przepis First Culinary Ukraine (uwaga: tylko po ukraińsku!). Uwierzcie, że jak zrobicie raz, będziecie chcieli jeść codziennie!!! Ragu Składniki (dla 2-3-4 osób, zależnie od apetytu): - 1 cukinia - 1/2 kapusty pekińskiej - 2 nieduże ziemniaki - 2 marchewki - 1/2 bakłażana - 1/2 cebuli - 1 pomidor - 50g mąki - olej - pęczek koperku - kilka listków natki pietruszki - ząbek czosnku - sól, pieprz Przygotowanie: 1) Ziemniaki(...)marchewek kroimy w kostkę, a kapustę pekińską w paski. Wrzucamy do garnka z osoloną, wrzącą wodą. Gotujemy do miękkości. 2) W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni. Cebulę, czosnek, połówkę cukinii i bakłażana kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej. W trakcie smażenia na cienkiej tarce ścieramy resztkę marchewki i wrzucamy na patelnię. Pomidora kroimy na małe kawałki i dorzucamy
Roślinożerni urlopowiczewarzywami powstało na tyle dużo, że kończyliśmy go już bez mięsa. Przed włożeniem do wolnowaru, policzki obsmażyłam, ale sądzę, że ten etap można pominąć. Bardzo polecam! policzki wieprzowe z cukinią z wolnowaru - przepis składniki 600 g policzków wieprzowych - 6 szt sól, pieprz, mąka 2 łyżki oliwy 1 cebula, grubo posiekana 1 cukinia, obrana i pokrojona w grube krążki 10 ząbków(...)średnim ogniu. Policzki obsmażać partiami, po 1- 2 minuty z każdej strony albo do momentu aż mięso zbrązowieje. Odstawić na bok. W misie wolnowaru rozłożyć cebulę, czosnek i cukinię. Posypać zielonym pieprzem. Na wierzchu ułożyć mięso. Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlać wino i bulion, dodać pastę pomidorową i paprykową, zagotować, zdrapać drewnianą łyżką smaki z dna. Gorącym płynem
Stare GaryRożki podałam razem z sosem czosnkowym, ale myślę, że nawet ketchup się nada. 1 op. tortilli (5-6 sztuk) około 700-800 g mielonego mięsa (drobiowe lub wieprzowe) 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka kukurydzy około 250 g tartej mozzarelli zioła prowansalskie sól, pieprz Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy na plasterki. Cukinie kroimy(...)Następnie dodajemy paprykę, mieszamy, pilnując by cebula się nie przypaliła. Gdy papryka stanie się szklista, dodajemy mięso mielone. Smażymy do czasu, aż straci różowy kolor. Dodajemy posiekany czosnek oraz cukinię. Smażymy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Mięsny farsz zestawiamy z palnika, studzimy. Mieszamy z osączoną z zalewy kukurydzą. Tortille kroimy na 3 części
Smaki Na TalerzuLeczo z cukinią :).Klasyczne leczo z papryką i kiełbasą z dodatkiem cukinii.pyszne jednogarnkowe danie dla całej rodziny. SKŁADNIKI 1 cebula ząbek czosnku łyżka masła klarowanego 300g kiełbasy papryka żółta czerwona i zielona 2 cukinie ok.500ml passaty pomidorowej sól,pieprz,papryka ostra,wędzona oregano WYKONANIE W dużym garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę.Szklimy ją na masełku :).Następnie kroimy kiełbaskę(...)praskę czosnek. .Po tym czasie kroimy papryki usuwając z nich nasionka.Teraz dusimy to wszystko na trochę większym ogniu ok.15-20 min.Dodajemy przyprawy i teraz dodajemy takze pokrojoną w dużą kostkę cukinię.Mieszamy i dusimy kolejne 10 min.Nastepnie wlewamy passatę zagotowujemy i dusimy pod przykryciem kolejne 10 min. I gotowe.Leczo podajemy z pieczywem. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszanaleśniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki wody gazowanej 2 łyżki oleju roślinnego sól Farsz: 0,5 kg mięsa z udźca kurczaka 2 średnie cukinie 1 cebula 1 łyżka tymianku 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Wszystkie składniki ciasta miksujemy w wysokim naczyniu. Jeśli(...)masa jest zbyt gęsta dodajemy wodę. Na suchej, płaskiej patelni smażymy naleśniki. Mięso z kurczaka mielimy. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut aby puściła sok. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulą, zmiażdżony czosnek oraz tymianek. Przesmażamy do momentu aż cebula będzie szklista, następnie dodajemy mięso. Dalej smażymy
Qchnia po prostuDziś zrobiłam próbę pasztecików z soczewicą dla zabieganych. Nie zapominam jednak o jedzeniu na co dzień. Przygotowałam więc kolejną wegetariańską pieczeń, która zastępuje mi klasyczne pasztety. Składniki : 900 g cukinii (po odciśnięciu 520 g) cebula chili 2 marchewki ziemniak (140 g) 250 ml płatków owsianych 3 gałązki natki pietruszki 100 ml oleju 2 jajka płaska łyżeczka kozieradki łyżeczka papryki słodkiej(...)łyżeczka lubczyku łyżeczka czosnku niedźwiedziego sól garść suszonych żurawin Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do durszlaka. Posypać połową łyżeczki soli, wymieszać i wygładzić, dociskając do dna durszlaka. Odstawić na ok. 30 minut. Marchew, ziemniak i cebulę obrać. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Marchew i ziemniaka zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach. Warzywa połączyć ze sobą w dużej misce
Weekendy w domu i ogrodzieopakowanie startego sera mozzarella (250 g) 400 g gnocchi (lub kopytek) 1 podwójna pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1/2 cebuli 1 cukinia sól, pieprz oregano odrobina oleju sos pomidorowy 0,5 kg przecieru pomidorowego 1/2 cebuli 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz cukier oregano odrobina oleju Na samym początku mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić(...)przesmażyć kawałki kurczaka. Gnocchi ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić papryki w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Z cukinii odciąć końcówki, przekroić ją na pół i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać paprykę i cukinię. Całość smażyć
Ugotowaćidealnie sprawdzi się na stole nie tylko mięsnych smakoszy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: mięso mielone wołowe 400 gram 3 średnie papryki ( u mnie czerwona,zółta i zielona) 1 mniejsza cukinia 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jajko 1 passata pomidorowa ( u mnie ziołowa) 700 gram 300 gram ulubionego makaronu ( u mnie pene) przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, rozmaryn, tymianek(...)push({}); Przygotowanie: do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, przyprawy : sól, pieprz, słodka papryka. Całość dobrze wyrabiamy, formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące. kroimy w drobną kostkę cebulę, paprykę oraz cukinię, na patelni podsmażamy na oliwie cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy cebula się zeszkli dodajemy paprykę oraz cukinię, przyprawiamy solą, papryką słodką, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi
Blog kulinarny S9.PLsuszonymi pomidorami. Lekkie, aromatyczne i niebywale kolorowe danie poleca się na obiad czy warzywny lunch do pracy! MAKARON WARZYWNY Z SUSZONYMI POMIDORAMI (2-3 porcje) Składniki 1 mała cukinia (ok. 350 g) 2 duże marchewki (ok. 350 g) 6 suszonych pomidorów bez zalewy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1/2 posiekany pęczek koperku 1/2 posiekany pęczek natki pietruszki(...)zielonych oliwek sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku olej kokosowy do smażenia (2 - 3 łyżki) Jak przyrządzić? Cukinię i marchewkę płuczę po bieżącą wodą. Marchewkę dodatkowo obieram. Za pomocą obieraczki do warzyw kroję marchew i cukinię w paski - tak, jakbym obierała je ze skórki. Jeśli paski wychodzą zbyt szerokie, dzielę je wzdłuż na połowę. Cebulę i czosnek obieram, bardzo drobno
W kuchni Karmel-itkiPełna warzyw po brzegi, kolorowa, lekka i aromatyczna zupa z gorgonzolą. Bogata w smak, niczym Ratatouille, zupa z bakłażana, cukinii, różnych papryk, pomidorów z dodatkiem bazylii i ziół prowansalskich swą intensywnością i jednocześnie lekkością zachwyci każdego. Gorgonzola lub inny ser pleśniowy idealnie łączy się z wypełnioną po brzegi zupą i doda jej ciekawego charakteru. Smacznego! *Nie zapomnijcie śledzić mnie(...)ogień. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych, przekrój na pół, pokrój w paski szerokości 1 cm a potem w kostkę. Dodaj do garnka, wymieszaj i smaż kolejnych kilka minut. Cukinię umyj i pokrój w kostkę około 1,5×1,5 cm. Dodaj do garnka i smaż 3 minuty co chwilę przy tym mieszając. Bakłażana umyj i pokrój ze skórką
Eat me! Fit me!Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy Składniki : mała cukinia ząbek czosnku puszka pomidorów 4 suszone pomidory 4 łyżki oliwy pół pora ½ szklanki kaszy jaglanej ½ szklanki ciecierzycy świeża bazylia kurkuma mielona słodka papryka sól pieprz brokuł Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy 1:2 (1 porcja kaszy :dwie porcje wody). Ciecierzyce gotujemy do miękkości. Ugotowaną kaszę(...)ciecierzyce miksujemy razem z pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na złoty kolor na oliwie (2 łyżki). Przygotowanie sosu Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy, aby puściła sok. Pora kroimy w pół krążki, czosnek drobno pokroić. Odsączoną cukinie podsmażamy z pokrojonym porem i czosnkiem drobno posiekanym, na pozostałej oliwie
Pomysłowa kuchniakurczaka i warzywa duszone mleczku kokosowym a do tego ryż. Proste składniki i mamy pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. składniki: 600 g piersi z kurczaka 800 g młodej cukinii, u mnie zielona i żółta 400 g papryki, u mnie czerwona 1 duża cebula 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego sól,pieprz papryczka chili, świeża lub suszona ulubiony(...)ryż Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Cukinie razem ze skórką i paprykę pokroić w małą kostkę. W garnku rozgrzać olej kokosowy i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać paprykę i cukinię. Doprawić delikatnie solą i pieprzem, dodać też papryczkę chilii. Ja miałam papryczkę suszoną ale można dodać także paprykę mieloną ostrą, ilość wedle uznania
Monia miesza i gotujeSkładniki: 400 g czerwonej soczewicy 1 średnia cukinia 2 marchewki 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 jajka 1 łyżka masła 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej) 1/2 łyżeczki chili 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka suszonego lubczyku sól Do przygotowania foremek: 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej 2 małe foremki "keksówki" Sposób wykonania: Soczewicę płuczemy, wrzucamy(...)garnka, zalewamy 3 szklankami zimnej wody i gotujemy około 7 minut od momentu wrzenia (soczewica powinna wchłonąć wodę). Cukinię (ze skórką) ścieramy na dużych oczkach tarki, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 5 minut aby puściła sok. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy praską i podsmażamy na maśle. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Gdy cebula będzie szklista dodajemy
Qchnia po prostudziała również pozytywnie na nasz organizm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 porcji: 351 kcal B 25 g W 29 g T 14 g Składniki 2 porcje: ▪ 2 cukinie ▪ 2 marchewki ▪ 3 jaja ▪ 1 cebula ▪ 1 serek wiejski ▪ 6 łyżek płatków owsianych ▪ łyżeczka kurkumy, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Cukinie, marchew i cebulę obieramy, następnie kroimy (cukinie odciskamy
Zdrowie i pysznie na talerzudziała również pozytywnie na nasz organizm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 porcji: 351 kcal B 25 g W 29 g T 14 g Składniki 2 porcje: ▪ 2 cukinie ▪ 2 marchewki ▪ 3 jaja ▪ 1 cebula ▪ 1 serek wiejski ▪ 6 łyżek płatków owsianych ▪ łyżeczka kurkumy, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Cukinie, marchew i cebulę obieramy, następnie kroimy (cukinie odciskamy
zdrowo i aktywnie