sałatką. Miałam ochotę na sałatkę, ale pożywną, która zastąpiłaby cały obiad. Jednocześnie miała pozostać lekka i najlepiej, żeby była na ciepło. Czy nie za dużo chciałam?;) Mając w lodówce cukinię, paprykę, pęczek rzodkiewek* wpadłam na pomysł upieczenia warzyw w piekarniku, a następnie podanie ich z jajkiem w koszulce, chrupiącym boczkiem i grzankami. Sałatka z założenia miała być na ciepło, więc(...)pstryków" i już rozkoszowałam się pysznym obiadem. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest niezastąpiony w kuchni. Składniki (na 4 porcje): 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 1 pęczek rzodkiewek 2-3 plastry wędzonego surowego boczku 4 jajka 2 kromki chleba olej rzepakowy 12 kulek serka labneh w ziołach 3 łyżki pestek słonecznika garść
Obiad gotowyszklanki kaszy jaglanej 150 g suszonych moreli 1 cebula 2 małe suszone papryczki chilli utarte w moździerzu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego 1 cukinia oliwa z oliwek 1 ćwiartka kiszonej cytryny ( przepis ) 250 g świeżego jarmużu 2 jajka sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kaszę płuczemy na sitku i gotujemy w 1 szklance wrzącej wodzie dodajemy szczyptę soli(...)przykrywamy, nie mieszamy, gotujemy o 10 min, do momentu kiedy kasza wchłonie wodę 2. Cukinię kroimy w pół plasterki i grillujemy z obydwu stron na złoto, lekko solimy i doprawiamy pieprzem 3. Cebulę siekamy w kosteczkę, szklimy ją na 1 łyżce oliwy, dodajemy posiekane suszone morele, doprawiamy podprażonym na suchej patelni kuminem, mieszamy z pozostałymi przyprawami dodajemy również drobniutko posiekaną
Słodki Kompromisbazylii 1/2 szklanki świeżej mięty 1/4 szklanki podprażonego słonecznika 1/4 szklanki startego parmezan 1/2 szklanki oliwy sok z 1/2 cytryny 1/2 świeżego chilli Dodatki 4 garście świeżego jarmużu 1/2 cukinii 250 g mozzarelli 2 łyżki posiekanego szczypiorku garść świeżej mięty Przygotowanie: 1. Ciasto - do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier i 100 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka, kiedy drożdże się(...)ucieramy na pastę, doprawiamy solą i pieprzem 5. Jarmuż myjemy i osuszamy, zalewamy odrobiną oliwy, oprószamy solą i pieprzem i dłonią wcieramy oliwę i przyprawy w jarmuż, z cukinii, za pomocą obieraczki do warzyw ścieramy wzdłuż długie paski 6. Ciasto dzielimy na dwie części, rozciągamy dłońmi w dowolny kształt, układamy na blaszce do pizzy lub kamieniu, smarujemy każdy
Słodki KompromisKorzystając z sezonu zarówno od strony aury jak i dostępności produktów. Kolejna odsłona cukinii tym razem w wersji plenerowej. Do zjedzenia na kocu z winkiem np. czerwonym Celebro Argentina idealnym do dań grillowych https://www.facebook.com/ KlubCelebro . Tylko jak daleko od miasta to ktoś będzie pokrzywdzony i go nie spróbuje :) Pogoda całkiem przyjemna, bo nie ma już upałów, przy jednoczesnym braku(...)czynnika psującego jakim są opady :) Składniki: - cukinia - olej - czosnek - zioła Wykonanie: Cukinie, najlepiej taką mniejszą, bo wtedy mamy ładne plasterki bez pestek kroimy i marynujemy w oleju z czosnkiem i przyprawami. Jak się trochę namoczy, to kładziemy na grilla. Da się ją jeść na surowo, także długo nie musimy czekać
Kryzysowa Książka Kucharskazupki błyskawiczne, ale to już zupełnie inna historia... Moje abu-ramen klasyka plus sezonowe warzywa, które pasują do kultury japońskiej, a których jest teraz zatrzęsienie. Składniki: - zupka "chińska" - pieczarki - cukinia - marchewka - szczypiorek - por Wykonanie: Makaron z zupki wkładamy do talerza. Zasypujemy przyprawami. Cukinie i por kroimy w półplasterki. Pieczarki i marchewkę w plasterki z tym, że marchewkę baaaardzo cienko. Zalewamy(...)małą ilością wrzącej wody i przykrywamy talerzem. Niech się parzy kilka minut. Warzywa ugotowane nie będą, ale bardzo dobre. Cukinia i pieczarki w zasadzie są miękkie na surowo. Marchewka lekko zmięknie. Al dente :) Jeść możemy pałeczkami. Zgodnie z tym co mówili w filmie o bardzo nieprofesjonalnej zabójczyni pt:"Mapa dźwięków Tokio", dobrze jest przy tym siorbać
Kryzysowa Książka Kucharskaszybki makaron. Smak niezwykle wyrazisty i zaskoczy niejedną osobę. Świeży czosnek, mielony pieprz, odrobina słodyczy i mamy połączenie idealne Śmiało próbujcie, 15 minut i obiad gotowy. Makaron z cukinią i boczniakami Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 13 min Czas całkowity 18 min Składniki 250g makaronu piórka 1 łyżka oleju kokosowego 200g pomidorków koktajlowych (w całości(...)cukinia duża 5 boczniaków 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu teriyaki sól 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno (u mnie lniany) 2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz Wykonanie Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pomidorki, cukinię pokrojoną w kostkę i boczniaki pokrojone w paseczki. Dodaj sos sojowy i teriyaki, sól i smaż wszystko
Apetyt na Zielonepodstawa do przygotowania naszej potrawy. Dodatkowo potrzebujemy piersi z kurczaka trochę warzyw i przypraw. 30 minut 2 porcje składniki: 200 g chińskiego makronu brokuł (około 500 g) jedna średnia cukinia 1 pierś z kurczaka oliwa z cytryną kawałek imbiru (wielkości dwóch ząbków czosnku) 2 ząbki czosnku por (około 5 cm) 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru biały pieprz(...)wykonanie: Makron ugotować wg wskazań na opakowaniu. Odcedzić, przelać wodą i odstawić. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki. Blanszować przez 2 minuty. Odcedzić i dostawić. Cukinię umyć, pokroić w drobną kosteczkę. Kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię dodając na nią oliwę z oliwek z cytryną (około 2 łyżek). Dodać czosnek przepuszczony przez praskę oraz imbir cienko pokrojony. Podsmażyć
Ania i Marcin gotująjeszcze bardziej proponuję zielony gulasz. Od razu zrobi się radośniej. Poza tym jest to danie Fit, więc idealne podczas wymiany zimowej oponki na letnią. Składniki: • 1 cukinia • 1/2 bakłażana • 1 papryka zielona • 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej zielonej • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 1/2 opakowania mrożonego bobu • 4 brykiety szpinaku mrożonego • 10 sztuk oliwek zielonych • 2 ząbki(...)czosnku • garść rukoli • świeże oregano – kilka listków • sól, pieprz • 4 łyżki oleju Kasza • 1 szklanka kaszy jaglanej / 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody • 2 łyżki masła Wykonanie: • Cukinię, bakłażana i paprykę pokroić w słupki. • Czosnek posiekać w kostkę. • Bób obrać ze skóry, oliwki pokroić w krązki. • Rozgrzać olej, wrzucić paprykę, cukinię i czosnek
To co kochamchłodniej, więc ja już chodzę w skarpetkach. Może jeszcze będzie ciepło, ale w oczekiwaniu na słońce zapraszam na rozgrzewającą, gładką, zieloną zupę z cukinii. Pachnie jeszcze latem, a gorący kremik warzywny delikatnie rozgrzewa. Nie wiem czy zauważyliście, ale większość moich zup gotuję tylko na wywarach warzywnych. Wywary mięsne czyli zupy(...)samo zdrowie i mega dawka witamin i minerałów. Ja uwielbiam wszystkie zupy, a w szczególności zupy kremy, które mogę jeść codziennie. Składniki: • 2 cukinie • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 marchewka • 1 pietruszka • 3 ziemniaki • garść liści bazylii • liście laurowe • kilka gałązek koperku i lubczyku
To co kochamwyjęłam je z piekarnika czekając, aż trochę przestygną. Zanim się zorientowałam, jedna miseczka została wywrócona, a mięso zjedzone. Padło na Sławka, bo nie przepada za cukinią, a ten oburzony, że w ogóle insynuuję takie rzeczy. Stało się oczywiste, że to nasz nowy kot ze schroniska. Dwuletni Batman kradnie nam jedzenie! Wszystko(...)naszych kotów nie buszował po blacie i nie robił takich rzeczy. Teraz pilnujemy nawet kanapek, bo wystarczy odwrócić się, a wędlina znika. Składniki: • 4 małe okrągłe cukinie • 500 g mięsa mielonego z indyka • 1 cebula • 1 łyżka siemienia lnianego w ziarnach • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego • 2 łyżki płatków jaglanych • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz
To co kochamjest tego w stu procentach warte! Zastanawiacie się na pewno co jadłam na owym podwieczorku. Ano właśnie duszone młode warzywa. Cebulę, ziemniaczki i marchewkę dostałam od babci, a cukinię i fasolkę szparagową z działki od mamy M. Do tego filet z kurczaka, lub indyka i fit - ekologiczny obiad gotowy! Składniki: - 30 dkg młodych ziemniaków - 4 młode marchewki(...)fasolki szparagowej - duża młoda cebula - 5 ząbków czosnku - 2 małe cukinie - 40 dkg filetu z kurczaka/ indyka - 1/2 pęczka natki pietruszki - sól, pieprz, papryka słodka Obcinam końcówki od fasolki, przekrajam ją na pół i gotuję al'dente w osolonej wodzie. Marchewki obieram, kroję w plasterki, rzucam na rozgrzany olej rzepakowy. Przykrywam i duszę, po kilku minutach podlewam wodą
Cook&Lovenawet nie śniłam :-) Cały czas idę do przodu i staram się rozwijać... Ostra zupa bananowa z kurczakiem na mleczku kokosowym w moim wydaniu...bo od siebie dodałam marchewkę i cukinię. Ostro-słodki smak, który na pewno zaskakuje. A czy przypadnie do gustu? Składniki: 1 cebula 2 papryczki chili 1 pierś z kurczaka 3 banany 1 marchewka 1/2 cukinii(...)papryką mieloną, pieprzem oraz solą, a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z kremem bananowy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Wrzucamy do zupy. Gotujemy ok. 10 min. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy. Wlewamy mleczko kokosowe. Zagotowujemy. Przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i solą
Kuchnia MagdaLeny