miłośnika makaronu i dla typowego mięsożercy 😉 Spaghetti z klopsikami - przepis na 4 porcje Do przygotowania spaghetti będziesz potrzebować: 300g makaronu spaghetti, 400g mielonej wołowiny, cebulę, marchew, pół małej cukinii, jajko, 2 ząbki czosnku, 750ml przecieru pomidorowego, 60g parmezanu, sól, pieprz, chili do smaku, łyżkę oleju rzepakowego, 2 gałązki zielonej bazylii. 1. Czosnek i cebulę posiekaj. Warto zrobić(...)chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 2. Umytą cukinię i marchew zetrzyj na tarce. 3. Do mielonej wołowiny dodaj cebulę, czosnek, cukinię, marchew i jajko, przypraw solą, pieprzem i chili. Ja uwielbiam ostre potrawy, więc chili nie żałowałam 😉 Wyrób wszystko na jednolitą masę i uformuj malutkie klopsiki. 4. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodawaj porcjami klopsiki
Z notatnika dietetykamenu dla dzieci. Ta zupka nie wymaga żadnych przypraw, jest pyszna sama w sobie. Polecam, na pewno Wam zasmakuje Krem cukiniowo-ziemniaczany – składniki (6 porcji): 2 średnie cukinie, 4 małe ziemniaki, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka masła klarowanego, litr wywaru warzywnego (ja używam kostkę warzywną BIO 100% suszonych warzyw), 3 łyżki mleka kokosowego(...)śmietanki 18%, biały sezam niełuskany oraz natka pietruszki do podania. Sposób przygotowania Najpierw cebulę oraz czosnek siekamy w kosteczkę. Następnie ziemniaki obieramy i kroimy je w kostkę. Później myjemy cukinie i również kroimy je w kostkę. W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło klarowane i podsmażamy cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy zaczną wydzielać aromat to dorzucamy ziemniaki
Natka Pietruszkimiłością. Rzekłam! UNIWERSALNY FARSZ MIĘSNY Potrzebujemy: 1,5 kg mielonej wołowiny (możecie użyć wieprzowiny, jagnięciny lub indyka, kurczak jest za delikatny, ale oczywiście możecie użyć, jeśli macie ochotę) 2 cukinie pokrojone w małe kostki (cukinii nie obieram, tylko dokładnie myję) 2 średniej wielkości białe cebule 4 pomidory obrane i pozbawione pestek, pokrojone w kostkę (można użyć krojonych pomidorów z puszki(...)zeszkli. Na zeszkloną cebulę z czosnkiem i papryką wrzucamy mięso i smażymy, mieszając i rozbijając większe kawałki. Jak mięso zmieni kolor i będzie dokładnie podzielone na mniejsze „grudki”, dorzucamy cukinię i pomidory. Chwilę smażymy. Dolewamy bulion i dusimy na małym ogniu, żeby płyn odparował. Jak farsz zgęstnieje, dodajemy koncentrat, czubrycę (lub ulubione zioła), sos sojowy, szpinak (jeśli używamy mrożonego
ladykitchensię kojarzyła z drogim luksusem. Teraz ten mięsny skarb możecie znaleźć w super cenach u dobrych rzeźników. Porcja 2 osoby Składniki: 400 g jagnięciny 8 cukinii baby oliwa sól i pieprz do smaku sos grzybowy: 300 g świeżych grzybów (użyłam podgrzybków i borowików) 2 łyżki masła 1 cebula pęczek pietruszki 100 ml śmietany 30% sól(...)dodać śmietanę i doprawić do smaku. Na sam koniec dodać posiekaną pietruszkę. Sos gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając jeszcze przez 10 min. Na patelni grillowej obsmażyć cukinie baby przeciętą na pół wzdłuż . Dopraw delikatnie solą. Jagnięcinę oczyść i pokrój na kostkę. Obsmaż na patelni grillowej wyłącznie na łyżce oliwy. Obsmażone mięso dopraw solą i pieprzem
Niezły Młynekoraz piecze się szybko. Plusem jest także to, że mięsa nie trzeba porcjować, każdy może otrzymać swoją przepiórkę. Udostępnij Przepiórki pieczone z warzywami – składniki 4 przepiórki 1 mała cukinia 1 kolorowa papryka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 / 2 łyżeczki kurkumy 1 / 2 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka oleju z pestek dyni(...)czosnek oraz sól. Marynatą natrzeć przepiórki wewnątrz i na zewnątrz, odstawić na godzinę. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć białe błonki i środek z nasionami, pokroić na cienkie paski. Cukinię umyć, przy pomocy temperówki do warzyw lub obieraczki pokroić na paski. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć paski papryki, następnie paski cukinii, wlać 50 ml wody oraz łyżkę oliwy, na koniec
niecodziennikparyotulona niezwykle kremowym sosem na bazie serka mascarpone. Pyszne bezmięsne danie. 2 porcje Makaron typu wstążki ok 150 gramów 1 papryka czerwona brukselka ok 10 szt pół małej cukinii 2 kopiaste łyżki mascarpone 1 mała cebula 3 łyżki oleju 2 duże ząbki czosnku sól, pieprz Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brukselkę obrać z brzydkich liści(...)przekroić na połówki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie paseczki. Cukinię kroimy w drobna kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić, dodać posiekany czosnek zamieszać i wrzucić brukselkę wraz z papryką doprawić solą i pieprzem. Całość smażymy około 5 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać cukinię i wlać
Andzia Pichcipowinien być przyjemnie ciągnący:) W sosie dobrze sprawdzi się też starty parmezan albo mozzarella, a nawet sery pleśniowe, jeśli takie lubicie. Do mojego sosu serowego dorzuciłam jeszcze cukinię i czerwoną paprykę. W daniu dobrze sprawdzą się też pieczarki albo starta na wiórki marchewka. Wykorzystajcie mięso mielone wieprzowe, drobiowe, wołowe lub mieszane. Mięso mielone w sosie śmietanowo - serowym sprawdzi się(...)Jeśli szukacie przepisu na obiad z mięsem mielonym, polecam również mój gulasz cygański z klopsikami : Przepis na sos serowy z mięsem mielonym, składniki: 500 g mięsa mielonego, 1/2 cukinii, mała czerwona papryka, cebula, 1-2 ząbki czosnku, szklanka wody lub bulionu drobiowego, szklanka mleka lub słodkiej śmietanki, kilka czubatych łyżek startego żółtego sera, przyprawy do smaku: sól, pieprz
Lekcje w kuchniSkładniki: 100 g kaszy gryczanej prażonej 250 g cukinii 1 cebula 250 g sera feta 1 jajko 30 g masła (+ masło do natłuszczenia formy) 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz bułka tarta do posypania formy pomidorki koktajlowe do dekoracji listki świeżej bazylii do dekoracji Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko, według przepisu na opakowaniu. Piekarnik nagrzewamy do 200°C, foremkę(...)keksówkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Dusimy pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W dużej misce łączymy ugotowaną kaszę, duszoną cukinię, jajko, ser feta pokrojony w kostkę, zioła prowansalskie. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy
Qchnia po prostuSkładniki: około 6 płatów lasagne 300 g szynki wieprzowej 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g passaty pomidorowej 250 g sera żółtego 1 łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz olej do smażenia masło do natłuszczenia naczynia żaroodpornego pomidorki koktajlowe do ułożenia na wierzchu lasagne kilka listków świeżej bazylii Sos beszamelowy(...)litra mleka 40 g masła 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso mielimy, cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę oraz paprykę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną cebulę oraz zmiażdżony czosnek i smażymy do momentu zeszklenia. Następnie do cebuli dodajemy cukinię oraz paprykę. Warzywa obsmażamy, następnie przesuwamy
Qchnia po prostualbo koperkowego. Polecam dla małych i dla dużych Placuszki cukiniowe z tymiankiem – składniki (około 15 sztuk): 150g mąki (ja użyłam pół na pół owsianą i orkiszową), 1 duża cukinia, około 450g, 2 jajka, 50ml mleka lub napoju roślinnego, 2 łyżki suszonego tymianku, 2 łyżki tartego sera grana padano (opcjonalnie), szczypta soli i pieprzu, olej rzepakowy, około 1 łyżka(...)smażenia placuszków). Sposób przygotowania Najpierw myję i osuszam cukinię, odkrawam końce i ścieram warzywo na tarce o grubych oczkach. Solę i odstawiam na około 10-15 minut aby puściła sok. W tym czasie wsypuję do drugiej miski mąkę i wbijam jajka. Dodaję także mleko. Dokładnie mieszam ciasto. Na koniec dodaję odsączoną cukinię oraz tarty ser i wszystko mieszam z tymiankiem
Natka Pietruszkidanie, który przygotujemy w kilka chwil. Idealnie pasuje na szybki obiad. Możecie zastąpić pęczak inną kaszą, aczkolwiek uważam, że pęczak pasuje tutaj idealnie. Sprawdź przepis na: Kasza gryczana z cukinią i kurczakiem Składniki torebka kaszy pęczak 2 pojedyncze piersi z kurczaka mała cebula cukinia czerwona papryka sól pieprz szczypta oregano olej marchewka Pęczak z kurczakiem i warzywami – przepis(...)czasie kiedy kasza będzie się gotowała, w garnku na odrobinie oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i przesmażamy. Dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę oraz cukinię i paprykę w dużą kostkę. Całość dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Do kurczaka i warzyw dodajemy pęczak i całość dosłownie przez chwilę razem dusimy w garnku. Pęczak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pomidory wg mnie wtedy smakuje najlepiej. Jednak zimą możecie użyć pomidorów z puszki. Dodatki jakich użyjecie do jej zrobienia mogą być bardzo różne. Ja swoją szakszukę zrobiłam z dodatkiem cukinii, czerwonej cebuli, papryki, świeżego szpinaku, odrobiny czosnku i oczywiście pomidorów. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście to zachęcam Was do zrobienia w najbliższy weekend. Z pewnością zagości w Waszym domu(...)zapraszam po przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Szakszuka. Składniki 3-4 pomidory 4 jajka 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku garść szpinaku świeżego 1 mała cukinia ćwiartka papryki czerwonej ćwiarta papryki żółtej kolendra lub natka pietruszki do posypania sól pieprz 2-3 łyżki oliwy Instrukcje Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy. Podsmażamy chwilę na patelni pilnując
To co lubię - gotuję i polecambardzo delikatne 😍 a podane jak u mnie z parmezanem, masłem i świeżo mielonym pieprzem to poezja. Składniki na 4-5 porcji: ok. 1kg ziemniaków 2 jajka (lub wcale) 1 cukinia ok. 3 szkl. mąki pszennej Sól Masło do oblania Przygotowanie : Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Rozgniatamy. Odstawiamy do wystudzenia. Cukinię ścieramy na grubych oczkach i solimy(...)minutach odciskamy wodę - najwięcej jak się da. W dużym garnku gotujemy wodę z 2 łyżkami soli. Ziemniaki łączymy z mąką, startą cukinią i jajkami. Ugniatamy wszystkie składniki. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Odrywamy mniejsze kawałki, robimy ruloniki (podsypujemy mąką) i wykrawamy pod ukosem kopytka. Wrzucamy do wody (partiami). Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze ok. 2 min (najlepiej
Czarnawisienkawygląda. Brzuszek pełen i składniki zużyte. składniki: 450g mięsa mielonego, u mnie udziec z indyka 1 duża cebula 120 g drobnego makaronu 1 średnia marchewka 1 średnia cukinia ok 500 g ok 2 szklanki bulionu olej do smażenia sól,pieprz słodka papryka wędzona papryka oregano Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię razem(...)skórką pokroić w małą kostkę. W garnku rozgrzać trochę oleju i lekko zrumienić cebulę. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Potem dodać cukinię i marchewkę. Przesmażyć wszystko razem i zalać bulionem. Zagotować i dodać makaron. Całość dobrze doprawić i dusić aż składniki będą miękkie
Monia miesza i gotujemiłością. Rzekłam! UNIWERSALNY FARSZ MIĘSNY Potrzebujemy: 1,5 kg mielonej wołowiny (możecie użyć wieprzowiny, jagnięciny lub indyka, kurczak jest za delikatny, ale oczywiście możecie użyć, jeśli macie ochotę) 2 cukinie pokrojone w małe kostki (cukinii nie obieram, tylko dokładnie myję) 2 średniej wielkości białe cebule 4 pomidory obrane i pozbawione pestek, pokrojone w kostkę (można użyć krojonych pomidorów z puszki(...)zeszkli. Na zeszkloną cebulę z czosnkiem i papryką wrzucamy mięso i smażymy, mieszając i rozbijając większe kawałki. Jak mięso zmieni kolor i będzie dokładnie podzielone na mniejsze „grudki”, dorzucamy cukinię i pomidory. Chwilę smażymy. Dolewamy bulion i dusimy na małym ogniu, żeby płyn odparował. Jak farsz zgęstnieje, dodajemy koncentrat, czubrycę (lub ulubione zioła), sos sojowy, szpinak (jeśli używamy mrożonego
ladykitchen