Placuszki są pyszne i puszyste, a masło orzechowe nadało im wspaniałego posmaku. Cukinii praktycznie nie czuć, więc są także świetnym sposobem na przemycenie tego warzywa do diety osób, które za nią nie przepadają. Polecam! (około 8 większych sztuk) 100g cukinii 50g mąki żytniej 2 jajka 2 łyżki masła orzechowego (płaskie) 2 łyżki miodu Ponadto: masło/olej do smażenia Cukinię
Di gotujewszelkie sosy , więc nawet warzywa w nich zanurzone zjada bez marudzenia . Polecam , proste , tanie i smaczne Składniki : 1/2 małego kalafiora garść fasolki szparagowej jedna dość duża marchewka jedna mała cukinia , najlepiej żółta dla kontrastu 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szklanka mleka sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)wrzątek i gotujecie . Mają być ugotowane ale nie rozpadające się . Uważajcie żeby warzyw nie rozgotować . Odcedzacie od wody i zalewacie zimną woda , żeby się hartowały i utrzymały ładny kolor . Cukinię kroimy bez obierania . Na patelni rozgrzewamy masło , podsmażamy na nim cukinię , pokrojoną cebulę z wyciśniętym praską czosnkiem , solą , gałką muszkatołową . Jak zacznie robić się miękka , dodajcie mąkę , ciągle mieszając , żeby
Ogrodnik w podróżyZapiekanka warzywna to kwintesencja lata. Dzisiejsza potrawa zawiera w sobie wszystkie warzywa od których obecnie uginają się stragany. Możecie do niej wykorzystać polne pomidory, cukinie które urosły wam w ogródkach i jeszcze wciąż młode ziemniaki. Prowansalskie smaki i polskie warzywa to idealne połączenie. Zapiekanka warzywna jest niezwykle smaczna i aromatyczna za sprawą użytych tu ziół i sporej ilości(...)idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Można jeść ją jako danie główne z dodatkiem ulubionego pieczywa, lub jako warzywny dodatek do dań mięsnych. Zapiekanka warzywna Składniki: 2 nieduże cukinie* 2 bakłażany 2 średnie cebule 3-4 ziemniaki 3-4 większe pomidory 4 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu 2-3 gałązki świeżego tymianku cukier 80ml oliwy z oliwek
Codzienne Gotowaniekromka chleba razowego (może być inna, lub pół bułki) 1 szalotka 1 jajko 5 dag ryżu Kupiec sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki posiekanego świeżego lubczyku 1 mała cukinia Składniki na sos; 2 szklanki passaty pomidorowej 1 szklanka wody sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki kaszki kukurydzianej KUPIEC Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i lubczyk. Wbijamy(...)wlewamy passate i wodę. Mieszamy. Doprawiamy do smaku. Zagotowujemy. Jeśli sos jest kwaśny możemy dodać łyżeczkę cukru lub miodu do smaku. Sos delikatnie zagęszczamy dodając stopniowo kaszkę. Dokładnie mieszamy. Cukinię kroimy na cieniutkie paseczki, najlepiej obieraczką do warzyw. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki, owijamy paskiem cukinii, spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy
Radość kipiąca uśmiechem.Gdybym zamiast ryżu dodała makaronu, to mogłabym nadać zupie nazwę "Włoska zupa pomidorowa z bazylią i cukinią". Jednakże miałam strasznego "smaka" na ryż, więc zostałam przy krótkiej i prostej nazwie ;-) Zupa jest bardzo smaczna i zdrowa. Oczywiście mimo tego, że pomidory są bardzo zdrowe i dietetyczne, to nie można jeść ich codziennie w nadmiernych ilościach, bo grozi to przedawkowaniem pewnych(...)bazylię przez cały rok w doniczkach na parapecie kuchennym. Uwielbiam jej smak i aromat. Porcja dla 6 osób. SKŁADNIKI 1,5 kg pomidorów 3 duże ząbki czosnku 2 duże cukinie kilka dużych gałązek bazylii 2 gałązki oregano (można zastąpić płaską łyżeczką suszonego) opcjonalnie gałązka lubczyku 2 litry rosołu warzywno-drobiowego 200 g ryżu sól, świeżo mielony pieprz pęczek natki pietruszki
Passions hobbies lifeproste w przygotowaniu a za każdym razem smakuje inaczej, gdyż używamy tych warzyw, które akurat królują w sezonie. Zatem tym razem w naszej kaszy znalazły się fasolka szparagowa, papryka, cukinia i pomidor. Dorzuciłam jeszcze resztki pieczeni z poprzedniego obiadu, troszkę ziół i obiad gotowy :) Moim zdaniem, idealnie pasuje na poniedziałkowy obiad, kiedy to w lodówce zalegają nam pozostałości z niedzielnego(...)obiadu :) Składniki na 2-3 porcje: 1 woreczek kaszy jęczmiennej (lub innej ulubionej) 300 g fasolki szparagowej 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 1 mała cukinia 1/3 kalafiora sól, pieprz, vegeta ulubione zioła - u mnie koperek i tymianek opcjonalnie - resztki mięsa lub wędlin Kalafiora podzielić na małe różyczki a fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa ugotować w osolonej wodzie
My simple kitchensię jako niedzielny obiad dla całej rodziny. Polecam! Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko pół szklanki bułki tartej 10 dkg wędzonego boczku pół niedużej cukinii pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 1 niewielka cebula (użyłam czerwonej cebuli) 1 łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa + ulubione zioła mąka(...)obtoczenia roladek olej do smażenia *** Paprykę, cukinie, cebulę oraz boczek wędzony kroimy w kosteczkę *** *** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami- do smaku *** *** Mięso dzielimy na 5-6 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na desce na dość cienki placek i nakładamy równomiernie po 2 łyżki farszu, lekko przyciskając *** *** Mięso z farszem zwijamy do środka i formujemy
Blog z Apetytemnawet w pracy, czy na spacerze) lub pyszne śniadanie. Są mocno wilgotne oraz bardzo aromatyczne. Zapewniam, że polubią je dzieci i dorośli! Koniecznie spróbujcie. (około 8 sztuk) 300g cukinii 50 ml mleka 50g masła 2 jajka 100g mąki żytniej (u mnie typ 720; można użyć pszennej) 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska) 1 łyżeczka suszonego koperku 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Masło rozpuścić i lekko przestudzić, a cukinię należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W pierwszej misce zmiksować jajka, mleko oraz masło - na końcu wmieszać cukinię. W drugiej połączyć mąkę z sodą i przyprawami. Wszystkie składniki delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem
Di gotujeDziewiąty dzień mały M jest już z nami. Jakoś sobie radzimy we czwórkę. Choć na pewno bez kawy się nie obejdzie. Dostałam sporą ilość cukinii jakiś czas temu. Część poszła na leczo, trochę na obiad a końcówkę tego warzywa wykorzystałam do upieczenia tego ciasta. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Zaintrygowało mnie głównie jego wykończenie, czyli posmarowanie go sporą warstwą konfitury(...)czekolady. I powiem, że to nadało charakteru temu ciastu. Składniki ma małą keksówkę: 250 g cukinii obranej i startej na grubych oczkach 1 jajko 90 g cukru 1 cukier waniliowy 210 g mąki 60 g mielonych orzechów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 125 ml oleju 2 łyżki konfitury morelowej (u mnie z renklod) 100 g mlecznej czekolady
My simple kitchenzależności od gustu, ja lubię warzywa pośrednie, nie zbyt twarde, ale i nie całkiem miękkie Sałatka z duszonych warzyw Składniki: 2 papryki czerwone 2 kolby kukurydzy 1 średnia cukinia 3 łyżki masła kilka lisków świeżych ziół (u mnie oregano, tymianek i majeranek) świeżo mielony pieprz sól Z kukurydzy usuwamy liście. Kolby grillujemy z każdej strony (jeśli nie macie patelni grillowej(...)użyjcie po prostu zwykłej). Kukurydza powinna miejscami lekko zbrązowieć. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cukinię kroimy w plasterki (jeśli jest gruba to w półplasterki). Zgrillowane kolby kukurydzy stawiamy pionowo i ścinamy z nich ziarenka. Rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią paprykę, dodajemy masło i przykrywamy. Dusimy na średnim ogniu 10 minut. Po tym czasie dorzucamy ziarenka kukurydzy
PatiGotujerównież na kruchym cieście - jednak wtedy jej przygotowanie zajmie Wam znacznie więcej czasu. Forma o średnicy 28 cm Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1/3 kalafiora 2 jajka 200 g śmietany 60 g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cukinię obieramy, pozbawiamy nasion (jeśli jest młoda(...)temperaturze 200 stopni. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy ze śmietaną, serem i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na podpieczony spód wykładamy podsmażoną cukinię i paprykę oraz kalafiora. Całość zalewamy masą serowo-śmietanową i wkładamy do piekarnika na około 30 minut i pieczemy aż wierzch tarty ładnie się zarumieni a farsz się zetnie
My simple kitchensamej blasze, dzięki czemu nie brudzimy niezliczonej ilości naczyń! Bardzo lubię takie przepisy. :) Pyszna ryba z warzywami Pstrąg świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami takimi jak batat, cukinia, pomidory czy cebula ale można dodać do niego również bakłażana, paprykę, marchewkę czy korzeń pietruszki. Co do wyboru warzyw ogranicza nas tylko wyobraźnia więc możesz wybrać swoje ulubione pieczone warzywko. Jeśli pasują(...)wypatroszone i oskrobane z łuski 1/2 łyżeczki soli + szczypta do warzyw 2 małe bataty 3 średniej wielkości pomidory malinowe 1 duża czerwona cebula 1 mała cukinia 1 cytryna 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oliwę w spray 1 łyżka świeżego tymianku 2 łodyżki świeżego rozmarynu 100ml wody 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki masła klarowanego (twardego
Book of spellsOstatnio zastanawiałam się do czego użyć cukinii… placki, pikle czy zupy mi się już dawno znudziły. Szukając pomysłu na jej wykorzystanie, ale inne niż dotychczas przypomniałam sobie, że kiedyś robiłam ciasto z cukinią. A że net obfituje w pyszne propozycje na czekoladowe ciasto z cukinią nie zastanawiałam się długo, bo mój wybór padł na brownie z bananem. W dodatku wegańskie
Bernika - moj kulinarny pamietnikdietetycznym daniem, ale da się go zrobić w nieco odchudzonej i lżejszej wersji. Dlatego dziś, w zimową niedziele proponuje przepyszny rosół z gotowanym mięsem z indyka i makaronem z cukinii i marchewki (można go zrobić w za pomocą specjalnej temperówki do warzyw). Rosół może i nieco różni się od tego tradycyjnego, ale jest tak samo smaczny i sycący(...)porcje): Bulion: 1 skrzydło z indyka (ok. 450 g) 2 litry wody 1 marchewka 1 pietruszka pół selera mała cebula lubczyk sól, pieprz Makaron: 2 marchewki 1 cukinia Wykonanie: Bulion: Warzywa (oprócz cebuli) pokroić. Skrzydło obgotować około 15 minut w garnku z wodą w ilości zakrywającej mięso. Do osobnego garnka wlać 2 litry wody, wrzucić skrzydło, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć
Healthy food explorer