 150 g * białe wino – 100 ml * cukinia(...)świeża pietruszka * sól * pieprz * chili * czosnek – 2 ząbki * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie. Na oliwie przesmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojoną cukinię. Gdy będzie miękka wrzucamy oczyszczone krewetki, smażymy kilka minut cały czas mieszając. Wlewamy białe wino, redukujemy dolewamy mleko kokosowe. Dodajemy posiekaną pietruszkę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili
Ostra na Słodkokurczakiem (ten ostatni składnik można pominąć kiedy mamy ochotę na wersję wege :)) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 biała cebula 1 większa pierś kurczaka 2 papryki czerwone 1 większa cukinia ok. 400 g 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 kg dyni - u mnie hokkaido 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki przecieru pomidorowego szklanka gorącej wody sól, pieprz, słodka papryka, tymianek(...)kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na złoto. Wsypujemy soczewicę i dolewamy wodę. Następnie dodajemy po kolei warzywa - jak trochę się podduszą - następne - w kolejności dynia, papryka, cukinia (jeśli większa to obrana). Wrzucamy pomidory z puszki, przecier, doprawiamy łyżeczką słodkiej papryki i tymianku i dusimy całość, aż wszystkie warzywa zmiękną. Raz jeszcze doprawiamy solą i pieprzem
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki na 4 osoby: 2 duże cukinie 1/2 kg mielonej wołowiny dwa duże pomidory 1 duża cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz słodka wędzona papryka tymianek bazylia cynamon 1 kieliszek czerwonego wina sos beszamelowy Cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ – ten zachować. Polać oliwą i wstawić na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180°C. Cebulę posiekać w kostkę(...)Dodać mięso, posolić, popieprzyć, dodać wyciśnięty czosnek i wędzoną paprykę, tymianek, bazylię i cynamon. Smażyć, aż mięso będzie rumiane. Dodać pomidory, poddusić. Podlać czerwonym winem i zredukować. Wyjąć upieczone cukinie, nałozyć do środka farsz. Polać beszamelem , posypać parmezanem i zapiec około 20 minut (aż beszamel i ser zaczną się rumienić). Podawać
stajnia gołębie od kuchniwarzywnikach ciągle piętrzą się dorodne cukinie, dojrzałe papryki w różnych kolorach i soczyste pomidory. Sezon na leczo w pełni już od kilku tygodni, a my ciągle nie możemy się nim najeść. Takie jest pyszne. Dzisiaj podrzucamy wam przepis na wersję z kiełbasą. Składniki: dwie cebule, 500 gramów dobrej kiełbasy, 3 marchewki, 6 papryk (tym razem mieliśmy czerwone, można użyć(...)różnych kolorach), duża cukinia (około 700 gramów), kilogram dojrzałych pomidorów, natka pietruszki, sól, pieprz, olej. Zrób tak: w garnku na oleju przesmaż posiekaną cebulę z pokrojoną kiełbasą, dodaj pokrojone w plasterki marchewki i smaż dalej na małym ogniu jednocześnie krojąc papryki w spore kawałki, które następnie też wrzuć do garnka. Smaż jeszcze chwilę, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i zacznij
Kulinarna Polskasłodzicie - dodajcie zamiast cukru swoje słodzidło i też będzie super. Zapewniam. PRZEPIS NA MUFFINY CUKINIOWO-BANANOWE (na około 20 muffinek ) Składniki: ( szklanka o pojemności 250 ml ) 300 g cukinii 2 mocno dojrzał bananu 2 jajka 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej 1 szklanka mąki z soczewicy ( lub innej ) 1/2 szklanki napoju kakaowego w proszku 1/2 szklanki oleju(...)szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g rodzynek Przygotowanie: 1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 2. Obie mąki połączyć ze słodkim kakao , proszkiem do pieczenia i sodą. 3. Jajka roztrzepać, dolać ole, jogurt i pogniecione banany. Następnie dodać startą cukinię oraz rodzynki. Wsypać składniki suche. Masę dobrze wymieszać - do połączenia
kolorowotorcikowoboku 23 cm Ciasto: 100 g czekolady gorzkiej ( może być z dodatkami, np. skórką pomarańczową ) 100 g masła 2 jajka kl. L 120 g cukru 220 g startej cukinii bez skórki 70 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 g kakao Polewa: około 25 g masła 4-5 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 1 łyżka zimnego mleka wiórki(...)kokosowe 1. Czekoladę wraz z masłem umieszczamy w miseczce nad kąpielą wodną. Następnie czekoladę odstawiamy do przestygnięcia. 2. Cukinie ścieramy na średnich oczkach tarki i odstawiamy aby puściła sok. 3. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dalej ubijając dolewamy roztopioną czekoladę. 4. Teraz dodajemy odciśniętą z soku startą cukinię oraz mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia
Gotowanie...to proste !