cukinia - 18701 przepisów (strona:434/1247)

Lekki omlet z cukinią, szczypiorkiem i sezamem 143

omlety? Szczerze mówiąc to ja zawsze wolałam jajecznicę, taka tradycyjną, najlepiej z boczkiem. Omlety wcinam dopiero od jakiegoś czasu. I urozmaicam je na różne sposoby, dziś ze świeżą cukinią i szczypiorkiem smakuje obłędnie i jest bardzo lekki.  Składniki: 3 jajka szklanka żółtej cukinii pociętej w cienkie paski pęczek szczypiorku  2 łyżeczki sezamu sól i pieprz do smaku(...)kilka kropli octu winnego Przygotowanie: jajka ubij z octem i dopraw delikatnie do smaku, dodaj cukinię i szczypiorek przecięty na pół 4 cm, na koniec dosyp sezam. Omlet smaż na niewielkiej ilości tłuszczu, na małym ogniu pod przykryciem z każdej strony po 5 minut.  Smacznego

Niezły Młynek
Zapiekane pomidory i cukinia w cieście filo 203

dostępne w bierdrze czy lidlu są wegańskie. Składniki na 4 porcje: 4 arkusze ciasta filo (w tym z biedronki było ich 7) lub opakowanie ciasta francuskiego 2 średniej wielkości cukinie 4-5 pomidorów łyżeczka bazylii/przyprawy prowansalskiej jeżeli lubicie 3-4 łyżki dobrej oliwy pół łyżeczki soli Przygotowanie: Formę, w której będziesz zapiekać lekko wysmaruj olejem, Wyłóż ciasto, tak aby brzegi(...)wystawały, poukładaj na przemian plastry cukinii i pomidorów, wymieszaj oliwię z przyprawami , skrop tą mieszanką warzywa. Wystające brzegi ciasta zawiń niedbale do środka. Uwaga! Piecz bez termoobiegu przez 30 minut w temp. 170-180 C. Smacznego! Artykuł Zapiekane pomidory i cukinia w cieście filo pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
czekoladowe ciasto z cukinią 93

cukinia obrodziła nam w tym roku. Leczo co prawda nie może się znudzić, ale ile można :) Dlatego jak tylko znalazłam ten przepis na moich wypiekach  wiedziałam, że musi być dobre. Potwierdziło się - znikało bardzo szybko, gdziekolwiek się pojawiło. A robi się bardzo szybko więc polecam tym bardziej. Składniki: 115 g masła 250 g cukru - w oryginale jest drobny(...)kwaśnej śmietany bądź jogurtu naturalnego - w moim przypadku śmietana 300 g mąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii - wychodzi mniej więcej 350 g 60 g posiekanej czekolady - u nas dwa zające (tak tak ostały się jeszcze jakieś ;) )  Przygotowanie: mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną

Gotowanie z pasją
Gulasz śródziemnomorski 160

olej do smażenia mąka czubata łyżka bulion warzywny 3/4l wino czerwone wytrawne 1 kieliszek Sól, czarny pieprz, oregano, tymianek fasolka szparagowa 400g czerwona papryka 1 szt bób 500g cukinia 1szt bakłażan 1szt suszone pomidory 15 szt czarne oliwki 15-20 szt Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy na nim drobno posiekane cebule i ząbki czosnku pokrojone(...)przykryciem od czasu do czasu mieszając przez około godzinę. Jeśli bulion za szybko wyparuje dolejmy go jeszcze trochę. Przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w duża kostkę, suszone pomidory i oliwki kroimy na pół. Do uduszonego mięsa dodajemy warzywa: fasolkę, paprykę, cukinię, bakłażana i suszone pomidory. W razie potrzeby dolewamy

Pyry na Gaz
Zupa z zielonych warzyw 177

Brokuły, kalafior, szpinak, cukinia, gruszka… czego nie ma w tej zupie. Bogactwo smaków różnych warzyw łączy się w bardzo smacznej, pożywnej zupie, którą z powodzeniem możemy przygotować w wersji z kawałkami warzyw jak i jako zupę-krem.   Składniki: Cebula biała 1 szt. Ząbki czosnku 2 szt. Oliwa z oliwek lub olej kokosowy 1-2 łyżki Kalafior 1 szt. Brokuł(...)Cukinia 1 szt. Gruszka twarda 1 szt. Szpinak 250g Bulion warzywny 1l Duża garść świeżej bazylii Sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę z oliwek. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na tłuszczu razem z posiekanym w cieniutkie plasterki czosnkiem. Warzywa myjemy. Kalafior i brokuły dzielimy na różyczki. Cukinie i gruszkę kroimy w dużą kostkę

Pyry na Gaz
Ratatouille z chorizo / Ratatouille with chorizo 265

Dziś przedstawiam coś dla fanów Anny Starmach z jej książki “Pyszne 25”. Klasyczne ratatouille, czyli duszone warzywa takie jak papryka, bakłażan, pomidory i cukinia, jednak w jej wykonaniu z dodatkiem chorizo. Muszę przyznać, że ta kombinacja bardzo przypadła mi do gustu! Jestem niepoprawną fanką duszonych warzyw w każdej formie, ale to chorizo dodało mu charakteru Anna proponuje podanie(...)lizać! Zapraszam! Scroll down for recipe in English Ratatouille z chorizo (4 porcje) Składniki: 200 g ryżu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 1 bakłażan, pokrojony w kostkę 2 cukinie, pokrojone w kostkę 2 papryki, pokrojone w kostkę 3-4 pomidory, pokrojone w kostkę 200 g chorizo , pokrojone w plasterki 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 3-4 ząbki czosnku, drobno

karmelowy
Warzywne leczo – idealne na letnie dni 177

bardzo lekkiego dania, które można zjeść podczas największych upałów. Warzywne leczo to danie jednogarnkowe, które świetnie smakuje przygotowane ze świeżych warzy w. W okresie letnim dostaniemy świeże, młode cukinie , paprykę , pomidory i z tych warzyw warto przygotować pyszny obiad. Warto wykorzystać ten okres, kiedy świeżych warzyw mamy pod dostatkiem i przygotowywać z nich pyszne posiłki. Warzywne leczo – składniki(...)małe cukinie 300g pieczarek 2 czerwone papryki puszka pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 cebula 400g kiełbasy 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz majeranek Zobacz >>> Pyszna i szybka tarta truskawkowa Warzywne leczo – przepis W garnku na odrobinie oleju szklimy cebulę, a następnie podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czipsy z cukinii 97

Cukinia to niezwykle wdzięczne warzywo, któremu można nadać dowolnie wybraną formę. Cudownie smakuje duszona, smażona, nadziewana, piecze się z niej wytrawne i słodkie ciasta. Warzywo idealne! Chyba nie przesadzam, ja po prostu uwielbiam cukinię i chyba za długo nie mogłabym bez niej wytrzymać. Można ją jeść na surowo, ale ja najczęściej poddaję ją choćby krótkiej obróbce cieplnej. Sama w sobie(...)jest słodkawa, ale cudownie przyjmuje smaki jej towarzyszące. Dlatego polecam pichcić cukinię w towarzystwie świeżych, aromatycznych ziół, lub ostrych przypraw. Jednak dzisiaj proponuję ją w bardzo prostej formie, która genialnie wydobywa cukiniowy smak i jest świetną alternatywą dla niekoniecznie zdrowych przekąsek. Czytaj więcej

Pichceniomania
Sałatka z cukinią i makaronem na piknik 204

nazwą: Zabierz Makarony Polskie na piknik! Trzymajcie za mnie kciuki :) Składniki na 2 porcje: 50g makaronu klasyczne pióra od Makarony Polskie 6 liści sałaty 1/2 marchewki - dużej 1/2 młodej cukinii - małej 1/2 zielonej papryki - średniej 20 szt pomidorków koktajlowych/papryczkowych - u mnie żółte i czerwone 2 łyżeczki szczypiorku - drobno posiekanego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki soku z cytryny - można ewentualnie zastąpić(...)garnek pokrywką, aby zbyt szybko nie ostygła. Wszystkie warzywa dokładnie umyć - a jeszcze lepiej, wyszorować szczoteczką - pod kranem w ciepłej wodzie. Pomidorki przekroić na połówki. Paprykę pokroić w paski. Cukinię oraz marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek drobno posiekać.  Sałatę można porwać w ręku na drobniejsze kawałki i wymieszać z reszta składników - ja jednak wolałam ułożyć na niej sałatkę

Grunt to przepis!
LETNIA SAŁATKA Z PIECZONYMI BURAKAMI 178

Lato to taki okres, kiedy z większą przyjemnością sięgamy po koktajle , lekkie sałatki oraz dania z dużą ilością warzyw. Świeże sałaty, cukinie, bakłażany, bób , szparagi i inne warzywa dostępne na targach inspirują nas do tworzenia! Dziś, zainspirowana wizytą na krakowskim kleparzu oraz współpracą z Ocet Kielecki przygotowałam dla Was pyszną sałatkę! Sałatkę, która jest świetnym pomysłem zarówno na lekki obiad(...)pełna spiżarnia ! ) i jest on niezastąpionym produktem przy ich wytwarzaniu. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * buraki ( upieczone ) – 2 duże szt * świeże sałaty ( masłowa, karbowana … ) * pomidorki koktajlowe – 10 szt * cukinia żółta i zielona – 1 szt * orzechy laskowe i pestki dyni – 1 garść * ricotta di bufala – ok. 50 g * świeża bagietka + oliwa MARYNATA DO BURAKÓW: * Ocet Kielecki

Ostra na Słodko
ZUPA Z GROSZKU I CUKINII 129

dodatkiem pestek słonecznika SKŁADNIKI: 1 litr bulionu warzywnego (z 2 kostek lub według własnego przepisu) 450 g mrożonego groszku 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek odrobina masła garść zieleniny (pietruszka, koperek) sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, chili cayenne - do smaku garść pestek słonecznika śmietana 12 % SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W litrze bulionu gotujemy groszek oraz pokrojoną cukinię(...)patelni rozgrzewamy oliwę z odrobiną masła i podsmażamy posiekany czosnek (aż zacznie skwierczeć). Wrzucamy go do bulionu z groszkiem i cukinią. Następnie dodajemy garść zieleniny. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz chili cayenne. Przed zmiksowaniem można wydobyć z zupy garstkę groszku do udekorowania. Całość miksujemy za pomocą blendera. Na oddzielnej patelni podsmażamy słonecznik. Przygotowaną zupę podajemy z dodatkiem

wege i kropka
MAKARON Z CUKINIĄ I PEPERONI 149

PAPRYKA PEPERONI - zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu i związków mineralnych (przede wszystkim potasu). Z uwagi na zawartość bioflawonoidów ma właściwości przeciwnowotworowe. SKŁADNIKI: duża cukinia żółta papryka papryczka peperoni duży ząbek czosnku pół cytryny (najlepiej wcisnąć trochę i spróbować ;)) świeże listki bazylii od 3 do 5 łyżek śmietany 30% (opcjonalnie) ulubiony makaron ugotowany al dente świeżo mielony pieprz, sól oliwa(...)oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cukinię kroimy w długie wstążki za pomocą nożyka do obierania ziemniaków. Żółtą paprykę kroimy cienko w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy posiekany czosnek, następnie dodajemy wstążki cukinii oraz paseczki żółtej papryki. Chwilę dusimy, dodajemy kilka plasterków papryczki peperoni, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie dodajemy kilka łyżek śmietany

wege i kropka
NALEŚNIKI Z CUKINIĄ, SOCZEWICĄ I KASZĄ GRYCZANĄ 191

widzicie warto wprowadzić soczewicę do swojej kuchni. Znajdziemy kilka odmian soczewicy. W tym przypadku użyłam zielonej, która po ugotowaniu nie rozpada się i zachowuje sypkość. Połączenie soczewicy z cukinią, kaszą gryczaną i cebulą idealnie sprawdza się w roli farszu :) SKŁADNIKI na farsz: 1 cukinia żółta lub zielona 1 cebula 200 g kaszy gryczanej około 1/2 szklanki soczewicy zielonej koperek natka(...)pietruszki świeżo mielona sól i pieprz kolorowy olej rzepakowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pokrojoną cukinię i cebulę smażymy na oleju rzepakowym. W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną, a także soczewicę. Po ugotowaniu łączymy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku.  Ciasto naleśnikowe przygotowujemy według standardowego przepisu z dodatkiem koperku.  Farsz układamy na usmażonych naleśnikach, zwijamy w rulonik i gotowe. W razie

wege i kropka
Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty (Polpettine di zucchine e ricotta al forno) 290

Pieczone pulpeciki z cukinii są prost ą , szybk ą  w przygotowaniu i smaczn ą  przegryzk ą . Chrupiąca, rumiana i lekko chrupiąca panierka kryje kremowe nadzienie, które d zięki dodatkowi ricotty i świeżych ziół staje  si ę  bardziej delikatne w smaku i niezwykle aromatyczne. Polecam serdecznie i życzę s macznego :) **** Le polpettine di zucchine sono un contorno(...)base di zucchine. Con l'aggiunta della ricotta e delle erbe aromatiche, le polpettine acquisiranno un sapore più delicato e allo stesso tempo aromatico. Buon appetito :) SKŁADNIKI 400 g cukinii 100 g ricotty 70 g bu ł ki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku 5 listków mięty 5 listków bazylii 2 gałązki natki pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI

La grande e la piccola cuoca
TABBOULEH Z WARZYWAMI 128

wiadomości z prośbą o przygotowanie jej na bloga – i oto jest! Specjalnie dla Was! Lekka, pyszna, dietetyczna, a zarazem sycąca sałatka Tabbouleh. Kuskus połączony z warzywami takimi jak cukinia, kolorowe papryki i świeże zioła jest świetnym pomysłem na lekki obiad albo piknikowe danie. Płatki migdałów raz orzechy włoskie, to taka kropka nad I, która sprawia, że każdy po zjedzeniu(...)oblizuje się ze smakiem! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * kuskus – 250 g ( do kupienia TU ) * pomidor – 2 szt * ogórek zielony – 1 szt * cukinia – 1 szt * papryka czerwona – 1 szt * świeża mięta – 1 pęczek * cebula dymka ( ze szczypiorem ) – 3 szt * czosnek – 3 ząbki * orzechy włoskie – ok. 100 g ( do kupienia TU ) sok 1 cytryny * oliwa z oliwek – ok. 0,5 szkl * sól

Ostra na Słodko