źródłem błonnika i białka. Z prostego pożywienia Indian stały się składnikiem kuchni smakosza. składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 czerwone papryki 1 duża cebula 1 mała cukinia (ja użyłam żółtej i zielonej mrożonej) 3 ząbki czosnku 1 puszka ciecierzycy 2 woreczki dzikiego ryżu RISANA 1 l bulionu 1 łyżeczka bazylii Kamis sól z pieprzem Kamis olej do smażenia Pierś(...)kurczaka pokroić w kostkę, opruszyć solą pieprzem i podsmażyć na oleju, bardzo krótko aby mięso zmieniło tylko kolor i odstawić. Cukinię pokroić w kostkę. Z papryk usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać drobno posiekany czosnek oraz paprykę i cukinię. Wszystkie warzywa smażyć chwilę a następnie zalać
Monia miesza i gotujeczasu do czasu na moim stole pojawia się również ziemniaczana (tej na blogu jeszcze brakowało). Ta za to kojarzy mi się zawsze albo z mięsem mielonym albo z kiełbasą, cukinią i pieczarkami pod sosem pomidorowym z dużą ilością sera. Dziś przedstawiam Wam przepis na tą drugą! Jeżeli jesteście fanami chłopskiego garnka, to z pewnością będzie Wam smakować. Eh, dlaczego zapiekanki(...)świetnie smakują, a brak im fotogeniczności?:P Składniki: 12 średnich ziemniaków 25 dag kiełbasy 20 dag pieczarek 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku Mała cukinia (20 dag) Olej Sól Pieprz Sos: 15 dag startego sera żółtego Mały pojemniczek śmietany – u mnie 18 % (200g) Szklanka przecieru lub passaty pomidorowej Majeranek Szczypta pieprzu cayenne Jajko Słodka papryka Tymianek Sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki
Fabryka pomysłówKiszona cukinia to doskonały sposób na przygotowanie zdrowej, domowej kiszonki, która nie tylko urozmaici Twoją spiżarnię, ale także świetnie uzupełni sałatki, kanapki czy obiady. Zaletą kiszonej cukinii jest nie tylko jej wyjątkowy smak, ale także bogactwo probiotyków wspierających układ trawienny. W naszym przepisie dowiesz się, jak zrobić kiszoną cukinię w prosty sposób, krok po kroku. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!niż 20 minut, by móc zaserwować tę pyszną sprężystość na obiad lub kolację ze sobą, czy ulubionymi ludźmi :) Chodźcie zawinąć na widelce trochę tej wspaniałości końca lata! Spaghetti z cukinią, miętą i chili Potrzebujesz: ok. 300 g suchego makaronu spaghetti Sos: ok. 300g cukini 3 ząbki czosnku 1/2 świeżej papryczki chili / 1/2 łyżeczki płatków chili (lub do smaku) 1 łyżka(...)sól i sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. 2. Zachowaj 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu. Sos: 1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach - posól i odstaw aby puściła sok. 2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane czosnek i chili. 3. Odciśnik cukinię
Kuchnia w Słońcu Skąpanarazem oprócz warzyw dodałam także serki wiejskie. Przygotowałam w małych foremkach więc każdy ma swoją porcję. składniki: 5 dużych jajek 2 serki wiejskie ziarniste (400 g) 200 g młodej cukinii pół czerwonej cebuli pół czerwonej papryki 100 g mozzareli w małych kulkach 8 pomidorków koktajlowych sól suszone pomidory z czosnkiem i bazylią masło do posmarowania formy Cukinię zetrzeć na tarce(...)oraz paprykę pokroić w drobną kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Do miski przełożyć seki wiejskie, dodać jajka i dokładnie wymieszać widelcem. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę oraz dobrze odciśnięta cukinię. Ponownie wymieszać.Dodac czubata łyżke suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylia oraz sól do smaku. Ponownie wymieszać. Małe naczynia do zapiekania posmarować masłem i przełożyć masę mniej więcej
Monia miesza i gotujeCukinia i marchewka z pastą orzechową to danie, na którego przygotowanie z pewnością bym nie wpadła. Przepis rzucił mi się w oczy w książce Dieta w IO i postanowiłam go wypróbować. Efekt końcowy bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Z przepisu otrzymujemy 2 porcje bezmięsnego posiłku. Dodam, że jak dla mnie jest to bardzo sycące danie samo w sobie, choć myślę(...)zalążek czegoś słodkiego (pasta orzechowa). Dla mnie bomba. Jedyne co, to nie wykorzystałam całej pasty orzechowej, bo wydawało mi się, że jest jej nieco za dużo. 2 marchewki 1 cukinia około 10 cm kawałek pora kilka suszonych pomidorów ulubione kiełki (u mnie brokułu) 1 łyżka oliwy sól, pieprz Pasta z nerkowców : (ja jednorazowo wykorzystałam tylko część pasty) 1 szkl. namoczonych
Smaki Na TalerzuKolejna odsłona pysznej babki ziemniaczanej. Tym razem podrasowałam ją świeżą bazylią i zapach jest niesamowity Dodatek cukinii sprawia, że babka jest bardziej mokra i odżywcza. Dodatek kiełbaski dodaje smaczku i aromatu i dodatkowo syci. Co nam trzeba? Użyłam okrągłej ceramicznej formy o średnicy ok 24cm 1,5 kg ziemniaków 3 średnie cebule żółte 2 młode cukinia(...)bazylii oliwa z oliwek (ewentualnie olej rzepakowy) Robimy!! Ziemniaki obieramy, myjemy i tarkujemy na papkę, bądź przepuszczamy przez maszynę. Jak na placki ziemniaczane To samo robimy z cebulą i cukinią Mieszamy. Lekko posypujemy solą i dostawiamy, aż puści sok- zlewamy go (około 10 minut) Do masy wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Mieszamy na gładką masę. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę
Latosiowydommłodą kapustą Pomidorowa z makaronem Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków Zupa koperkowa zabielana Zupa krem ze szpinaku – dieta dr Dąbrowskiej Zupa z zielonych warzyw w 15 minut Zupa z cukinii z miętą Zupa szczypiorkowa Zupa warzywna Kalafiorowa Zupa z młodych ziemniaków z mlekiem kokosowym Zupa kapuściana dr Dąbrowskiej Zupa brokułowa ze szpinakiem Zupa ogórkowa z ziemniakami Zupa ziemniaczana po bułgarsku(...)Zupa kartoflanka z groszkiem Zupa ziemniaczana po meksykańsku Zupa kalafiorowa z botwinką Zupa jarzynowa z cukinią Zupa jogurtowa z cukinią Artykuł Zupy na lato – przepisy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota SmakujeSmutne jedzenie w pracy z płodów małorolnych. Boczniaki moje, cukinia nie moja, ale z grządki obok. Składniki: - boczniaki - cukinia - jakiś makaron - czosnek Wykonanie: Boczniaki i cukinię kroimy i smażymy. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Mieszamy, dodajemy wyciśnięty czosnek i chwilę smażymy
Kryzysowa Książka KucharskaCukinia pieczona z fetą to danie, które doskonale łączy w sobie świeżość warzyw z wyrazistym smakiem sera feta. Ta kombinacja nie tylko zadowala podniebienie, ale również dostarcza cennych wartości odżywczych. Cukinia, jako warzywo niskokaloryczne, bogata jest w witaminy i minerały, które wspierają zdrowie na wielu … The post CUKINIA PIECZONA Z FETĄ appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawyPasztet pieczony z cukinii i marchewki to zdrowa, smaczna i wegetariańska alternatywa dla tradycyjnych pasztetów mięsnych. Jest lekki, pełen witamin i minerałów, a jednocześnie sycący. Dzięki kombinacji cukinii i marchewki, pasztet ten zyskuje wyjątkowy smak i kolor, a jego konsystencja jest delikatna i kremowa. Pasztet … The post PASZTET PIECZONY Z CUKINII appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawymoje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS BOCZNIAKI Z POMIDORAMI Składniki: 2 papryki kolorowe – użyłam żółtej i czerwonej 0,5 kg boczniaków 0,5 kg cebuli 1 cukinia 2 puszki pomidorów 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta papryki ostrej szczypta cukru trzcinowego 1 łyżka octu winnego sól pieprz 6 łyżek oliwy Jak zrobić boczniaki(...)pomidorami: Najpierw cebule obieramy, kroimy w półplasterki lub w kostkę, szklimy na oliwie. Następnie paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę lub w paski. Potem cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Zaraz potem myjemy boczniaki i kroimy w paski. Następnie do zeszklonej cebuli dodajemy warzywa: paprykę, cukinię, boczniaki – przesmażamy minutę. Dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat. Potem
Dorota SmakujeSkładniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła (zimnego, pokrojonego na kawałki) 1 jajko szczypta soli 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 200 g sera ricotta 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego tymianku świeża bazylia do dekoracji Przygotowanie(...)palcami, aż masa będzie przypominać kruszonkę. Dodaj jajko i zimną wodę, zagnieć ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą. Schładzaj w lodówce przez około 30 minut. Przygotowanie nadzienia : Cukinię i paprykę pokrój w małe kawałki, cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż aż będą miękkie. Dodaj cukinię i paprykę, smaż
Moja Książka KucharskaNaleśniki zapiekane na patelni z serem oraz pysznym farszem i podane z domowym sosem czosnkowym. Palce lizać! Składniki: 5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK) Farsz: 1 cukinia 20 dkg pieczarek 10 dkg ulubionej szynki 10 dkg sera mozzarella w kostce 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Dodatkowo: 3-4 łyżki tartego żółtego sera 1 łyżeczka masła(...)czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ *** Przygotowujemy farsz: cukinię kroimy w kostce i podsmażamy przez chwilę na maśle *** *** Dodajemy pokrojone na kawałki pieczarki, mieszamy i smażymy, aż cukinia zmięknie a pieczarki zrumienią się. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Zdejmujemy z palnika, dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, mieszamy i odkładamy do wystudzenia *** *** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki
Blog z ApetytemProsta zupa- prościej się nie da. 3 składniki i dodatki, niecała godzinka roboty-smak wyborny. Tzw. zupa shrekowa Co nam trzeba? 5 młodych cukinii Mały kawałek pora porządna garść natki pietruszki Woda sól, pieprz łyżka masła Robimy! Młodą cukinię myjemy, nie obieramy. Drążymy tylko środek i siekamy na drobne kawałki Zalewamy 3 l wody, dodajemy posiekanego pora. Gotujemy całość około(...)całość miksujemy blenderem na krem. Dodajemy łyżkę masła do smaku i już. Pyszne z grzankami. Smacznego Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Zupa krem z cukinii first appeared on Latosiowy
Latosiowydom