SKŁADNIKI 500 g filetów z pstrąga łososiowego 30 g zielonych oliwek 4 łyżki bu ł ki tartej 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 cukinia 1 marchewka natka pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 500 g di filetti di trota salmonata 30 g di olive verdi 4 cucchiai di pangrattato 4 cucchiai di olio d'oliva(...)spicchio d'aglio 1 zucchina 1 carota prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie panierki rozpoczynamy od pokrojenia cukinii w drobn ą kosteczkę i starcia marchewki na tarce o małych oczkach. Marchew i cukini ę mieszamy z 4 łyżkami bu ł ki tartej, 4 łyżkami oliwy z oliwek, drobno pokrojonymi oliwkami, natk ą pietruszki i ząbkiem
La grande e la piccola cuocarozgrzewających przypraw i zastąpiłam je surowymi, lekkimi i pełnymi witamin! Dojrzałe na słońcu warzywa i owoce wysypują się z kuchni, a ja nie mam ich dosyć! Składniki: -jedna cukinia (ok.300g) -ugotowana ciecierzyca (ok.100g) -garść suszonych pomidorów (40g) -ząbek czosnku -pół cebuli -łyżeczka oleju kokosowego -łyżka oleju z pestek dyni -sól, pieprz, słodka papryka, oregano Wykonanie: Cukinię ucieramy na tarce(...)drobno siekamy i podsmażamy na oleju kokosowym razem z obtoczoną w przyprawach ciecierzycą. Gdy się zarumienią wyłączamy ogień i na sam koniec wrzucamy posolony i popieprzony :D makaron z cukinii oraz pokrojone suszone pomidory. Mieszamy dokładnie i od razu przekładamy na talerz ( nie trzymajcie go na patelni dłużej niż kilka sekund, ma być surowy). Polewamy olejem z pestek dyni. Gotowe
Gawron w rosolezostało, na drugi dzień zabierałam do pracy - do podgrzania w mikrofali, często polana keczupem. Tym razem danie przygotowałam w zupełnie nowej, dotąd nie próbowanej odsłonie - frittata z cukinią, batatem, marchewką i makaronem. Wersja warzywna, do której zainspirowała mnie #Lubella przysyłając swoją nowość - MINI rurki 5 warzyw. Tak fajnego makaronu warzywnego, który kolorem i smakiem podbił serca moich Dziewczynek, postanowiłam(...)mini penne, kółka, kokardki i świderki... czekoladowe! Szukaj i próbuj - ja już z kolejną sałatkę mam w planach ;) Składniki: 200 g makaronu mini rurki 5 warzyw od Lubelli 1/2 cukinii 1/2 dużego batata 1 marchewka 5 jajek 1/3 szkl. mleka 1 pęczek szczypiorki 1 pęczek natki pietruszki 100 g tartej mozzarelli 3 łyżki tartego sera żółtego sól ziołowa do smaku
Kolorowy Przepisownikidealnie do tego pasuje to "Chickenrollki" Składniki : filet z kurczaka (ok 5dag na szt) przyprawa do kurczaka (chilli, papryka wędzona, sól, pieprz,...) olej rzepakowy plastry boczku wędzonego parzonego cukinia sól, pieprz Przygotowanie : Filet z kurczaka oczyszczam z błonek i kroję na mniejsze ok 5 dag kawałki, przekładam do misy przyprawiam własną przyprawą do kurczaka oraz solą i pieprzem, skrapiam(...)oliwą, mieszam i odstawiam na godzinkę do lodówki. Na plastrze boczku kładę podłużny plaster cukinii na to kładę kawałek filetu i zawijam w roladkę której kształt utrzymuje wbita wykałaczka. Grilluję za ładnego zarumienienia boczku, podaję bez wykałaczki. Rada : Aby plastry cukinii były ładne i cienkie użyj obieraczki do warzyw. To danie można również przygotować w piekarniku
Mechanik w kuchnigłodnym i spragnionym ,chwilki wytchnienia przy talerzyku pysznej zupki :) Składniki dla 4 osób: 3 skrzydełka ( można również użyć korpusu i 2 skrzydełek ) 2 duże marchewki pół średniego pora 1 cukinia 10 dag szynki 2 łyzki masła pół pęczka koperku 1 szkl. śmietany 22 % 2 jajka sól i pieprz Skrzydełka umyj , włóż do garnka , zalej 1,5 l wody. Doprowadż(...)wrzenia, odszumuj. Marchewki oczyść , pokrój w plasterki. Umyj połówkę pora, pokrój go w cienkie krążki. Cukinię umyj, obierz i pokrój w plasterki. Do wywaru wrzuć marchewki i krążki pora. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Wrzuć plasterki cukinii. Gotuj jeszcze 10 minut , zmiksuj całość na krem. Szynkę pokrój w kostkę , zrumień na rozgrzanym maśle.Dodaj do zupy. Koperek umyj
Różne smaki w kuchniStanowi też smaczny dodatek na przykład do lecza. Przygotujcie go koniecznie, a na pewno nie pożałujecie. Sos z pieczonych warzyw Składinki: 2 kg pomidorów (soczysty i dojrzałych) 1 kg cukinii 1 kg papryki czerwonej 1 główka czosnku 1 papryczka chilli (gatunek i wielkość zależy od tego jak bardzo pikantne sosy lubicie :)) 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczka suszonego oregano(...)dwie połówki i układamy na blasze. Ważne jest aby układać je skórką do dołu. Skórę na pomidorach zostawiamy ponieważ po upieczeniu skórę ściągniemy bez żadnych problemów. Obcinamy końcówki od cukinii i dzielimy ją na kawałki. Ich kształt jest dowolny, jeśli chodzi o wielkość to kawałki powinny być mniej więcej wielkości pomidorów. Warzywa polewamy łyżką oliwy z oliwek i wkładamy
PatiGotujekoziego i suszonej bazylii. Jeśli nie przepadacie za kozim serem, możecie zastąpić go zwykłym żółtym, jednak smak dania będzie zmieniony. Użyłam również szpinaku i pieczarek. Idealne sprawdzi się również cukinia. Uwierzcie, jest prosty i szybki w przygotowaniu. Życzę smacznego! porcja dla 2 osób Składniki: około 180 g makaronu penne ( rurki – polecam kukurydziany) 1,5 szklanki mleka łyżka mąki orkiszowej/pszennej/jaglanej(...)dowolna) 3/4 szklanki startego sera koziego pieprz, sól, szczypta cukru 3 garście szpinaku 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: s os: W rondelku rozgrzej olej – taka ilość aby pokryła całe dno garnka. Dodaj mąkę i wymieszaj na gładką pastę. Wlej mleko i szybko mieszaj trzepaczką. Zagotuj, dodaj ser, sól, pieprz, cukier i bazylię. Wymieszaj dokładnie
Jaglusiadodanie ich do potrawy nada niepowtarzalny smak i aromat. porcja dla 2 osób Składniki: około 50 g makaronu ryżowego ( u mnie wstążki ) puszka mleka kokosowego 180 g tofu 1/2 cukinii 2 małe marchewki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 łyżki świeżego, tartego imbiru 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka naturalnego miodu(...)Zdjąć z ognia i przykryć. Po 10 min powinien być już gotowy. Sos: W małej miseczce wymieszać ze sobą sos ostrygowy, rybny, sojowy, miód, curry i kurkumę. Odstawić. Warzywa: Cukinię obrać, pokroić w plasterki a następnie w ćwiartki. Marchewkę pokroić w słupki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Tofu: Tofu odsączyć z płynu. Położyć na ręczniku papierowym i delikatnie dociskać
Jaglusiaprzygotowaniu danie grillowe. Połączenie smaku lekko słodkawych śliwek, wyrazistego boczku i ostrej musztardy smakuje nieco jak BBQ. Składniki: 100g suszonych śliwek cienkie plasterki parzonego boczku 30dag 2 małe cukinie ostra musztarda Sposób przygotowania : Cukinie myjemy i „kroimy” obieraczką na cienkie wstążki. Plasterki boczku rozkładamy na desce do krojenia. Smarujemy cienka warstwą musztardy. Na każdym umieszczamy plasterek cukinii i śliwkę. Zawijamy
Pyry na Gazbanalny, to jego smak może Cię bardzo pozytywnie zaskoczyć! Istotną rolę grają przyprawy, których ilość możesz dobrać według własnego uznania // Składniki: 5 – 7 średniej wielkości ziemniaków 1 mała cukinia 1 cebula olej lub oliwa (około 2 – 3 łyżki) przyprawy: sól, curry, papryka wędzona, bazylia, majeranek, czosnek granulowany Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki(...)grubości). Cukinię kroimy na grubość około 1 cm. Cebulę obieramy, a następnie siekamy drobno. Wszystkie warzywa mieszamy, dodajemy olej lub oliwę i przyprawy. Pieczemy do zmięknięcia ziemniaków – około 40 minut, zależnie od rodzaju piekarnika. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane
Via GustoBurgery z cukinii, marchewki, sera Halloumi wzbogacane smakiem ziół, takich jak mięta i świeża kolendra. Podawane z dressingiem na bazie oliwy (u mnie olej rzepakowy), octu ryżowego i cukru (zastąpiłam syropem z agawy) i świeżej papryczki chilli. Takie kotleciki, to kolejne sprawdzone przeze mnie danie samego Gordona Ramsay’a , na którym jak zwykle się nie zawiedliśmy. Placuszki są przepyszne(...)jest to jednak ser wędzony, ale jest równie słony. Dzięki swojej strukturze i wysokiej temperaturze topnienia idealnie nadaje się do smażenia lub grillowania. Dzięki jego obecności Kotlety z cukinii i marchewki są zwarte po upieczeniu i się nie rozpadają. Gotowe danie podałam z mieszanką sałat. Kotleciki są pyszne na ciepło i na zimno. Można je podawać na obiad, lunch
Moja DelicjaPyszne , złociste i chrupiące - takie są te placuszki. Potrzeba do nich zaledwie tylko parę ziemniaków i cukinia , która sprawia , że placek jest wilgotny w środku a na zewnątrz niezwykle chrupki. Świetnie pasują posypane tylko cukrem , ale można też polać odrobiną śmietany. Szybkie ,proste w wykonaniu i przepyszne :) Składniki dla 4-6 osób 1 cukinia 10-12 ziemniaków 7-8 łyżek(...)mąki 1 średnia cebula sól i pieprz do smaku Ziemniaki, cukinię oraz cebulę myjemy ( ziemniaki obieramy) i ścieramy na tarce . Wbijamy jajko , dosypujemy mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złocisty kolor. Smacznego
Różne smaki w kuchnikońcu nadeszła wiosna w związku z czym pora na lekkie, delikatne i kolorowe dania. W związku z tym chcę zaproponować Wam kotleciki drobiowe z cukinią . Delikatne mięso, jest lekkostrawne i niskokaloryczne, dzięki czemu takie kotleciki idealnie sprawdzą się u osób dbających o linię lub będących na diecie. Kotleciki drobiowe wraz z lekką wiosenną sałatką idealnie sprawdzą się do zabrania(...)pudełku do pracy. Składniki : 500g mięsa mielonego drobiowego 2 szalotki drobniutko posiekane 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 1 mała cukinia starta na tarce o dużych oczkach (1-2 garście) sok z połowy cytryny 2 łyżeczki natki pietruszki 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki papryki szczypta pieprzu kajeńskiego (lub trochę więcej wg uznania) 0,5 łyżeczki mielonej
Codzienne Gotowanie