cukinia - 18701 przepisów (strona:424/1247)

Aromatyczne ratatouille z kaszą jaglaną, ciecierzycą i czerwoną fasolą (Ratatouille con ceci, fagioli rossi e miglio) 116

SKŁADNIKI 200 g kaszy jaglanej 500 ml wody 200 g ugotowanej ciecierzycy 200 g czerwonej fasoli 2 cukinie 2 bakłażany 2 czerwone papryki 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich listki świeżej mięty i bazylii natka pietruszki oliwa z oliwek s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 200 g di miglio 500 ml di acqua(...)zczyptę soli, mieszamy i przykrywamy.  Kasz ę  gotujemy ok. 15-20 minut na małym ogniu do momentu, aż wchłonie płyn i będzie miękka. Ratatouille Cukinie kroimy w ćwiartki, b akłażana i paprykę w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojone w kosteczkę szalotki oraz drobno posiekane 3 ząbki

La grande e la piccola cuoca
Frittata z cukinią i szparagami 125

Składniki: 2 nieduże cukinie 1 pęczek szparagów 5 jajek 1 cebula 90 g sera feta  120 g pomidorów koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól, pieprz kilka listków świeżej bazylii Sposób wykonania: Cukinie (nieobraną) ścieramy na dużych oczkach tarki, posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 20 minut(...)wrzucamy cebulę, czosnek, tymianek oraz bazylię i smażymy do zeszklenia. Szaragi myjemy i odłamujemy końcówki. Kroimy na 1 cm długości kawałki. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy odciśniętą z soku cukinię, zeszkloną cebulę z czosnkiem, kawałki szparagów (główki szparagów odkładamy). Doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przelewamy do niego masę jajeczną. Na wierzchu układamy połówki pomidorków oraz główki

Qchnia po prostu
Crostini z serem góralskim i czosnkiem 90

Crostini nasmarowane czosnkiem, skropione oliwą i podane z gorącym, wędzonym serem góralskim, do tego plastry cukinii i czereśnie – niebanalne połączenie, ale jakie pyszne! Kolorowo, letnio, smacznie, tego mi było trzeba;) Spróbujcie, bo dziś moja wyobraźnia podyktowana głodem powędrowała naprawdę daleko Śniadanie, kolacja, przekąska na ciepło, zimno, chrupiąca, serowa poleca się gorąco! SKŁADNIKI: 4 kajzerki 4 ząbki czosnku(...)sera góralskiego wędzonego oliwa ostra papryka i lubczyk suszony kilka plastrów cukinii garść czereśni i mixu sałat PRZYGOTOWANIE: Kajzerki kroję na kilka kromek, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewam oliwą. Czosnek obieram, siekam drobniutko, nakładam równomiernie na każdy kawałek pieczywa. Ser kroję w plastry, następnie w słupki, układam na crostini. Ponownie lekko skrapiam je oliwą i przyprawiam. Piekarnik

Zasmakuj Kuchni
Szaszłyki z warzywami i kiełbasą 161

menu grillowym. Mi osobiście bardzo smakują. Bo czasami najlepiej smakuje prostota :-) Na około 10 sztuk szaszłyków na średnich patyczkach. SKŁADNIKI 4 kiełbasy śląskie 2 średnie cebule 1 średnia cukinia 1 czerwona papryka przyprawa uniwersalna do grilla WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić w talarki. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na średniej wielkości kawałki. Cukinię i kiełbasę pokroić w plasterki(...)każdy patyk nadziewać naprzemiennie paprykę, kiełbasę, cukinię i cebulę. Tak przygotowane szaszłyki posypać przyprawą do grilla (ja dodatkowo posmarowałam każdy szaszłyk pędzelkiem olejem rzepakowym). Szaszłyki grillować na niewielkim ogniu, aż warzywa nie będą surowe, a szaszłyki ładnie się przypieczą

Passions hobbies life
Kasza gryczana z cukinią 135

Składniki: 30 dag kaszy gryczanej  30 dag boczku 1 duża cebula  1,5 - 2 cukinie  puszka zielonego groszku 3 ząbki czosnku lub 1,5 łyżeczki granulowanego 3 łyżeczki oregano łyżeczka majeranku  2 łyżeczki papryki słodkiej  łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz Kaszę gryczaną gotujemy. Używam kaszy w torebkach, ale wysypuję z woreczków i gotuję bez plastiku(...)Boczek kroimy w kostkę i smażymy, kiedy się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż cebula zmięknie. Cukinie kroimy w większą kostkę i dodajemy do boczku i cebuli. Kiedy cukinia jest już miękka dodajemy odcedzony groszek i chwilkę smażymy. Na koniec dodajemy kaszę gryczaną i przyprawy. Smacznego

Gotuj z Agnes
Spaghetti z cukinią i krewetkami (Spaghetti con zucchine e gamberetti) 108

SKŁADNIKI (4 porcje) 320 g spaghetti 500 g krewetek 100 ml białego wina 2 cukinie   3 ząbki czosnku 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki s ó l, pieprz szczypta peperoncino oliwa z oliwek **** INGREDIENTI (4 porzioni) 320 g di spaghetti 500 g di gamberetti 100 ml di vino bianco 2 zucchine 3 spicchi d'aglio 1 cucchiaio(...)prezzemolo tritato sale, pepe un pizzico di peperoncino olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Przygotowanie dania rozpoczynamy od ugotowania makaronu we wrzącej, osolonej wodzie.  Cukinię  ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy wyciśnięte przez praskę 3 ząbki  czosnku  oraz krewetki i smażymy ok. 1 minuty

La grande e la piccola cuoca
Pieczone filety z indyka z cukinią, batatami i pieczarkami 219

papryki 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki czosnku w proszku sól, pieprz ziołowy 2 łyżki oleju 4 średnie bataty 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz czarny 1 łyżka oleju 4 średnie cukinie 250 g pieczarek 20 g masła parę gałązek świeżego tymianku Sposób wykonania: Pierś indyka kroimy na równe porcje. Rozbijamy je tłuczkiem aby uzyskać w miarę jednolitą grubość. Mięso nacieramy kurkumą(...)polewamy olejem. Mieszamy dłońmi tak aby bataty były równomiernie pokryte przyprawami. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez 15 minut. W tym czasie kroimy cukinię w plastry o grubości około 1 cm i odcinamy od pieczarek nóżki.  Cukinie i pieczarki wsypujemy na bataty i z powrotem wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach na zapieczonych warzywach

Qchnia po prostu
Pierś kurczaka pieczona z mozzarellą i cukinią 99

Soczysta, delikatna, ziołowa pierś pieczona z mozzarellą i cukinią to kolejna propozycja na podanie piersi z kurczaka, inaczej niż zwykle. Tak przygotowane mięso polecam z mizerią, surówkami lub buraczkami z ziemniakami z wody, pieczonymi lub ryżem, kaszą rozmaitą. Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 plastry cukinii przekrojone na pół kilka kulek mozzarelli sól, pieprz, lubczyk, słodka(...)temp. 190 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Kurczaka w naczyniu układam na środkową półkę piekarnika, nakładam na każdy kawałek trochę posiekanej mozzarelli i po dwóch połówkach cukinii. Piekę ok. 20 minut. Podaję z ziemniakami i mizerią. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Placki z cukinią, marchewką i musztardowym dipem (Frittelle di zucchine e carote con dip alla senape) 160

SKŁADNIKI (na ok. 15 sztuk) Placki 2 marchewki 2 cukinie 2 jajka 2 łyżki m ą ki 2 łyżki startego parmezanu 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia   s ó l, pieprz Dip 150 ml jogurtu naturalnego 1-2 łyżki musztardy **** INGREDIENTI  (per ca. 15 pezzi) Frittelle 2 carote 2 zucchine 2 uova 2 cucchiai(...)farina 2 cucchiai di parmigiano grattugiato 1 spicchio d'aglio olio per friggere sale, pepe Dip 150 ml di yogurt bianco 1-2 cucchiai di senape PRZYGOTOWANIE Marchew i cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka, starty parmezan oraz mąkę miksujemy; doprawiamy sol ą  i pieprzem. Na koniec dodajemy ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, cukinie oraz marchew

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka makaronowa ratatouille (Pasta al forno ratatouille) 137

oltre ad evocare il sole, l'estate e le vacanze, sarà ideale per tutti gli amanti della cucina mediterranea ;) SKŁADNIKI 500 g makaronu 50 g startego parmezanu 2 cukinie 2 bakłażany 2 czerwone papryki 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich oliwa z oliwek s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 500 g di pasta(...)oliva PRZYGOTOWANIE Makaron Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od zagotowania wody na makaron. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do pó ł miękkości . Ugotowany makaron odcedzamy i odstawiamy. Ratatouille Cukinie kroimy w pół plasterki, b akłażana i paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojone w kosteczkę szalotki oraz drobno posiekane 3 ząbki

La grande e la piccola cuoca
Zupa z batata, cukinii i pietruszki 101

wiosna czy już lato. Jedno wiem na pewno – na moim talerzu z dnia na dzień robi się coraz bardziej wakacyjnie. Ostatnio podczas tak zwanego sprzątania lodówki znalazłam batata, cukinię oraz dorodny pęczek pietruszki. Postanowiłam, że z takich składników może wyjść całkiem smaczna zupa. I tak tez zrobiłam. Dzięki dodaniu do niej curry zyskała piękny słoneczny kolor. Składniki: 1 średni(...)batat, pokrojony w kostkę 1 średnia cukinia, pokrojona w półplasterki pęczek pietruszki, drobno posiekany duża cebula, drobno posiekana przyprawy: sól, pieprz, curry 1l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany do zabielenia Przygotowanie: W rondelku rozgrzewamy masło i szklimy cebulkę. Do dużego garnka wlewamy bulion i wrzucamy batata. Gotujemy aż będzie w pół miękki. Do garnka z batatem dodajemy

Życie ze smakiem
Lasagne z kozim serem 121

Składniki /1 porcja: -5 płatów makaronu typu lasagne -½ małej cukinii -150 g sera koziego kanapkowego -2 łyżki parmezanu -1 jajko -2 łyżki łuskanych orzechów -szczypiorek -bułka tarta -½ ząbku czosnku -sól i pieprz Przygotowanie: Płaty makaronu gotować przez 1 minutę we wrzącej osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek aby uniknąć sklejenia poszczególnych płatów. Wyciagnąć.Pociąć cienko cukinię i gotować(...)przyprawić szczyptą pieprzu i 1 łyżeczką drobno posiekanego szczypiorku a przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ukłądamy pierwszy płat makaronu i smarujemy kozim serem,następnie układamy cukinię. W ten sam sposób przełożyć naprzemiennie następne warstwy. Na ostatnim płacie makaronu rozsmarować roztrzepane jajko, dodać bułkę tartą i starte orzechy. Piec w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze

I LOVE LIFE
Polędwiczki kurczaka z zielonym musem z cukinii 127

Składniki: 1 kg polędwiczek kurczaka 5 małych cukinii 200 g mrożonego groszku 1 cebula 4 ząbki czosnku 200 g śmietanki 30% olej do smażenia sól, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki cukru ryż Sposób wykonania: Polędwiczki oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. W  garnku podgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojoną w kostkę(...)cebulę oraz poszatkowany czosnek, smażymy. Gdy będą szkliste dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, solimy, dodajemy cukier, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając (warzywa można podlać odrobiną wody). Gdy cukinia zmięknie dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Garnek zdejmujemy z ognia , następnie miksujemy warzywa za pomocą ręcznego blendera. Gdy masa będzie jednolita ustawiamy garnek z powrotem na ogień

Qchnia po prostu
Stir-fry z kapustą i kurczakiem 204

woka danie musimy często mieszać. W domowym stir fry może znaleźć się wszystko, na to w danej chwili mamy ochotę. Ja proponuję Wam dziś pierś kurczaka, kapustę i cukinię. Ilość porcji: 1-2 porcje Czas przygotowania: 20 minut Składniki: pierś kurczaka – 200g kapusta – 100g cukinia – 70g chilli – ½ świeżej papryki imbir – mały kawałek szczypiorek – ½ pęczka(...)minimum 30 minut. Na patelni z grubym dnem rozgrzej bardzo mocno łyżkę oleju. Przełóż mięso (bez marynaty), podsmaż około 2 minut, dodaj kapustę pokrojoną w cienkie paseczki i cukinię w małych kawałkach. Całość smaż kilka minut, aż warzywa będą ładnie zrumienione. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie dodaj do warzyw na patelni i wymieszaj. Zalej marynatą z kurczaka, dodaj

wiecejwarzyw.pl
Jednogarnkowe danie z ryżem i pieczarkami 105

potrawka spisze się bardzo fajnie. 500 g pieczarek 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki masła 200 g ryżu 1 l bulionu warzywnego 1/2 puszki kukurydzy 1 cukinia 100 g pomidorków koktajlowych sól, pieprz, curry Cebule kroimy w kostkę lub w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki. Cukinię kroimy na ćwiartki. Na dużej patelni z wysokim brzegiem rozpuszczamy masło(...)pieczarki będą zrumienione, wsypujemy opłukany na sicie i osączony ryż. Zalewamy całość bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut. Do naczynia dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy dalej, już bez przykrycia, do momentu aż cała woda odparuje. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Smaki Na Talerzu