nazwą: Zabierz Makarony Polskie na piknik! Trzymajcie za mnie kciuki :) Składniki na 2 porcje: 50g makaronu klasyczne pióra od Makarony Polskie 6 liści sałaty 1/2 marchewki - dużej 1/2 młodej cukinii - małej 1/2 zielonej papryki - średniej 20 szt pomidorków koktajlowych/papryczkowych - u mnie żółte i czerwone 2 łyżeczki szczypiorku - drobno posiekanego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki soku z cytryny - można ewentualnie zastąpić(...)garnek pokrywką, aby zbyt szybko nie ostygła. Wszystkie warzywa dokładnie umyć - a jeszcze lepiej, wyszorować szczoteczką - pod kranem w ciepłej wodzie. Pomidorki przekroić na połówki. Paprykę pokroić w paski. Cukinię oraz marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Sałatę można porwać w ręku na drobniejsze kawałki i wymieszać z reszta składników - ja jednak wolałam ułożyć na niej sałatkę
Grunt to przepis!Lato to taki okres, kiedy z większą przyjemnością sięgamy po koktajle , lekkie sałatki oraz dania z dużą ilością warzyw. Świeże sałaty, cukinie, bakłażany, bób , szparagi i inne warzywa dostępne na targach inspirują nas do tworzenia! Dziś, zainspirowana wizytą na krakowskim kleparzu oraz współpracą z Ocet Kielecki przygotowałam dla Was pyszną sałatkę! Sałatkę, która jest świetnym pomysłem zarówno na lekki obiad(...)pełna spiżarnia ! ) i jest on niezastąpionym produktem przy ich wytwarzaniu. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * buraki ( upieczone ) – 2 duże szt * świeże sałaty ( masłowa, karbowana … ) * pomidorki koktajlowe – 10 szt * cukinia żółta i zielona – 1 szt * orzechy laskowe i pestki dyni – 1 garść * ricotta di bufala – ok. 50 g * świeża bagietka + oliwa MARYNATA DO BURAKÓW: * Ocet Kielecki
Ostra na Słodkododatkiem pestek słonecznika SKŁADNIKI: 1 litr bulionu warzywnego (z 2 kostek lub według własnego przepisu) 450 g mrożonego groszku 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek odrobina masła garść zieleniny (pietruszka, koperek) sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, chili cayenne - do smaku garść pestek słonecznika śmietana 12 % SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W litrze bulionu gotujemy groszek oraz pokrojoną cukinię(...)patelni rozgrzewamy oliwę z odrobiną masła i podsmażamy posiekany czosnek (aż zacznie skwierczeć). Wrzucamy go do bulionu z groszkiem i cukinią. Następnie dodajemy garść zieleniny. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz chili cayenne. Przed zmiksowaniem można wydobyć z zupy garstkę groszku do udekorowania. Całość miksujemy za pomocą blendera. Na oddzielnej patelni podsmażamy słonecznik. Przygotowaną zupę podajemy z dodatkiem
wege i kropkaPAPRYKA PEPERONI - zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu i związków mineralnych (przede wszystkim potasu). Z uwagi na zawartość bioflawonoidów ma właściwości przeciwnowotworowe. SKŁADNIKI: duża cukinia żółta papryka papryczka peperoni duży ząbek czosnku pół cytryny (najlepiej wcisnąć trochę i spróbować ;)) świeże listki bazylii od 3 do 5 łyżek śmietany 30% (opcjonalnie) ulubiony makaron ugotowany al dente świeżo mielony pieprz, sól oliwa(...)oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cukinię kroimy w długie wstążki za pomocą nożyka do obierania ziemniaków. Żółtą paprykę kroimy cienko w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy posiekany czosnek, następnie dodajemy wstążki cukinii oraz paseczki żółtej papryki. Chwilę dusimy, dodajemy kilka plasterków papryczki peperoni, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie dodajemy kilka łyżek śmietany
wege i kropkawidzicie warto wprowadzić soczewicę do swojej kuchni. Znajdziemy kilka odmian soczewicy. W tym przypadku użyłam zielonej, która po ugotowaniu nie rozpada się i zachowuje sypkość. Połączenie soczewicy z cukinią, kaszą gryczaną i cebulą idealnie sprawdza się w roli farszu :) SKŁADNIKI na farsz: 1 cukinia żółta lub zielona 1 cebula 200 g kaszy gryczanej około 1/2 szklanki soczewicy zielonej koperek natka(...)pietruszki świeżo mielona sól i pieprz kolorowy olej rzepakowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pokrojoną cukinię i cebulę smażymy na oleju rzepakowym. W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną, a także soczewicę. Po ugotowaniu łączymy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Ciasto naleśnikowe przygotowujemy według standardowego przepisu z dodatkiem koperku. Farsz układamy na usmażonych naleśnikach, zwijamy w rulonik i gotowe. W razie
wege i kropkaPieczone pulpeciki z cukinii są prost ą , szybk ą w przygotowaniu i smaczn ą przegryzk ą . Chrupiąca, rumiana i lekko chrupiąca panierka kryje kremowe nadzienie, które d zięki dodatkowi ricotty i świeżych ziół staje si ę bardziej delikatne w smaku i niezwykle aromatyczne. Polecam serdecznie i życzę s macznego :) **** Le polpettine di zucchine sono un contorno(...)base di zucchine. Con l'aggiunta della ricotta e delle erbe aromatiche, le polpettine acquisiranno un sapore più delicato e allo stesso tempo aromatico. Buon appetito :) SKŁADNIKI 400 g cukinii 100 g ricotty 70 g bu ł ki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku 5 listków mięty 5 listków bazylii 2 gałązki natki pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI
La grande e la piccola cuocawiadomości z prośbą o przygotowanie jej na bloga – i oto jest! Specjalnie dla Was! Lekka, pyszna, dietetyczna, a zarazem sycąca sałatka Tabbouleh. Kuskus połączony z warzywami takimi jak cukinia, kolorowe papryki i świeże zioła jest świetnym pomysłem na lekki obiad albo piknikowe danie. Płatki migdałów raz orzechy włoskie, to taka kropka nad I, która sprawia, że każdy po zjedzeniu(...)oblizuje się ze smakiem! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * kuskus – 250 g ( do kupienia TU ) * pomidor – 2 szt * ogórek zielony – 1 szt * cukinia – 1 szt * papryka czerwona – 1 szt * świeża mięta – 1 pęczek * cebula dymka ( ze szczypiorem ) – 3 szt * czosnek – 3 ząbki * orzechy włoskie – ok. 100 g ( do kupienia TU ) sok 1 cytryny * oliwa z oliwek – ok. 0,5 szkl * sól
Ostra na Słodkowielu fajnych i prostych dań. Kiedyś był tylko przekąską, a dziś jadamy go na obiad, drugie śniadanie i kolacje. Tym razem danie obiadowe. Kaszotto z bobem i cukinią składniki: 1/2 szklanki kaszy pęczak 1 cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g bobu bulion warzywny oregano sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek lub 1/2 łyżeczki oleju(...)smażymy kolejne 2 minuty. Wlewamy bulion warzywny, około 0,5 szklanki. Gotujemy łącznie 20 minut. W razie potrzeby uzupełniamy ilość bulionu. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę. Na koniec dodajemy bób oraz przyprawy: suszone oregano, sól i pieprz do smaku. Podgrzewamy jeszcze 5 minut i podajemy
Przysmaki Karolkisię nie zmarnuje – pomysł na kolację mamy „z głowy”;) Polecam! 1 i 1/2 szkl. kaszy jaglanej 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 2 czerwone papryki 2 cukinie 2 cebule puszka kukurydzy 3-4 ząbki czosnku sos sojowy sól, pieprz, opcjonalnie przyprawa do gyrosa Oczyszczone mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Oprószamy ulubionymi przyprawami (u mnie to przyprawa(...)niej kaszę wraz z cebulą i gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości (kasza powinna jednak pozostać sypka), staramy się nie mieszać w trakcie gotowania. Paprykę kroimy w kostkę, cukinie na ćwiartki. Czosnek drobno siekamy. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim paprykę. Gdy papryka zmięknie dodajemy czosnek oraz cukinię. W razie potrzeby podlewamy warzywa odrobiną wody. Dusimy
Smaki Na Talerzumięsko posmakuje każdemu. Przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Kurczaka zamarynowałam wcześniej w oliwie z cytryną i rozmarynem, a do pieczenia na blachę dołożyłam młode ziemniaczki, czerwoną cebulę i cukinię. Cały sekret pysznego kurczaka to odpowiedni czas pieczenia, a ten zależy od wielkości kurczaka, od 45 do nawet 70 minut. Kompletny obiad za jednym zamachem - uczta gotowa! Składniki: 1 kurczak(...)gałązek rozmarynu 1 łyżka soku z cytryny skórka starta z cytryny zesterem 2-3 łyżki oliwy/oleju sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki 8-10 młodych ziemniaków 2 średnie cukinie 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku Wykonanie: kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć na 4 części. Z okolic kuperka i udek usunąć nadmiary tłuszczu, z kuperka wyciąć "górkę" z odbytem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lodówce do kilku dni. Niestety u mnie w domu łakomstwo niektórych domowników wygrywa z rozsądkiem i na następny dzień nie ma śladu po leczo. Dietetyczne leczo z cukinią Składniki: 4 papryki (u mnie trzy czerwone, jedna żółta) 2 średnie cebule ok 600g 1 cukinia 4 pomidory 1 średnie jabłko 2 ząbki czosnku 2 szkl. wody 1/2 łyżki słodkiej(...)papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego szczypta chilli pieprz, sól himalajska Przygotowanie: Paprykę, cukinie i cebule pokrój na kawałki, przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zetrzyj jabłko na małych okach tarki. Gotuj przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj resztę
wegujemywyobrażam sobie rataouille bez czosnku. Uwielbiam makaron z warzywami posypany świeżymi ziołami. Jest smaczny i pożywny. W sam raz na letnie upały. Ratatouille spaghetti Składniki: 1 bakłażan 1 duża cukinia 300 g pomidorów koktajlowych 1 duża marchewka 5 ząbków czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 50 g rukoli garść liści bazylii 2 łyżki natki pietruszki, pokrojonej 2 łyżki(...)szczypiorku, pokrojonego sól i czarny pieprz do smaku 250 g gemelli , waga sucha Pokrój bakłażana i cukinię na grube plasterki, posól i odstaw na 30 minut. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, czosnek na plasterki, marchewkę w cienkie słupki. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż kolejno marchewkę, cebulę i czosnek. Wyjmij na miskę i usmaż na tej samej patelni
codojedzeniamiłośników wszelkiej maści placków, mam dzisiaj pyszny i prosty przepis na szybkie placuszki z cukinii. Wiadomo, że z tej młodej, która jest obecnie na straganach są najsmaczniejsze i nie trzeba obierać z niej skórki. Następne przygotuję, kiedy będę miała już swoja na działce. Zapraszam po przepis. Składniki na placki: 2 cukinie (700g) garść liści lubczyku(...)olej do smażenia Składniki na sos: 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu 1/2 papryczki chili kilka listków bazylii 1 ząbek czosnku sol i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dokładnie połączyć składniki. Smażyć partiami na rozgrzanej patelni z olejem
Gosia gotujedodanie ich do potrawy nada niepowtarzalny smak i aromat. porcja dla 2 osób Składniki: około 50 g makaronu ryżowego ( u mnie wstążki ) puszka mleka kokosowego 180 g tofu 1/2 cukinii 2 małe marchewki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 łyżki świeżego, tartego imbiru 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka naturalnego miodu(...)Zdjąć z ognia i przykryć. Po 10 min powinien być już gotowy. Sos: W małej miseczce wymieszać ze sobą sos ostrygowy, rybny, sojowy, miód, curry i kurkumę. Odstawić. Warzywa: Cukinię obrać, pokroić w plasterki a następnie w ćwiartki. Marchewkę pokroić w słupki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Tofu: Tofu odsączyć z płynu. Położyć na ręczniku papierowym i delikatnie dociskać
Jaglusia