blog i moja wersja dania ;-) Trochę zmodyfikowałam ten włoski sos do spaghetti. Mimo tych moich zmian wyszedł naprawdę smaczny i sycący. Użyłam własnej roboty przecieru pomidorowego , dodałam pokrojoną cukinię i bakłażana. Zioła i parmezan dopełniły całości smaku. Składniki: 500 g mielonego mięsa (w oryginale mielonej wołowiny) 1 szt.cebuli 1-2 ząbki czosnku 1 mały bakłażan 1 mała cukinia(...)niej starty czosnek. Lekko posoliłam. W międzyczasie pokroiłam bakłażana w plastry i posypałam solą. Dodałam mielone mięso, wsypałam przyprawy i kapary. Gdy mięso się smażyło, pokroiłam cukinię w kostkę i dołożyłam ją do mięsa. Z plasterków bakłażana wytarłam (można ręcznikiem papierowym) powstały sok i również pokroiłam go w kostkę. Wsypałam go reszty składników. Wszytko
potrawyregionalneosób) 1 szklanka ryżu arborio do risotta 1 litr bulionu warzywnego lub wody 4-5 łyżek masła kieliszek białego wytrawnego wina 1 cebula 1 żółta/zielona cukinia 2 łodygi selera naciowego 2 pomidory 2 ząbki czosnku 5-7 cienkich plasterków wędzonego boczku ( niekoniecznie- można go pominąć ) 50 g parmezanu szczypta szafranu łyżeczka kurkumy pół łyżeczki mielonego kminku sól(...)świeża ( do smaku) W garnku roztopiłam łyżkę masła i zeszkliłam drobno pokrojoną cebulę. Po około 5 minutach dodałam pokrojone ząbki czosnku. Wsypałam ryż i podsmażałam go przez około minutę. Cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Wsypałam do ryżu przyprawy. Kolejno dodawałam warzywa; drobno pokrojony seler naciowy, cukinię, pokrojony w kostkę i podsmażony wędzony boczek
potrawyregionalnecukinii 2 łyżki mąki 2 plastry boczku 1 mała cebulka czerwona 20 g żółtego sera 1 jajko pieprz ziołowy staropolski sól Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ser również zetrzeć, dodać mąkę, jajko sól i pieprz. Boczek i cebulę pokroić podsmażyć na patelni , Ciasto z cukinią wymieszać w ostatniej chwili i równomiernie rozłożyć na cebuli i boczku. Smażyć
Gotowanie jest łatwecukinia 400 g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy pół czerstwej bułeczki kawałek sera żółtego ok 50 g 1 pomidor 3 łyżki oliwy bazylia oregano szczypta mięty 1 szkl kaszy gryczanej 1 łyżeczka ogórka kiszonego suszonego 1 łyżka oleju sól Do garnka wlać 500 ml wody, dodać suszone ogórki, sól, i łyżkę oleju, zagotować, wsypać kaszę(...)czasu do czasu mieszając gotować aż kasza wchłonie cały płyn. Przykryć i zestawić z ognia. Cukinię pokroić w podłużne plastry (ja użyłam do tego szatkownicy) Posolić i odstawić by trochę zmiękła. Przed użyciem przepłukać na durszlaku. Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem, czerstwą bułeczkę pokruszyć lub zetrzeć na tarce. Nabierać porcje mięsa i zawijać je w plastry cukinii , ustawić
Gotowanie jest łatwecukinie ok 800 g 1 szkl mleka 1 szkl mąki 1 szkl białek 1/3 szkl oleju 100 g sera feta 1 ząbek czosnku pół cebuli sól pieprz 1 łyżeczka proszku do pieczenia natka pietruszki świeże zioła (majeranek, bazylia, mięta) Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, wymieszać i odstawić by puściła sok. Odcisnąć na durszlaku (lekko) Z mąki(...)mleka rozmieszać ciasto, dodać drobniutko posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Ser pokruszyć , dodać proszek do pieczenia, przyprawy , zioła i olej. Następnie ubić pianę z białek i dopiero dodać odciśniętą cukinię i pianę z białek. Wymieszać i wyłożyć do formy do zapiekanek lub brytfanki wyłożonej papierem. Posypać bazylią i oregano. Piec ok 45 min w temp 180 st.. pod koniec
Gotowanie jest łatwepierś z kurczaka 1 młoda cukinia 1 średni pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia hyzop oregano majeranek 100 g bundzu słodkiego (ser górki) tłuszcz do smażenia Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórko, czosnek posiekać. Cukinię przy pomocy obieraka pokroić w cieniutkie długie paseczki ze skórką. Pomidora pokroić w ósemki. W woku albo(...)głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć chwilę cebulę i czosnek. Włożyć mięso i posiekane zioła. Następnie dodać pokrojoną cukinię i pomidor, Odparować potrawę. Przed podaniem posypać startym na tarce bundzem
Gotowanie jest łatwejajka 1 mała cukinia sól pieprz szczypta suszonych pomidorów pół małej cebuli 1 ząbek czosnku tłuszcz do smażenia Cebulę i czosnek posiekać drobno, cukinię pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć krótko cebulę i czosnek, włożyć pokrojoną cukinię i smażyć przez ok 7-10 min aż nieco odparuje. W tym czasie rozmącić jajka w kubeczku. Zalać całość jajkami
Gotowanie jest łatweszklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jaja 350g cukinii 1,5 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 0,5 szklanki posiekanych orzechów 0,5 szkl żurawiny suszonej 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć na sicie. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kawę(...)Następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i olej. na koniec dodać cukinię, żurawinę i orzechy. Ciasto wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać. Ciasto piec w temp 180°C 40-50 minut , sprawdzić patyczkiem
Gotowanie jest łatwełatwe Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 4 Wartość kaloryczna: 100 kcal Składniki: ¼ cukinii (12-15 pasków) 4 plastry szynki Jamon (lub innej długodojrzewającej) 200 gramów rukoli ¼ melona Dressing: 1 ząbek czosnku sok z plastra cytryny (o grubości 1cm) łyżka octu jabłkowego łyżka oliwy sól i pieprz Przygotuj(...)Czosnek posiekaj, wrzuć do miseczki i dodaj sok z cytryny, ocet, oliwę i sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odłóż na bok, żeby wszystkie smaki się przegryzły. Umytą cukinię pokrój wzdłuż obieraczką do warzyw (nie wykrawaj nasion, zacznij obierać kolejny bok gdy do nich dojdziesz), odrzucając pierwszy plaster, czyli skórkę. Melona przekrój na pół i wyjmij pestki. Następnie obierz
Bazując na smakupotrawy sycące i bardzo rozgrzewające. Z mojego doświadczenia wynika, że nic nie rozgrzewa bardziej niż porządne indyjskie curry. Tym razem proponuję je w typowo jesiennej wersji, z kurczakiem, dynią, cukinią, batatami i jabłkiem z tradycyjnym dodatkiem chilli i mleka kokosowego. Polecam wszystkim zmarzluchom! Scroll down for recipe in English Jesienne curry z dynią i kurczakiem (6 porcji) Składniki: 2 piersi(...)puszka krojonych pomidorów 2-3 chilli posiekane (lub więcej, jeśli lubisz jeszcze bardziej pikantne dania) sól i pieprz 400 ml puszka mleka kokosowego 1 szklanka bulionu drobiowego 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki soku z limonki 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych liście kolendry
karmelowyteż nic "obiadowego" w lodówce. Zaczęłam przeglądać książki i doszłam do wniosku, że najszybsza w przygotowaniu będzie jakaś potrawa z makaronu. Zajrzałam na półkę z warzywami i wypatrzyłam tam cukinię, dodałam szafranu, śmietany i odrobinę chili, aby nadać całości odrobinę wyrazu. I tak oto, w niecałe 30 minut, powstało wyśmienite, delikatne, kremowe danie. Polecam! porcja długiego makaronu dla dwóch(...)osób oliwa do smażenia 1-2 średnie cebule 3 duże ząbki czosnku szczypta szafranu 1 - 2 cukinie, w zależności od wielkości, ja miałam dwie malutkie tzw. baby i to wystarczyło;) sól i pieprz dwie szczypty płatków chili lub około połowy świeżej papryczki chili drobniutko pokrojonej 100-150ml gęstej śmietany Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę
Codzienne Gotowaniepomidorów Mróz , przynajmniej u nas przypomniał o nadchodzącej zimie i posprzątał mi na grządkach w warzywniaku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pomidory z pod chmurki , cukinie i resztkowe , cudem ocalałe ogórki wymacane po żółtymi liśćmi , już wyleciały z grządek . Coś trzeba zrobić z niedojrzałymi pomidorami i resztą kaprawych warzywnych niedobitków, ten przepis jest prosty . Smak sałatki(...)zielonych pomidorów , obojętna odmiana , byle niedojrzałe 4 papryki grubościenne ( 2 szt żółtej , 2 szt czerwonej ) 8 cebul średniej wielkości ( można użyć czerwonej i żółtej będzie apetyczniej ) 3 malutkie cukinie lub 1 większa 6 ogórków gruntowych średnich lub 10 małych powykręcanych,garbatych(takie były moje ) 1 czubata szklanka cukru 1 łyżka ziaren gorczycy białej 1 szklanka octu 10 % – pełna
Ogrodnik w podróżysuszone pomidorki 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek świeża bazylia mała garstka orzechów laskowych skórka z cytryny szczypiorek sól pieprz biały zioła prowansalskie cukinia Przygotowanie: 1. Obieraczką do warzyw wykrajamy plasterki z cukinii (wzdłuż, razem ze skórką). 2. Gotujemy wodę i blanszujemy plasterki z cukinii - dosłownie na chwilę wkładamy i od razu przekładamy do miski
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoJeśli nie macie pomysłu co dobrego zrobić na obiad w ten zimny dzień to polecamy w naszych Dyniowych Wariacjach rozgrzewający gulasz fasolowo-dyniowy z cukinią i kurczakiem Składniki: - 600 g dyni hokkaido - 500 g świeżej fasoli piękny jaś - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 400 g kurczaka - 300 g ziemniaków - 300 g cukinii - 2 łyżki oliwy - sól, pieprz - kurkuma - kumin (kmin(...)miąższ, kroimy w kostkę i dodajemy do gulaszu. Dodajemy troszkę wody aby nam się całość nie przypaliła. Teraz dodajemy resztę przypraw. Gdy ziemniaki i dynię mamy już miękkawe dodajemy cukinie. Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę. Ilość wody zależy od tego czy gulasz chcemy mieć gęsty czy nie. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Gulasz możemy jeść sam lub z dodatkiem chleba
Kuchenne Wariacje